Orası öyle olsa da kulüplerin ana gelir kaynağı galibiyet primi ürün satışı stadyum geliri gibi şeyler. Bunların her biri TL üzerinden. Bugün yabancı oyuncu almayı kesip salt TL üzerinden oyuncu alsan bile bu borçların kapanma ihtimali yok. Kur düşmediği sürece bu devran böyle devam eder. 1 kazanıp yirmi ödediğin denklemde düzlüğe çıkma ihtimalin sıfır.
Ürün satışından ciddi gelir elde imkanları çok düşük. Beşiktaşın ortalama forma satış rakamı 500 bin ki birkaç sene önceye göre sürekli artan bir sayı bu. Eskiden insanlar bu kadar forma almıyordu. Feda dönemi sonrası forma alma bilinci gelişti insanlarda. Kartal yuvası sayısının ciddi miktarda artmasının katkısı da var. Fikret Orman'ın Beşiktaş'a Vodofone Park'tan sonra en büyük iyiliği bu olmuştur sanırım. Ondan önce Konyada yuva yoktu mesela. Neyse biz forma sayılarını aynı kabul edelim. 2015te forma fiyatı 130 liraydı. Euro cinsinden yaklaşık 45 euro 1 adet forma fiyatı. Bugün forma fiyatı 750 Tl, anlık kurdan 37 Euro civarında. Aradaki fark 8 euro. 500 bin forma satılsa ki dediğim gibi o tarihten önce ciddi bir forma satışı yoktu, 4 milyon euroluk bir fark oluyor. Ve bu yuvaların, gelirlerinin tamamına yakınını formalar oluşturuyor. Diğer ürünler kira ve personel giderlerine gidiyor. 4 milyon euro dediğimin de hepsi kulübe kalmıyor bu arada. Bi' ara bir yönetici açıklamıştı 3te 1 kulübe kaldığı için aradaki kar farkı 1 milyon euro anca.
Özetle bu gelirlerde bir eksilme yok. Aksine sponsorluk gelirlerinde ciddi bir artış var.
Bilet fiyatlarında da ciddi bir artış olmasının yanı sıra stadyum kapasitesinde de artış var mesela. Eskiden kale arkası derbi maçlarda 30-40 liraya satılırken şimdilerde 200-250ye satılıyor. İnönü yıkılmadan önce 10 bin kombine satılırken bu sezon 20 bin kombine satılmış.
Beşiktaş 33 bin kişi ortalama ile oynuyor maçları ki İnönü'nün kapasitesi 32 bindi. Kombine alıp gitmeyenler de olduğu için büyüklerin neredeyse her lig maçı kapalı gişe.
Loca sayısı 40lardayken 140lara çıkmış. Bunlar hep ciddi gelir artışı. Ona rağmen hala kur bahane edilmemeli.
Eğer kulüpler ürün satışından gelir elde etmek istiyorlarsa adam akıllı ürünler çıkartsınlar. Ben yeğenime Beşiktaşlı zıbın alayım dedim, güzel bir ürün bulamadım. En düzgün bulduğumu aldım. Yalan yok ürün kaliteli ama tasarım anlamında çok kötü. Bir insan ne kadar takım taraftarı olursa olsun beğenmediği bir şeyi almaz. Fikret Orman döneminde güzel ürünler çıkıyordu. Birkaç kere aldım. Şöyle İlhan Mansızın dövmesi gibi bir baskı yapalım satalımdan öteye gitmiyor kafaları...