Bir eylem neye göre iyi/kötü diye değerlendiriliyor? Kime yapıldığına göre mi? Yarattığı etkiye göre mi? Bir doktor ölmek üzere olan bir kişiye karşı kimliğine –ırk, sabıka kaydı vs.- göre mi hareket etmeli yoksa bir hayat kurtarma ihtimaline göre mi? Ben yarattığı etkiye bakanlardanım. Ölüm, insanda geri dönüşü olmayan bir etki bırakıyor. Umutları, beklentileri, sevenleri vs. diye bir şey kalmıyor. Ceza vermenin amacı hem caydırmaktır hem de ıslahtır. İdam ile suçun farkındalığı, kişinin kendisini düzeltme ihtimali ortadan kalkar. Belki de verilen yanlış bir karar sonrası masum birisinin hayatına son verilecek yani telafisi yok. Müebbet yemiş bir suçluya içeride de olsa faydalı işler yaptırılıp suçunun yanlış olduğu öğretilebilir. Hayatının geri kalanını hapishanede geçirecek olsa bile insan kazanmak varken öldürmenin mantığını anlamıyorum -https://
www.bbc.com/turkce/haberler-43513582-.
Çok yanlış fikirlere sahip olan insanların –benim açımdan- 180 derece değiştiklerini gözlemleyen birisi olarak herkesin değişebileceğine inanıyorum. İdam cezası, suçu işleyen kişinin nedenlerini, niye o noktaya geldiğini vs. görmezden geliyor. Suçun kökenine inilse ve ona göre çözüm üretilse tekrar yaşanmasının önüne geçilme ihtimali varken idam cezasıyla sırf bazı kişiler tatmin olsun diye geçici sözde bir çözüme başvurulacak -Batan bir ekonominin üretime yönelmek yerine dışarıdan para alıp kendi içinde döndürmesi gibi-.
Yarışmacı kişiler yetiştirmek yerine küçüklükten iş birliğine dayalı projelerle eğitim versek; toplumdaki nefretin, birbirini çekememezliğin, güvensizliğin falan önüne geçeriz. Finlandiya’ydı galiba okulda müdürler yoktu. Sadece öğretmenler ve öğrenciler vardı. Öğrenciler çöpleri öğretmenlerle beraber topladıklarından yere çöp atmanın ne kadar yanlış olduğunu öğreniyorlar, saçma sapan sınavlar yerine kafa kafaya verip çözüm üretecekleri projelerin içinde bulunduklarından farklı fikirleri dinleyip en akılcı çözüm yolunu üretebileceklerini görüyorlar -Hiçbir şey öğrenmeseler dahi empati kurmayı öğrenecekleri kesin-. Bizim eğitimimiz yanlışken, önemli yerlerde bulunan kişilerin -öğretmen vb.- hâl ve hareketleri yanlışken idam gibi çözümden uzak bir cezanın ülke gündeminde olması çok üzücü. Bu suçlar işlenmesin diye neyi doğru yapmışız ki? Suç işleyen kişiyi öldürmek onun o noktaya gelmesine sebep olan unsurlardan belki de birisi olduğumuzu görmezden gelmek anlamına gelmiyor mu? Sonuç olarak ben idama karşıyım. Nefretle karar vermekten/hareket etmekten hep sakınmaya çalıştım ama bu yanlışa düştüğüm zamanlar oldu. Umarım ülke olarak telafisi olmayan bir yanlışın içine düşmeyiz/sürüklenmeyiz.
Not: Çocuk istismarı; Fiziksel ve psikolojik açıdan bilerek ya da bilmeyerek yapılan eylemleri kapsar. Bu başlıkta aslında yazılanların çoğu bir alt başlığı olan çocuk cinsel istismarına giriyor.