İşte bu biraz olayı mistikleştiriyor. Bana göre kılıcın siyaha dönüşmekle alıp veremediği yok. Bunu şey gibi düşün. Bir şeyi sürekli kullandığın zaman yıpranır belli bir etkileri olur. Kılıcın siyaha dönüşmesi de bunla alakalı. Doğrudan üzerinde yoğun koka kullanımını belirtiyor. O yüzden zaman isteyen bir şey. O yüzden bir çok savaşın ardından hazan suyu kara kılıca döndü.Kılıcın kalıcı olarak siyah kalması için gerekli şartlar bence şunlar:
Onur + koka + kılıçustasının gücü + sürekli kullanım
1. Kılıçta oluşacak çentiği onuruna sürülmüş bir leke olarak görmek:
Ryuma ve Mihawk kılıcına çentik geldiğinde onur meselesi yaptığı için bu şartı sağlıyorlar. Fakat Rayleig, shiru, fujitora, Shanks gibi kılıç ustaları bunu onur meselesi yapmamış olabilir. İyi de ne alaka kılıcın siyaha bürünmesi ile? Unutmayınki one piece herşeyin bir ruhu var. Kılıcın da bir ruhu var. Kılıç, kılıç ustasının onun meselesi yaptığını anlayıp bir bakıma kılıç ustasını onurlandırmak için kendisini siyaha bürüyor. Bu sayede dışarıdan baktığımızda o kılıç ustasının nasıl bir mantığı olduğunu anlıyoruz. Fakat kılıcın bu konuda ikna edilmesi lazım. Bunun için de uzun süreli dövüş ve belki de kılıç ustasının gücü gerekiyor.
2. Koka kullanmak
Armament hakiyi koka şeklinde kullanmak rengin siyaha bürünmesi için gerek şart. Fakat uzun süre kullanılmalı. Yani kılıç şunu demiyor: bu adam onurlu, bana da bir kere koka bastı dur ben kararayım. Hayır böyle bir şey değil. Kılıcın ruhunun tatmin olması gerekiyor. Bunu ryuma, shusui'yi zoro'ya verirken dile getirdi. Dedi ki : shusui seninle tatmin olacaktır. Shusui, kendisini kullanan kişinin ryuma olduğunu bildiği için rengini değiştirmedi ve eski sahibinin sözünü dinleyip zoro'dayken de sihay kalmaya devam etti. Ben kılıç bir kere siyah oldu mu öyle kalır düşüncesinde değilim. Kılıç onurunu satan bir kılıç ustasından rengini geri alabilir.
3. Kılıç ustasının gücü
Kılıcın sürekli dövüşmesi gerekiyor ki kılıç ustası da güçlensin. Kılıç ustası güçlendikçe kılıç da onu onore edecektir.
4. Süreklilik
Kılıç sürekli dövüşe girmeli ki sık sık kokalansın. Fakat bu durum sık sık dövüş olabileceği gibi, uzun süren tek bir dövüş de olabilir. Örneğin 10 gün boyunca koka basılı bir kılıç, kılıç ustasının hakisini bu kadar uzun süre kullanması karşısında onu onore edebilir.
Burada önemli olan şey, kılıcın kılıç ustası ile birleşmesi. Zoronun kılıcı hissetmesi, lanetini bilmesi ruhların ortak hareket ettirilebileceğini gösteriyor.
Şunu söyleyeyim ki Zoro'nun Kuina'dan aldığı yadigar ile Shusui'nin hiyerarşisi aynı. Yani ikisi de aynı seviyenin kılıcı. Ama Shusui diğerinden ayıran nokta onun kullanıcısı.
Büyük ihtimal Kokuto Yoru ile aynı seviyede olan en iyi 12'den diğer kılıçların hepsinin kara kılıç olmadığını göreceğiz.