Korsanfan.Com - One Piece Türkiye
Korsanfan.Com - One Piece Türkiye
Neler yeni

[Spoiler] Bölüm Analizleri

eline sağlık emek vermişsin. ama hep ingilizce kelimeler ile dolu bunu nasıl anlayabiliriz. turkcesini yazsaydın daha iyi olurdu. hiçbir şey anlamadım. ingilizce bilmeyen okumasına mı getirmek istedin
Teşekkür ederim. Hacım nereleri anlamadın söyle bana ben gerekirse sana özel ayrıntılı anlatırım sorun değil.
Bu konu onun alternatifi desek daha doğru olur. Dı dıp tıss...
 
Yeni bir bölüm analizi ile karşınızdayım! Hazır @amaneden bu aralar gevşeklik ediyorken, fırsat bu fırsat başka arkadaşlar da yüklensin. Bunun yanı sıra, tüm zamanların en çok satan mangası, her hafta dünya çapında milyonlarca insanın beklediği, okumaktan keyif aldığı, yorumladığı, teori ürettiği bir eser konusunda... beğenmemek elbette mümkündür ve herkesin kendi tercihidir ancak "çöp,rezil, boktan" gibi yorumlar yapan kişilikler lütfen bu analizden de, genel olarak benden de uzak dursun ve kendi küçük dünyalarında çok daha muhteşem şeyler ürettiklerini zannetmeye devam etsinler lütfen...

Öncelikle https://jaiminisbox.com'un bu haftaki çevirisi pek de yerini bulmamış gibi. Sanki bu Pazar gece 11'de resmi çeviri çıktıktan sonra bir çok nokta düzeltilir gibime geliyor. Bu kadar gevezeliğim yeter, bölüme geçelim.
"Söz Verilmiş Liman"
Bölümümüz geçen haftaki kapak eksikliğini kapatarak, Bege ve tayfasının Lola'nın Dressrosa'dan bir kaç gün önce ayrıldığını öğrenmesiyle başlıyor. Acep bu Dressrosa'dan nereye gidilir? Totto Land'e mi, yoksa Wano'ya mı? "Saiaku no Sedai (En Berbat Nesil)" içerisinde şuan itibariyle Wano'da bulunmayan; Teach, Bege, Bonney ve Urouge kaldı. Bonney zaten Kuma'nın karısı olan Sorbet Kraliçesi Connie imiş. Onu artık bir daha muhtemelen Devrim Ordusu'nda görürüz gibime geliyor. Teach için de bu mevzuya girişinin erken olduğunu düşündüğümden (ki hala neden Road Poneglyph için hazır Mama'da yokken Totto Land'i işgal etmedi anlamış değilim), şuanda Bege ve Urouge yoklar. Eğer Kaidô gökyüzü adasında ki karşılamadan sonra Urouge'un ilgisini cezbetmişse ve Bege'de Lola ararken Wano'ya gelirse, Süpernovalar (Bonney hariç) tam kadro adada olacaklar. Temennim bu yöndedir.

Diğer sayfada bizi bir flashback karşılıyor. Hemi de Rocaa flashbacki :) Büyük Korsan Çağı başlamadan kısa zaman önce. Yani anlaşılan bizimkiler Laugh Tale'e (Raftel'e) gitmiş, yolculuk bitmiş gibi. Yine Oro Jackson'ın demir başı olan yumurta ile karşılaşıyoruz. Bu yumurtaya dair Smoker'ın "aslında yumurtanın Poseidon olduğunu" belirttiği muazzam güzel bir teorisi var. Bir gün bu teoriyi daha detaylı bir yazıya çeviri diye umuyoruz. Roger ve tayfasının bizimkileri aratmayan sıcak bir kutlama yaptıklarını görüyoruz. Roger Oden'e minnettar olması gerekenlerin kendileri olduğunu söylüyor. Yani Poneglyphlerin gizemini aydınlatmışlar muhtemelen. Roger'ın hastalığı son aşamalarda olmalı ki Crocus katı yaklaşıyor. Bu arada Oro Jackson nasıl bir asalete sahiptir öyle, bir kere daha hayran kaldım. Kral'ın Gemisi...

Diğer sayfada Oden'in Wano'yu dünyaya açması konusunda yardım edebileceğini söyleyen Rayleigh, Shanks ve Buggy ile karşılaşıyoruz. Ancak Oden bunun bir iç mesele olduğunu söyleyip onları reddediyor. Bu arada Raftel'e gidilmiş ve One Piece yerleştirilmiş olmasına rağmen, ortalıklarda hazine hazine diye dolaşan Buggy'nin hiç mi hiç ilgisini çekmemesinden dolayı; One Piece'in para vs. değil de Oden'e yazdırılmış olan Rio Poneglyph olduğunu bir kez daha düşünmeme neden oldu. Akainu Oden'in Shanks'ın hayranı olduğu kişi olduğunu biliyordu. Shanks daha 6 yıldır Yonkô. Akainu nerden biliyor peki Shanks'ın Oden hayranlığını? Enteresan teoriler üretilebilir buradan. Buggy ikinci evlat olarak anılmasından muzdarip iken, Oden amcanın da en az hizmetlileri kadar uzun boylu olduğunu görüyoruz. Oden; "Wano'nun neden sınırları dünyaya kapalı bir ülke olduğunu hiç anlayamadığını" belirtiyor. Bunun muhtemel sebebi de tüm ırkların bir arada yaşaması için Kıta Çeken Oars Devlerinden yardım alınarak oluşturulduğuna inandığım "Wa no Kuni (Uyum Ülkesi)"nin, Antik Krallığa gerçekleşen darbeden sonra kendisini Sekai Seifu (Dünya Hükümeti)'dan koruyabilmek için içe kapandığı yolundadır. Oden'de hayallerini gerçekleştirmek ve Wano'yu dünyaya açmakta kararlı.

Bir sonra ki sayfada Roger Korsanlarının bir bölümüyle tanışıyoruz. İçlerinde Seagull gibi büyük cüsseli abiler de var. Oden hala bir siluet olarak görülüyor. Adamı ne sakladın be Oda! Bu kadar mı benziyor Zoro'ya? Yoksa bambaşka bir nedenden mi? Bu kadar açık bir Flashback'te böylesine gizem... Acaba Oden Ryokugyu mu? Bir anda dünyada amiral gücünde insanlar türeyecek değil ya. Bunlardan en azından birinin geçmişten gelmesi olası. Oda'nın bu kadar siluet olarak kastığı yakın dönemde bir "üç yıldır yemek yemedim, çok üşeniyorum" dediği Ryokugyu, bir de halkı açlıktan kıvranan Oden var. Bence Oden ya ölü, ya da hala Toki'nin söylediği zamanda Wano'ya varmak için amiral kılığında dolanan Ryokugyu. Olur olur vallahi.

Neysem, Oden amcam güvenilir hizmetçileri ile beraber yirmi yıllık Wano'nun sınırlarını dünyaya açma rüyasını gerçekleştireceğini iddia ediyor. Ki ne yazık ki muradına eremediğini biliyoruz. Roger amcam gaz veriyor "yaparsın be koçum" diye, Oden'de "evelallah" diyor. Bu muhabbet 25 yıl önce yapılmış. Roger o sene tayfayı dağıtıp teslim oluyor ve bir sene sonrada idam ediliyor. Oden ise Wano'ya dönüyor ve 4 sene kadar sonra o da öldürülüyor. O konuşmadan tam 25 yıl sonra, Wano'nun sınırlarını açmak için verilen savaş hala devam ederken, Wano'nun 3. Perdesine başlıyoruz.

Orochi Habu Limanından (yani isyanın buluşmayı öngördüğü ilk limandan) Onigashima'ya doğru yola çıkıyor. Hava o kadar güzel ki, bu tanrılardan gelen iyi bir işaret olmalı diyor. Zoro'nun kesip biçtiği Oniwabanshu bir kere daha sahnede. Bu sefer Orochi Mimiwarigumi'yi de (özel samuray birliği) yanına almış. Başkentte Kyoshiro'yu bırakmışlar. Orochi'nin yokluğunda eve o göz kulak olacak. Hadi Denjiro, güveniyoruz sana! Habu Limanı, Wano'nun en büyük limanıymış, devasa dalgakıranlar ve akçaağaçlar ile çevrili bir liman. Anlatıcı ses tarafından; Kaidô ve Orochi'den Wano'yu yöneten iki yüce lider diye bahsediliyor. Yani Wano için Orochi neredeyse Kaidô ile eş tutuluyor. Kaidô gölgelerden yöneten bir figür değil, Orochi'nin bir diğer yüzü gibi görülüyor Wano'da. Enteresan. Orochi Hükümet yetkililerine "benim arkamda Kaidô var" diye hava atarken, kendi adamlarının yanında ondan eşiti gibi bahsediyor.

Festival başkentte de devam ediyor tabi. Alkol kullanmalarına izin verilen tek günde, başkentte yaşayan bütün varı yoğu yerinde ahali kutlama havasına girmiş durumda. Aynı sevincin burası dışında herhangi bir yerde yaşanmadığına eminim gayet. Millet açık ve güzel gökyüzünün altında eğlenirken, bir vatandaş "görünüşe göre bu gece dolunayı net ve bütün güzelliğiyle göreceğiz" diyor. Elbette bizim gibi kurnaz okuyucular hemen anlıyoruz mevzunun Minklere fore shadowing yaptığını. Dolunayda Sulong formlarıyla coşacaklar belli ki.

Ancak acaba öyle mi olacak? Bir sonraki sayfada öğreniyoruz ki Wano'da iklim ve tüm hava koşulları bölgeden bölgeye büyük değişikler gösteriyor. Her biri ayrı bir iklim tipine sahip olan beş adanın hiçbiri birbirini tutmayabiliyor demek ki. Hava durumu tahmin edilemez durumda. Yani festival günü başkentte iyi bir hava varsa bunu tanrılardan iyi bir işaret olarak görüyorlar, ama başka bir yerde kötü bir havayla karşılaşan bizimkiler, gökler bile bizi terk etti diyorlar. Udon'da ki Tokage Limanı fırtınaya kapılmış, başkent ve Habu Limanı ne kadar güzelse, isyancıların buluşma noktası olan Tokage Limanı da o denli berbat.

Muazzam bir görselle, 7 Kın, Shinobu ve Momo'yu görüyoruz. Aynı zamanda Tokage Limanından bayağı Onigashima'yı da görüyoruz. Tamam kıyılardan görünüyor denilmişti ama bu kadar mı yakın? Sen limanı onbinlerce insanı taşıyabilecek bir filo gemi ile dolduracaksın, Onigashima'dan bakanlar da "ulen Orochi'ler Habu limanından gelmiyor muydu? Öyleyse bunlar ne ayak?" diye sormayacaklar hea!? Neyse zaten gerekte kalmamış sormalarına. Momo-chan kötü hava koşulları nedeniyle federasyon başkanı Kin'emon'dan maçın başka bir güne ertelenmesini isterken, Kızıl Kınlardan farklı tepkiler geliyor.
Raizô: Görünürde tek bir gemi bile yok,
İnuarashi: Lanet Kedi zamanında varmayı başaramadı ha,
Kikunojô: Udon'u kesinlikle garantiye almıştık,
Kawamatsu: Yine de, mahkum madenlerinden bize katılan tek bir asker bile burada değil,
Kanjûrô: O zaman nerede bizim 4000 askerimiz?!
Ashura Dôji: Bu liman, görünüşe bakılırsa saldırıya uğramış olabilir!!
diyorlar.

Bir sonraki sayfada küçük den-den mushi'nin çalışmadığını, kimseyle bağlantıya geçemediklerini, "neden kimse burada değil, neredeler, burası söz verilen limandı, tek bir günde ne oldu buraya" diye yakındıklarını görüyoruz.

Sonraki sayfada ise, başkentte küçük bir kız hayran hayran sanki madenlerde çalıştıkları için kas yapmış gibi görünen dayıların, festivale uygun şekilde güle oynaya taşıdığı devasa bir kuleye bakıyor. "Bir şey taşıyorlar" diyor kız gülümseyerek. Bence bu taşınan kule ve taşıyanlardan kesinlikle bir şeyler çıkacak. Muhtemelen Tokage Limanında ki buluşma Orochi'nin yediği bir halt nedeniyle iptal olunca, hazır Orochi ve adamları da yokken önce başkenti düşürmeye yönelik bir hamleye dönüşmüş olabilir. Udon mahkumları aynı anda hem Başkenti, hem de Rasetsu'da tutulan tutsakları salmaya karar vermiş olabilirler.

Kin'emon ve Kızıl Kınlar umutsuzluk içinde, kimsenin yardıma gelemeyeceğini, isyancıların başına bir şeyler geldiğini düşünüyorlar. İnuarashi küçük bir bot bulup onu hazırlayacakken, Momo "bu saçmalığa bir son ver" diyor. Muazzam bir umutsuzluk ve yalnızlık içindeler. Orochi dün akşam bir haltlar karıştırmış. Son gördüğümüz yazı; "dün gece, bir olay gerçekleşti" oluyor.

Orochi'nin Udon madeninde kendisine verilen raporun sahte olduğunu, yeni buluşma yerinin Tokage Limanı olacağını, Hiyori'nin Ringo'daki kuzey mezarlığında saklandığını bildiğini biliyoruz. Yani hepsine gerekli müdahaleyi gerçekleştirmiş, hatta Udon madenleri meselesini Queen'e falan da söylemiş olabilir. Tokage limanında ise Franky'nin ne olur ne olmaz biz yüz bin kişilik bir kuvveti taşıyacak kadar gemi yapalım da dediğini de hatırlıyoruz. Oysa her ne kadar limana saldırı gerçekleşmiş de olsa, yüz bin insanı taşıyabilecek on binlerce gemilik bir hurda yığını görmedik. Yani Orochi bir karşı hamle düzenledi, buna eminiz ama bizimkiler de buna karşılık bir başka plan yapmış olabilirler. Luffy en son biz tayfayla beraber kendi gemimize atlayıp geleceğiz demişti. Luffy ve tayfa gemiye giderken olayların hiçbirinden haberdar olmasa dahi, Hyogoro ve Yakuza liderleri o kadar kolay av olmamıştır diye düşünüyorum. Özellikle başkentteki o bir karelik "bir şey taşıyorlar" muhabbetinin tamamıyla Orochi'nin gidişinden sonra oluşan boşluğu değerlendirme fırsatı olduğunu düşünüyorum. Üstelik Orochi gider ayak hem Oniwabanshu hem de Mimiwarigumi'yi yanında götürüyor. Şu an da ortalıkta kayda değer tek kişi Kyoshirô. Bakalım olaylar nasıl şekillenecek!

One Piece haftaya yok.

Ekstradan belirtmek gerekirse, bir giriş ve hazırlık sayısı olarak, hem muazzam görselleri, hem de yarattığı umutsuzluk, kaybetmişlik hissi ile gerçekten güzel bir bölümdü bence. Oda'nın Wano Arc'ında kullandığı Kabuki oyunlarının genel teması 3-5 perde aralığındadır. 5 perdelik bir Kabuki oyununda; ilk perde karakterleri tanıtmak, ikinci perde olaya hazırlık, üçüncü perde ise kahramanların düştüğü zor bir durumu anlatır. Dördüncü perde ise tam her şey sona ermiş, kahramanlar hezimete uğruyor gibi görünürken gerçekleşen ilahi bir yardımı verir. Yani bizim durumumuzda bu gelecek müttefik kuvvetler olabilir. Beşinci perde ise çok kısa bir sonuç bölümüdür. Genelde olayın hemen sonrasında düzenlenen bir ziyafet vs. şeklindedir.
 
Bu arada tartışılması gereken iki nokta var bence.
1 - Akainu Oden'den Shanks ona hayrandı vs. diye bahsediyor. Akainu Shanks'ı bu kadar iyi mi tanıyor? Küçüklüğünden beri mi tanıyor? 6 yıldır Yonkô olmuş bir adamdan bahsediyoruz. Bu hayranlık nereden biliniyor?
2 - Acaba Ace Wano'ya gittiğinde Oden'in kendisinin rütbesinde bulunan eski tümen komutanı olduğunu biliyor muydu? Shirohige neden Wano'ya müdahale etmedi. Ya da Shanks madem o kadar hayrandı Oden'e, neden Wano'yu kurtarmıyorlar? Herkes 20 yıllık bir zaman dilimini mi bekliyordu?
 
Yeni bir bölüm analizi ile karşınızdayım! Hazır @amaneden bu aralar gevşeklik ediyorken, fırsat bu fırsat başka arkadaşlar da yüklensin. Bunun yanı sıra, tüm zamanların en çok satan mangası, her hafta dünya çapında milyonlarca insanın beklediği, okumaktan keyif aldığı, yorumladığı, teori ürettiği bir eser konusunda... beğenmemek elbette mümkündür ve herkesin kendi tercihidir ancak "çöp,rezil, boktan" gibi yorumlar yapan kişilikler lütfen bu analizden de, genel olarak benden de uzak dursun ve kendi küçük dünyalarında çok daha muhteşem şeyler ürettiklerini zannetmeye devam etsinler lütfen...

Öncelikle https://jaiminisbox.com'un bu haftaki çevirisi pek de yerini bulmamış gibi. Sanki bu Pazar gece 11'de resmi çeviri çıktıktan sonra bir çok nokta düzeltilir gibime geliyor. Bu kadar gevezeliğim yeter, bölüme geçelim.
"Söz Verilmiş Liman"
Bölümümüz geçen haftaki kapak eksikliğini kapatarak, Bege ve tayfasının Lola'nın Dressrosa'dan bir kaç gün önce ayrıldığını öğrenmesiyle başlıyor. Acep bu Dressrosa'dan nereye gidilir? Totto Land'e mi, yoksa Wano'ya mı? "Saiaku no Sedai (En Berbat Nesil)" içerisinde şuan itibariyle Wano'da bulunmayan; Teach, Bege, Bonney ve Urouge kaldı. Bonney zaten Kuma'nın karısı olan Sorbet Kraliçesi Connie imiş. Onu artık bir daha muhtemelen Devrim Ordusu'nda görürüz gibime geliyor. Teach için de bu mevzuya girişinin erken olduğunu düşündüğümden (ki hala neden Road Poneglyph için hazır Mama'da yokken Totto Land'i işgal etmedi anlamış değilim), şuanda Bege ve Urouge yoklar. Eğer Kaidô gökyüzü adasında ki karşılamadan sonra Urouge'un ilgisini cezbetmişse ve Bege'de Lola ararken Wano'ya gelirse, Süpernovalar (Bonney hariç) tam kadro adada olacaklar. Temennim bu yöndedir.

Diğer sayfada bizi bir flashback karşılıyor. Hemi de Rocaa flashbacki :) Büyük Korsan Çağı başlamadan kısa zaman önce. Yani anlaşılan bizimkiler Laugh Tale'e (Raftel'e) gitmiş, yolculuk bitmiş gibi. Yine Oro Jackson'ın demir başı olan yumurta ile karşılaşıyoruz. Bu yumurtaya dair Smoker'ın "aslında yumurtanın Poseidon olduğunu" belirttiği muazzam güzel bir teorisi var. Bir gün bu teoriyi daha detaylı bir yazıya çeviri diye umuyoruz. Roger ve tayfasının bizimkileri aratmayan sıcak bir kutlama yaptıklarını görüyoruz. Roger Oden'e minnettar olması gerekenlerin kendileri olduğunu söylüyor. Yani Poneglyphlerin gizemini aydınlatmışlar muhtemelen. Roger'ın hastalığı son aşamalarda olmalı ki Crocus katı yaklaşıyor. Bu arada Oro Jackson nasıl bir asalete sahiptir öyle, bir kere daha hayran kaldım. Kral'ın Gemisi...

Diğer sayfada Oden'in Wano'yu dünyaya açması konusunda yardım edebileceğini söyleyen Rayleigh, Shanks ve Buggy ile karşılaşıyoruz. Ancak Oden bunun bir iç mesele olduğunu söyleyip onları reddediyor. Bu arada Raftel'e gidilmiş ve One Piece yerleştirilmiş olmasına rağmen, ortalıklarda hazine hazine diye dolaşan Buggy'nin hiç mi hiç ilgisini çekmemesinden dolayı; One Piece'in para vs. değil de Oden'e yazdırılmış olan Rio Poneglyph olduğunu bir kez daha düşünmeme neden oldu. Akainu Oden'in Shanks'ın hayranı olduğu kişi olduğunu biliyordu. Shanks daha 6 yıldır Yonkô. Akainu nerden biliyor peki Shanks'ın Oden hayranlığını? Enteresan teoriler üretilebilir buradan. Buggy ikinci evlat olarak anılmasından muzdarip iken, Oden amcanın da en az hizmetlileri kadar uzun boylu olduğunu görüyoruz. Oden; "Wano'nun neden sınırları dünyaya kapalı bir ülke olduğunu hiç anlayamadığını" belirtiyor. Bunun muhtemel sebebi de tüm ırkların bir arada yaşaması için Kıta Çeken Oars Devlerinden yardım alınarak oluşturulduğuna inandığım "Wa no Kuni (Uyum Ülkesi)"nin, Antik Krallığa gerçekleşen darbeden sonra kendisini Sekai Seifu (Dünya Hükümeti)'dan koruyabilmek için içe kapandığı yolundadır. Oden'de hayallerini gerçekleştirmek ve Wano'yu dünyaya açmakta kararlı.

Bir sonra ki sayfada Roger Korsanlarının bir bölümüyle tanışıyoruz. İçlerinde Seagull gibi büyük cüsseli abiler de var. Oden hala bir siluet olarak görülüyor. Adamı ne sakladın be Oda! Bu kadar mı benziyor Zoro'ya? Yoksa bambaşka bir nedenden mi? Bu kadar açık bir Flashback'te böylesine gizem... Acaba Oden Ryokugyu mu? Bir anda dünyada amiral gücünde insanlar türeyecek değil ya. Bunlardan en azından birinin geçmişten gelmesi olası. Oda'nın bu kadar siluet olarak kastığı yakın dönemde bir "üç yıldır yemek yemedim, çok üşeniyorum" dediği Ryokugyu, bir de halkı açlıktan kıvranan Oden var. Bence Oden ya ölü, ya da hala Toki'nin söylediği zamanda Wano'ya varmak için amiral kılığında dolanan Ryokugyu. Olur olur vallahi.

Neysem, Oden amcam güvenilir hizmetçileri ile beraber yirmi yıllık Wano'nun sınırlarını dünyaya açma rüyasını gerçekleştireceğini iddia ediyor. Ki ne yazık ki muradına eremediğini biliyoruz. Roger amcam gaz veriyor "yaparsın be koçum" diye, Oden'de "evelallah" diyor. Bu muhabbet 25 yıl önce yapılmış. Roger o sene tayfayı dağıtıp teslim oluyor ve bir sene sonrada idam ediliyor. Oden ise Wano'ya dönüyor ve 4 sene kadar sonra o da öldürülüyor. O konuşmadan tam 25 yıl sonra, Wano'nun sınırlarını açmak için verilen savaş hala devam ederken, Wano'nun 3. Perdesine başlıyoruz.

Orochi Habu Limanından (yani isyanın buluşmayı öngördüğü ilk limandan) Onigashima'ya doğru yola çıkıyor. Hava o kadar güzel ki, bu tanrılardan gelen iyi bir işaret olmalı diyor. Zoro'nun kesip biçtiği Oniwabanshu bir kere daha sahnede. Bu sefer Orochi Mimiwarigumi'yi de (özel samuray birliği) yanına almış. Başkentte Kyoshiro'yu bırakmışlar. Orochi'nin yokluğunda eve o göz kulak olacak. Hadi Denjiro, güveniyoruz sana! Habu Limanı, Wano'nun en büyük limanıymış, devasa dalgakıranlar ve akçaağaçlar ile çevrili bir liman. Anlatıcı ses tarafından; Kaidô ve Orochi'den Wano'yu yöneten iki yüce lider diye bahsediliyor. Yani Wano için Orochi neredeyse Kaidô ile eş tutuluyor. Kaidô gölgelerden yöneten bir figür değil, Orochi'nin bir diğer yüzü gibi görülüyor Wano'da. Enteresan. Orochi Hükümet yetkililerine "benim arkamda Kaidô var" diye hava atarken, kendi adamlarının yanında ondan eşiti gibi bahsediyor.

Festival başkentte de devam ediyor tabi. Alkol kullanmalarına izin verilen tek günde, başkentte yaşayan bütün varı yoğu yerinde ahali kutlama havasına girmiş durumda. Aynı sevincin burası dışında herhangi bir yerde yaşanmadığına eminim gayet. Millet açık ve güzel gökyüzünün altında eğlenirken, bir vatandaş "görünüşe göre bu gece dolunayı net ve bütün güzelliğiyle göreceğiz" diyor. Elbette bizim gibi kurnaz okuyucular hemen anlıyoruz mevzunun Minklere fore shadowing yaptığını. Dolunayda Sulong formlarıyla coşacaklar belli ki.

Ancak acaba öyle mi olacak? Bir sonraki sayfada öğreniyoruz ki Wano'da iklim ve tüm hava koşulları bölgeden bölgeye büyük değişikler gösteriyor. Her biri ayrı bir iklim tipine sahip olan beş adanın hiçbiri birbirini tutmayabiliyor demek ki. Hava durumu tahmin edilemez durumda. Yani festival günü başkentte iyi bir hava varsa bunu tanrılardan iyi bir işaret olarak görüyorlar, ama başka bir yerde kötü bir havayla karşılaşan bizimkiler, gökler bile bizi terk etti diyorlar. Udon'da ki Tokage Limanı fırtınaya kapılmış, başkent ve Habu Limanı ne kadar güzelse, isyancıların buluşma noktası olan Tokage Limanı da o denli berbat.

Muazzam bir görselle, 7 Kın, Shinobu ve Momo'yu görüyoruz. Aynı zamanda Tokage Limanından bayağı Onigashima'yı da görüyoruz. Tamam kıyılardan görünüyor denilmişti ama bu kadar mı yakın? Sen limanı onbinlerce insanı taşıyabilecek bir filo gemi ile dolduracaksın, Onigashima'dan bakanlar da "ulen Orochi'ler Habu limanından gelmiyor muydu? Öyleyse bunlar ne ayak?" diye sormayacaklar hea!? Neyse zaten gerekte kalmamış sormalarına. Momo-chan kötü hava koşulları nedeniyle federasyon başkanı Kin'emon'dan maçın başka bir güne ertelenmesini isterken, Kızıl Kınlardan farklı tepkiler geliyor.
Raizô: Görünürde tek bir gemi bile yok,
İnuarashi: Lanet Kedi zamanında varmayı başaramadı ha,
Kikunojô: Udon'u kesinlikle garantiye almıştık,
Kawamatsu: Yine de, mahkum madenlerinden bize katılan tek bir asker bile burada değil,
Kanjûrô: O zaman nerede bizim 4000 askerimiz?!
Ashura Dôji: Bu liman, görünüşe bakılırsa saldırıya uğramış olabilir!!
diyorlar.

Bir sonraki sayfada küçük den-den mushi'nin çalışmadığını, kimseyle bağlantıya geçemediklerini, "neden kimse burada değil, neredeler, burası söz verilen limandı, tek bir günde ne oldu buraya" diye yakındıklarını görüyoruz.

Sonraki sayfada ise, başkentte küçük bir kız hayran hayran sanki madenlerde çalıştıkları için kas yapmış gibi görünen dayıların, festivale uygun şekilde güle oynaya taşıdığı devasa bir kuleye bakıyor. "Bir şey taşıyorlar" diyor kız gülümseyerek. Bence bu taşınan kule ve taşıyanlardan kesinlikle bir şeyler çıkacak. Muhtemelen Tokage Limanında ki buluşma Orochi'nin yediği bir halt nedeniyle iptal olunca, hazır Orochi ve adamları da yokken önce başkenti düşürmeye yönelik bir hamleye dönüşmüş olabilir. Udon mahkumları aynı anda hem Başkenti, hem de Rasetsu'da tutulan tutsakları salmaya karar vermiş olabilirler.

Kin'emon ve Kızıl Kınlar umutsuzluk içinde, kimsenin yardıma gelemeyeceğini, isyancıların başına bir şeyler geldiğini düşünüyorlar. İnuarashi küçük bir bot bulup onu hazırlayacakken, Momo "bu saçmalığa bir son ver" diyor. Muazzam bir umutsuzluk ve yalnızlık içindeler. Orochi dün akşam bir haltlar karıştırmış. Son gördüğümüz yazı; "dün gece, bir olay gerçekleşti" oluyor.

Orochi'nin Udon madeninde kendisine verilen raporun sahte olduğunu, yeni buluşma yerinin Tokage Limanı olacağını, Hiyori'nin Ringo'daki kuzey mezarlığında saklandığını bildiğini biliyoruz. Yani hepsine gerekli müdahaleyi gerçekleştirmiş, hatta Udon madenleri meselesini Queen'e falan da söylemiş olabilir. Tokage limanında ise Franky'nin ne olur ne olmaz biz yüz bin kişilik bir kuvveti taşıyacak kadar gemi yapalım da dediğini de hatırlıyoruz. Oysa her ne kadar limana saldırı gerçekleşmiş de olsa, yüz bin insanı taşıyabilecek on binlerce gemilik bir hurda yığını görmedik. Yani Orochi bir karşı hamle düzenledi, buna eminiz ama bizimkiler de buna karşılık bir başka plan yapmış olabilirler. Luffy en son biz tayfayla beraber kendi gemimize atlayıp geleceğiz demişti. Luffy ve tayfa gemiye giderken olayların hiçbirinden haberdar olmasa dahi, Hyogoro ve Yakuza liderleri o kadar kolay av olmamıştır diye düşünüyorum. Özellikle başkentteki o bir karelik "bir şey taşıyorlar" muhabbetinin tamamıyla Orochi'nin gidişinden sonra oluşan boşluğu değerlendirme fırsatı olduğunu düşünüyorum. Üstelik Orochi gider ayak hem Oniwabanshu hem de Mimiwarigumi'yi yanında götürüyor. Şu an da ortalıkta kayda değer tek kişi Kyoshirô. Bakalım olaylar nasıl şekillenecek!

One Piece haftaya yok.

Ekstradan belirtmek gerekirse, bir giriş ve hazırlık sayısı olarak, hem muazzam görselleri, hem de yarattığı umutsuzluk, kaybetmişlik hissi ile gerçekten güzel bir bölümdü bence. Oda'nın Wano Arc'ında kullandığı Kabuki oyunlarının genel teması 3-5 perde aralığındadır. 5 perdelik bir Kabuki oyununda; ilk perde karakterleri tanıtmak, ikinci perde olaya hazırlık, üçüncü perde ise kahramanların düştüğü zor bir durumu anlatır. Dördüncü perde ise tam her şey sona ermiş, kahramanlar hezimete uğruyor gibi görünürken gerçekleşen ilahi bir yardımı verir. Yani bizim durumumuzda bu gelecek müttefik kuvvetler olabilir. Beşinci perde ise çok kısa bir sonuç bölümüdür. Genelde olayın hemen sonrasında düzenlenen bir ziyafet vs. şeklindedir.
Eline sağlık.
 
Bu arada tartışılması gereken iki nokta var bence.
1 - Akainu Oden'den Shanks ona hayrandı vs. diye bahsediyor. Akainu Shanks'ı bu kadar iyi mi tanıyor? Küçüklüğünden beri mi tanıyor? 6 yıldır Yonkô olmuş bir adamdan bahsediyoruz. Bu hayranlık nereden biliniyor?
2 - Acaba Ace Wano'ya gittiğinde Oden'in kendisinin rütbesinde bulunan eski tümen komutanı olduğunu biliyor muydu? Shirohige neden Wano'ya müdahale etmedi. Ya da Shanks madem o kadar hayrandı Oden'e, neden Wano'yu kurtarmıyorlar? Herkes 20 yıllık bir zaman dilimini mi bekliyordu?
1- 6 yıldır Yonko olsa da Luffy ile tanıştığı vakitlerde de adı sanı bilinen biri olduğunu WB'den öğrendik, fakat Oden'e hayranlığını bilmesi biraz tuhaf.
2- Bilmesi bir şeyi pek değiştirmez bence. Yine de gidip tayfadakilere "Peki neden Oden'den sonra kimse seçilmedi de beni uygun gördünüz?" gibi bir soru sormuş olabilir, cevabını ben de merak ediyorum.
3-Shanks o sıralar daha yeni yeni kaptan olmuştu, doğru düzgün tayfası bile yokken 19 yaşındaki Shanks ne yapabilir ki Kaido'ya karşı? WB de gidecekken bir şey veya birisi engellemiş olabilir. Yine de açık cevaplanması gereken bir soru WB konusu.
 
Yeni bir bölüm analizi ile karşınızdayım! Hazır @amaneden bu aralar gevşeklik ediyorken, fırsat bu fırsat başka arkadaşlar da yüklensin. Bunun yanı sıra, tüm zamanların en çok satan mangası, her hafta dünya çapında milyonlarca insanın beklediği, okumaktan keyif aldığı, yorumladığı, teori ürettiği bir eser konusunda... beğenmemek elbette mümkündür ve herkesin kendi tercihidir ancak "çöp,rezil, boktan" gibi yorumlar yapan kişilikler lütfen bu analizden de, genel olarak benden de uzak dursun ve kendi küçük dünyalarında çok daha muhteşem şeyler ürettiklerini zannetmeye devam etsinler lütfen...

Öncelikle https://jaiminisbox.com'un bu haftaki çevirisi pek de yerini bulmamış gibi. Sanki bu Pazar gece 11'de resmi çeviri çıktıktan sonra bir çok nokta düzeltilir gibime geliyor. Bu kadar gevezeliğim yeter, bölüme geçelim.
"Söz Verilmiş Liman"
Bölümümüz geçen haftaki kapak eksikliğini kapatarak, Bege ve tayfasının Lola'nın Dressrosa'dan bir kaç gün önce ayrıldığını öğrenmesiyle başlıyor. Acep bu Dressrosa'dan nereye gidilir? Totto Land'e mi, yoksa Wano'ya mı? "Saiaku no Sedai (En Berbat Nesil)" içerisinde şuan itibariyle Wano'da bulunmayan; Teach, Bege, Bonney ve Urouge kaldı. Bonney zaten Kuma'nın karısı olan Sorbet Kraliçesi Connie imiş. Onu artık bir daha muhtemelen Devrim Ordusu'nda görürüz gibime geliyor. Teach için de bu mevzuya girişinin erken olduğunu düşündüğümden (ki hala neden Road Poneglyph için hazır Mama'da yokken Totto Land'i işgal etmedi anlamış değilim), şuanda Bege ve Urouge yoklar. Eğer Kaidô gökyüzü adasında ki karşılamadan sonra Urouge'un ilgisini cezbetmişse ve Bege'de Lola ararken Wano'ya gelirse, Süpernovalar (Bonney hariç) tam kadro adada olacaklar. Temennim bu yöndedir.

Diğer sayfada bizi bir flashback karşılıyor. Hemi de Rocaa flashbacki :) Büyük Korsan Çağı başlamadan kısa zaman önce. Yani anlaşılan bizimkiler Laugh Tale'e (Raftel'e) gitmiş, yolculuk bitmiş gibi. Yine Oro Jackson'ın demir başı olan yumurta ile karşılaşıyoruz. Bu yumurtaya dair Smoker'ın "aslında yumurtanın Poseidon olduğunu" belirttiği muazzam güzel bir teorisi var. Bir gün bu teoriyi daha detaylı bir yazıya çeviri diye umuyoruz. Roger ve tayfasının bizimkileri aratmayan sıcak bir kutlama yaptıklarını görüyoruz. Roger Oden'e minnettar olması gerekenlerin kendileri olduğunu söylüyor. Yani Poneglyphlerin gizemini aydınlatmışlar muhtemelen. Roger'ın hastalığı son aşamalarda olmalı ki Crocus katı yaklaşıyor. Bu arada Oro Jackson nasıl bir asalete sahiptir öyle, bir kere daha hayran kaldım. Kral'ın Gemisi...

Diğer sayfada Oden'in Wano'yu dünyaya açması konusunda yardım edebileceğini söyleyen Rayleigh, Shanks ve Buggy ile karşılaşıyoruz. Ancak Oden bunun bir iç mesele olduğunu söyleyip onları reddediyor. Bu arada Raftel'e gidilmiş ve One Piece yerleştirilmiş olmasına rağmen, ortalıklarda hazine hazine diye dolaşan Buggy'nin hiç mi hiç ilgisini çekmemesinden dolayı; One Piece'in para vs. değil de Oden'e yazdırılmış olan Rio Poneglyph olduğunu bir kez daha düşünmeme neden oldu. Akainu Oden'in Shanks'ın hayranı olduğu kişi olduğunu biliyordu. Shanks daha 6 yıldır Yonkô. Akainu nerden biliyor peki Shanks'ın Oden hayranlığını? Enteresan teoriler üretilebilir buradan. Buggy ikinci evlat olarak anılmasından muzdarip iken, Oden amcanın da en az hizmetlileri kadar uzun boylu olduğunu görüyoruz. Oden; "Wano'nun neden sınırları dünyaya kapalı bir ülke olduğunu hiç anlayamadığını" belirtiyor. Bunun muhtemel sebebi de tüm ırkların bir arada yaşaması için Kıta Çeken Oars Devlerinden yardım alınarak oluşturulduğuna inandığım "Wa no Kuni (Uyum Ülkesi)"nin, Antik Krallığa gerçekleşen darbeden sonra kendisini Sekai Seifu (Dünya Hükümeti)'dan koruyabilmek için içe kapandığı yolundadır. Oden'de hayallerini gerçekleştirmek ve Wano'yu dünyaya açmakta kararlı.

Bir sonra ki sayfada Roger Korsanlarının bir bölümüyle tanışıyoruz. İçlerinde Seagull gibi büyük cüsseli abiler de var. Oden hala bir siluet olarak görülüyor. Adamı ne sakladın be Oda! Bu kadar mı benziyor Zoro'ya? Yoksa bambaşka bir nedenden mi? Bu kadar açık bir Flashback'te böylesine gizem... Acaba Oden Ryokugyu mu? Bir anda dünyada amiral gücünde insanlar türeyecek değil ya. Bunlardan en azından birinin geçmişten gelmesi olası. Oda'nın bu kadar siluet olarak kastığı yakın dönemde bir "üç yıldır yemek yemedim, çok üşeniyorum" dediği Ryokugyu, bir de halkı açlıktan kıvranan Oden var. Bence Oden ya ölü, ya da hala Toki'nin söylediği zamanda Wano'ya varmak için amiral kılığında dolanan Ryokugyu. Olur olur vallahi.

Neysem, Oden amcam güvenilir hizmetçileri ile beraber yirmi yıllık Wano'nun sınırlarını dünyaya açma rüyasını gerçekleştireceğini iddia ediyor. Ki ne yazık ki muradına eremediğini biliyoruz. Roger amcam gaz veriyor "yaparsın be koçum" diye, Oden'de "evelallah" diyor. Bu muhabbet 25 yıl önce yapılmış. Roger o sene tayfayı dağıtıp teslim oluyor ve bir sene sonrada idam ediliyor. Oden ise Wano'ya dönüyor ve 4 sene kadar sonra o da öldürülüyor. O konuşmadan tam 25 yıl sonra, Wano'nun sınırlarını açmak için verilen savaş hala devam ederken, Wano'nun 3. Perdesine başlıyoruz.

Orochi Habu Limanından (yani isyanın buluşmayı öngördüğü ilk limandan) Onigashima'ya doğru yola çıkıyor. Hava o kadar güzel ki, bu tanrılardan gelen iyi bir işaret olmalı diyor. Zoro'nun kesip biçtiği Oniwabanshu bir kere daha sahnede. Bu sefer Orochi Mimiwarigumi'yi de (özel samuray birliği) yanına almış. Başkentte Kyoshiro'yu bırakmışlar. Orochi'nin yokluğunda eve o göz kulak olacak. Hadi Denjiro, güveniyoruz sana! Habu Limanı, Wano'nun en büyük limanıymış, devasa dalgakıranlar ve akçaağaçlar ile çevrili bir liman. Anlatıcı ses tarafından; Kaidô ve Orochi'den Wano'yu yöneten iki yüce lider diye bahsediliyor. Yani Wano için Orochi neredeyse Kaidô ile eş tutuluyor. Kaidô gölgelerden yöneten bir figür değil, Orochi'nin bir diğer yüzü gibi görülüyor Wano'da. Enteresan. Orochi Hükümet yetkililerine "benim arkamda Kaidô var" diye hava atarken, kendi adamlarının yanında ondan eşiti gibi bahsediyor.

Festival başkentte de devam ediyor tabi. Alkol kullanmalarına izin verilen tek günde, başkentte yaşayan bütün varı yoğu yerinde ahali kutlama havasına girmiş durumda. Aynı sevincin burası dışında herhangi bir yerde yaşanmadığına eminim gayet. Millet açık ve güzel gökyüzünün altında eğlenirken, bir vatandaş "görünüşe göre bu gece dolunayı net ve bütün güzelliğiyle göreceğiz" diyor. Elbette bizim gibi kurnaz okuyucular hemen anlıyoruz mevzunun Minklere fore shadowing yaptığını. Dolunayda Sulong formlarıyla coşacaklar belli ki.

Ancak acaba öyle mi olacak? Bir sonraki sayfada öğreniyoruz ki Wano'da iklim ve tüm hava koşulları bölgeden bölgeye büyük değişikler gösteriyor. Her biri ayrı bir iklim tipine sahip olan beş adanın hiçbiri birbirini tutmayabiliyor demek ki. Hava durumu tahmin edilemez durumda. Yani festival günü başkentte iyi bir hava varsa bunu tanrılardan iyi bir işaret olarak görüyorlar, ama başka bir yerde kötü bir havayla karşılaşan bizimkiler, gökler bile bizi terk etti diyorlar. Udon'da ki Tokage Limanı fırtınaya kapılmış, başkent ve Habu Limanı ne kadar güzelse, isyancıların buluşma noktası olan Tokage Limanı da o denli berbat.

Muazzam bir görselle, 7 Kın, Shinobu ve Momo'yu görüyoruz. Aynı zamanda Tokage Limanından bayağı Onigashima'yı da görüyoruz. Tamam kıyılardan görünüyor denilmişti ama bu kadar mı yakın? Sen limanı onbinlerce insanı taşıyabilecek bir filo gemi ile dolduracaksın, Onigashima'dan bakanlar da "ulen Orochi'ler Habu limanından gelmiyor muydu? Öyleyse bunlar ne ayak?" diye sormayacaklar hea!? Neyse zaten gerekte kalmamış sormalarına. Momo-chan kötü hava koşulları nedeniyle federasyon başkanı Kin'emon'dan maçın başka bir güne ertelenmesini isterken, Kızıl Kınlardan farklı tepkiler geliyor.
Raizô: Görünürde tek bir gemi bile yok,
İnuarashi: Lanet Kedi zamanında varmayı başaramadı ha,
Kikunojô: Udon'u kesinlikle garantiye almıştık,
Kawamatsu: Yine de, mahkum madenlerinden bize katılan tek bir asker bile burada değil,
Kanjûrô: O zaman nerede bizim 4000 askerimiz?!
Ashura Dôji: Bu liman, görünüşe bakılırsa saldırıya uğramış olabilir!!
diyorlar.

Bir sonraki sayfada küçük den-den mushi'nin çalışmadığını, kimseyle bağlantıya geçemediklerini, "neden kimse burada değil, neredeler, burası söz verilen limandı, tek bir günde ne oldu buraya" diye yakındıklarını görüyoruz.

Sonraki sayfada ise, başkentte küçük bir kız hayran hayran sanki madenlerde çalıştıkları için kas yapmış gibi görünen dayıların, festivale uygun şekilde güle oynaya taşıdığı devasa bir kuleye bakıyor. "Bir şey taşıyorlar" diyor kız gülümseyerek. Bence bu taşınan kule ve taşıyanlardan kesinlikle bir şeyler çıkacak. Muhtemelen Tokage Limanında ki buluşma Orochi'nin yediği bir halt nedeniyle iptal olunca, hazır Orochi ve adamları da yokken önce başkenti düşürmeye yönelik bir hamleye dönüşmüş olabilir. Udon mahkumları aynı anda hem Başkenti, hem de Rasetsu'da tutulan tutsakları salmaya karar vermiş olabilirler.

Kin'emon ve Kızıl Kınlar umutsuzluk içinde, kimsenin yardıma gelemeyeceğini, isyancıların başına bir şeyler geldiğini düşünüyorlar. İnuarashi küçük bir bot bulup onu hazırlayacakken, Momo "bu saçmalığa bir son ver" diyor. Muazzam bir umutsuzluk ve yalnızlık içindeler. Orochi dün akşam bir haltlar karıştırmış. Son gördüğümüz yazı; "dün gece, bir olay gerçekleşti" oluyor.

Orochi'nin Udon madeninde kendisine verilen raporun sahte olduğunu, yeni buluşma yerinin Tokage Limanı olacağını, Hiyori'nin Ringo'daki kuzey mezarlığında saklandığını bildiğini biliyoruz. Yani hepsine gerekli müdahaleyi gerçekleştirmiş, hatta Udon madenleri meselesini Queen'e falan da söylemiş olabilir. Tokage limanında ise Franky'nin ne olur ne olmaz biz yüz bin kişilik bir kuvveti taşıyacak kadar gemi yapalım da dediğini de hatırlıyoruz. Oysa her ne kadar limana saldırı gerçekleşmiş de olsa, yüz bin insanı taşıyabilecek on binlerce gemilik bir hurda yığını görmedik. Yani Orochi bir karşı hamle düzenledi, buna eminiz ama bizimkiler de buna karşılık bir başka plan yapmış olabilirler. Luffy en son biz tayfayla beraber kendi gemimize atlayıp geleceğiz demişti. Luffy ve tayfa gemiye giderken olayların hiçbirinden haberdar olmasa dahi, Hyogoro ve Yakuza liderleri o kadar kolay av olmamıştır diye düşünüyorum. Özellikle başkentteki o bir karelik "bir şey taşıyorlar" muhabbetinin tamamıyla Orochi'nin gidişinden sonra oluşan boşluğu değerlendirme fırsatı olduğunu düşünüyorum. Üstelik Orochi gider ayak hem Oniwabanshu hem de Mimiwarigumi'yi yanında götürüyor. Şu an da ortalıkta kayda değer tek kişi Kyoshirô. Bakalım olaylar nasıl şekillenecek!

One Piece haftaya yok.

Ekstradan belirtmek gerekirse, bir giriş ve hazırlık sayısı olarak, hem muazzam görselleri, hem de yarattığı umutsuzluk, kaybetmişlik hissi ile gerçekten güzel bir bölümdü bence. Oda'nın Wano Arc'ında kullandığı Kabuki oyunlarının genel teması 3-5 perde aralığındadır. 5 perdelik bir Kabuki oyununda; ilk perde karakterleri tanıtmak, ikinci perde olaya hazırlık, üçüncü perde ise kahramanların düştüğü zor bir durumu anlatır. Dördüncü perde ise tam her şey sona ermiş, kahramanlar hezimete uğruyor gibi görünürken gerçekleşen ilahi bir yardımı verir. Yani bizim durumumuzda bu gelecek müttefik kuvvetler olabilir. Beşinci perde ise çok kısa bir sonuç bölümüdür. Genelde olayın hemen sonrasında düzenlenen bir ziyafet vs. şeklindedir.
Act 3 için Infinity war, act 4 için de Endgame benzetmesi yapıyorlar ama bakalım nasıl olacak. Baya trajedi bekliyorum act 3 için .

Eline sağlık bu arada
 
Yeni bir bölüm analizi ile karşınızdayım! Hazır @amaneden bu aralar gevşeklik ediyorken, fırsat bu fırsat başka arkadaşlar da yüklensin. Bunun yanı sıra, tüm zamanların en çok satan mangası, her hafta dünya çapında milyonlarca insanın beklediği, okumaktan keyif aldığı, yorumladığı, teori ürettiği bir eser konusunda... beğenmemek elbette mümkündür ve herkesin kendi tercihidir ancak "çöp,rezil, boktan" gibi yorumlar yapan kişilikler lütfen bu analizden de, genel olarak benden de uzak dursun ve kendi küçük dünyalarında çok daha muhteşem şeyler ürettiklerini zannetmeye devam etsinler lütfen...

Öncelikle https://jaiminisbox.com'un bu haftaki çevirisi pek de yerini bulmamış gibi. Sanki bu Pazar gece 11'de resmi çeviri çıktıktan sonra bir çok nokta düzeltilir gibime geliyor. Bu kadar gevezeliğim yeter, bölüme geçelim.
"Söz Verilmiş Liman"
Bölümümüz geçen haftaki kapak eksikliğini kapatarak, Bege ve tayfasının Lola'nın Dressrosa'dan bir kaç gün önce ayrıldığını öğrenmesiyle başlıyor. Acep bu Dressrosa'dan nereye gidilir? Totto Land'e mi, yoksa Wano'ya mı? "Saiaku no Sedai (En Berbat Nesil)" içerisinde şuan itibariyle Wano'da bulunmayan; Teach, Bege, Bonney ve Urouge kaldı. Bonney zaten Kuma'nın karısı olan Sorbet Kraliçesi Connie imiş. Onu artık bir daha muhtemelen Devrim Ordusu'nda görürüz gibime geliyor. Teach için de bu mevzuya girişinin erken olduğunu düşündüğümden (ki hala neden Road Poneglyph için hazır Mama'da yokken Totto Land'i işgal etmedi anlamış değilim), şuanda Bege ve Urouge yoklar. Eğer Kaidô gökyüzü adasında ki karşılamadan sonra Urouge'un ilgisini cezbetmişse ve Bege'de Lola ararken Wano'ya gelirse, Süpernovalar (Bonney hariç) tam kadro adada olacaklar. Temennim bu yöndedir.

Diğer sayfada bizi bir flashback karşılıyor. Hemi de Rocaa flashbacki :) Büyük Korsan Çağı başlamadan kısa zaman önce. Yani anlaşılan bizimkiler Laugh Tale'e (Raftel'e) gitmiş, yolculuk bitmiş gibi. Yine Oro Jackson'ın demir başı olan yumurta ile karşılaşıyoruz. Bu yumurtaya dair Smoker'ın "aslında yumurtanın Poseidon olduğunu" belirttiği muazzam güzel bir teorisi var. Bir gün bu teoriyi daha detaylı bir yazıya çeviri diye umuyoruz. Roger ve tayfasının bizimkileri aratmayan sıcak bir kutlama yaptıklarını görüyoruz. Roger Oden'e minnettar olması gerekenlerin kendileri olduğunu söylüyor. Yani Poneglyphlerin gizemini aydınlatmışlar muhtemelen. Roger'ın hastalığı son aşamalarda olmalı ki Crocus katı yaklaşıyor. Bu arada Oro Jackson nasıl bir asalete sahiptir öyle, bir kere daha hayran kaldım. Kral'ın Gemisi...

Diğer sayfada Oden'in Wano'yu dünyaya açması konusunda yardım edebileceğini söyleyen Rayleigh, Shanks ve Buggy ile karşılaşıyoruz. Ancak Oden bunun bir iç mesele olduğunu söyleyip onları reddediyor. Bu arada Raftel'e gidilmiş ve One Piece yerleştirilmiş olmasına rağmen, ortalıklarda hazine hazine diye dolaşan Buggy'nin hiç mi hiç ilgisini çekmemesinden dolayı; One Piece'in para vs. değil de Oden'e yazdırılmış olan Rio Poneglyph olduğunu bir kez daha düşünmeme neden oldu. Akainu Oden'in Shanks'ın hayranı olduğu kişi olduğunu biliyordu. Shanks daha 6 yıldır Yonkô. Akainu nerden biliyor peki Shanks'ın Oden hayranlığını? Enteresan teoriler üretilebilir buradan. Buggy ikinci evlat olarak anılmasından muzdarip iken, Oden amcanın da en az hizmetlileri kadar uzun boylu olduğunu görüyoruz. Oden; "Wano'nun neden sınırları dünyaya kapalı bir ülke olduğunu hiç anlayamadığını" belirtiyor. Bunun muhtemel sebebi de tüm ırkların bir arada yaşaması için Kıta Çeken Oars Devlerinden yardım alınarak oluşturulduğuna inandığım "Wa no Kuni (Uyum Ülkesi)"nin, Antik Krallığa gerçekleşen darbeden sonra kendisini Sekai Seifu (Dünya Hükümeti)'dan koruyabilmek için içe kapandığı yolundadır. Oden'de hayallerini gerçekleştirmek ve Wano'yu dünyaya açmakta kararlı.

Bir sonra ki sayfada Roger Korsanlarının bir bölümüyle tanışıyoruz. İçlerinde Seagull gibi büyük cüsseli abiler de var. Oden hala bir siluet olarak görülüyor. Adamı ne sakladın be Oda! Bu kadar mı benziyor Zoro'ya? Yoksa bambaşka bir nedenden mi? Bu kadar açık bir Flashback'te böylesine gizem... Acaba Oden Ryokugyu mu? Bir anda dünyada amiral gücünde insanlar türeyecek değil ya. Bunlardan en azından birinin geçmişten gelmesi olası. Oda'nın bu kadar siluet olarak kastığı yakın dönemde bir "üç yıldır yemek yemedim, çok üşeniyorum" dediği Ryokugyu, bir de halkı açlıktan kıvranan Oden var. Bence Oden ya ölü, ya da hala Toki'nin söylediği zamanda Wano'ya varmak için amiral kılığında dolanan Ryokugyu. Olur olur vallahi.

Neysem, Oden amcam güvenilir hizmetçileri ile beraber yirmi yıllık Wano'nun sınırlarını dünyaya açma rüyasını gerçekleştireceğini iddia ediyor. Ki ne yazık ki muradına eremediğini biliyoruz. Roger amcam gaz veriyor "yaparsın be koçum" diye, Oden'de "evelallah" diyor. Bu muhabbet 25 yıl önce yapılmış. Roger o sene tayfayı dağıtıp teslim oluyor ve bir sene sonrada idam ediliyor. Oden ise Wano'ya dönüyor ve 4 sene kadar sonra o da öldürülüyor. O konuşmadan tam 25 yıl sonra, Wano'nun sınırlarını açmak için verilen savaş hala devam ederken, Wano'nun 3. Perdesine başlıyoruz.

Orochi Habu Limanından (yani isyanın buluşmayı öngördüğü ilk limandan) Onigashima'ya doğru yola çıkıyor. Hava o kadar güzel ki, bu tanrılardan gelen iyi bir işaret olmalı diyor. Zoro'nun kesip biçtiği Oniwabanshu bir kere daha sahnede. Bu sefer Orochi Mimiwarigumi'yi de (özel samuray birliği) yanına almış. Başkentte Kyoshiro'yu bırakmışlar. Orochi'nin yokluğunda eve o göz kulak olacak. Hadi Denjiro, güveniyoruz sana! Habu Limanı, Wano'nun en büyük limanıymış, devasa dalgakıranlar ve akçaağaçlar ile çevrili bir liman. Anlatıcı ses tarafından; Kaidô ve Orochi'den Wano'yu yöneten iki yüce lider diye bahsediliyor. Yani Wano için Orochi neredeyse Kaidô ile eş tutuluyor. Kaidô gölgelerden yöneten bir figür değil, Orochi'nin bir diğer yüzü gibi görülüyor Wano'da. Enteresan. Orochi Hükümet yetkililerine "benim arkamda Kaidô var" diye hava atarken, kendi adamlarının yanında ondan eşiti gibi bahsediyor.

Festival başkentte de devam ediyor tabi. Alkol kullanmalarına izin verilen tek günde, başkentte yaşayan bütün varı yoğu yerinde ahali kutlama havasına girmiş durumda. Aynı sevincin burası dışında herhangi bir yerde yaşanmadığına eminim gayet. Millet açık ve güzel gökyüzünün altında eğlenirken, bir vatandaş "görünüşe göre bu gece dolunayı net ve bütün güzelliğiyle göreceğiz" diyor. Elbette bizim gibi kurnaz okuyucular hemen anlıyoruz mevzunun Minklere fore shadowing yaptığını. Dolunayda Sulong formlarıyla coşacaklar belli ki.

Ancak acaba öyle mi olacak? Bir sonraki sayfada öğreniyoruz ki Wano'da iklim ve tüm hava koşulları bölgeden bölgeye büyük değişikler gösteriyor. Her biri ayrı bir iklim tipine sahip olan beş adanın hiçbiri birbirini tutmayabiliyor demek ki. Hava durumu tahmin edilemez durumda. Yani festival günü başkentte iyi bir hava varsa bunu tanrılardan iyi bir işaret olarak görüyorlar, ama başka bir yerde kötü bir havayla karşılaşan bizimkiler, gökler bile bizi terk etti diyorlar. Udon'da ki Tokage Limanı fırtınaya kapılmış, başkent ve Habu Limanı ne kadar güzelse, isyancıların buluşma noktası olan Tokage Limanı da o denli berbat.

Muazzam bir görselle, 7 Kın, Shinobu ve Momo'yu görüyoruz. Aynı zamanda Tokage Limanından bayağı Onigashima'yı da görüyoruz. Tamam kıyılardan görünüyor denilmişti ama bu kadar mı yakın? Sen limanı onbinlerce insanı taşıyabilecek bir filo gemi ile dolduracaksın, Onigashima'dan bakanlar da "ulen Orochi'ler Habu limanından gelmiyor muydu? Öyleyse bunlar ne ayak?" diye sormayacaklar hea!? Neyse zaten gerekte kalmamış sormalarına. Momo-chan kötü hava koşulları nedeniyle federasyon başkanı Kin'emon'dan maçın başka bir güne ertelenmesini isterken, Kızıl Kınlardan farklı tepkiler geliyor.
Raizô: Görünürde tek bir gemi bile yok,
İnuarashi: Lanet Kedi zamanında varmayı başaramadı ha,
Kikunojô: Udon'u kesinlikle garantiye almıştık,
Kawamatsu: Yine de, mahkum madenlerinden bize katılan tek bir asker bile burada değil,
Kanjûrô: O zaman nerede bizim 4000 askerimiz?!
Ashura Dôji: Bu liman, görünüşe bakılırsa saldırıya uğramış olabilir!!
diyorlar.

Bir sonraki sayfada küçük den-den mushi'nin çalışmadığını, kimseyle bağlantıya geçemediklerini, "neden kimse burada değil, neredeler, burası söz verilen limandı, tek bir günde ne oldu buraya" diye yakındıklarını görüyoruz.

Sonraki sayfada ise, başkentte küçük bir kız hayran hayran sanki madenlerde çalıştıkları için kas yapmış gibi görünen dayıların, festivale uygun şekilde güle oynaya taşıdığı devasa bir kuleye bakıyor. "Bir şey taşıyorlar" diyor kız gülümseyerek. Bence bu taşınan kule ve taşıyanlardan kesinlikle bir şeyler çıkacak. Muhtemelen Tokage Limanında ki buluşma Orochi'nin yediği bir halt nedeniyle iptal olunca, hazır Orochi ve adamları da yokken önce başkenti düşürmeye yönelik bir hamleye dönüşmüş olabilir. Udon mahkumları aynı anda hem Başkenti, hem de Rasetsu'da tutulan tutsakları salmaya karar vermiş olabilirler.

Kin'emon ve Kızıl Kınlar umutsuzluk içinde, kimsenin yardıma gelemeyeceğini, isyancıların başına bir şeyler geldiğini düşünüyorlar. İnuarashi küçük bir bot bulup onu hazırlayacakken, Momo "bu saçmalığa bir son ver" diyor. Muazzam bir umutsuzluk ve yalnızlık içindeler. Orochi dün akşam bir haltlar karıştırmış. Son gördüğümüz yazı; "dün gece, bir olay gerçekleşti" oluyor.

Orochi'nin Udon madeninde kendisine verilen raporun sahte olduğunu, yeni buluşma yerinin Tokage Limanı olacağını, Hiyori'nin Ringo'daki kuzey mezarlığında saklandığını bildiğini biliyoruz. Yani hepsine gerekli müdahaleyi gerçekleştirmiş, hatta Udon madenleri meselesini Queen'e falan da söylemiş olabilir. Tokage limanında ise Franky'nin ne olur ne olmaz biz yüz bin kişilik bir kuvveti taşıyacak kadar gemi yapalım da dediğini de hatırlıyoruz. Oysa her ne kadar limana saldırı gerçekleşmiş de olsa, yüz bin insanı taşıyabilecek on binlerce gemilik bir hurda yığını görmedik. Yani Orochi bir karşı hamle düzenledi, buna eminiz ama bizimkiler de buna karşılık bir başka plan yapmış olabilirler. Luffy en son biz tayfayla beraber kendi gemimize atlayıp geleceğiz demişti. Luffy ve tayfa gemiye giderken olayların hiçbirinden haberdar olmasa dahi, Hyogoro ve Yakuza liderleri o kadar kolay av olmamıştır diye düşünüyorum. Özellikle başkentteki o bir karelik "bir şey taşıyorlar" muhabbetinin tamamıyla Orochi'nin gidişinden sonra oluşan boşluğu değerlendirme fırsatı olduğunu düşünüyorum. Üstelik Orochi gider ayak hem Oniwabanshu hem de Mimiwarigumi'yi yanında götürüyor. Şu an da ortalıkta kayda değer tek kişi Kyoshirô. Bakalım olaylar nasıl şekillenecek!

One Piece haftaya yok.

Ekstradan belirtmek gerekirse, bir giriş ve hazırlık sayısı olarak, hem muazzam görselleri, hem de yarattığı umutsuzluk, kaybetmişlik hissi ile gerçekten güzel bir bölümdü bence. Oda'nın Wano Arc'ında kullandığı Kabuki oyunlarının genel teması 3-5 perde aralığındadır. 5 perdelik bir Kabuki oyununda; ilk perde karakterleri tanıtmak, ikinci perde olaya hazırlık, üçüncü perde ise kahramanların düştüğü zor bir durumu anlatır. Dördüncü perde ise tam her şey sona ermiş, kahramanlar hezimete uğruyor gibi görünürken gerçekleşen ilahi bir yardımı verir. Yani bizim durumumuzda bu gelecek müttefik kuvvetler olabilir. Beşinci perde ise çok kısa bir sonuç bölümüdür. Genelde olayın hemen sonrasında düzenlenen bir ziyafet vs. şeklindedir.
Eline sağlık. @amaneden de yakında başlar analizlerine. :D
 

Bu Konuya Bakmış Kullanıcılar (Üye: 0, Ziyaretçi: 1)

Korsanfan.com Her Hakkı Saklıdır. 2008-2023.
Tasarım Korsanfan V.6.0
Yukarı Çık