Korsanfan.Com - One Piece Türkiye
Korsanfan.Com - One Piece Türkiye
Neler yeni

[Tartışma] Küçük Çocuklara Özendiği Şeyleri Almak Doğru mu?

Duruma göre değişir.

Mesela, sınıfındaki 3 yakın arkadaşında olan ama onda olmayan bir şey, gereksiz bile olsa alınmalı(çok pahalıysa ve çocuk için zararlı olduğu biliniyorsa durum değişir) çünkü çocuğu duygusal ve sosyal olarak olumsuz etkileyeceği aşikar fakat çocuğa büyüdükçe herkesin aynı olmadığı, her zaman her istediğine sahip olamayacağı ve başkaları gibi olarak sağlıklı bir kişilik geliştiremeyeceği de öğretilmeli.

Ama bu demek değil ki her istediğini almalıyız. Kızsa da küsse de ağlasa da bunu yapmamalıyız. Yoksa büyüdüğünde her şeyi başkalarından bekleyen biri ya da istediklerini kurnazlıkla ve manipülasyonla elde eden biri olabilir.

Bir çocuk, başarma ve istediğini elde etme hissini tatmalı ama her zaman her istediğinin gerçekleşmeyeceğini ve hatta bazen kaybeden tarafta olacağını da öğrenmeli. Dile kolay ama yapması zor bir şey bu. Ebeveynlerin oldukça büyük sorumlulukları var.
 
bunlar değil de böyle figür şeklinde daha büyük oyuncaklar icin küçükken cıldırırdım. onlarla oynarken senaryolaştırırdım. hayatımda öyle arabayla kamyonla falan oynamamısımdır sadece o adamlar olsun yeterli . burayı okuyan varsa kardeşinin vs asla o oyuncakları başkasına vermeyin pişman olursunuz.
Benim de küçükken en çok istediğim oyuncaklar genelde lisanslı model arabalar olurdu ama diğer çocukların aksine, senin dediğin gibi onlarla oynarken kafamda senaryo kurardım. Mesela oyunlarımın birinde arabanın teki dünyayı kurtarmak için kendini feda etmişti ve onu koltuğun altına gömerek cenazesini düzenlediğimi hatırlıyorum.
 
Son düzenleme:
İstediği ve özendiği her şeyi almak doğru olmaz aynı zamanda hiçbir şey almamak da doğru olmaz çocuğun psikolojisi için orta noktayı bulmak lazım. Günümüz çocuklarından gözlemlediğim kadarıyla anne-babaları çocukluklarını tam yaşayamadıkları için çocukları ne dese yaptıkları için ortaya şımarık ve narsist bir nesil çıkıyor (kardeşinizi tenzih ediyorum). Çocukluğunu yaşayamazsa da ilerleyen yaşamında sıkıntılar ortaya çıkabiliyor. Anne-baba olan herkese sabır ve kolaylıklar diliyorum 😅
 
Bu doğru ya da yanlış olarak basite indirgenmeyeceği gibi çok dallı, çetrefilli, derin bir konu. Mesela almadığın bir oyuncak onun için uhde olabilir, arkadaşlarının yanında eziklendiğini hissedebilir, yıllar sonra bile unutamayıp psikolojik etkiler bırakabilir. Bu tamamen çocuğun yetişme tarzı, aile ortamı, büyüdüğü ortam, hatta sokak kültürüne kadar her şeye bağlanabilir. Gerçekten işin içinden çıkması zor bir konu, hatta çıkılabileceğini de sanmıyorum. Biz elimizden geldiğince oğlumuza istediklerini yapmaya çalışıyoruz, yapamayacaklarımızı da sebepleri ile açıklıyoruz. Peki ne mi oluyor? Oyuncaklarını, kitaplarını elbette seviyor, oynuyor ama bir bakıyorsun kargo ile gelen kutudan çok daha yaratıcı oyunlar yapıp saatlerce onunla oynuyor.
 
Yok sonra bağımlı oluyorlar özellikle teknolojik aletlere uyuşturucu bağımlısı gibi bağlanıyorlar. İstediği şey kendisine yarar sağlayacak bir şey ise neden alınmasın :D
 
Çocuklar sussun diye sırf çikolata şeker çitos almak kadar da kötü bir şey yok herhalde ya. Hele yesin olum yesin yesin kilo iyidir kafasında olan ebeveynler varsa çocuğun hayatı kayıyor sonra.
 
3 yaşında bir erkek çocuğu babası olarak durumu özet geçeyim.
Oğlumun 100 farklı oyuncağı vardır. Eğitici öğretici oyuncaklar gelişimi destekleyen falan.
Oğlum parkta püsküllü gidonu olan bir bisiklet görmüş ve eve geldiğimde hevesle anlattı bana. Kırmızı renk püskülleri var, rüzgar gülü dönüyo diye heyecanlı heyecanlı anlattı.
Doğum gününde alabileceğimi söyledim şuan haziran ayını iple çekiyoruz. Ne zaman eve gelsem bugün doğum günüm mü baba deyip bekliyor.
Bu yöntemin kendimce daha sağlıklı olduğunu düşünüyorum. Eşyalarına değer vermesi veya arzu edilen şeyin hemen ulaşılamaması gibi düşünüyorum.
Zaman gösterecek doğru yöntemin hangisi olduğunu...
 
Evet değerli forum üyeleri çoğunuzun 10 yaş altında kardeşi, kuzeni veya çocuğu vardır illaki .
Peki bu çocukların ihtiyacı olmadığı halde komşu çocuklarından, sınıf arkadaşlarından youtube kids'teki videolardan ve reklamlardaki oyuncakla oynayan çocuklardan özendiği oyuncak, teknolojik alet (akıllı saat,tablet vs.),elbise ,araç (scooter,bisiklet,akülü araba vs.) sizden aşırılıkla istediği hatta aldırmak için sizi bunalttığı eşyaları onlara almalımıyız, onu farklı seylere mi yönlendirmeliyiz veya farklı yöntemlermi denemeliyiz?

Özellikle doğum günü yaklaşan çocuklara özendiği şeyi almak doğru mu?
Bu bir kronik davranış bozukluğu örneği ve uzmanlık alanım.İstenmeyen davranışların sönmesi için kullanılan sağaltım,ödül ve ceza içeren davranış kuramları var.Ciddi bir konu ve eğitim etiği çerçevesinde uzman kişilerce yönlendirme,bireysel eğitim ve aile eğitimi veriliyor.
Soruna kısa bir cevap vermem gerekirse öncelikle bu ebevenyleri bunaltma,sorun çıkarma veya ağlama pekişmiş yani çocuk ağlayarak bişeyleri elde edebiliceğini deneyimlemiş bu davranışı kazanmış.Temel mantıkla ağlayarak bişeyler elde edemeyeceğini önce temel yaşam alanında anlık ve süreğen şekilde tekrar yaşaması gerekiyor.Devam eden süreçte doğru davranışların ödüllendirilerek pekiştirilmesi,istenmeyen davranışların birinci ve ikinci tip ceza uygun şekilde her davranışın ardılı olarak planlı şekilde uygulanması gerekir.
Sağlık sorunu ve acil ihtiyaçlar dışında gündelik hayatta istediği şeyleri elde etmek için ağlaması istenmeyen davranış olarak nitelendirilir ve ilk yaklaşım tarzı bu davranış sergilerinirken göz teması bile kurmamaktır.Duyarsız kaldığın zaman görüceksin ki birey tepkini ölçmeye devam etmek için ısrarla görüş alanına girmeye ve fiziksel temas kurmaya başlayacak.İşte o zaman sözel iletişim başlatıp bu davranışın yanlış olduğu ifade edilebilir aksi halde duyarsız kalmaya devam edilir.
 

Bu Konuya Bakmış Kullanıcılar (Üye: 0, Ziyaretçi: 3)

Korsanfan.com Her Hakkı Saklıdır. 2008-2023.
Tasarım Korsanfan V.6.0
Yukarı Çık