Korsanfan.Com - One Piece Türkiye
Korsanfan.Com - One Piece Türkiye
Neler yeni

86. Oscar Ödül Töreni (2014)

Tüm Korsanfan ahalisine merhabalar. Uzun zamandır forumda yeni başlıklar açma isteğimin olmasına rağmen okuldu falan derken bir türlü vakit bulamadım. Hazır yarıyıl tatilimde bir nebze olsun boş vakit yakalamışken şöyle uzunca bir konu hazırlayayım dedim. Bir manga forumunda herkesin ilgisin çekecek bir konu değil muhakkak, ancak vakit ayırıp okuyacak arkadaşlara şimdiden teşekkür ederim. Filmler, son birkaç yıldır benim en büyük ilgi alanım ve Akademi Ödülleri de bu alanda her yılın en dikkat çeken olayı olmaya devam ediyor. Her zaman doğru kararlar alınmadığı ve Amerikan propagandası yapan filmlerin gereğinden fazla ödüllendirildiği gerçek; ama yine de objektif bir bakış açısıyla değerlendirirsek Akademi Ödülleri'nden daha tutarlı bir sinema ödül töreni olmadığı ortada. Ödüller 2 Mart'ta sahiplerini bulacaklar. Bunun öncesinde adayları değerlendirmek benim için güzel bir eğlence olacak. Yazımda belgesel ve kısa film dalları hariç tüm kategorilerin adaylarını görebilirsiniz; ama rahatlık olması açısından tüm adayların bulunduğu IMDb listesini da atayım: http://www.imdb.com/oscars/nominations/?ref_=rto_nb_acd

Bu sene Oscar yarışına katılacak filmlerin tamamını henüz izleyemediğim için izlediklerimi listede koyu tonla göstermeye karar verdim. Böylece sanıyorum ki neye göre yorum yaptığım daha net anlaşılabilecektir.

En İyi Film


Adaylar
American Hustle
Captain Phillips
Dallas Buyers Club
Gravity
Her

Nebraska
Philomena
12 Years a Slave
The Wolf of Wall Street


Bu sene ödül yarışlarının öne çıkan üç ismi 12 Years a Slave, Gravity ve American Hustle'ın En İyi Film Oscarı için yarışacak en iddialı yapımlar olduğunu belirtmeye gerek yok sanırım. Akademi de çeşitli dallarda 12 Years a Slave'i 9, Gravity ve American Hustle'ı da 10'ar adaylıkla onurlandırdı. İlk başlarda eleştirmenlerden çok iyi tepkiler alan; ancak gösterime girip sinemaseverler tarafından izlenmeye başlandıktan sonra ufak çapta bir hayal kırıklığı yaratan American Hustle'ın iddiasını bir nebze olsun yitirdiği söylenebilir. Gravity ve 12 Years a Slave ise hem eleştirmenler hem de seyirci tarafından büyük beğeni kazanmış yapımlar. 12 Years a Slave, Altın Küre dahil olmak üzere yılın pek çok önemli ödülünü topladı. Genel yapısı itibariyle de 12 Years a Slave, Akademi standartlarına daha yakın bir film. Gravity'nin teknik dallarda toplayacağı ödülleri de göz önünde bulundurunca 12 Years a Slave daha uygun bir tercih gibi duruyor.

Kazanır: 12 Years a Slave
Kazanabilir: Gravity
Kazanmalı: Büyük bir Martin Scorsese ve Leonardo DiCaprio hayranı olmam sebebiyle benim gönlüm The Wolf of Wall Street'ten yana açıkçası, yılın en iyilerinden olduğu da su götürmez bir gerçek; ama aldığı adaylık sayısından da belli olduğu üzere her açıdan güçlü bir film değil. O nedenle ödül, 12 Years a Slave'in hakkıdır diye düşünüyorum.

Kimler de aday olmalıydı?
Hiçbir dalda aday gösterilmemesi Akademi'nin eleştiri yağmuruna tutulmasına sebep olan Rush, bu kategoride bir yer kesinlikle hak ediyordu. Bunun yanında kitaba ne kadar benzediğiyle değil, başlı başına bir film olarak değerlendirildiğinde kalitesini ortaya koyan The Hobbit. The Desolation of Smaug; seyirci tarafından yılın en beğenilen yapımlarından biri olan Prisoners ve bu seneki animasyon dalının mutlak galibi Frozen da aday olabilirdi bana göre.

En İyi Erkek Oyuncu


Adaylar
Christian Bale - "American Hustle"
Bruce Dern - "Nebraska"
Leonardo DiCaprio - "The Wolf of Wall Street"
Chiwetel Ejiofor - "12 Years a Slave"
Matthew McConaughey - "Dallas Buyers Club"


Her yıl en kıyasıya çekişmelere sahne olduğunu düşündüğüm dala geldi sıra. Geçen sene, her biri uzun yıllar akıllardan çıkmayacak performanslar sergileyen üç aktör yarışmıştı: Daniel Day-Lewis (Lincoln), Joaquin Phoenix (The Master) ve Hugh Jackman (Les Miserables). Day-Lewis'in kazanmasına ne kadar sevindiysem Phoenix ve Jackman'ın kaybetmelerine o kadar üzüldüm (Denzel Washington ve Bradley Cooper da hiç fena değillerdi). Bu senenin adaylarından geçen yılki üçlünün kalibresinde olduğunu düşündüğüm tek performans, The Wolf of Wall Street'teki Jordan Belfort rolüyle Leonardo DiCaprio. Yine de diğer adayları da son derece başarılı bulduğumu belirtmem gerek. En İyi Erkek Oyuncu kategorisinde yine kalburüstü bir yıl var karşımızda. American Hustle'ı izlerken tüm bu kilo alıp verme takıntısına rağmen Christian Bale'ın o göbeğinin gerçek olabileceği aklımın ucundan geçmedi. Sonrasında bu rolü için 19 kilo aldığını öğrendim ve kendisine bir kez daha saygı duydum; fakat ne yazık ki American Hustle dörtlüsü içinde en sönük kalan isim olduğunu düşünüyorum. Karakteri çok kısıtlı ve diğerlerine göre fazla sıradandı. O nedenle, aklımda kalan tek bir sahnesi bile yok kendisinin. Buna rağmen aday olmasına sevindim doğrusu, ama adaylığı daha çok hak eden performanslar vardı. Nebraska'yı henüz izlemediğim için Bruce Dern hakkında yorum yapamıyorum maalesef. Daha önce herhangi bir performansıyla dikkatimi çekmemiş olan Chiwetel Ejiofor hakikaten yetenekli bir oyuncuymuş; ama o rolde yılın tüm ödüllerini toplayabilecek daha başarılı siyahi aktörler mevcut bana kalırsa. Yine de Ejiofor, en muhtemel 3. aday. McConaughey, şu anda Hollywood'un en hızlı yükselen yıldızı. Mud'da çok iyiyidi, The Wolf of Wall Street'te hepi topu birkaç dakika görünmesine rağmen kendine hayran bıraktı, True Detective'de döktürüyor ve Christopher Nolan'ın kasımda vizyona girecek filmi Interstellar'da kendisini başrol olarak izleyeceğiz. Ama tabii ki en önemlisi Dallas Buyers Club'da kariyerinin en iyi performansını sergileyerek ödül sezonuna damga vurması. Son derece zor bir rolü iyi çalışıldığı belli olan bir şekilde kotarmış McConaughey. Öte yandan henüz bir Oscar'ı bile olmamasına rağmen bu genç yaşında efsane aktörlerle bir tutulmaya başlamış Leonardo DiCaprio da en iyi performansını ortaya koydu bu sene. Scorsese'nin her filmiyle hayran kitlesini bir kat arttırmasına rağmen bir türlü kendisini Oscar'a ulaştıracak "o" rol gelmemişti. The Wolf of Wall Street'te ise Scorsese bu çocuğa artık Oscar kazandırması gerektiğine karar kılmış olacak ki filmi tamamen Jordan Belfort odağında işlemiş, Leo'nun yanına pek fazla meşhur aktör de eklememiş, böylece Leo iyice parlamış. McConaughey ve DiCaprio'nun kazanma ihtimallerini birbirlerine çok yakın görüyorum; ama Leo burun farkıyla önde gibi geliyor, bakalım nasıl bir sonuç çıkacak ortaya.

Kazanır: Leonardo DiCaprio
Kazanabilir: Matthew McConaughney
Kazanmalı: Leonardo DiCaprio

Kimler de aday olmalıydı?
Geçen yıl The Master ile sinema dünyasına müthiş bir dönüş yapan Joaquin Phoenix, bu yıl da Her'de oyunculuk dersi verdi. Adaylığı kesinlikle hak ediyordu. Tom Hanks, Captain Phillips'in özellikle son dakikalarında etkileyici bir performans sunuyordu. Aday olmaması büyük tepki çeken Robert Redford (All is Lost) konusunda ortadayım. Aday olsa itirazım olmazdı, ancak olmamasını da yadırgamadım. Idris Elba (Mandela: Long Walk to Freedom) için de aynılarını söyleyebilirim. İlk beşte yer bulmaları mümkün olmasa da Hugh Jackman (Prisoners), Toni Servillo (La grande bellezza) ve Simon Pegg'i (The World's End) de unutmamak gerek.

En İyi Kadın Oyuncu


Adaylar
Amy Adams - "American Hustle"
Cate Blanchett - "Blue Jasmine"
Sandra Bullock - "Gravity"

Judi Dench - "Philomena"
Meryl Streep - "August: Osage County"


Kadın oyuncu dalları erkeklerinkine oranla her daim daha zayıf oluyor, ama bu sene ortaya çıkan tablonun geçen seneki uçuruma göre daha hoş durduğunu söylemek mümkün. Öncelikle Meryl Streep'in aday olacak değerde bir performans sergilemediğini belirtmeliyim. Aslında rolü adaylık için biçilmiş kaftandı, ama bunu öyle abartılı bir şekilde canlandırmış ki August: Osage County'nin en başarısız oyunculuklarından birini sergilemiş. Altın Küre'de oyunculuk ödüllerinin 'Müzikal veya Komedi' ve 'Dram' olarak ayrılması sebebiyle her sene 10 aday çıktığı için Meryl Streep gibi efsane bir aktrisin orada her yıl kendisine bir adaylık bulması normal; ancak 5 aday gösteren Akademi'nin bunu yapmaması lazımdı. Sandra Bullock, Gravity'de son derece yerinde ve başarılı bir performans sergilemiş; ancak ödül için biraz daha fazlası lazımdı. Amy Adams ise American Hustle'daki güzelliğinin ve dekolte kıyafetlerinin yanı sıra, filmin en başarılı oyunculuğunu sunuyordu bizlere. Zaten Altın Küre'nin Müzikal veya Komedi dalındaki ödülünü de kucakladı. Dört oyunculuk adaylığıyla yarışa katılan bir filmin en başarılısı olması ve daha önce dört kez Oscar'a aday gösterilip kazanamaması da şansını arttıran etkenler. Ancak, Blue Jasmine'de kariyerinin en iyi performansını ortaya koyan ve filmi tek başına sırtlayan Cate Blanchett, bu senenin kazananı olacaktır hem de çok da güzel olacaktır zira son iki yılın kazananları Jennifer Lawrence (Silver Linings Playbook) ve Meryl Streep'ten (The Iron Lady) çok daha güçlü bir performans sunuyor seyirciye.

Kazanır: Cate Blanchett
Kazanabilir: Düşük bir ihtimalle de olsa Amy Adams.
Kazanmalı: Cate Blanchett

Kimler de aday olmalıydı?
Ülkesi tarafından yarışa sokulmayarak büyük haksızlığa La vie d'Adele'nin yıldızı Adele Exarchopoulos'u ve Before Midnight'ta inanılmaz gerçekçi bir oyunculuk sergileyen Julie Delpy'yi aday olarak görmek isterdim. Berenice Bejo'nun Le Passe'deki performansı da takdire şayandı. Saving Mr. Banks'ten Emma Thompson da düşünülebilirdi, ama aday olmaması çok da büyük sıkıntı değil bana kalırsa.

En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu


Adaylar
Barkhad Abdi - "Captain Phillips"
Bradley Cooper - "American Hustle"
Jonah Hill - "The Wolf of Wall Street"
Michael Fassbender - "12 Years a Slave"
Jared Leto - "Dallas Buyers Club"


Geçmiş yılların kazananlarını şöyle bir gözden geçirdim de sanırım bu dalda son yılların en zayıf kazananlarından biri çıkacak bu sene. Barkhad Abdi gerçekten çok iyiydi, aday olmasına da itirazım yok; ama ödülü almaktan çok uzak bana kalırsa. The Wolf of Wall Street sevgim sebebiyle Jonah Hill'in adaylığına da sevindim ve yerinde buldum; ama Daniel Brühl'ün yerini kapmış gibi oldu biraz. Jonah Hill de ödüle uzak bir diğer isim. Bradley Cooper, geçen sene Silver Linings Playbook'ta olduğu gibi American Hustle'da da hafif çatlak bir karakteri canlandırıyordu ve oldukça başarılıydı; ama tüm kendini gösterme çabasına rağmen kendisine yeterince etkileyici sahne yazılmamış olması sebebiyle iddialı iki adayımızın bir adım gerisinde. Evet, kalan iki arkadaş iddialı adaylar oluyor: Michael Fassbender ve Jared Leto. Michael Fassbender, bence 12 Years a Slave'in açık ara en başarılısıydı. Giderek yükselen kariyerine ve yeteneğine baktığımızda ileride Hollywood'un vazgeçilmez isimleri arasına gireceği de kesin ve 12 Years a Slave de kesinlikle kariyerinin en iyi performansı. Fassbender'ın ödülü kucaklamasını isterim. Açıkçası Jared Leto'nun performansının belli bir seviyenin üzerindeki pek çok aktör tarafından sergilenebileceğini düşünüyorum; fakat bir travestiyi canlandırıyor olması sebebiyle Akademi'nin gözü ondan başkasını görmez. Yine de hakkıdır diyelim zira kendisi daha önceden bildiğim bir aktör olmasa gerçek bir travesti olduğunu düşünebilirdim.

Kazanır: Jared Leto
Kazanabilir: Michael Fassbender
Kazanmalı: Michael Fassbender

Kimler de aday olmalıydı?
Öncelikle Rush'taki performansıyla Daniel Brühl'ün aday olamaması büyük ayıp, aday olsaydı direk en iddialı 3. isim konumunda gösterebilirdim kendisini. Sanırım Akademi fazla sade buldu oyunculuğunu. Bunun dışında George Clooney (Gravity), Jake Gyllenhaal (Prisoners), Paul Dano (Prisoners ve 12 Years a Slave, ki kendisine biraz daha fazla rol yazılsaydı her iki filmden de şansı olurdu diye düşünüyorum), Geoffrey Rush (The Book Thief), Matthew McConaughney (Mud) ve James Franco (Spring Breakers) bu sene beğenimi kazanan oyunculuklar sundular.

En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu


Adaylar
Sally Hawkins - "Blue Jasmine"
Julia Roberts - "August: Osage County"
Lupita Nyong'o - "12 Years a Slave"
Jennifer Lawrence - "American Hustle"

June Squibb - "Nebraska"


Oyunculuk ödülü dalları içinde her daim en zayıf halka olan bu kategoride bu yıl kendi içinde tutarlı bir tablo olduğunu söyleyebilirim; ancak ödülü almayı hak eden "o" performans yok ne yazık ki. 2 Mart'ta En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu Oscarı'nı kim kazanırsa kazansın yeterince hak etmeyerek galip gelmiş olacak. Sally Hawkins'in performansını fazlasıyla etkisiz buldum, yerine The Butler'daki rolüyle Oprah Winfrey düşünülebilirdi. Ödüle en yakın aday olan Lupita Nyong'o'nun da abartıldığı kanısındayım, malum sahne olmasa kesinlikle bu kadar konuşulmayacaktı ki o sahnedeki oyunculuğu bile bende büyük bir etki yaratmadı. Jennifer Lawrence, American Hustle'da gayet iyiydi. David O. Russell'ın son yıllardaki filmlerinde oyuncularının biraz doğaçlama yapmasına izin vermesi sebebiyle bolca saçmalamaya müsait Rosalyn karakteriyle harikalar yaratmış Lawrence. Filmin en eğlenceli yüzüydü hiç şüphesiz. Lakin, bir önceki yıl Oscar kazanmış birinin çok kuvvetli olmayan bir performansla tekrar ödüle ulaşması çok yakışık almaz sanki. Bu sene Oscar'ı kucaklaması en çok içime sinecek isim Julia Roberts. Kadrosunda birbirinden yetenekli pek çok oyuncuya yer veren August: Osage County'de diğer oyuncuların tamamını gölgede bırakacak bir performans sergilemiş Julia Roberts. Çok duru oynamış ve filmdeki dramı hissettirebilen belki de yegane isim olmuş.

Kazanır: Lupita Nyong'o
Kazanabilir: Jennifer Lawrence
Kazanmalı: Julia Roberts

Kimler de aday olmalıydı?
Maalesef yarış dışı kaldığına üzüldüğüm bir yardımcı kadın oyuncu performansı yoktu bu sene. Her filminde yalnızca sesiyle karşımıza çıkan Scarlett Johansson ilginç ama hoş bir tercih olabilirdi.

En İyi Yönetmen

Adaylar
Alfonso Cuarón - "Gravity"
Steve McQueen - "12 Years a Slave"
David O. Russell - "American Hustle"
Martin Scorsese - "The Wolf of Wall Street"

Alexander Payne - "Nebraska"


Tahmin edilebileceği üzere bu kategoriyi En İyi Film kategorisinin en kuvvetli adayları parsellemiş. Gönül ister ki Martin Scorsese kazansın (ki gayet de hakkıdır bana göre); ama bu yıl tüm övgüleri üzerilerinde toplayan iki yönetmen vardı: Alfonso Cuaron ve Steve McQueen. Steve McQueen'in çok özel bir yönetmen olduğunu düşünmüyorum, hatta Shame'de pek beğenmediğimi bile söyleyebilirim. Zaten 12 Years a Slave, kariyerinin daha 3. uzun metraj filmi. Alfonso Cuaron ise hem daha deneyimli hem de daha yetenekli. Gravity'nin de en iyi işi olduğuna şüphe yok, ödülü evine götürecektir.

Kazanır: Alfonso Cuaron
Kazanabilir: Steve McQueen
Kazanmalı: Martin Scorsese

Kimler de aday olmalıydı?
Paul Greengrass, Captain Phillips'te alışılmışın dışında bir yönetmenlik uygulamıştı ve bu sayede beni filmin içine daha çok çekmeyi başarmıştı. Kendisini aday olarak görmek isterdim.

En İyi Özgün Senaryo

Adaylar
American Hustle - Eric Warren Singer, David O. Russell
Blue Jasmine - Woody Allen
Her - Spike Jonze

Nebraska - Bob Nelson
Dallas Buyers Club - Craig Bortan, Melisa Wallack


Blue Jasmine'in işleniş sayesinde pek belli etmese de aslında klişe bir senaryosu vardı. Dallas Buyers Club ise bu konuda başarılı sayılabilirdi, yine de pek iddialı olduğunu söyleyemem. American Hustle'ın 10 adaylığından büyük oranda eli boş dönecek olması sebebiyle Akademi bu ödülü American Hustle'a vermekte karar kılabilir; ama bana Her'ün hakkını yemeyecekler gibi geliyor. Spike Jonze, çok orijinal ama bir o kadar da dağılmaya müsait ve sonu getirilmesi zor bir fikirden harika bir film senaryosu ortaya çıkarmış.

Kazanır: Her
Kazanabilir: American Hustle
Kazanmalı: Her

Kimler de aday olmalıydı?
Mud ve Le Passe.

En İyi Uyarlama Senaryo

Adaylar
Before Midnight - Richard Linklater
Captain Phillips - Billy Ray
12 Years a Slave - John Ridley
The Wolf of Wall Street - Terence Winter

Philomena - Steeve Coogan, Jeff Pope


Yılın en heyecansız kategorilerinden biri de bu olsa gerek, 12 Years a Slave'i zorlayabilecek kadar öne çıkan bir yapım göremiyorum.

Kazanır: 12 Years a Slave
Kazanabilir: -
Kazanmalı: 12 Years a Slave

En İyi Animasyon Filmi


Adaylar
The Croods
Despicable Me 2
Ernest et Célestine
Frozen

Kaze tachinu (The Wind Rises)


Geçen yıl Wreck-It Ralph dururken ödülün Brave'e verilmesi canımı sıkmıştı. Neyse ki bu yıl Brave kadar vasat bir aday olmadığı için öyle bir tehlike yok. Zaten Frozen'ın reklamı çok iyi yapıldı ve hem eleştirmenlerden hem de seyirciden tam not aldı. Bana kalırsa da son üç yılın en iyi animasyonu var karşımızda, ödülü sonuna kadar hak ediyor. Ödül, büyük ihtimalle Frozen'a gidecek olsa da Kaze tachinu'nun da Miyazaki'nin son eseri olması sebebiyle bir şansı olduğunu düşünüyorum, tabii bu filmi izleyemiyoruz henüz. Bu arada Ernest et Celestine aday olmamış olsaydı adını belki de hiç duymayacaktım, Akademi'nin hoş bir tercih yaparak bu tatlı filmin tanınmasına vesile olması sevindirici.

Kazanır: Frozen
Kazanabilir: Kaze tachinu
Kazanmalı: Frozen

Kimler de aday olmalıydı?
Despicable Me 2'nin yanında bu yılın bir diğer önemli devam filmi Monsters University'ydi. Ben, MU'yu DM2'ye oranla biraz daha güzel buldum. Despicable Me 2'nin veya The Croods'un yerine aday olabilirdi.

Yabancı Dilde En İyi Film

Adaylar
The Broken Circle Breakdown - Felix Van Groeningen [Belçika]
L'image manquante (The Missing Picture) - Rithy Panh[Kamboçya]
Jagten (The Hunt) - Thomas Vinterberg [Danimarka]
La grande bellezza (The Great Beauty) - Paolo Sorrentino [İtalya]

Omar - Hany Abu-Assad [Filistin]


Öncelikle Filistin yapımı Omar'ın ve kilden figürlerle toplumsak bir vahşeti anlatan L'image manquante'nin adaylıklarının sembolik olduğunu düşünüyorum. Zaten IMDb'den çok az sayıda seyirciyle buluşmuş oldukları görülebilir. Asıl üç adayımız arasından benim en beğendiğim Jagten oldu. Hollywood'un belki de işlemeye cesaret edemeyeceği konuyu Avrupa sinemasında sıkça görülen gereksiz tiksindirme olayına da bulaşmadan son derece profesyonel bir şekilde işlemişler. Bazı vurucu sahneler de filmin etkisini bir kat arttırmış, böylece uzun süre akıllardan çıkmayacak bir yapım oluşmuş. The Broken Circle Breakdown klişe ama etkileyici senaryosu ve hoş şarkı sekanslarıyla beğenimi kazandı. Altın Küre'nin galibi La grande bellezza da estetik yapısı ve muhteşem Roma manzaralarıyla görsel anlamda çok kuvvetli bir yapım. Açıkçası bu üç adaydan herhangi birinin kazanması kabul edilebilir bana kalırsa.

Kazanır: The Broken Circle Breakdown
Kazanabilir: La grande bellezza
Kazanmalı: Jagten

Kimler de aday olmalıydı?
Fransa'nın adaylık şansını denediği film Renoir'i izlemeden yorum yapmak ne kadar doğru olur bilmiyorum, ama La vie d'Adele'nin daha çok hak ettiğine neredeyse eminim. Aslında Marine Vacth'ın güzelliği sebebiyle Fransa'nın adayının Jeune & Jolie olması da sorun olmazdı benim için. Bunun yanında A Seperation'ın yönetmeni İranlı Asghar Farhadi'nin bu seneki filmi Le Passe de ilk beşe sokulmalıydı.

En İyi Sinematografi


Adaylar
Gravity - Emmanuel Lubezki
Inside Llewyn Davis - Bruno Delbonnel
Nebraska - Phedon Papamichael
Prisoners - Roger Deakins
Yi dai zong shi (The Grandmaster) - Philippe Le Sourd


Bu kategoriye izlemediğim iki film denk gelmiş, o yüzden yorumum ne denli sağlıklı olur bilmiyorum. Gravity, aşağıda görebileceğiniz diğer pek çok teknik kategoride olduğu gibi bu dalda da en iddialı yapım. Ama The Grandmaster'ı aday göstererek bir sürpriz yapan Akademi'nin bir sürpriz daha yapıp ödülü ona vermesi ihtimali üzerinde de duruyorum ben.

Kazanır: Gravity
Kazanabilir: Yi dai zong shi
Kazanmalı: Gravity, Yi dai zong shi

Kimler de aday olmalıydı?
Rush ve All is Lost

En İyi Kurgu

Adaylar
12 Years a Slave - Joe Walker
American Hustle - Alan Baumgarten, Jay Cassidy, Crispin Struthers
Gravity - Alfonso Cuarón, Mark Sanger
Captain Phillips - Christopher Rouse
Dallas Buyers Club - Martin Pensa, John Mac McMurphy


12 Years a Slave'in başarısının altında yatan en önemli şeylerden biri de kurgudaki başarısı diye düşünüyorum. Gravity sığ bir senaryo işlemesi sebebiyle bu konuda biraz zayıf kalıyordu bana kalırsa. American Hustlle'ın ise özellikle filmin ikinci yarısında çok düzensiz bir yapısı vardı. Gerekli bölümlere gerekli vakit ayrılmamıştı. Dallas Buyers Club'ın neden aday olduğunu pek anlamadım. Bu alanda 12 Years a Slave'den sonra en başarılı bulduğum aday Captain Phillips oldu, yine de ödüle ulaşması çok zor.

Kazanır: 12 Years a Slave
Kazanabilir: Captain Phillips
Kazanmalı: 12 Years a Slave

Kimler de aday olmalıydı?
The Wolf of Wall Street ve Her

En İyi Prodüksiyon Tasarımı

Adaylar
12 Years a Slave - Adam Stockhausen, Alice Baker
American Hustle - Judy Becker, Heather Loeffler
Gravity
The Great Gatsby - Catherine Martin, Beverley Dunn
Her - K.K. Barrett, Gene Serdena


Bu kategoride iddialı gördüğüm yapımlar American Hustle, Gravity ve The Great Gatsby. American Hustle'ı da oldukça beğendiğimi belirtmeliyim, ama bu üçlü içinden bir aday var ki bu konuda tam bir şaheser denilebilir. The Great Gatsby'den bahsediyorum, muhteşem sanat yönetimiyle bize harika bir görsel şölen izletti Catherine Martin ve Beverley Dunn ikilisi. Hakkı olan ödüle de ulaşacağını tahmin ediyorum.

Kazanır: The Great Gatsby
Kazanabilir: American Hustle
Kazanmalı: The Great Gatsby

Kimler de aday olmalıydı?
Oz the Great and Powerful

En İyi Kostüm Tasarımı

Adaylar
American Hustle - Michael Wilkinson
The Great Gatsby - Catherine Martin
12 Years a Slave - Patricia Norris
Yi dai zong shi - William Chang

The Invisible Woman - Michael O'Connor


Bu kategoride her yıl olduğu gibi yine dönem filmlerinden oluşan bir liste var karşımızda. 12 Years a Slave ve The Grandmaster'ın (Yi dai zong shi) özel bir şey sunmadığı kanısındayım. The Invisible Woman, birkaç film festivali haricinde henüz seyirciyle buluşmamış bir film, onu da atlayalım. American Hustle'da özellikle Amy Adams film boyunca birbirinden çeşitli ve dekolteli pek çok elbise giyiyordu, diğer karakterlerin kostümleri de oldukça hoştu. Bunun yanında, The Great Gatsby'nin görsel şöleninde de en önemli paylardan biri de kıyafetlere aitti. Bu iki adaydan hangisinin ödülü daha çok hak ettiğine karar veremiyorum, ama American Hustle'ı biraz daha çok beğendim sanırım. 10 adaylığından ödüle ulaşabileceği az sayıda kategoriden biri de bu olduğu için Akademi'nin seçimi de American Hustle'dan yana olabilir.

Kazanır: American Hustle
Kazanabilir: The Great Gatsby
Kazanmalı: American Hustle

Kimler de aday olmalıydı?
The Hunger Games: Catching Fire

En İyi Makyaj ve Saç Tasarımı

Adaylar
Dallas Buyers Club - Adruitha Lee, Robin Mathews
Jackass Presents: Bad Grandpa - Steve Prouty
The Lone Ranger - Joel Harlow, Gloria Pasqua Casny


Bad Grandpa'yı izlemeye üşendim açıkçası, ama filme göz attım ve Johnny Knoxville'in makyajı hakikaten harika yapılmış. Çok dandik bir film olabilir; ama bu konuda hakkının verilmesi taraftarıyım. Ama Akademi, Dallas Buyers Club'ın ödül sayısını arttırmayı tercih edebilir. The Lone Ranger'ın adaylığını ise yersiz buldum.

Kazanır: Dallas Buyers Club
Kazanabilir: Jackass Presents: Bad Grandpa
Kazanmalı: Jackass Presents: Bad Grandpa

Kimler de aday olmalıydı?
American Hustle, The Hobbit: The Desolation of Smaug ve Rush

En İyi Film Müziği

Adaylar
The Book Thief - John Williams
Gravity - Steven Price
Her - William Butler, Andy Koyama
Saving Mr. Banks - Thomas Newman

Philomena - Alexandre Desplat


Aday filmlerin müziklerini tekrardan şöyle bir dinledim. Saving Mr. Banks haricindeki dört adayı da oldukça beğendiğimi fark ettim. 49. Oscar adaylığını alan efsane besteci John Williams, bu yıl da yarışa The Book Thief ile dahil oldu. Yine son derece kaliteli bir iş var ortada. Ama hem gönlüm hem de tahminim Gravity'den yana.

Kazanır: Gravity
Kazanabilir: Her
Kazanmalı: Gravity

En İyi Özgün Şarkı

Adaylar
Despicable Me 2 - Pharrell Williams ("Happy")
Frozen Kristen Anderson-Lopez, Robert Lopez ("Let It Go")

Mandela: Long Walk to Freedom - Bono, Adam Clayton, The Edge, Larry Mullen Jr., Brian Burton ("Ordinary Love")
Alone Yet Not Alone - Bruce Broughton ("Alone Yet Not Alone")
Her - Karen O ("The Moon Song")


Kural ihlali sebebiyle Alone Yet Not Alone bir süre önce diskalifiye edildi. Yerine de başka bir aday konulmayacağı açıklanmış, yani bu kategoride şu an dört adayımız var. En iddialı iki aday hiç şüphesiz U2'nun Ordinary Love'ı ve yarı müzikal bir film olan Frozen'ın en iyi parçası Let It Go. Altın Küre U2'ya gitti bakalım oscar kime gidecek. Tahmin etmesi çok güç.

Kazanır: Mandela: Long Walk to Freedom
Kazanabilir: Frozen
Kazanmalı: Mandela: Long Walk to Freedom

En İyi Ses Miksajı

Adaylar
Gravity - Skip Lievsay, Niv Adiri, Christopher Benstead, Chris Munro
The Hobbit: The Desolation of Smaug - Christopher Boyes, Michael Hedges, Michael Semanick, Tony Johnson
Captain Phillips - Chris Burdon, Mark Taylor, Mike Prestwood Smith, Chris Munro

Inside Llewyn Davis - Skip Lievsay, Greg Orloff, Peter F. Kurland
Lone Survivor - Andy Koyama, Beau Borders, David Brownlow


Geldik benim için yorum yapması en zor iki kategoriye. Neyse ki Gravity bu alanlarda benim bile farkına varabileceğim kadar başarılıydı ve beni büyük bir dertten kurtardı.

Kazanır: Gravity
Kazanabilir: -
Kazanmalı: Gravity

En İyi Ses Kurgusu

Adaylar
All Is Lost - Steve Boeddeker, Richard Hymns
Captain Phillips - Oliver Tarney
Gravity - Glenn Freemantle
The Hobbit: The Desolation of Smaug - Brent Burge
Lone Survivor - Wylie Stateman


Kazanır: Gravity
Kazanabilir: İzlerken bu konudaki başarısı dikkatimi çeken bir diğer yapım da Lone Survivor oldu, onu da buraya yazayım.
Kazanmalı: Gravity

En İyi Görsel Efekt

Adaylar
Gravity - Timothy Webber, Chris Lawrence, David Shirk, Neil Corbould
The Hobbit: The Desolation of Smaug - Joe Letteri, Eric Saindon, David Clayton, Eric Reynolds
Iron Man Three - Christopher Townsend, Guy Williams, Erik Nash, Daniel Sudick
The Lone Ranger - Tim Alexander, Gary Brozenich, Edson Williams, John Frazier
Star Trek Into Darkness - Roger Guyett, Pat Tubach, Ben Grossmann, Burt Dalton


Şahsen tüm adayları oldukça başarılı buldum; ama diğer adayların aksine tüm törenin en iddialılarından biri olan Gravity, bunun etkisiyle ödüle ulaşacaktır.

Kazanır: Gravity
Kazanabilir: Iron Man Three
Kazanmalı: The Hobbit: The Desolation of Smaug

Kimler de aday olmalıydı?
Pacific Rim kesinlikle olmalıydı. Oblivion, Thor: The Dark World ve Man of Steel de düşünülebilecek yapımlardı.

Okuyan herkese tekrardan teşekkürler.
 
Çok uzun. İşsizliğin dibi. Ellerine sağlık.
Okuyacağım ama Oscar ödülü hak edene verilmiş bir ödül olmadı hiç. Tepkiliyim. :S
 
yazıyı yarısına kadar okudum hiç bir filmi izlemediğim ve zaman sıkıntısından izleyemeyeceğim için bıraktım
eline sağlık ama çok ciddiye almamak lazım bence bu ödülleri
fırsat bulmuşken sunuda sorayım di caprio nasıl hiç oskar alamaz anlamiş değilim çok üst düzey filmleri var oyunculuğu da iyi hep daha iyi rakipleri mi vardı????
 
yazıyı yarısına kadar okudum hiç bir filmi izlemediğim ve zaman sıkıntısından izleyemeyeceğim için bıraktım
eline sağlık ama çok ciddiye almamak lazım bence bu ödülleri
fırsat bulmuşken sunuda sorayım di caprio nasıl hiç oskar alamaz anlamiş değilim çok üst düzey filmleri var oyunculuğu da iyi hep daha iyi rakipleri mi vardı????
Öyleydi maalesef.
 

Roronoa Zoro

En iyi oyuncuyu kesinlikle ve kesinlikle Matthew McConaughey almalı.
Öncelikle; Adamı hiç sevmem, eskiden çıkardığı işlere de bakacak olursanız, romantik komedi filmlerinin mudavimi, 45 yaşına gelince oyunculuk yapmak aklına gelmiş herhalde. Hakikaten de çok iyi iş çıkarmıs, pis kaka ırkçılık ayağına 12 years a slave almazsa, McConaughey almalı.
En iyi görsel efekte Pacific Rim'i koymayan oscarın kafasına sıçayım.Hobbit ve Iron Man'in orada olup Pacific Rim'in olmamasını kimse bana açıklayamaz, satılmış köpekler.
Scorsese hayranı olarak ben, The Wolf of Wall Street'i çok da beğenmedim, film vasadı aşamamış ve çok gereksiz sahne içeriyor, departed'da da yapmıştu bunları, ama orada ortama uydurup, karakterlere yedirebilmişti hikayeyi, bu sefer olmamış.Bu yüzden en iyi filme Her'ü işaret ediyorum.
Edit: Eklemeyi unutmuşum, nicki solidsnake olan adamdan da böyle renkli ve okunaklı bir yazı beklerdim, önyargımı seveyim :) Tebrikler.
 
En iyi oyuncuyu kesinlikle ve kesinlikle Matthew McConaughey almalı.
Öncelikle; Adamı hiç sevmem, eskiden çıkardığı işlere de bakacak olursanız, romantik komedi filmlerinin mudavimi, 45 yaşına gelince oyunculuk yapmak aklına gelmiş herhalde. Hakikaten de çok iyi iş çıkarmıs, pis kaka ırkçılık ayağına 12 years a slave almazsa, McConaughey almalı.
En iyi görsel efekte Pacific Rim'i koymayan oscarın kafasına sıçayım.Hobbit ve Iron Man'in orada olup Pacific Rim'in olmamasını kimse bana açıklayamaz, satılmış köpekler.
Scorsese hayranı olarak ben, The Wolf of Wall Street'i çok da beğenmedim, film vasadı aşamamış ve çok gereksiz sahne içeriyor, departed'da da yapmıştu bunları, ama orada ortama uydurup, karakterlere yedirebilmişti hikayeyi, bu sefer olmamış.Bu yüzden en iyi filme Her'ü işaret ediyorum.
Edit: Eklemeyi unutmuşum, nicki solidsnake olan adamdan da böyle renkli ve okunaklı bir yazı beklerdim, önyargımı seveyim :) Tebrikler.
Yorumun için teşekkürler :). Kazandığı bu ivmenin ardından Matthew McConaughey'in karşısına daha çok fırsat çıkacaktır diye düşünüyorum. 45 yaş, Hollywood'da erkek oyuncular için genç bile sayılabilir :D.
12 Years a Slave'e oyunculuk dallarından en azından bir ödül verilecek gibi geliyor bana, umarım sadece Michael Fassbender alır. Yazıda da belirttiğim üzere Chiwetel Ejiofor ve Lupita Nyong'o'nun biraz abartıldığını düşünüyorum.

Şansa gel neyse o kendini geliştirdikçe daha iyi filmler çıkar bizde izleriz ödülde amaç bu değil mi zaten:alkis:
Muhakkak. DiCaprio'nun normal şartlar altında kariyerinin henüz yarısında olduğunu söyleyebiliriz. Daha da iyi oyunculuklarla çıkacaktır karşımıza.
 

Bu Konuya Bakmış Kullanıcılar (Üye: 0, Ziyaretçi: 1)

Korsanfan.com Her Hakkı Saklıdır. 2008-2023.
Tasarım Korsanfan V.6.0
Yukarı Çık