Korsanfan.Com - One Piece Türkiye
Korsanfan.Com - One Piece Türkiye
Neler yeni

[Tartışma] Yazım Doğrusu

Yazdığın cümlede virgül kullanabilmenin sebebi şu kurala dayanıyor: Virgül, metin içinde art arda gelen zarf-fiil eki almış kelimelerden sonra konur. Yani virgül işaretinin en temel görevinden ötürü orada virgül kullanabiliyorsun: Virgül, birbiri ardınca sıralanan eş görevli kelime ve kelime gruplarının arasına konur. Benim paylaştığım kural, cümle içerisinde tek göreve sahip zarf-fiil kelimeleri için konulmuş. Yükleme uzaklık ya da yakınlıkla hiçbir ilgisi yok, kurduğun cümlede 2. fiilimsi olan "bakarak" kelimesi olmasaydı "varıp" kelimesinden sonra virgül koyman yanlış olurdu bu kurala göre.

İyi denemeydi ama olmamış.:)
Zaten aynı şeyden bahsediyoruz olmayan ne? Sadece zarf fiilden sonra virgül konmaz dersek yanlış anlaşılır, birden fazla zarf fiil varsa sadece yükleme en yakın olana virgül konmaz. Şimdi siz zarf fiilden sonra virgül konmaz derseniz o cümledeki varıp kelimesinden sonra gelen virgülü de koymaz insanlar.

Zaten aynı şeyden bahsediyoruz olmayan ne? Sadece zarf fiilden sonra virgül konmaz dersek yanlış anlaşılır, birden fazla zarf fiil varsa sadece yükleme en yakın olana virgül konmaz. Şimdi siz zarf fiilden sonra virgül konmaz derseniz o cümledeki varıp kelimesinden sonra gelen virgülü de koymaz insanlar.
Mesajda kuralın pek net olmadığıyla ilgili yorumundan dolayı öyle söyledim. Cümle içindeki zarf-fiil görevindeki kelimelerden sonra virgül konulup konulmayacağıyla ilgili 2 kural var, ikisini de paylaştım. İkisi arasındaki fark, tamamen aynı görevi bulunan birden fazla zarf-fiil olup olmamasıyla ilgili. Yüklem mevzusu cümlenin ögeleriyle ilgili bir şey, onu burada unut yahu. Aşağıdaki örneklerle bu kuralların uygulanışı daha net anlaşılır sanırım:

Ancak yemekte bir karara varıp, arkadaşına dikkatli dikkatli baktı. (Yanlış)
Ancak yemekte bir karara varıp arkadaşına dikkatli dikkatli baktı. (Doğru)
Ancak yemekte bir karara varıp, arkadaşına dikkatli dikkatli bakarak konuştu. (Doğru)

Karakola varınca, başına gelen acı kazayı düşündü. (Yanlış)
Karakola varınca başına gelen acı kazayı düşündü. (Doğru)
Karakola varınca, tenha bir köşeye çekilerek başına gelen acı kazayı düşündü. (Doğru)

Telefondan aceleyle yazdım.😅 Örnekleri artırabiliriz, umarım anlatabilmişimdir.

Mesajda kuralın pek net olmadığıyla ilgili yorumundan dolayı öyle söyledim. Cümle içindeki zarf-fiil görevindeki kelimelerden sonra virgül konulup konulmayacağıyla ilgili 2 kural var, ikisini de paylaştım. İkisi arasındaki fark, tamamen aynı görevi bulunan birden fazla zarf-fiil olup olmamasıyla ilgili. Yüklem mevzusu cümlenin ögeleriyle ilgili bir şey, onu burada unut yahu. Aşağıdaki örneklerle bu kuralların uygulanışı daha net anlaşılır sanırım:

Ancak yemekte bir karara varıp, arkadaşına dikkatli dikkatli baktı. (Yanlış)
Ancak yemekte bir karara varıp arkadaşına dikkatli dikkatli baktı. (Doğru)
Ancak yemekte bir karara varıp, arkadaşına dikkatli dikkatli bakarak konuştu. (Doğru)

Karakola varınca, başına gelen acı kazayı düşündü. (Yanlış)
Karakola varınca başına gelen acı kazayı düşündü. (Doğru)
Karakola varınca, tenha bir köşeye çekilerek başına gelen acı kazayı düşündü. (Doğru)

Telefondan aceleyle yazdım.😅 Örnekleri artırabiliriz, umarım anlatabilmişimdir.
Benim işim bu, sadece diyorum ki iki kuralı da söylemek lazım diğer türlü insanlar nerede zarf fiil varsa asla virgül koymuyor.
Cümlede zarf-fiil eklerinden sonra virgül getirilemez.
NOT: Birden fazla zarf-fiil eki varsa getirilir.

Benim işim bu, sadece diyorum ki iki kuralı da söylemek lazım diğer türlü insanlar nerede zarf fiil varsa asla virgül koymuyor.
Cümlede zarf-fiil eklerinden sonra virgül getirilemez.
NOT: Birden fazla zarf-fiil eki varsa getirilir.
Hımmm, insanlar asla virgül koymuyor demek? Tesadüfe bak, TDK'nin web sitesindeki haberde virgül koymuşlar. Üstelik öyle bir cümle içerisinde, öyle bir görevi olan kelimeden sonra virgül koymayı yasaklayan kural olmasına rağmen virgül koymuşlar. Sen bu haberde yazım yanlışı olmadığını mı savunuyorsun?

Hımmm, insanlar asla virgül koymuyor demek? Tesadüfe bak, TDK'nin web sitesindeki haberde virgül koymuşlar. Üstelik öyle bir cümle içerisinde, öyle bir görevi olan kelimeden sonra virgül koymayı yasaklayan kural olmasına rağmen virgül koymuşlar. Sen bu haberde yazım yanlışı olmadığını mı savunuyorsun?
Evet, TDK'nin sitesi tam olarak insanları kapsıyor, güzel bir örnek vermişsin. Daha fazla beni alıntılama dediğim şeyi anlamıyorsun. Aynı şeyi söylüyoruz, diyorum ki zarf-fiilden sonra virgül gelmez ancak birden fazla varsa gelebilir diye eklemek lazım. Ne kadar gereksiz uzattın...

Arkadaşlar paylaştığım iletinin maksadı gayet açık, Türkiye'nin en köklü kurumlarından bahsediyoruz burada. Kendi koyduğu kurala kendi uymayacaksa başkaları niye uysun? Nasıl uysun? Öğrencinin sınav kâğıdında puan kırmak kolay tabii, dönüp biraz kendi kâğıtlarımıza da bakalım. :mincika: Belki o vakit abartılı sayıda istisna içeren kurallarla ilgili çalışma yapılmasının gerekliliği ortaya çıkar. Bu sorunu gerçekten önemsiyorum, ilgili konuyu görünce de görüşlerimi kanıtlarıyla birlikte paylaşmak istedim. Yoksa amaç burayı kural çöplüğüne çevirmek değil.

Bu Konuya Bakmış Kullanıcılar (Üye: 0, Ziyaretçi: 1)

Korsanfan.com Her Hakkı Saklıdır. 2008-2023.
Tasarım Korsanfan V.6.0
Yukarı Çık