Benim de hoşuma gitmişti ama devamı yok. : /Evet, bunu çok orjinal buldum. Ama bitirmedim. Başka işlerim çıkmıştı. Hatırlattığın çok iyi oldu.
Benim de hoşuma gitmişti ama devamı yok. : /Evet, bunu çok orjinal buldum. Ama bitirmedim. Başka işlerim çıkmıştı. Hatırlattığın çok iyi oldu.
1. arkadaş kesinlikle Türkçesini çıkarmalı. Yani, eğer eser gerçekten güzelse; ona motive mahiyetinde destek olalım. Lakin bizim de okuyabileceğimiz bir eser olmalı... Bir iletişime geçeyim bakalım. Umarım Türkçesi vardır elinde.ryu genkei gibi jump rookie de manga yayınlayan iki türk çizerle karşılaştım.Konunun amacının türk mangalarının daha çok kişiye duyurulmasını da içerdiği için buraya yazayım dedim.
1-
Manganın adı:The Way Of Dark Future
Çizeri:rauvin_
Bu manganın türkçesi yok yada ben bulamadım.
![]()
2-
Manganın adı:Makise
Çizeri:https://www.instagram.com/yaikann/
Türkçe:
Japonca:
![]()
Makise - ジャンプルーキー!
世界は数年前に2つの別々の部分に分割されました。 一方のオーラが悪い人ともう一方のオーラが正常な人。 邪悪なオーラを持つ人々は不法に人間の世界に入り、そこにいる人々を食べます。 これに気づいた先生は、吉子とレンの世界から彼らを追放するために危険な冒険に出発します。rookie.shonenjump.com
Demiştim... İnsanlar yaptıkları eserler için motive olamıyor. Ki ülkemizde ekonomik sıkıntılarla beraber o motive de yok olup gidiyor. Zaten ülkemizin oturmuş bir sektörü de yok. Sözel ve sanat alanı cidden çok zayıf.Benim de hoşuma gitmişti ama devamı yok. : /
Sürekliliğin yanında kültür farkı da var. Asyada kocaman bir sektör haline gelmiş bu işler. Burada durum çok daha farklı. Her ne kadar gençler arasında popüler bir tüketim olsa da günün sonunda Japon/çin/kore işinin kötü varvasyonunu sunarsan tüketici ilgisini kaybeder. Ortalama bir eserin japon mu kore mi yoksa çin mi olduğu anlaşılabiliyor. Bu milletlerdeki üreticiler kendi kültünü yaratmış durumda.Bu tür fikirlerin ve projelerin en büyük sıkıntısı sürekliliğinin olmaması. Bu tür bir projeye, bir hikayeye, manga çizimine başlayan nicelerini gördüm. Ne konular açıldı, ne hikayelerde birliktelikler ortaklıklar oldu ama gel gör ki devamlılığı olmadı. Şimdiye kadar 5 sayfadan fazla yayınlayana rasgelmedim. Yayınlanan toplam belki 5 tane vardı ve hepsini okudum çünkü kendimde hobi olarak uğraştığım için bir tıklanma sayısı bile insanı nasıl motive ediyor biliyorum.Son bir kaç senedir uzak kaldığım için yakından takip edemiyorum ama yaklaşık 5 sene evvel durum böyleydi.
Demem o ki bu bile 2020de açılmış ve konuda 2 sayfa yorum var korsanfan gibi bir sitede. Eğer gerekli desteği görmezse bu da uzun ömürlü olmayacaktır. Aslında yazar çizer olmak isteyen bir güruh var ama hep parça pinçik açıkçası. Ben bir kaç tanesini biliyorum birbirleri hakkında bilgi yok. Mesela konuyu açan arkadaş wattpad demiş ama ben ao3 te yayınlıyorum hikayelerimi. Çizimlerim deviantartta. Bu şekilde gidiyor bu tür durumlar. Bilinen tek bir yerde olumlu sıcak bir hava olur da insanlar birbirine destek verirse çok güzel yürür bu tür işler.
Ben isterim benzer amaçlarda birbirimizin hem rakibi hem arkadaşı olduğumuz bir ortam. O ortamın bu site olması dileğiyle.
Kültür olabilmesi de bir adımla başlar. Mesela @Ryu Genkei yaptığı Zao Saga uzunca bir adım bence. Ama tek bir adım ve bunu devam ettirebilmek bizim elimizde. Korsanfan ilk açıldığında şu anki sayıda katılımcı yoktu mesela. Ama şöyle 10 kişi falan devamlı orada takılsa ayda bir reklamı yapılsa en azından bir başlangıç olur. Sektörü yapanda yine bizleriz aslında. Japonya gibi olmaya çalışmamak lazım ama bence. Ben sırf insanlar yapsın çizsin diye basit bir hikaye yazmıştım mesela varsa manga işlerine başlamak isteyen biri alsın bu hikayeyi çizsin hiçbir kredi ve ya geri dönüşte istemiyorum yeterki yapılsın diye. Kendimiz olalım. Birbirimizi destekleyelim bir yere gelir. Kültür gibi kendi kendini besleyen bir alev yerine önce bir meşale yakalım bakalımSürekliliğin yanında kültür farkı da var. Asyada kocaman bir sektör haline gelmiş bu işler. Burada durum çok daha farklı. Her ne kadar gençler arasında popüler bir tüketim olsa da günün sonunda Japon/çin/kore işinin kötü varvasyonunu sunarsan tüketici ilgisini kaybeder. Ortalama bir eserin japon mu kore mi yoksa çin mi olduğu anlaşılabiliyor. Bu milletlerdeki üreticiler kendi kültünü yaratmış durumda.
Çözüm noktasında bir şey sunmak zor şu durumda. Yani en azından ben eli cebinde sadece şikayet edebilen* grupta kalabiliyorum.
@Ryu Genkei 'nin eserine baktığını düşünüyorum da arkadaş direkt olarak bir japonun elinden çıkmış gibi yapmış eserini. Bunu eleştirmek için söylemiyorum bu arada. Oyunu kuralına göre oynuyor haklı olarak.Kültür olabilmesi de bir adımla başlar. Mesela @Ryu Genkei yaptığı Zao Saga uzunca bir adım bence. Ama tek bir adım ve bunu devam ettirebilmek bizim elimizde. Korsanfan ilk açıldığında şu anki sayıda katılımcı yoktu mesela. Ama şöyle 10 kişi falan devamlı orada takılsa ayda bir reklamı yapılsa en azından bir başlangıç olur. Sektörü yapanda yine bizleriz aslında. Japonya gibi olmaya çalışmamak lazım ama bence. Ben sırf insanlar yapsın çizsin diye basit bir hikaye yazmıştım mesela varsa manga işlerine başlamak isteyen biri alsın bu hikayeyi çizsin hiçbir kredi ve ya geri dönüşte istemiyorum yeterki yapılsın diye. Kendimiz olalım. Birbirimizi destekleyelim bir yere gelir. Kültür gibi kendi kendini besleyen bir alev yerine önce bir meşale yakalım bakalım
Kişisel olduğunu düşünmekte haklısın ama bence yapılabilirliğini de gösteriyor aynı zamanda. Genelde konuştuğum kişilerde bir laf var "Başkası yapamıyorsa ben nasıl yapacam ki" gibi. Haklı da. Önce bunu kırmak lazım. Şu an zaten hadi kendi çizgimiz olsun diyebileceğimiz bir durum yok. Ben ilk çizime başlarken farklı kişilerden aldığım ortak tavsiyelerden biri kendi çizgini bulana kadar başkaları ile pratik yap idi. Bugün yabancılarda her "hangisi daha güçlü?" başlıklarında gördüğümüz SCP bile 3-5 kişilik admin grubunun sürekli ilerletmesi ile oldu. Başladığında kimse bilmiyordu sonuçta. Aynısını ypamaya çalışan bir kaç yere de girdim. En nihayetinde birileri bir noktada bıraktığı için tıkandı bir yerde. Kişiler arası dramayı saymıyorum tabii.@Ryu Genkei 'nin eserine baktığını düşünüyorum da arkadaş direkt olarak bir japonun elinden çıkmış gibi yapmış eserini. Bunu eleştirmek için söylemiyorum bu arada. Oyunu kuralına göre oynuyor haklı olarak.
Haliyle buna uzun adım diyemem ya. Türk bir yönetmenin hollywood'da film yapmasından farkı yok. Harika bir başarı mı? Evet. Ama o kadar. Fazla kişisel. Meşale olarak kullanabileceğimiz bir şey gibi durmuyor.
Haklısın bu zamanda ekonomik sıkıntılar yüzünden insan ilgi duyduğu şeyler ile ilgilenemiyor pek.Demiştim... İnsanlar yaptıkları eserler için motive olamıyor. Ki ülkemizde ekonomik sıkıntılarla beraber o motive de yok olup gidiyor. Zaten ülkemizin oturmuş bir sektörü de yok. Sözel ve sanat alanı cidden çok zayıf.
Bunları hatırlıyorum. Çizim tarzı olarakta hep o dönemin meşhur çizgi romanları olan Fantom, süperman tarzına daha yakındır.Haklısın bu zamanda ekonomik sıkıntılar yüzünden insan ilgi duyduğu şeyler ile ilgilenemiyor pek.
Kara Murat, Tarkan vb. çizgi romanlar kendi döneminde çok başarılı olmuşlardı ama daha sonraları yaygınlaşamadı çizgi roman sektörü.