29. ciltle insan dünyası arcı (ya da sagası artık her neyse) bitirdim. Buraya kadar denilecek tek şey var, mükemmel.
Geçen hafta bitirdim. Çok spoiler yok, genel bir yorum olacak.
Mangakanın bitirmeye zorlandığını okumuştum, ona göre fena bitirmemiş. Mesela Tite Kubo'ya da aynı süre verildi diye duymuştum, bir final arcı çizmesi için. Herif yavaş yavaş çizdi, Jump da ek süre vermedi, 3 bölümde bitirdi herif. Gene de çok da beğenemedim, aşırı hızlanıyor ve bayağı atlama var. İnsan dünyası sagasına 9 verirsem gurme dünyasına 7.5 verebilirim ancak.
Pair(Çift) arcından sonra büyük ihtimal derginin de baskısıyla seri aşırı hızlanıyor. Yani şöyle düşünün, Oda şu lastik gibi uzattığı Koca Ana(Tüm Kek) arcına 60 bölümden fazla harcadı, bundan sonra Kaido'ya 30, Shanks'a 30, Teach'e 30 bölüm harcayıp son savaşı çizse nasıl olacaksa o kadar hızlı olmuş. 4 menüyü direkt atlamak zorunda kalmış.
Satışların düşmesinde maalesef mangakanın da katkısı var, gurme dünyasının ilk arclarından olan Hava ve Çift arcları(aynı zamanda mangakanın baskı olmadan adamakıllı çizdiği arclar) insan dünyası arclarının altında kaldı benim için. Gerçi bunlara göre bakıp da derginin baskı yapması çok kötü olmuş, çünkü mangakanın hızlı çizmekle bile bayağı bölüm harcadığı Another arcı çok daha potansiyelli bir arctı. Diğer menülerin de böyle olabileceğini düşününce dergi seriye yazık etmiş bence.
Sona doğru güçler bayağı artıyor, ama bu artış hızlı olduğu için ben dövüşlerden pek zevk alamadım açıkçası. Ayrıca sonlarda Toriko ve Starjun'un öne çıkarılıp(mantıklı bir sebeple bile olsa da bana damdan düşer hissiyatı verdi) 4 kralın diğerlerinin geri plana atılması pek hoşuma gitmedi. Benim için seriyi iten adamlar ne ana kötü adamımız ne de Toriko'ydu gurme dünyasında. Başlarda Komatsu(sonra aşırı abartılması onu da bıktırdı benim için), 4 Kral( Toriko'yu yalnız başına ele almadan), Midora ve Jirou'ydu. Nitro gizemlerini de unutmamak gerek tabi.
Neyse uzun lafın kısası dergi baskısı olduğundan mangaka güzel bağlamış diyorsunuz, ama tam tatmin olamayabiliyorsunuz benim gibi.
Peki tavsiye eder miyim. Ederim. Sonuna eh desem bile diğer arcların güzelliği bile seriyi tavsiye etmeme sebep olur. Olgun Kola arcı, Meteor Sarımsağı arcı, Yüzyıl Çorbası arcı, Ozon Bitkisi arcı vb. çok iyi arclar bence. Ayrıca Toriko dövüşleri güçlerin iyi düşünülerek yapıldığı bir shounen serisi. Dövüşlerin hakkını veriyor mangaka. Eğer hikaye sonu kadar güzeldir, sonu muhteşem değilse yaklaşmam dersen, ben tavsiye etmem. Ama hikayenin her tarafından zevk alabiliyorsan çok güzel arcları olan bir seridir Toriko, aynı sonunu beğenmesem de hakkını verdiğim Naruto gibi. Şu anlık Toriko>Naruto benim için, gerçi Toriko'yu yeni bitirdiğimden dolayı kendimi ona daha yakın hissediyor da olabilirim, sonradan değişebilir fikrim.