Korsanfan.Com - One Piece Türkiye
Korsanfan.Com - One Piece Türkiye
Neler yeni

Sonsuz Maymun Teoremi

Anladım ne demek istediğini ama hayır tıp okuyan ben değilim.
Olasılık kavramı hep var olacaktır bu konuda haklısın. Ancak benim Jüpiter’de yaşama olasılığım da var o kavrama göre. Sonuçta olasılık. Yalnız gezegen sadece gazlardan oluşur. 1 olasılık, ihtimalse 0. Basit bir denklemle bile çürüyor. Bu teoremin kesin kaynağı belli değil biliyorsun. Ta Aristoteles’in Metafizik’ine kadar dayandıran da var. Zaman mekan ilişkisiyle birlikte teknolojiyi de eklersen bilgisayar algoritmalarıyla birlikte gerçekliği kanıtlanabilirdi, eğer ihtimal 1 olsaydı. İnsan faktörünün olmadığı bir teorem zaten bu kadar yaşar.

sonsuz evren felsefik bir tabirdir
Evren modellemeleri farkli birşey ve sonsuzluk olan yapilarda var. Genel kabul goren gunumuzdeki modele kısaca sonlu sonsuz bir model gozuyle bakabilirsin. Sanirim buyuk donma deniyordu(tabirleri unutuyorum) evren bi noktada artik salt enerji parçacıklarina ayrilip, hiç bir etkilesimin olmadigi duruma gelir. 10 uzeri dıdısının dıdısı zaman sonra. Son parçacıkda dönüştükten sonra zaman var olsada, artık zamanın bir gosterkesi olmayacagi icin o andan sonra zamanı donmuş olarak sayiyorlar. Bir resmin icindeki zaman gibi. Hiç bir degisken olmayinca zamanda olmuyor xd.

Evren modellemeleri farkli birşey ve sonsuzluk olan yapilarda var. Genel kabul goren gunumuzdeki modele kısaca sonlu sonsuz bir model gozuyle bakabilirsin. Sanirim buyuk donma deniyordu(tabirleri unutuyorum) evren bi noktada artik salt enerji parçacıklarina ayrilip, hiç bir etkilesimin olmadigi duruma gelir. 10 uzeri dıdısının dıdısı zaman sonra. Son parçacıkda dönüştükten sonra zaman var olsada, artık zamanın bir gosterkesi olmayacagi icin o andan sonra zamanı donmuş olarak sayiyorlar. Bir resmin icindeki zaman gibi. Hiç bir degisken olmayinca zamanda olmuyor xd.
Teori yaklaşık 100 yıl önce Aristoteles’in binlerce yıl öncesindeki bir kuramından olasılık hareketiyle oluşturuluyor. Biliyoruz ki -felsefe okumuş bir arkadaşım var, bu söylediklerimi okusa çeneme bir yumruk sallayacak- sadece ortaya bir iddia atar. Bu iddiaların da %80’i artık çöptür. Kalan %20’si de matematik ve fizikçiler için burada olduğu gibi çalışmaları için ilham kaynağıdır. Bu tip kuram ve teorilere karşı değilim. Sonuçta her biri gerçeğe giden yolda bir araçtır. Kendi akademik çalışmalarımın da olması sebebiyle bu tip baş ağrısı teori ve kuramları fazlasıyla okumak zorunda kalıyorum. Ekonomi teorileri gibi her döneme de uyarlanmıyor. Basıldığı an eskisi batıl oluyor. Tek emin olduğumuz şey evren sonsuz değildir. Gaz kütlelerinin ömrü uzun olsa bile bir gün dağılacaktır. Aksi eşyanın tabiatına aykırı.

Ama sonsuz evren felsefik bir tabirdir, bilimsel değil. İşin romantik tarafı yani. Evren sonludur. Sen tıp okuyordun sanırım. Hastanın beyin ölümü gerçekleştiyse hukuken ölü kabul edilir takdir edersin ki. Biz bilime sadık kalıyoruz. Yani bir sonraki şampiyon gelene kadar mevcuttaki şampiyona sadık kalıyoruz.
Sonsuzdan gelip sonsuza gitmesi en mantıklı olan şey .

Konuyla ilgili olarak ise maymunun bunu yapabileceğini sanmıyorum sonsuz dendi diye varolabilecek bütün olasılıklar gerçekleşecek diye bir şey yok . Mümkün değil.

Sonsuzdan gelip sonsuza gitmesi en mantıklı olan şey .

Konuyla ilgili olarak ise maymunun bunu yapabileceğini sanmıyorum sonsuz dendi diye varolabilecek bütün olasılıklar gerçekleşecek diye bir şey yok . Mümkün değil.
Çoklu etken var. Maymun bir otomat değil demiştim ya, karnı acıkabilir, sinirlenebilir, klavyeyi parçalayabilir, bunlar olmasa da harflerden birinin kıvrımlarına takılıp sürekli ona basabilir. Aranızda anlaşın, birlikte hareket edin denebilecek bir canlı da değil.

Çoklu etken var. Maymun bir otomat değil demiştim ya, karnı acıkabilir, sinirlenebilir, klavyeyi parçalayabilir, bunlar olmasa da harflerden birinin kıvrımlarına takılıp sürekli ona basabilir. Aranızda anlaşın, birlikte hareket edin denebilecek bir canlı da değil.
Konuyu açan arkadaş zaten maymun veya herhwngibir mekanizma olarak bahsetmiş başta. Ben işin maymunun fiziki tarafında değil de, sonsuza kadar tuşlara basma yeteneğine sahip herhangibir mekanizma sheakspeare’in bütün eserlerini yazabilir mi tarafındayım. Bu bir yazılım da olabilir başka bir şey de.

Y
Konuyu açan arkadaş zaten maymun veya herhwngibir mekanizma olarak bahsetmiş başta. Ben işin maymunun fiziki tarafında değil de, sonsuza kadar tuşlara basma yeteneğine sahip herhangibir mekanizma sheakspeare’in bütün eserlerini yazabilir mi tarafındayım. Bu bir yazılım da olabilir başka bir şey de.
Yakın zamanlarda teoremi deneysel olarak ve popüler kültürde ampirik olarak test etme girişimleri olmuş. Bu yaklaşımlar hem kavramsal modelin bilgisayar simülasyonunu hem de canlı primatlar ve klavyelerle yapılan çalışmaları içeriyor. O da denenmiş yani. The Simpsons’u izliyor musun bilmiyorum. Oradaki sanayici Charles Montgomery Burns bunu daktilolara zincirlenmiş birden fazla maymunla denemiş ancak bu durumun en iyisinin Dickensian’a yakın “zamanların en iyisiydi, zamanların en bulanık olanıydı” demesiyle vazgeçmişti. Çalışma gerçekte sonlu sayıda maymun ve yalnızca sonlu bir zaman periyodundaki bir teori.

Bilinçli bir yaratıcı tarafından kasıtlı olarak üretilen bir metin dizisi ve kasıtsız olarak üretilen diğer bir metin dizisinin aynı çıktı olarak kabul edilip edilmemesini tartışmıyoruz bile.

Teori yaklaşık 100 yıl önce Aristoteles’in binlerce yıl öncesindeki bir kuramından olasılık hareketiyle oluşturuluyor. Biliyoruz ki -felsefe okumuş bir arkadaşım var, bu söylediklerimi okusa çeneme bir yumruk sallayacak- sadece ortaya bir iddia atar. Bu iddiaların da %80’i artık çöptür. Kalan %20’si de matematik ve fizikçiler için burada olduğu gibi çalışmaları için ilham kaynağıdır. Bu tip kuram ve teorilere karşı değilim. Sonuçta her biri gerçeğe giden yolda bir araçtır. Kendi akademik çalışmalarımın da olması sebebiyle bu tip baş ağrısı teori ve kuramları fazlasıyla okumak zorunda kalıyorum. Ekonomi teorileri gibi her döneme de uyarlanmıyor. Basıldığı an eskisi batıl oluyor. Tek emin olduğumuz şey evren sonsuz değildir. Gaz kütlelerinin ömrü uzun olsa bile bir gün dağılacaktır. Aksi eşyanın tabiatına aykırı.
Alanın ne? Benim eğitimim astronomi üzerine kısaca akademik ünvan olarak ismimim başında astrom diye bi ünvan var( Bana komik gelsede :D ). Söylediğimde bu işin teorik astrofizik kısmı. Felsefeyle alakam yok pek.

Bu Konuya Bakmış Kullanıcılar (Üye: 0, Ziyaretçi: 6)

Korsanfan.com Her Hakkı Saklıdır. 2008-2023.
Tasarım Korsanfan V.6.0
Yukarı Çık