Korsanfan.Com - One Piece Türkiye
Korsanfan.Com - One Piece Türkiye
Neler yeni

Sonsuz Maymun Teoremi

Kartları tane tane dağıtmıyorsun(4/3/3/3), kartları tane tane karıştırmıyorsun(el alışkanlığı, tekrarlı bir sistem oluşuyor zamanla), kartları tane tane toplamıyorsun, kartların hepsi aynı fiziksel özelliklere sahip değil(kimi daha eğik, kimi daha fazla yıpranmış oluyor), aynı ağırlıklara sahip değil vs. o yüzden sordum oyunu biliyor musun diye. Hatta oyunda belli bir yamtarlığı geçince tüm kartları sayarak oynuyorsun. Yani kimin elinde ne vardı, ne yoktu ne yapmalıydı vs diye kritik yapıyorsun el sonunda. Bu bahsettiğim 10-15 sene öncesi tabi.
Al sana bir deste bunu her karıştırdığında farklı bir deste dizilimi elde edeceksin gibi bir şey söylüyorsan onun da insan faktörü ile 52! gibi bir sonucu olmuyor. Yani o "bir iskambil destesini karıştırırsanız yapacağınız sıralama muhtemelen daha önce hiç yapılmadı" fazlasıyla romantik kalıyor:s
Dediğin şey bana hala bi yanılsama gibi geliyor. Zaten cümlenin başında bu belli oluyor. Bu dediğim şeyi romantik görüyorsan insanın makina gibi kusursuz bir tekdüzelikte kart kardığını belirtiyorsun. Kart saymak bu tarz oyunlardaki en temel olaydır zaten, az çok biraz oynayan herkes buna yöneliyor. Bir de kartların kütlesinin veya biçiminin kart karıştırmada karan kişinin ne gibi bir mekanik hareket yapmasını ve bunu kusursuz yapmasını düşünüyorsun?

Şimdi

İlk el eline gelen
Kupa 2
Maca 3
Maça 5
Karo 7
Sinek 9
Kupa Papaz
Karo 4
Sinek vale
Sinek papaz
Kupa as
Karo 2
karo 9
maça vale

Senin iddian şöyle,
oyuna göre zaten bu kartları tektek atıyorsun yere, yani neticede kendiliğinden bi karışma var. Sonra 4 lü bi halde biri tarafından alınıp kenara konuyor. Tüm kartlar dağıtılıp 4 lü gruplar olunca bir kişi kartları alıp karıyor. Hatta karmasın aynı şekilde alsın, ve yine senin dağıtım sistemindeki gibi 4333 olarak dagıtsın. Yine aynı kartlar gelmez ki sana. Sonraki el yine karmasın ve yine aynı kişi herkesten aynı sırayla 4 lü grupları toplasın, zaten dagıtma aşamasında bile 4 erli dagıtılmayacağı için ve beraberinde herkesin topladığı deste miktarı da farklı olacağı için böyle bi oyunda bile bu küçük değişimler her gelen eli değiştirecektir.

Yukarıda yazdığim eli çok kuçuk bir ihtimalle (chat gpt ye göre 1 / 5.36 x 10^28) aynı kartlarla tekrar oynayabilirsin. Ama birebir aynı sıralama da mı geldi? Ve diğer oyuncuları saymayalım hatta sadece senin elindekilere odaklanalım. Benim dediğim şeyin olmayacağını ve birebir de aynı sıralamada geldiğini iddia ediyorsun yani yine
Kupa 2
Maça 3...

Oyundaki kartları toplama (4 erli), dağıtımın toplanan grup sayılarından bir eksik olacak şekilde olması (tek tek değil senin dediğin gibi 4333), ve en nihayetinde sana sadece aynı kartların değil aynı sıralamada geldiğini belirtiyorsun. Bak oyunda hiç kartları karma ve aynı kişi aynı sırayla toplasın ve dağıtsın twk tek değil de gruplu dağıtsın. Sadece ilk seferden sonra 333 dağıtım bile tüm oyunu değiştirecek. Gelen kartlar değişmiş olacak. Nasıl dediğinin mümkün olan bi yanı var da benim dediğim abes kalıp romantik bi bakış oluyor?

Senin dediğin elin tekrar birebir aynı gelme ihtimali gpt ye göre 3.09×10 üssu−69

Son düzenleme:
Dediğin şey bana hala bi yanılsama gibi geliyor. Zaten cümlenin başında bu belli oluyor. Bu dediğim şeyi romantik görüyorsan insanın makina gibi kusursuz bir tekdüzelikte kart kardığını belirtiyorsun. Kart saymak bu tarz oyunlardaki en temel olaydır zaten, az çok biraz oynayan herkes buna yöneliyor. Bir de kartların kütlesinin veya biçiminin kart karıştırmada karan kişinin ne gibi bir mekanik hareket yapmasını ve bunu kusursuz yapmasını düşünüyorsun?

Şimdi

İlk el eline gelen
Kupa 2
Maca 3
Maça 5
Karo 7
Sinek 9
Kupa Papaz
Karo 4
Sinek vale
Sinek papaz
Kupa as
Karo 2
karo 9
maça vale

Senin iddian şöyle,
oyuna göre zaten bu kartları tektek atıyorsun yere, yani neticede kendiliğinden bi karışma var. Sonra 4 lü bi halde biri tarafından alınıp kenara konuyor. Tüm kartlar dağıtılıp 4 lü gruplar olunca bir kişi kartları alıp karıyor. Hatta karmasın aynı şekilde alsın, ve yine senin dağıtım sistemindeki gibi 4333 olarak dagıtsın. Yine aynı kartlar gelmez ki sana. Sonraki el yine karmasın ve yine aynı kişi herkesten aynı sırayla 4 lü grupları toplasın, zaten dagıtma aşamasında bile 4 erli dagıtılmayacağı için ve beraberinde herkesin topladığı deste miktarı da farklı olacağı için böyle bi oyunda bile bu küçük değişimler her gelen eli değiştirecektir.

Yukarıda yazdığim eli çok kuçuk bir ihtimalle (chat gpt ye göre 1 / 5.36 x 10^28) aynı kartlarla tekrar oynayabilirsin. Ama birebir aynı sıralama da mı geldi? Ve diğer oyuncuları saymayalım hatta sadece senin elindekilere odaklanalım. Benim dediğim şeyin olmayacağını ve birebir de aynı sıralamada geldiğini iddia ediyorsun yani yine
Kupa 2
Maça 3...

Oyundaki kartları toplama (4 erli), dağıtımın toplanan grup sayılarından bir eksik olacak şekilde olması (tek tek değil senin dediğin gibi 4333), ve en nihayetinde sana sadece aynı kartların değil aynı sıralamada geldiğini belirtiyorsun. Bak oyunda hiç kartları karma ve aynı kişi aynı sırayla toplasın ve dağıtsın twk tek değil de gruplu dağıtsın. Sadece ilk seferden sonra 333 dağıtım bile tüm oyunu değiştirecek. Gelen kartlar değişmiş olacak. Nasıl dediğinin mümkün olan bi yanı var da benim dediğim abes kalıp romantik bi bakış oluyor?

Senin dediğin elin tekrar birebir aynı gelme ihtimali gpt ye göre 3.09×10 üssu−69
Aynı sıra diye nerede belirttim 🤔 aynı deste(el) diye birkaç kez belirttim oysa.
Kartlar dağıtılırken her seferinde bir yanındakine geçiyor iş. Kesen ve dağıtan her el değişiyor zaten. Ama sen bunları Chatgptye yaptırdığın kombinasyon hesabında prompt olarak girmedin tabi:d veya bahsettiğim çevresel koşullar(riffle suffle, toplama kaynaklı grup korumaları vs) belirttiğini zannetmiyorum yoksa 3.09×10 üssu−69 gibi bir değerle karşılaşmazdın. M
Ortam koşullarını olabildiğinde anlatmaya çalıştığım halde bunu modellemeye bile çalışmadan chatgpt çıktısı ile gelip, bir deneyimi veri ile yanlışlamaya çalışıyorsun, elle tutulur bir noktaya erişemiyoruz haliyle. Modelleyemediğin bir deney üzerinden yapay zeka verisi fırlatıp durmanın bir anlamı yok yani.

Aynı sıra diye nerede belirttim 🤔 aynı deste(el) diye birkaç kez belirttim oysa.
Kartlar dağıtılırken her seferinde bir yanındakine geçiyor iş. Kesen ve dağıtan her el değişiyor zaten. Ama sen bunları Chatgptye yaptırdığın kombinasyon hesabında prompt olarak girmedin tabi:d veya bahsettiğim çevresel koşullar(riffle suffle, toplama kaynaklı grup korumaları vs) belirttiğini zannetmiyorum yoksa 3.09×10 üssu−69 gibi bir değerle karşılaşmazdın. M
Ortam koşullarını olabildiğinde anlatmaya çalıştığım halde bunu modellemeye bile çalışmadan chatgpt çıktısı ile gelip, bir deneyimi veri ile yanlışlamaya çalışıyorsun, elle tutulur bir noktaya erişemiyoruz haliyle. Modelleyemediğin bir deney üzerinden yapay zeka verisi fırlatıp durmanın bir anlamı yok yani.
Yapay zekaya sorduğum yek şey permutasyon. Kapkıp bunu hesaplayamazdım. Geri kalan yazdığım şeyler bana aitti.
Ayrıca tartışmamız şöyle başladı:
O değil de şu da çok güzel değil mi: bir iskambil destesini karıştırırsanız yapacağınız sıralama muhtemelen daha önce hiç yapılmadı.
Batakta 3-4 defa aynı elle oynadığımı biliyorum. Geçelim o işi.
Kartları karma işi 52! neticesini alacak şekilde olmuyor, o yüzden hesap ile realite uyuşmuyor. Evet, aynı parti içinde aynı elleri gördüğümü hatırlıyorum.
Yani sen benim yazdığım şeye "öyle bi şey yok diyerek" laf atıyorsun. Ben de ısrarla aynı sırada mı geldi diye belirtiyorum. Madem sen de aynı sırada gelmediğini kabul ediyorsun zaten devam etmemize gerek yok.

Benim bölüm Yıldız merkez kampüsünde.

Yaklaşımın kökeni filozofik bir kurama dayalı başlamış olabilir ama yaklaşık 100 yıldır bir matematik kuramı oldu. Disiplin ve koşul yaklaşımı felsefede incelenir. Felsefe de kanıta dayanmak zorunda değil.

Kim yazdı bilmiyorum, geriye dönüp bakamıyorum ama eşyanın tabiatına aykırı tabiri Baruch Spinoza’ya ait ve aslı “tabiata aykırı olan her şey akla aykırıdır, akla aykırı olan her şey saçmadır” . Akıl burada bilimi ifade eder.
Bi konuda takılıyorsun :). Felsefe ile yaklaşma, matematik ile yaklaş. Soru ve anlattığım durumun temeli matematik ve fizik üzerine ve bunların türevleri. Sonsuz ve sonsuz olmaması durumları için çözümleri mevcut. Her seferinde felsefeye atlıyorsun :D. Bende dini kısma giderim olur biter o zaman ama o durumdada kabuller devreye girer. Yok illa felsefe üzerinden gideceğim bu konunun asıl çıkış noktası felsefedeki şu veya bu dersen zaten çıkmaza giriyoruz. O zaman 1+1=2 mi diye düşünmemiz gerekir. Bunun için taaa en başta kabullerle başlaman gerekiyor ispatı için lakin bu kabullerde, şurdan geldi aslında o kabuller buydu dersen ortada matematikte kalmıyor :D. Koşullar ve kabuller kısmında takıldık kaldık.

Bu Konuya Bakmış Kullanıcılar (Üye: 0, Ziyaretçi: 1)

Korsanfan.com Her Hakkı Saklıdır. 2008-2023.
Tasarım Korsanfan V.6.0
Yukarı Çık