Ortada bir ölüm kalım meselesi var. Madem Newgate yardım kabul etmiyor, o zaman Kaido'yu durdurmak için niye araya Shanks girmek zorunda kaldı? Bizim burada tartıştığımız şey Rayleigh'in gidebileceği halde neden savaşa gitmediği. Bu adam ortaya çıkma pahasına Borsalino'nun önüne atlıyordu Luffy için, o savaşta Luffy de ölebilirdi. Rayleigh ne yaptı? Oturup içerek izledi. Law bile savaş meydanına kadar girmişti. Rayleigh'i severim, ama savaşa gelmemiş olması tamamen fiyaskodur. Bunun raconla falan bir alakası da yok.
Shanks'ın durumu diğer mesajda yazdığım Luffy örneğine benziyor. Luffy kavgaya müdahele etmiyor, edilmesine izin de vermiyor. Shanks'ınki de bunun benzeri. Shanks da zaten Luffy'nin örnek aldığı adam.
Demek istediğim şey seride birbirine saygısı olan, belirli düzeyde adamlığı olan kişiler(başka tabir gelmedi aklıma) birbirlerinin kapışmasına müdahele etmiyor ve sonuçlarına da katlanması bekleniyor. Misal; Zoro bu adam benim rakibim deyince Luffy ordan sonrasına karışmaz. Sonrası Zoro'yu bağlar. Mihawk kapışmasındaki gibi ölümün kıyısına gelse bile. Ya da W7'deki Usopp vs Luffy olayında Usopp sana meydan okuyorum dediğinde Nami ve Chopper yapmayın etmeyin derken Sanji ve Zoro hiç karışmıyor. Çünkü o artık Luffy ve Usopp'un savaşı. Rayleigh'nin durumunu da ben bununla açıklıyorum. Savaş WB'nin savaşı, Ace artık WB'nin meselesi. Ray'in WB'ye saygı duyan bir kişi olduğunu çeviri de sen yazmışın zaten. Ortada Roger'ın çocuğu diye günah keçisi yapılan bir adam var ve onu sırf bu yüzden öldürmek için peşini bırakmayan bir amiral var. Ray gibi biri savaşa gelse idi belki savaşın seyrini değiştirirdi ama odağındaki adam da olurdu. Dolayısıyla WB'yi geri plana atardı. Bu durum da WB'nin itibarını zedelerdi bence.
Ace'nin Ray'e vereceği tepkiyi ve Ray'in, WB ile tayfası arasındaki ilişkiyi bilip bilmediği mevzusu var bir de ama konu dışı olduğu için değerlendirmeye gerek yok.
Ne diyeceğini merak ettiğim başka bir durum daha var: Marco ve BB'nin hunharca savaştığını öğrendiğimiz sıralarda Shanks, BB ile sorunu olmasına rağmen neden Marcolara yardım etmedi diyenler var idi. Sence Shanks neden yardım etmedi, etseydi ne olurdu?