Babam ilk muhtar olduğunda ilk ramazanda davulcuyu mahalleden kovmuştu. Sahur vakti 5se, saat 2'de milleti uyandırmaya başlıyordu adamlar. Zaten yürüyerek değil, taksinin arkasına oturup çalıyorlardı. Kim uyanırsa artık. Çoğu kişi davulcu sayesinde uyanmıyordu. Uyananlar da çok erken uyanıyordu.Konya için çoğu hala var ama bazı yerlerde bunların bir kısmı eksildi. Çadırlar korona öncesi gereksiz bulunmaya başlanmıştı ve korona gelince bazı yerlerde bitti. Mahya geleneği epey azaldı. Akıllı telefon çıktı davulcuların sayısı azaldı. Top patlatma geleneği küçük yerlerde kaldı daha çok. Şehrin gürültüsünden duyulmaz şimdi.
Bu arada Karagöz-Hacivat oyunlarıyla ilgili güncel bir yorumlama fikrim var epeydir ama yeni neslin ilgisini çekecek konularda içerik üretmek zorlaşıyor. Bir gün bu geleneğin tekrar hortladığını duyarsan aklınıza ben geleyim. Ya ben yapmışımdır ya da içimde kalmıştır![]()
Muhtar'ın oğlu Ömer... Seni aklıma Ömer Muhtar olarak kodladım artık.Babam ilk muhtar olduğunda ilk ramazanda davulcuyu mahalleden kovmuştu. Sahur vakti 5se, saat 2'de milleti uyandırmaya başlıyordu adamlar. Zaten yürüyerek değil, taksinin arkasına oturup çalıyorlardı. Kim uyanırsa artık. Çoğu kişi davulcu sayesinde uyanmıyordu. Uyananlar da çok erken uyanıyordu.
Babam muhtarlığı bıraktığı ilk ramazan tekrar mahalleye girdi davulcular.![]()
Her ramazanda Konyada oruç tutmadı diye dayak atan adamın oruç tutmadığını gören halk linç ettiyi okurdumİlk dayak haberi hangi şehirden gelecek diye aklımda kalır.
Şimdide bekliyorum.
Erzurum olmasın o?Her ramazanda Konyada oruç tutmadı diye dayak atan adamın oruç tutmadığını gören halk linç ettiyi okurdum![]()