Korsanfan.Com - One Piece Türkiye
Korsanfan.Com - One Piece Türkiye
Neler yeni

[Tanıtım] En İyi Shounen Seri

Yotsubato'ya bununla ilgili etiket koymamışlar, yeni fark ettim. Sadece Iyashikei yazıyor, Murray ayrı bir konuda o türde sevdiklerini listelemişti.
MyAnimeList'in demografi listelerken, ayrıca bir metodoloji uygulamamasından kaynaklı. Belirli dergileri demografik olarak işaretleyip, orada çıkan her seriyi o etiket altında listeliyorlar. Misal, bu konudaki listede Fate Stay/Night var. Shonen olarak geçiyor. Yotsubato'nun da yayınlandığı Dengeki Daioh dergisinde yayınlanan Fate Stay/Night Unlimited Blade Works mangasıysa shonen olarak geçmiyor. İkisi de 2004 yapımı Fate Stay/Night görsel romanından uyarlama. Normalde başka medyumlardan uyarlama eserlerin doğası gereği shonen olmaması gerekir, Fate gibi eroge oyunun hiç olmaması gerekir; ama olduğunu varsaydığımız senaryoda bile aynı oyun serisinin, aynı hikâyesinin birinin shonen olarak listelenip de ötekinin listelenmemesi bariz bir kategorizasyon hatasına işaret ediyor.

Limon diye kadın karakter vardı yanlış hatırlamıyorsam, bayağı da güzeldi.
Bahsettiğin Limon benim avatardaki abla. Bishokukai'de şarap garsonuydu. Bir de aşçı vardı Kopuriko, birkaç bölümde birkaç sahnede göründü. Bir canavarın iskelet sistemini giyiyordu.

Şimdi sayacak olsam aklıma gelen güzel hatunlar var ama aksiyonları yok gibi bir şey. Pişirme yarışmasında birkaçının giysileri parçalansa satışları artardı herhalde. Hatırlarsanız giysi parçalama işini en iyi ya da en çok diyelim, Fairy Tail yapardı, satışları da gayet iyiydi.

Bahsettiğin Limon benim avatardaki abla. Bishokukai'de şarap garsonuydu. Bir de aşçı vardı Kopuriko, birkaç bölümde birkaç sahnede göründü. Bir canavarın iskelet sistemini giyiyordu.

Şimdi sayacak olsam aklıma gelen güzel hatunlar var ama aksiyonları yok gibi bir şey. Pişirme yarışmasında birkaçının giysileri parçalansa satışları artardı herhalde. Hatırlarsanız giysi parçalama işini en iyi ya da en çok diyelim, Fairy Tail yapardı, satışları da gayet iyiydi.
Hatırladım o iskelet giyeni de. Kadın karakterlere yatsaydı serinin sonunu istediği gibi yazabilirdi belki.

Bahsettiğin 3 seri de ''Hikaye Serisi'' türünden eserler. Toriko ise ''Aksiyon Serisi'' aynı Dragon Ball gibi. Biraz elma- armut durumu var. Ancak buna rağmen yani hikaye ve aksiyon kısmını çıkararak artı eksi yapsan Toriko'nun artıları saydığın serilerden fazla çıkar.

En basiti misal, HxH, çöp adam mangası, çizim kalitesi anlamında Toriko'nun yanına yaklaşamaz.

Naruto desen evren inşaası namına bir numarası yok, üstüne çizer, kareografi çizme özürlü, Naruto'daki istediğin bir aksiyon sahnesini aç, kim ne saldırı atmış, doğru düzgün göremezsin, karalayıp geçmiş.

Saydıkların içinde en iyisi FMA, o da kısa manga olmanın, yani tamamlanmış bir hikaye olmanın ekmeğini yiyor, diğerleri gibi kervan yolda düzülür hesabı değil. Onda da az önce söylediğim hikayeyi çıkarınca ne kalıyor geriye ? Çizim vasat, karakterleri desen akılda kalıcı kaç tane karakteri var ?

12 yıl önce Ekşisözlüğün Toriko başlığına yazılmış alelade bir postu bırakayım.

İşin özeti, Shima sensei, hikaye de yazıyordu, çizim de yapıyordu, dövüş de çiziyordu, rape face de çiziyordu, evreni de genişletiyordu... Toriko serisi bütün baharatların kullanıldığı bir yemek gibiydi, afiyetle yedik biz de. Japon halkı g.tü, memeyi, dramı eksik bulduysa ne yapalım, Naruto okusunlar, adamı öldürüp tekrar diriltip tekrar aynı sahneyle öldürüyorlar, bu mu Toriko'dan iyi olacak ? Yazar Nami'yi, Robin'i 2 yıllık arada güçlendirmek yerine memelerini büyültüp satıyor. Para kazandıracak hareketler bunlar ancak kalite böyle gelmiyor ne yazık ki :)
Kendinde demişin, Toriko sırf aksiyon. Seride duygu yok, duygu eksikliği var. Bu yüzden millete tam geçemiyor seri. HxH, Naruto ve FMA öyle mi? Her türlü duyguyu yaşatıyor.

Daha önce yazdığım gibi, gurme enerjisi/yemek yetenekleri Ki, Haki, Nen, Reiatsu, Çakra ve Stand gibi diğer serilerin güç sistemleri karşısında sıradan kalıyor ve ilgi çekici değil. Yemek serisi izliyormuşuz gibi, benim düşüncem bu yönde.

Mangaka bu açılardan kolaya kaçmış gibi veya kendi sevdiği şeyi seriye yedirmeye çalışmış gibin. Mangaka duygusuz bir tiptir. Belki de babası aşçıydı. :D :p

Kendinde demişin, Toriko sırf aksiyon. Seride duygu yok, duygu eksikliği var. Bu yüzden millete tam geçemiyor seri. HxH, Naruto ve FMA öyle mi? Her türlü duyguyu yaşatıyor.

Daha önce yazdığım gibi, gurme enerjisi/yemek yetenekleri Ki, Haki, Nen, Reiatsu, Çakra ve Stand gibi diğer serilerin güç sistemleri karşısında sıradan kalıyor ve ilgi çekici değil. Yemek serisi izliyormuşuz gibi, benim düşüncem bu yönde.

Mangaka bu açılardan kolaya kaçmış gibi veya kendi sevdiği şeyi seriye yedirmeye çalışmış gibin. Mangaka duygusuz bir tiptir. Belki de babası aşçıydı. :D :p
Benim yazıdan nasıl Toriko sırf aksiyon anlamini cikardin, hayret doğrusu :)

Ne demişim, Toriko tüm baharatları içeren bir yemek gibi.

Torikoda duygu yok demek oldukça sığ bir yorum olur, ki Midora fb, Içiryunun ölümü gibi anlar hala akillardadir.

Saydığın eserler hikaye serisi tanimı içinde olduklari için geniş geniş dram kasabiliyorlar. Torikodan çok duygu yüklü olmaları tanimiyla alakali bir durum.

Torikodaki güç sisteminin siradan oldugunu nasil cikardin bu da tuhaf :) tam tersi haki ki çakra vs yetenekler özünde birbirinin kopyasidir ve klişelerdir. Aç Hokuto no Ken i bak, OPun bütün haki sistemi OPtan 15 yil önce hokutoda işlenmiştir. Torikonun sistemi ise bilimle şekillenir, bu yüzden daha gercekçidir. Asıl mevzuda ise gurme enerjisi, gurme hücresi, kalori ölçutü gibi kavramlar Torikodan önce hiçbir eserde işlenmedikleri için gayet özgünler.

Toriko bir yemek serisi zaten. Adam yemek yenilen sahneleri bile acayip etkileyici çiziyordu ki çogu kişi Torikodaki yemek sahnelerini kalan kisimdan daha etkileyici buluyordu, 2. Yariya yapilan bir cok elestiri bu sahnelerin azalmasi kaynakli gelmisti.

Son hususta hangi yazar artik kolaya kacmiyor ki :)

Toriko gerçekler × trilyon metoduyla ilerledi, OPta kim özgün mekan karakter bulabilir, Bleach desen Shaman King cakmasi, Naruto desen HxHden arak.

Böyle tek tek bakarsan hiçbir eserde özgünlük göremezsin, o yüzden en güzeli eserin biraktigi tada, olusturdugu harmoniye bakmak bence. Toriko okudun nasil bir tat birakti bu önemli. :)

MyAnimeList'in demografi listelerken, ayrıca bir metodoloji uygulamamasından kaynaklı. Belirli dergileri demografik olarak işaretleyip, orada çıkan her seriyi o etiket altında listeliyorlar. Misal, bu konudaki listede Fate Stay/Night var. Shonen olarak geçiyor. Yotsubato'nun da yayınlandığı Dengeki Daioh dergisinde yayınlanan Fate Stay/Night Unlimited Blade Works mangasıysa shonen olarak geçmiyor. İkisi de 2004 yapımı Fate Stay/Night görsel romanından uyarlama. Normalde başka medyumlardan uyarlama eserlerin doğası gereği shonen olmaması gerekir, Fate gibi eroge oyunun hiç olmaması gerekir; ama olduğunu varsaydığımız senaryoda bile aynı oyun serisinin, aynı hikâyesinin birinin shonen olarak listelenip de ötekinin listelenmemesi bariz bir kategorizasyon hatasına işaret ediyor.
Kutsal Kâse Savaşları'nın temelinin erotik bir oyuna dayandığını öğrenmek tuhaf hissettiriyor.😄 Sanırım Jojo'da da söylediğin durum olmuş, ilk yayımlandığı dergiden dolayı shounen olarak etiketlenirken daha sonra dergi değiştirince seinen olarak sınıflandırılmış. Benim hesap 2013 tarihli ama 2010'dan beri takip ediyorum ben de orayı. Eskiden manhwa, webtoon falan eklenmesine izin verilmiyordu, sonra en popüler olanlardan başlayıp eklenmesine izin verildi. Yıllar içinde kategorizasyonun değiştiği zamanlar oldu, en son değişiklik geçen sene oldu sanırım. Bu themes kısmı o vakit iyice genişletildi, insanlara yol göstermesi açısından gerekli görülüyor ama popüler olmayan serilerde etiketler yetersiz kalıyor. Örnek vermek gerekirse Can't See Can't Hear But Love diye webtoon var, onda yaşlı bir adamın köpeğinin öyküsü serideki en güzel şeydi ama "pets" diye etiket koyulmamış. Bu temaları çektikleri bir yer var mı bilmiyorum, yöneticilerin serilerin başına geçip tek tek seçtiklerini de sanmıyorum, üyelerden serilerin bilgilerini değiştirenler oldukça kontrol ediyorlar ama sonuç olarak bu kategorizasyon işleri fikir vermesi açısından çok ihtiyaç duyduğumuz bir şey. Araştırma yapacaksam ilk baktığım yerler MAL ile Mangaupdates oluyor her zaman.

Korsanfan.com Her Hakkı Saklıdır. 2008-2023.
Tasarım Korsanfan V.6.0
Yukarı Çık