Korsanfan.Com - One Piece Türkiye
Korsanfan.Com - One Piece Türkiye
Neler yeni

Dünyanın En Pahalı 10 Binası

En Beğendiğiniz Bina Hangisi?

  • Apple Park

    Kullanılan: 2 20.0%
  • Cosmopolitan of Las Vegas

    Kullanılan: 0 0.0%
  • Ebraj el-Beyt

    Kullanılan: 0 0.0%
  • Emirates Palace Hotel

    Kullanılan: 2 20.0%
  • Lotte World Tower

    Kullanılan: 0 0.0%
  • Marina Bay Sands

    Kullanılan: 1 10.0%
  • Mescid-i Haram

    Kullanılan: 4 40.0%
  • One World Trade Center

    Kullanılan: 0 0.0%
  • SoFi Stadyumu

    Kullanılan: 0 0.0%
  • Wynn Palace

    Kullanılan: 1 10.0%

  • Kullanılan toplam oy
    10
Binalar, birkaç on yıla ve hatta bazen yüzyıllara yayılan hikayeler anlatır. Ait oldukları çağın kültürlerine, geleneklerine ve teknolojisine kısa bir bakış sağlarlar. Bu şekilde medeniyetleri zamana bağlarlar ve insanlık tarihi üzerinde düğüm noktaları haline gelirler. Bu özellikteki binaların birçoğu aynı zamanda dünyanın en pahalı binaları olarak da bilinir.

Bir binanın gerçek maliyeti, inşası için harcanan para olarak kabul edilir. Masraf kalemleri içerisinde arazi edinimi için yapılan maliyetleri, mevcut yapılardaki değişiklikleri, projenin parçalarını oluşturan küçük binaları ve ana projeye bağlı diğer benzer harcamaları da içerebilir. Yine de bir binanın tam maliyetini hesaplamak zor olabilmektedir. Bunun nedeni, diğer birçok nedenin yanı sıra binanın yaşı ve bina hakkındaki kayıtların yetersizliği olabilir.

10. Emirates Palace Hotel (Abu Dabi, Birleşik Arap Emirlikleri)



Yapım Maliyeti: 3 Milyar Dolar
Yapım Süresi: 2001-2005 (4 Yıl)
Sahibi: Abu Dabi Hükümeti

Abu Dabi Hükümeti'ne ait beş yıldızlı lüks bir otel olan Emirates Palace'ın en çarpıcı özelliği, 2.000 metrekarelik tavan ve kubbelerinin altın rengindeki parlaklığıdır. Bu parıltının kaynağı tavana yapıştırılan ve 4-5 yılda bir değiştirilen 22 ayar altın ve gümüştür. Ayrıca odalarda, salonlarda ve lobilerde de yer toplam 1002 adet Swarovski avize de bu parlaklığa katkı sağlar. Otelin ana binasının uzunluğu bir uçtan diğerine bir kilometreden fazladır. Merkezdeki kubbede altının yanı sıra inci ve kristal süslemeler de bulunur.

Dünyanın en pahalı binalarından biri olan Emirates Palace, Abu Dabi'nin en ünlü turistik mekanları arasında yer alır. 2005 yılında açılmıştır ve 3 milyar ABD doları maliyetle inşa edilmiştir. Toplamda 394 oda ve süitin yanı sıra müşterilerine 1.3 kilometrelik özel plaj, birden fazla yüzme havuzu ve özel yat limanı gibi benzersiz lüksler de sunmaktadır.

9. Lotte World Tower (Seul, Güney Kore)



Yapım Maliyeti: 3.25 Milyar Dolar
Yapım Süresi: 2010-2016 (6 Yıl)
Sahibi: Lotte Group

555 metre yüksekliğindeki Lotte World Tower, dünyanın en yüksek 10 binasından biridir ve Güney Kore'nin en pahalı binasıdır. 123 katlıdır. İçerisinde lüks bir otel, muhtelif mekanlar ve çeşitli galeriler bulunur. Ayrıca Seul'ün tamamını görebilmeyi sağlayan bir gözlem güvertesine ve bir hava geçidine de sahiptir.

Binanın inşaatı 2011'de başlamış ve 2016'da sona ermiştir. Toplam maliyeti yaklaşık 3,25 milyar ABD dolarıdır. Binanın tasarımında geleneksel Kore yazı fırçaları ve seramiklerinden ilham alınmıştır. Signiel Residences olarak bilinen kulenin 223 konutu, 42. ila 71. katlar arasında yer almaktadır.

Bina 117. kattan 123. kata kadar, toplamda yedi kata yayılan Seoul Sky isimli gözlem güvertesine sahiptir. 500 metrede yer alan bu güverte, dünyanın en yüksekteki gözlem güvertelerinden biridir.

Binanın hemen yanında, Seul'ün en ünlü alışveriş ve eğlence yerlerinden biri olan Lotte World Mall bulunur.

8. One World Trade Center (New York, Amerika Birleşik Devletleri)



Yapım Maliyeti: 3.9 Milyar Dolar
Yapım Süresi: 2006-2013 (7 Yıl)
Sahibi: Port Authority of New York and New Jersey

Özgürlük Kulesi olarak da bilinen One World Trade Center, ABD'nin New York şehrinde yer alan bir gökdelendir. 11 Eylül 2001'de bir terör saldırısında yıkılan ve İkiz Kuleler olarak da bilinen World Trade Center kompleksinin yerine yapılmıştır.

Binannın 540 metrelik yüksekliği, 1776 fite eşdeğerdir, bu sayı da ABD Kongresi'nin Bağımsızlık Bildirgesi'ni imzaladığı yıla yapılan bir saygı duruşudur. Binanın uzunluğu onu aynı zamanda Batı Yarımküre'deki en yüksek bina yapmaktadır.

Skidmore, Owings & Merrill'den (SOM) mimar David Childs tarafından tasarlanan 104 katlı binanın inşaatına 2006 yılında başlanmıştır. Bina tarihi, kültürel ve politik açıdan önemli olmasının yanı sıra dünyanın en pahalı binaları arasında yer almaktadır.

3.9 milyar ABD Doları maliyetle inşa edilen bina, 2014 yılında halka açılmıştır. Açılışından sonraki dört yıl içinde binaya yerleşen çeşitli şirketlere mensup 8000 kişi binada çalışmaya başlamıştır.

Kulenin en önemli yerlerinden biri olan The One World Observatory 102. katta yer alır. 2015 yılında açılan gözlemevinin biletleri 44-74 ABD doları arasında satılmaktadır.

7. Cosmopolitan of Las Vegas (Las Vegas, Amerika Birleşik Devletleri)



Yapım Maliyeti: 4 Milyar Dolar
Yapım Süresi: 2004-2010 (6 Yıl)
Sahibi: The Blackstone Group

Cosmopolitan, Nevada'daki Las Vegas Strip'te yer alan 3000 odalı bir oteldir. 4 milyar ABD doları maliyetle inşa edilmiş, 2010 yılında bir kumarhane, birkaç restoran, Marquee gece kulübü ve dördüncü katında Las Vegas Bulvarı'na bakan bir yüzme havuzu ile açılmıştır.

Amerikan ticari emlak medyası CoStar'ın bir haberine göre, Deutsche Bank binayı eski sahibinin bir inşaat kredisinde temerrüde düşmesi sayesinde haciz yoluyla elde etmiştir. Bir özel sermaye şirketi olan Blackstone ise binayı Blackstone Real Estate Partners aracılığıyla 2014 yılında Deutsche Bank'tan yalnızca 1,73 milyar ABD doları karşılığında satın almıştır.

Blackstone binayı aldıktan sonra konuk odalarının değişimi ve çatı katı eklemeleriyle birlikte binada birçok iyileştirme çalışması yapmıştır.

Blackstone, 2021'de binayla bağlantılı olarak iki anlaşma yapmıştır. Bunlardan biri binanın Cherng Family Trust, bir gayrimenkul yatırım şirketi Stonepeak Partners ve Blackstone'un kendi gayrimenkul fonundan oluşan Real Estate Income Trust Inc. şirketinin oluşturduğu bir kolektif tarafından 4 milyar ABD dolarına satın alınması için yapılan anlaşmadır.

İkinci anlaşma da binanın otel operasyonlarından sorumlu olan MGM Resorts ile yapılmıştır ve 1.6 milyar dolar değerindedir. Her iki anlaşma da 2022'nin başlarında tamamlanmıştır.

6. Wynn Palace (Makao, Çin)



Yapım Maliyeti: 4.2 Milyar Dolar
Yapım Süresi: 2006-2016 (10 Yıl)
Sahibi: Wynn Resorts Limited

Makao'da bulunan Wynn Palace, Wynn Resorts tarafından inşa edilmiş entegre bir tesistir. Yapımına başlandıktan altı yıl sonra, 2016 yılında kapılarını müşterilerine açmıştır.

Bina sahipleri 1706 görkemli oda ve süitin yanı sıra bir dizi restoran, bir spa ve çeşitli özelliklere sahip bölümler için 4,2 milyar ABD doları harcamıştır.

Wynn Palace'ın her odasında altından diş fırçaları vardır ve perakende alanı Gucci, Prada, Hermes ve Chanel gibi en gözde lüks moda markalarının satış noktalarından bazılarına sahiptir. Performance Lake isimli yapay gölde fıskiye gösterileri yapılır. Wynn Palace'ın ayrıca bir teleferik sistemi vardır ve bu gösteriler teleferikten de izlenebilir.

Wynn Palace açıldığı sırada sahip olduğu sanat koleksiyonunun değeri 125 milyon ABD dolarından fazlaydı ve koleksiyonun içinde Jeff Koons'un üç ton ağırlığındaki paslanmaz çelikten yapılmış Laleler heykeli de vardı.

Wynn Palace, dünyadaki tüm bağımsız otel şirketlerinden daha fazla sayıda Forbes Seyahat Rehberi Beş Yıldız Ödülü kazanmıştır.

5. Apple Park (Cupertino, Amerika Birleşik Devletleri)



Yapım Maliyeti: 5 Milyar Dolar
Yapım Süresi: 2013-2017 (4 Yıl)
Sahibi: Apple Inc.

5 milyar ABD doları maliyetle inşa edilen Apple Inc.'in ikonik genel merkezi, dünyanın en etkileyici ofis kampüslerinden biri olarak kabul edilir.

Şirketin merhum kurucu ortağı Steve Jobs'un fikri olan ve mimarlık firması Foster + Partners tarafından tasarlanan Apple Park bina kompleksi, 260.128 metrekarelik bir alanı kaplar ve kampüsün bir parçası olarak birden fazla binadan oluşur.

Çevresi 1.6 kilometre olan uzay gemisi şeklindeki ana bina dünyanın doğal havalandırmalı en büyük binasıdır.

Binanın içinde 14.807 metrekare büyüklüğünde ve 1000 oturma kapasiteli Steve Jobs Tiyatrosu bulunur. Kafeteryası da olan dört katlı ofis binası, iki katlı yoga stüdyosunun yer aldığı fitness merkezi ve ziyaretçi merkezi de kampüsteki diğer alanlardır.

Apple Inc. iPhone 14 ve Apple Watch Series 8'i piyasaya sürdüğü Far Out 2022 gibi bazı önemli etkinliklerini Apple Park'ta düzenler.

4. SoFi Stadyumu (Los Angeles, Amerika Birleşik Devletleri)



Yapım Maliyeti: 5.5 Milyar
Yapım Süresi: 2016-2020 (4 Yıl)
Sahibi: StadCo LA

SoFI Stadyumu hem tarihi hem de muazzam bir yapıdır. 288.000 metrekarelik bir alanı kaplar. Inglewood'daki ikonik Hollywood Park Yarış Pisti'nin eski yerinde inşa edilmiştir.

LA Times'a göre stadyum 70.240 kişiliktir, ancak CNN sayının 100.000'e kadar çıkabileceğini açıklamıştır.

Hem Los Angeles Rams'a hem de Ulusal Futbol Ligi'deki (NFL) Los Angeles Chargers'a ev sahipliği yapan stadyum, 2020'de açılmıştır. Eşsiz tasarım özellikleri arasında en dikkat çekenleri yer seviyesinden yaklaşık 30,4 metre aşağıda bulunan futbol sahasının derinliği ve alanın boyutundan daha büyük olan ve yukarıdan sarkan devasa, halka benzeri ekrandır.

Stadyumun inşaatı için harcanan 6 milyar doların büyük kısmını cebinden karşılayan ve onu dünyanın en pahalı binalarından biri yapan kişi Rams'ın sahibi olan Stan Kroenke'dir.

3. Marina Bay Sands (Singapur)



Yapım Maliyeti: 5.7 Milyar Dolar
Yapım Süresi: 2009-2010 (1 Yıl)
Sahibi: Las Vegas Sands

Marina Bay Sands 2010 yılında açılmış ve kısa süre içerisinde Singapur siluetinin baş tacı haline gelmiştir. İlk kez gelenlerin bile Singapur'da olduklarını anında anlamalarını sağlayan, dünyanın en tanınmış simge yapılarından biridir.

Las Vegas Sands Corp. tarafından yaptırılan entegre tesis, mimar Moshe Safdie tarafından tasarlanmıştır. Bina, Sands SkyPark olarak bilinen bir yürüyüş yoluyla birbirine bağlanan üç kuleden oluşur.

Olağanüstü güzellikteki Sands SkyPark, üç binanın tepesinde duran bir gemi gibi görünür. 15 metrelik Sonsuzluk Havuzu dünyanın en yüksek havuzudur.

Marina Bay Sands'de 2200 otel odası ve birinci sınıf ünlü şef restoranlarının yanı sıra Singapur'un en büyük gece kulübü, bir tiyatro ve Las Vegas tarzı bir kumarhane bulunur.

Marina Bay Sands'in inşaatına toplam 5.7 milyar dolar harcanmıştır.

2022'de 3.3 milyar ABD doları değerinde bir genişletme planı açıklanmıştır. Genişletmeyle birlikte diğer ilavelerin yanı sıra, entegre tesise 1000 lüks süit eklenecek ve 15.000 kişilik bir eğlence alanı yapılacaktır. Otel odalarının yenilenmesi için 1 milyar ABD doları harcanacaktır. Genişletme projesinin 2026 yılında tamamlanması beklenmektedir.

2. Ebraj el-Beyt (Mekke, Suudi Arabistan)



Yapım Maliyeti: 15 Milyar Dolar
Yapım Süresi: 2002-2011 (9 Yıl)
Sahibi: Suudi Arabistan Krallığı

Ebraj el-Beyt veya Mekke Kraliyet Saat Kulesi olarak bilinen bu yapı Mescid-i Haram'a bakan devasa bir gökdelen kompleksidir. Kompleksin içinde oteller, alışveriş merkezleri ve daireler vardır ve toplamda yedi gökdelenden oluşur.

Yapı, Kral Abdülaziz Vakfı Projesi'nin bir parçasıdır ve merkez kule binası oldukça meşhurdur. 601 metre yüksekliğindeki saat kulesi dünyanın en uzun saat kulesi olmasının yanı sıra, binanın dört tarafında da bulunan dünyanın en büyük saat kadranlarına sahiptir.

Kompleksin inşasına 2002 yılında başlamış ve yapım 2011'de bitirilmiştir. 2013'te yayınlanan CNN raporuna göre proje 15 milyar ABD dolarına mal olmuştur.

1. Mescid-i Haram (Mekke, Suudi Arabistan)



Yapım Maliyeti: 100 Milyar Dolar
Yapım Süresi: 2015-
Sahibi: -

Mekke Ulu Cami olarak da bilinen Mescid-i Haram, dünyanın en büyük camisidir. İslam'ın en kutsal ibadet yeri olan Kabe'nin etrafına inşa edilmiştir. Cami, Hac ve Umre için hac yolculuğuna çıkan milyonlarca müslümanın uğrak yeridir.

Mescid-i Haram, yüzyıllar boyunca, özellikle de son 100 yılda önemli ölçüde genişletilmiştir. Arab News'e göre, en son genişletme projesi 2015 yılında caminin 1.5 milyon metrekarelik bir alanda yaklaşık iki milyon hacıyı ağırlayacak şekilde genişletilmesini amaçlayan Kral Salman bin Abdulaziz döneminde başlamıştır.

Bazı medya raporları göre genişletme projesinin toplam maliyetinin Suudi Arabistan hükümetine yaklaşık 100 milyar ABD dolarına mal olduğunu iddia etmektedir, ancak doğrulanmış bir sayı bulunmamaktadır.

BAE'nin İngilizce yayınlanan The National gazetesi, bir raporda tahmini inşaat maliyetinin 26.6 milyar ABD doları olduğunu ve hükümetin projeler için tazminat olarak arazi sahiplerine 35.5 milyar ABD doları ödediğini yazmıştır. Bu sayılar göz önüne alındığında projeye yapılan toplam harcama yaklaşık 62 milyar ABD dolarıdır. Tazminat hiç sayılmasa bile, 26.6 milyar ABD doları tutarındaki tahmini inşaat maliyeti bile, caminin dünyanın en pahalı yapısı olmasını sağlamaktadır.

Kaynak
 

Bu Konuya Bakmış Kullanıcılar (Üye: 0, Ziyaretçi: 1)

Korsanfan.com Her Hakkı Saklıdır. 2008-2023.
Tasarım Korsanfan V.6.0
Yukarı Çık