Korsanfan.Com - One Piece Türkiye
Korsanfan.Com - One Piece Türkiye
Neler yeni

Borsa Yatırımı

borsaya yatırım yapıyor musunuz?


  • Kullanılan toplam oy
    97
biraz uzun oldu kusura bakma.

öncelikle verdiğin bilgilerde yanlışlık var.

bist 100 ve bist 30’un 1 senelik getirileri yüzde 88 ve 92 an itibariyle. google a yaz chart çıkıyor zaten direkt.
yani endeks bile resmi enflasyonu yenmiş. gerçek enflasyonun ne olduğunu bilmiyoruz ama dolarda bu süreçte yüzde 67 artmış ama baskılanmış hali olduğu için yine gerçek dolar ne sorusununda cevabını bilmiyoruz. ve yine ama kağıt üstünde son 1 sene getirisi iyi borsanın.


ve bu endeks getirisi için. bist ve abd borsasını az çok bilen biri bilir ki bistte endeksi geçmek çok kolayken, abd’de endeksi geçmek çok daha zordur. bu zorluk yani çok farkedilir seviyede bir zorluk. ispat isteyen bir türk fonlarının bist 100 ü ne kadar geçtiklerine baksın bir de amerikalı fon yöneticilerinin s&p 500 karşısındaki durumuna baksınlar.

ve abd endeksi tarih boyunca iyi getiri elde etmiş ve son 5 senede de iyi bir performans göstermiş olmasına rağmen dolar bazlı yüzde 12 getirmiş yıllık. bist 100 ise dolar bazlı yüzde 13 getirmiş yıllık ve vergisiz! . vergiyi ekleyince sonuç daha da iyi olacak bist için.


gelelim altına. altın son 20 senede s&p 500 ü yani abd borsasını da geçmiş ancak 50-100 yıllık chartlarda borsanın altında kaldığını biliyoruz. altın tek başına bir değer üretmez spekülasyon aracıdır. bence altın nakit yerine iyi bir alternatif. ama borsanın alternatifi değildir çünkü borsa kendi başına değer üretir altın ise tamamen arz talebe göre şekillenir. yani biri yatırım biri spekülasyondur. altınla borsayı kıyaslayacaksam borsa ile btc’yi de kıyaslamam gerekir . ve dediğim gibi 50-100 senelik periyodlarda altın borsanın altında kaldı be bence uzun vadede de kalmaya mahkum olacak.


559 firma hakkında verdiğin istatistiği bilmiyorum ancak, doğru gibi gelmedi bir senelik getiri zaten yüzde 90 5 senelik yıllık ortalama getiri dolar bazlı % 13.
bist in son 5 senelik getirisi iyi . altıncılar bundan daha fazla kazandı veya değil her zaman sizden fazla para kazanan birileri olacak önemli olan rahat olduğun yerde yatırım yapabilmek. altın bu saatten sonra uçsa da çok umursamam yani çünkü borsada daha rahat ve daha mutluyum. aynı şekilde borsa ucucak diye altında rahat olan birinin de borsada yatırım yapması doğru olmaz . ve yazının bu kısmına kadar olan tarafta bütün istatistikleri belli bir zamandan başlayarak kendi fikirlerimizi desteklemek için kullandık. bist e kaç senelik dilimde baktıgın önemli ve bist’in ucuzluk f/k olarak ne durumlarda olduğu önemli altının performansını kaç yıllık incelediğin önemli vs. vs. burada önemli olan herkesin birbirinden farklı olduğu ve tek bir doğrunun olmadığı.


bir de son olarak 559 firmadan 50 si başarılı oldu diyelim. emin ol o 559 un yarısından fazlasına yatırım yapmak istemezsin. ben bildiğin a’dan başlayarak bütün şirketlere baktım çoğu kar bile etmiyor ve sacma sapan şirketler. ccola, desa , reysas gayrimenkul, thy , doas gibi şirketlerin başarıları tesadüf ya da şans değil. 5 sene önce 10 hisselik bir portföy yaptın diyelim. 100 bin lira yı 10’a böldün. bazı hisseler var ki yani 30-40 -50-60 kat yapmışlar. bunları sırf şans eseri yakalamış olsan bile seçtiğin 10 hisseden 2’si 3’ü böyle absürt performanslar sergilediğinde kalan bütün şirketlerin ortalama ve ortalama altı sergilese de o 2-3 şirket yetiyor endeksi geçmeye ve iyi getiriye. bunu sırf hisseler 50-60 kat artmış diye demiyorum. bazı hisseler var 50 kat artmış ama 5 sene önce almazdım. ama ben desayı 2022’de aldım ve daha önceden ilgilenmiş olsam yine alırdım. finansallarını beğendim işi beğendim ama borsaya geç başladık. ya da doas 5 sene öncede mükemmel bi isti suanda da öyle. 5 sene önce borsayla ilgili olsam alırdım. yani demek istediğim 50-60 kat artan hisseler her zaman “şans” değil.

gelgelelim 2 tane konum var borsa ile ilgili. borsayı hiç özendirmeye çalışmadım hep zorluklarından bahsettim. marketten meyve alır gibi hisse alanlar bu şirket çok büyük şirket her ay kumbara yap diye hisse alanlar uzun vadede kaybedecekler ve kaybetmeyi sonuna kadar hakediyorlar.
Kısa olsaydı asıl sıkıntı olurdu. Cevabın için teşekkürler.

Aldığım veriler şu sitedendi. Excele aktardım öyle baktım.
 
Kısa olsaydı asıl sıkıntı olurdu. Cevabın için teşekkürler.

Aldığım veriler şu sitedendi. Excele aktardım öyle baktım.
getirileri yıllık farka bakarak düşündüysen yanlış o sanırım volatilite ile alakalı. yani iki fiyat arasındaki yüzdelik değişim gibi en dip ile en tepe arasındaki gibi. bak orada aghol var mesela yıllık fark yüzde 86 diyor ama 1 senelik aghol e bak %212 artmış.
 
  • Like
Tepkiler: Vvv
@Bavs
Borsa’dan pek anlamıyorum baştan söyleyim. Bir sorum olacak sadece. Beni aydınlatırsan sevinirm.

Son 1 yıl için bakacak olursak yapılan yatırımlarda en fazla kazandıran altın oldu. Toplamda %97 değeri arttı. Risksiz ve en garantisi bana altın gibi geliyor. Sorum bu konu hakkında.

Yıllık enflasyon ise %65. Yani yatırımların büyük bir çoğunluğu paramızın erimesine engel olamadı. Altın da ise %32 paramızı değerleştirdi.

Borsaya baktığımda 559 firma arasında sadece 53 firma altından daha fazla kazandırmış. %10’nu yani.

Büyük bir çoğunluğu enflasyonun bile altında kalmış hatta ekside olan yani direkt değer kaybedenler de var.

En fazla değer artışı %366 gördüm borsada. Ama bunlar tek tük. Yani bu kumar gibime geliyor. Buralardan ciddi para kazananların x firması ve politikada olup bitenler hakkında önceden bilgi edinip değeri yükselmeden veya düşmeden önce alım/satım yaparak büyük kârlar yaptıklarını biliyorum. Hiç değilse bu bi 100 yıl önce böyleydi bunu şuan yapan varmıdır bence vardır hele ki ülkemizde.

Yani bu bana pek mantıklı gelmiyor. Altın, uzaydan altın getirmedikleri sürece her zaman değeri artmaya devam edecek kaynak çok sınırlı ve nüfus sürekli artmaya devam ediyor. Çok güvenli bir liman gibi geliyor bana.

Yanıldığım noktalar var mı varsa nelerdir?
Düzenli altın birikimi yapan biri olarak bence olaya nasıl baktığınla da alakalı biraz.Altına yatırım amaçlı bakıyorsan borsanın altında kazandırıyor.Birikim amaçlı bakıyorsan doğru yerdesin.Mesela ben birikim amaçlı bakıyorum.Tr şartlarında iyi bi gelirim var ve bu para erimesin değerini korusun yeter.Tek mantığım bu.Yoksa oransal olarak incelemeye baktığında her zaman senden daha iyi veya kötü yatırımlar yapan olacaktır.Önemli olan senin hayata bakış açın.
 

Bu Konuya Bakmış Kullanıcılar (Üye: 0, Ziyaretçi: 1)

Korsanfan.com Her Hakkı Saklıdır. 2008-2023.
Tasarım Korsanfan V.6.0
Yukarı Çık