Kaldıraçlı işlem para getirir evet de 100 kişiden 10 kişiye getirir anasını satıyım, bilmediğin konulara tefecilerden para çekip niye girersin? Hadi giriyorsun neden %2-%3lük marj ile stop koymazsın. Kesin şu 1 ay önce ani iğne atan zamanda kaybetti tüm parayı. Cross margin işlem açan kripto fenomenlerinin de %95'i iflas etti. "En fazla ne kadar düşebilir ki, stop koymaya gerek yok %20 düşüş için" dediler. Sonuç olarak bazı kripto paralar 0$ seviyesine geldiği için adamların milyon dolarlık sermayesini sadece 10 saniyede eridi. Ne diyelim, inşallah düzeltirler kendilerini. Ava giderken avlanmaya gerek yok.
Geçimimi borsa ve kripto yatırımı ile sağlıyorum buna rağmen Türk borsası için hiç kimseye borsaya girin demem. Kumar masası gibi bir yer borsa istanbul.
Çok yüksek de kazanabilir, tamamen de bitebilirsiniz. O kadar hacimsiz ki hisseler ve kademeler, 5-10milyon parası olan bir yatırımcı bist100 dışındaki bir hisseyi zıplatıyor kucağında. Ayrıca borsadaki tüm paranın %95i falan 20-30 kişide. Yani tamamen onlar ne derse onu kabul ederek girmelisiniz. Canları isterse yükseltirler, istemezse yükseltmezler.
Borsaya girecek kadar risk seven TEFAS'da "serbest" fonlara girsin nitelikli yatırımcı ünvanı alıp. Onların fon yöneticileri hisselerin yanısıra yüklü miktarda kaldıraçlı işlem de açıp aylık getiriyi %50 civarına getirebiliyor, tabi üzerine tek hisseyi toplayıp fonun %80inin falan o hisseyle doldurdukları için, eğer o hisse elinizde varsa o hisse de yükseliyor.
Kaldıraçlı işlem para getirir evet de 100 kişiden 10 kişiye getirir anasını satıyım, bilmediğin konulara tefecilerden para çekip niye girersin? Hadi giriyorsun neden %2-%3lük marj ile stop koymazsın. Kesin şu 1 ay önce ani iğne atan zamanda kaybetti tüm parayı. Cross margin işlem açan kripto fenomenlerinin de %95'i iflas etti. "En fazla ne kadar düşebilir ki, stop koymaya gerek yok %20 düşüş için" dediler. Sonuç olarak bazı kripto paralar 0$ seviyesine geldiği için adamların milyon dolarlık sermayesini sadece 10 saniyede eridi. Ne diyelim, inşallah düzeltirler kendilerini. Ava giderken avlanmaya gerek yok.
Mantığı anlamak için çok basit örnek vereyim, bazen düşük miktarlı ama kaldıraçlı ters işlem ile zararı azaltabilirsiniz.
Diyelim ki spottan 100k₺ değerinde bir ürün aldınız, kenara da 10k₺ nakit ayırdınız diyelim. Bu ürün yükselirse para kazanır, düşerse para kaybedersiniz mantıken.
Bu ürün mesela %10 değer kaybetse sizin o ürüne ait bakiyeniz 90k₺ olacak.
Ama bu tarz durumlar için o hesaptaki 10k ₺ ile short işlem açarsanız (atıyorum 4x kaldıraç olsun) o ürün %10 değer kaybettiğinde, sizin short işlemdeki ürününüz %40 değer kazanır.
Bu açıdan zararınız 10k₺ olmayacak, sadece 6k₺ olacaktır. Elbette bakiyeyi veya kaldıraç oranını yükselterek 10k₺'yi 100k₺ yapabilirsiniz ama kaldıraç veya bakiye yükseldiğinde likidasyon fiyatı yakın olacağı için tamamen kaybetme olasılığınız da oluyor. (Rakamları tamamen uydurdum amacım mantığı anlatmak)
Diyelim ki sermayeniz çok büyük ve bu tarz ani düşüşlerde sıfırlanmak istemiyorsunuz, o zaman da kaldıraçlı işlem pozisyonunuz kadar teminat eklerseniz, likidasyon fiyatınız 0 olur yani hiçbir zaman bakiyeniz tam sıfıra ulaşmaz.
Ha bir de ne olursa olsun hiçbir piyasayla inatlaşmamak gerekiyor. Altın bile olsa bir süre fiyatın oturmasını beklemek gerekiyor, yanlış zamanda en güvenilir yatırım bile zarar ettirir. Faiz bile enflasyon nedeniyle zarar ettiriyor.
Özetle kaldıraçlı işlem sadece çok para kazanacağınız bir işlem değil, tüm sermayenizi kaybedeceğiniz bir işlem. Likidasyon (sıfırlanma) riskini iyi analiz etmeli ve sermayenizi sıfırlayacak kadar büyük kaldıraç falan kullanmamalısınız. Yoksa sadece 10 saniyede tüm geleceğiniz çöp oluyor. Sonuç olarak, kaldıraçtan uzak durun. Nasdaq gibi yerlerden güzel bir ETF seçin, TR'den de bikaç sağlam (SERBEST OLMAYAN) fon seçin, gerisini fon yöneticilerine bırakın.
Ben bu borsa işine enişte yüzüne girdim. Uzun vadeli yatırımcıyım deyip her gün inişleri çıkışları izlemeye başladım. %0.01 bile artarak kapatsa mutlu olur, %0.01 ile düşerek günü kapatsa depresyona girerdim. İlk aylar çok güzeldi sürekli kazanıyordum ama parayı hiç çekmiyordum. Sonra o kara günler geldi.. Her gün zarar her gün zarar... Sonra saldım borsayı para dursun günlük 1 kere kontrol edip çıkar oldum.
Sonra karar aldım. Pozitif gördüğüm an parayı çekecektim. Aselsan hissem vardı 55-60 liralarda geziyordu.. Pozitif oldu 100 tl kar ile hemen çektim. Sonra hisse 220 TL'ye fırladı iyice depresyona girdim.
Astor hissem vardı bunu da 96 civarı aldım 70 lere düştü... tekrar 100 tl kar edince sattım 120 liralara çıktı...
En son satmama kararı aldım. Hisseler -%20 lere düştü... Hala bekliyoruz düze çıkmayı
Velhasıl kelam şimdi bir karar aldım. Atalar dedeler haklıymış borsa işi boş iş. Altın alacaksın. Kafa rahat. Artık girip bakmıyorum bile.
Ben bu borsa işine enişte yüzüne girdim. Uzun vadeli yatırımcıyım deyip her gün inişleri çıkışları izlemeye başladım. %0.01 bile artarak kapatsa mutlu olur, %0.01 ile düşerek günü kapatsa depresyona girerdim. İlk aylar çok güzeldi sürekli kazanıyordum ama parayı hiç çekmiyordum. Sonra o kara günler geldi.. Her gün zarar her gün zarar... Sonra saldım borsayı para dursun günlük 1 kere kontrol edip çıkar oldum.
Sonra karar aldım. Pozitif gördüğüm an parayı çekecektim. Aselsan hissem vardı 55-60 liralarda geziyordu.. Pozitif oldu 100 tl kar ile hemen çektim. Sonra hisse 220 TL'ye fırladı iyice depresyona girdim.
Astor hissem vardı bunu da 96 civarı aldım 70 lere düştü... tekrar 100 tl kar edince sattım 120 liralara çıktı...
En son satmama kararı aldım. Hisseler -%20 lere düştü... Hala bekliyoruz düze çıkmayı
Velhasıl kelam şimdi bir karar aldım. Atalar dedeler haklıymış borsa işi boş iş. Altın alacaksın. Kafa rahat. Artık girip bakmıyorum bile.
Sorun sende değil, BIST tam olarak öyle bir borsa haline geldi. Geçen yıla kadar Borsa Istanbul'da 8milyon yatırımcı vardı, şimdi 6milyona düştü. Bu kaçan 2 milyonluk kesim genelde halka arzcı kesim. Peki bu kalan 6 milyon kişi gerçekten borsadan kazanacağını ümit ettiği için mi kalıyor? Tabii ki hayır, zararları o kadar büyük ki, içeride zorla kalmaktan başka şansları yok. Adam 5-6 hissenin her birine 1-2şer milyon atıyor, sonra borsanın kara günleri dediğimiz faizin %50'ye çıktığı dönem başlıyor. Hisselerin çoğu %50-60 değer kaybetmiş durumda. Yani 10 milyonla girenin ortalama 4-5 milyonu kalmış durumda. Şimdi borsa biraz yükselse, hisseler maliyete gelse kalan 6 milyon kişinin en azından yarısı anında kaçacak borsadan. Tabiri caizse şu an küçük yatırımcının parasına el koyuldu, kıpırdamaya izin verilmiyor. Bezdirdikçe bezdirmeye çalışıyorlar ve bir yerden sonra dayanamayan onca zarara rağmen çıkacak. Onlar çıktığında, faizler düştüğünde ve en önemlisi borsa için yine hikaye olduğunda hisseler hızla yükselir.
Çok basit bir örnek vereyim, 30ar milyonu olan 10 kişi yan tahtalardan birini birkaç hafta boyunca tavan götürebilir. O kadar sığ bir borsa. O yüzden şu anlık "uzun dönemli yatırım" alanı değil Türk borsası. İçinden geçtiler yani borsanın. Bu son 1 yılda Nasdaq, S&P 500 gibi endekslerden düzgün hisse seçip alanların paraları 10x yaptı, bizde %30 düştü. Çok basitinden Palantir hissesi alan bir yatırımcının parası 1 yılda 2x yaptı.
Yani borsada para var ama o borsa şimdilik bizimki değil. Tabi risk severim diyenler tefastan serbest fon alabilir. TLY mesela 1 yılda 40x yaptı ama normal yatırımcıya temmuzda açıldı. Gerçi temmuzda giren biri bile şu an 5x yaptı parayı. Ama adı üstünde serbest fon, yani yanlış fona girersen %60 da değer kaybedebilirsin.