Korsanfan.Com - One Piece Türkiye
Korsanfan.Com - One Piece Türkiye
Neler yeni

[İnceleme] Oyun İncelemeleri



Yönetmen: Jeff Mills
Türü: Aksiyon, Hack and Slash
Çıktığı Yıl: 31 Ekim 2002
Yayıncı/Geliştirici: Terminal Reality, Majesco Entertaintment, Vivendi Universal Games

Konusu
Hikaye 1933 yılında başlar. Rayne isimli yarı vampir Brimstone Topluluğu adı verilen bir yeraltı örgütüne girebilmek için onlar tarafından kendisine verilen görevleri yapmaktadır. Bu bağlamda önce Lousiana Mortton'daki bir salgının kaynağını bulur, ardından da İkinci Dünya Savaşı sırasında Beliar isimli antik bir şeytanın güçlerini kullanmaya çalışan Naziler ile savaşır.

İnceleme
Eski oyunların güzelliğini barındıran bir iş. Karakterimiz son derece hızlı ve çevik o nedenle dövüşler gayet zevkli geçiyor. Oyunda bulunan neredeyse tüm silahları kullanabiliyoruz. Silahlar hafif, seri atış ve ağır silahlar olmak üzere üçe ayrılıyor.

Oyun temel olarak üç arktan oluşuyor. Lousiana, Arjantin Nazi Merkezi ve son olarak Almanya. İlk kısımda deforme olmuş kasaba halkıyla, ikinci kısımda Daemite denen değişik yaratıklarla (insanı illallah ettiriyorlar), son kısımda da normal Nazi askerleriyle ve kadim vampirlerle savaşıyoruz.

Karakterin 4 tane süper gücü var, bunlar oyun ilerledikçe açılıyor. İlk gücü Blood Rage denen bir güç, bu moda girdiğinde vuruş gücü önemli ölçüde artıyor. İkinci gücü İnsight Vision isimli bir güç, bu modu açtığınızda hem gitmeniz gereken yer hem de civarınızdaki düşmanlar başka odada ya da karanlıkta olsalar bile görünüyorlar. Üçüncü gücü Time Bending, bu gücü açtığınızda zaman hem sizin hem de düşmanlarınız için yavaşlıyor. Siz düşmanlarınızdan az da olsa daha hızlı hareket edebildiğiniz için canınız az olduğunda avantaj kazanabiliyorsunuz. Dördüncü güç de Beliar's Eye, bu güç çok bir işe yaramıyor. Sadece uzaktaki hedefleri daha yakından görmenizi ve nişan alabilmenizi sağlıyor.

Oyunda karakterin herhangi bir nişangahı yok. Kendisi düşmanlara nişan alarak ateş ediyor. Kalabalık gruplarla karşılaştığınızda öldürmek istediğiniz düşmanı vuramamak bazen baş ağrıtabiliyor. Oyundaki başı kopmuş Daemiteler haricinde bütün düşmanların üzerlerine atlayarak kanlarını içebiliyor ve bu sayede can doldurabiliyoruz. Can doldurmak bu kadar kolay olduğu için karakterimiz de kolay ölebiliyor. O nedenle kalabalık düşman gruplarına girerken dikkatli olmak lazım.

Boss savaşları tek düze değil, her birinde farklı bir strateji izlemeniz gerekebiliyor. İlk boss Big Momma ile dümdüz dövüşürken, ikinci boss olan Thule'da zamanı yavaşlatarak sürekli arkasına geçmeniz gerekebiliyor, yahut Bathory Mengele ile olan dövüşte sürekli açılan kapaklardan kaçmaya çalışırken her öldürdüğünüzde bölünerek çoğalan Hedrox'u aşağı düşürmek zorunda kalıyorsunuz gibi gibi.

Oyun çok eski olduğundan herkesi sarmayabilir. Ben lise zamanlarında oynamış ve bitirememiş olduğum için oynadım, son derece de eğlendim. Hızlı, kısa süren ve keyifli dövüş mekanikleri sevenlere öneririm.
 


Yönetmen: Dave Anthony, Corky Lehmkuhl
Türü: FPS
Çıktığı Yıl: 9 Kasım 2010
Yayıncı/Geliştirici: Treyarch, Activision

Konusu
Black Ops, 1961 ve 1968 yılları arasında, hem Soğuk Savaş hem de Vietnam Savaşı sırasında, World at War'daki olaylardan 16 yıl ila 23 yıl sonra geçmektedir. Oyunda CIA tarafından düşman hatlarının gerisinde yürütülen kara operasyonların gizli tarihini anlatılır. Görevler Küba, Sovyetler Birliği, Amerika Birleşik Devletleri, Güney Vietnam, Çin, Kanada ve Laos dahil olmak üzere dünyanın çeşitli ülkelerinde gerçekleşmektedir. Oyunun genel konusu CIA'in ABD'ye yerleştirilen ve bir sayı istasyonundan yapılan yayınlar aracılığıyla harekete geçirilen "Nova 6" olarak bilinen deneysel bir sinir gazı ve kimyasal silahı konuşlandırmasını engelleme çabalarını anlatmaktadır.

İnceleme
Konusu beklediğimden daha iyi çıkan bir oyun oldu. Temel mantığı Modern Warfare serisindeki oynanışın aynısı. Bölüm içinde belli görevler oluyor ve onları yapmamız bekleniyor.

Bölüm tasarımlarını beğendim. Özellikle Vietnam ve Hong Kong bölümlerini çok beğendim. Grafikler yılına göre iyi, düşmanlar bazı yerlerde zorlayabiliyor. İçinde Victor Reznov gibi ikonik bir karakter de var.

Kafa dağıtmak için oynanabilecek, konusu güzel bir FPS oynamak isteyenlere öneririm.
 


Yönetmen: Paweł Zawodny
Türü: FPS
Çıktığı Yıl: 30 Haziran 2009
Yayıncı/Geliştirici: Techland, Ubisoft

Konusu
1864'te Ray ve Thomas McCall kardeşler Konfederasyon Ordusu'nda çavuş rütbesinde görev almakta ve Amerikan İç Savaşı'nda orduarına destek olmaktadır. Chattahoochee Nehri yakınlarındaki başarılı mücadelelerinin ardından Albay Jeremy Barnsby kardeşlere ikmal hatlarını güçlendirmek için Jonesboro'ya çekilmelerini emreder. Kardeşler bu emre uymayı reddeder ve evlerini düşmandan kurtarmak için ordudan firar eder. Eve vardıklarında çok geç kaldıklarını gören kardeşler annelerinin öldürüldüğünü öğrenir. En küçük erkek kardeşleri William da onun baş ucundadır. Kardeşler gerekli birikimi elde ettikten sonra evlerini yeniden inşa etmek için oradan ayrılır. Kardeşlerin komutanı olan Barnsby firar ettikleri için kardeşlerin izini sürmeye ve onları bulduğunda asmaya yemin eder. Kısa bir süre sonra Federasyon Ordusu savaşta galip gelse de, Barnsby teslim olmayı reddeder ve McCall kardeşlerin peşinden gider. Başlarında ödül olmasına rağmen ödül avcılığı yapan kardeşler Juarez Altını'na dair bir bilgi elde eder ve kardeşlerin yolları Juan Mendoza isimli Meksikalı bir haydutla kesişir. Kardeşlerin peşindeki Barnsby de Juarez Altını'nın bulunduğunu öğrenince bu altınla Konfederasyon Ordusu'nu yeniden kurarak savaşa devam etmeyi düşünür. Böylece Mendoza, Barnsby ve McCall kardeşler arasında altını ele geçirmek için amansız bir mücadele başlar.

İnceleme
Konusu son dönemde çıkan birçok oyuna bin basacak, filmi ya da dizisi çok rahat çekilebilecek bir oyun yapmışlar.

Her ne kadar üç kardeş olsa da, sadece iki kardeşle oynayabiliyoruz. Ray karakteri ilk Call of Juarez oyununda da yönettiğimiz rahip. Bu oyunda onun hızlı zamanlarını görüyoruz. Ray altıpatlar üzerine uzman ve çatışmalarda daha dayanıklı. Thomas ise tüfek kullanımında uzman. Ayrıca yay ve kamçı da kullanabiliyor, düşmanlara uzaktan bıçak atabiliyor. Thomas, Ray'e göre biraz daha kırılgan ama son derece atik. İlk oyundan dolayı Ray'e sempatim olduğu için oyunun tamamını onunla oynadım. Kardeşler her ne kadar hep yan yana olsalar da, bazı bölümlerde yollar ayrılıyor ve farklı yerlerden giderek aynı noktaya ulaşıyoruz. Yani her iki karakterle de farklı yerler görme durumu var.

Oyun çizgisel bir oynanışa sahip olsa da iki kısımda duvarlara asılmış bazı ilanlar var. Bu ilanları alıp görevleri yaparak para kazanabiliyoruz. Kısıtlı da olsa mini bir açık dünya yapmayı denemişler. Aslında bu oyundan çok güzel bir açık dünya oyunu olurmuş. Konusu buna çok müsait. İki kardeş de altıpatlar ve tüfek kullanabiliyor (Ray; yay, kamçı ve bıçak kullanamıyor, Thomas da mitralyöz kullanamıyor). Silahların dereceleri var. En başta paslı ve dandik silahlarla başlasak da, sonlara doğru altın silahlar alıyoruz ve gerisi katliam zaten. Ben oyunun sonlarına doğru Volcano Gun diye bir tabanca aldım, kurmalı altıpatlarmış ilk kez bu oyunda gördüm, manyak bir silahtı. Böyle bir şey;



Oyunun hikayesine ayrı bir parantez açmak lazım. Oyun içinde olan bir mevzuda Ray'i de haklı gören var, Thomas'ı da haklı gören var. Ben Ray'le oynadığım için değil, ama cidden ona yanlış yapıldığını düşünüyorum. Onun karakterindeki bir adama böyle bir şey yapılmaz, ayıptır. Bu konuda fazla detaya girmemeyim, oynarsanız görürsünüz. Kızılderili şefinin verdiği karar olsun, Mendoza'nın metresinin yaptıkları olsun, Barnsby'nin fikirlerindeki çarpıklık ve değişim olsun oyun senaryosunu klişelikten çıkararak orijinal bir hale getiriyor.

İlk oyunu oynamasanız da, bu oyunu oynayabilirsiniz. Dönem olarak öncesini anlatıyor çünkü. Eskinin FPS türünü, Vahşi Batı'yı sevenlerin ve dümdüz oyun yerine hikayenin de ön plana çıktığı oyunları tercih edenlerin kesinlikle oynaması gerektiğini düşünüyorum.
 
Son düzenleme:
bloodrayne tc güzel remastered olmuş.4k desteğide gelmiş.geçenlerde bitirdim.dinamikleri malum çok eski olduğundan zorluyor bazı yerlerde.
 


Yönetmen: Mikael Kasurinen
Türü: Aksiyon, Macera
Çıktığı Yıl: 27 Ağustos 2019
Yayıncı/Geliştirici: Remedy Entertaintment, 505 Games

Konusu
Jesse Faden Ekim 2019'da telepatik olarak aldığı bir mesajın izini takip ederek Federal Kontrol Bürosu olarak bilinen gizli bir istihbarat teşkilatının merkezi olan En Eski Ev'e gelir. Jesse'nin kardeşi Dylan Faden, Büro tarafından alıkonulmuştur. Jesse binaya girdikten sonra etrafta hademe Ahti dışında kimsenin olmadığını görür. Ahti, Jesse'yi Büro yöneticisi Trench'in odasına yönlendirir. Trench'in odasına giren Jesse onun cansız bedeninin yerde yattığını görür. Jesse, Trench'in silahı ve aynı zamanda bir Güç Eşyası olan Servis Silahı'nı alır ve silahı alır almaz Büro'ya direktifler gönderen gizemli bir varlık/varlıklar olan Kurul'un kendisini yeni yönetici olarak seçtiğini öğrenir. En Eski Ev, Tıslayanlar olarak isimlendirilen virüs benzeri bir varlığın istilasına uğramış ve çalışanların çoğu Tıslayanlar'a dönüşmüştür. Yeni yönetici Jesse, Kurul'dan ilk direktifini alır; Tıslayanlar'ı durdur!

İnceleme
Uzun zamandır bu kadar keyif alarak oynadığım başka bir oyun olmamıştı. 40 saat oynamama rağmen bir an bile sıkmadı. Kısıtlı bir alanda geçiyor olmasına rağmen tekrar etmeyen bir görev seti (süreli yan görevler ve Kurul Önlemleri hariç, zaten bunları yapmak zorunlu değil) yapmayı başarmışlar.

Bana göre oyunun en büyük artısı dinamik bir oynanış sunması. Karakterimizin en büyük gücü telekinezi yeteneği. Normalde bu yeteneğin olduğu oyunlardaki karakterler fırlatmak için etraftan bir şey bulmalıdır. Bu oyunda da atacağınız şeyi seçebiliyorsunuz, ama bir şey seçmeseniz dahi karakterimiz kendisine en yakın şeyi çekiyor. Etrafta atacak bir şey yoksa duvarları, yerdeki betonu, kolonları falan yerinden sökerek atıyor. Yani telekinezi gücünüzü kullandığınız zama karakter mutlaka atacak bir şey buluyor. Telekinezinin yanında kalkan açma, kaçınma ve süzülme yeteneklerimiz de var. Kalkan açma yeteneğinde karakterimiz bulunduğu noktada yerdeki betonu sökerek bir kalkan yaratıyor. Kalkanın süresi bitince rakine atabiliyorsunuz. Kaçınma yeteneği anlık olarak kısa mesafede yer değiştirebiliyorsunuz. Süzülme yeteneğini aldıktan sonra da savaşların seyri değişiyor. Daha geniş açıdan daha farklı saldırılar yapabiliyorsunuz. Silah olarak da konu kısmında bahsedilen Servis Silahı var. Bu silahın mermisi sonsuz, bir müddet ateş ettiğinizde şarjı bitiyor, sonra da geri doluyor. Servis Silahı'nın farklı modları bulunuyor. Tabanca gibi tek atış yapabiliyor, otomatik tüfek gibi seri atış yapıyor, el bombası fırlatıyor, doğrudan roket atıyor, delici lazer saldırıları yapıyor falan. Her modun üç farklı eklenti yuvası var. Bu yuvalara oyun boyunca topladığınız eklentileri ekleyerek silahı daha güçlü hale getirebiliyorsunuz. Aynı anda iki farklı modu kullanabiliyorsunuz, ama istediğiniz anda modları değiştirme imkanınız var. Buna ek olarak bir de 3 tane kişisel mod eklenti yuvamız var. Bu yuvalara da daha hızlı enerji dolumu, atış verimliliği gibi oynanışı kolaylaştıracak eklentiler ekleyebiliyorsunuz.

En Eski Ev biraz garip bir yer. Oyun evreninde Güç Noktaları olarak bilinen yerlerden biri olduğu için dışarıdan normal bir bina gibi görünse de, içi çok büyük. İçinde devasa bir maden ocağı bile var. Haritalar başta biraz karışık gelse de farklı nedenlerle aynı yerlerden sürekli geçtiğiniz için bir süre sonra yerleri öğreniyorsunuz. Ana görevler kendiliğinden geliyor, ama yan görevleri karakterlerle konuşarak alıyorsunuz. Şaşırtıcı bir şekilde Ahti'nin görevleri hariç diğer yan görevlerin hiçbiri birbirine benzemiyor, yaparken çok keyif aldım. Özellikle hapishaneden kaçan Bozunmuş Güç Eşyaları'nı yakalama görevleri o kadar iyiydi ki, keşke daha fazla olsa dedim oynarken. Bu eşyaların her biri farklı bir şey ve hepsini yakalamanın farklı yöntemleri var. Mesela sürekli olarak değişen şekillerde yeşil, kırmızı, sarı yanan bir trafik lambasını yakalamaya gittiğimde sadece yeşil yandığında ona yaklaşabildim. Kırmızı ya da sarı yandığında hareket ettiğimde beni geldiğim noktaya geri ışınlıyordu. Yanına yaklaşınca başka bir yere ışınlanan bir plastik banyo ördeği vardı, onun da üstüne yangın söndürme tüpü attığım ve yaklaşırken beni göremediği için o şekilde yakaladım. Ayrı bir bölüm olarak tasarlanmış Ayna bölümünde aynanın içine giriyorsunuz ve ilerlemek için her şeyi tersten yapmanız gerekiyor gibi gibi. Görev açısından çok verimli bir oyundu. Ayrıca üstte bahsettiğim kalkan, süzülme ve kaçınma güçleri ana görevlerde yok, yan görevler yaparak bu güçleri alıyorsunuz.

Oyunun en çok eleştirilen noktalarından biri hikayeyi direkt anlatmıyor oluşu. Şöyle kİ. En Eski Evin her yerinde dosyalar, yazışmalar, ses kayıtları, videolar var ve bunları okuyarak, izleyerek, dinleyerek hikayeyi genel kapsamda öğreniyorsunuz. Bu materyallerin sayısı bir hayli fazla olduğu için çoğu kişi isyan etmiş ve okumadan devam etmiş. Oynayacak olursanız bulduğunuz her şeyi okuyun. Okuduğunuz şeyler ilerdeki bir bölümde size yardımcı olacak bir ipucu barındırıyor olabilir. Az önce bahsettiğim Bozunmuş Güç Eşyaları'nın raporları var mesela. Raporlarda eşyanın şekli, gücü, nerede ve nasıl bulunduğu gibi detaylar yazıyor. Açıkçası ben hikayeyi beğendim, yer yer klişe kısımları olsa da sadece Oceanview Motel ve Kültablası Labirenti bana eşsiz oyun deneyimleri sundular.

Ana düşmanlar olan Tıslayanlar'ın birçok değişik türü var. Savaşması yer yer zor olabiliyor, çünkü aynı anda yerden, havadan, uzaktan ve yakından saldırıya geçiyorlar. Baş etmesi zor olabiliyor. Görev bölümü değilse Tıslayanlar geldiğinde savaşmak zorunda değilsiniz, koşarak uzaklaşabilirsiniz. Oyunun kayıt sistemi yok. En Eski Ev içerisinde kontrol noktaları var, bu noktalardan geçtiğinizde oyun kaydoluyor ve ölürseniz en son geçtiğiniz kontrol noktasından başlıyorsunuz. Bunu da çoğu kişi dert etmiş, ama ben sıkıntı yaşamadım. Oyunda bol bol kontrol noktası var zaten, ayrıca hızlı seyahat imkanı da mevcut.

Oyunun iki genişleme paketi var. Bunlardan ilki AWE paketi. Bu paketle Alan Wake oyunu, bu evrene bağlanıyor. Alan Wake'in başına gelen paranatural olayların Büro tarafından araştırıldığını öğreniyoruz ve Alan Wake'te soru işareti olarak kalmış bazı kısımları olayla ilgili raporları okuyarak aydınlatıyoruz. Alan Wake oyunundaki Emil Hartmann bu pakette ana boss durumunda, çok can sıkıcı bir dövüş sunuyor. Bayağı uğraşıp geçemeyince hile açmak zorunda kaldım daha fazla uğraşmamak için. İkinci genişleme paketi de Zemin adını taşıyor. Bu pakette En Eski Ev'in temeline iniyoruz ve Kurul tarafından verilen birkaç görevi yapıyoruz. Ayrıca gizemli hademe Ahti'nin olayını da öğreniyoruz.Her iki paket de farklı haritalarda geçiyor, ana oyundaki yerlerle alakaları yok.

Kısacası güzel oyun, oynayın.
 


Yönetmen: Sheldon Carter
Türü: Aksiyon, Suç, Dram
Çıktığı Yıl: 7 Şubat 2029
Yayıncı/Geliştirici: Digital Extremes, 2K

Konusu
Tıpkı babası gibi karanlık güçlerine sahip olan Jackie Estacado, Franchetti Ailesi'nin lideri olmuştur. Angelus isimli bir varlığın inananları tarafından kurulan ve Kardeşlik olarak bilinen bir tarikat karanlığın güçlerinin peşindedir. Karanlık güçleri sahip olan kişinin kendi iradesiyle vermesiyle başkasına geçebilmektedir. Normalde karanlık güçlerini istemeyen Jackie, ölen kız arkadaşının anılarını sadece karanlığın derinliklerindeki anılarında görebildiği için güçlerini vermek istemez. Bu yüzden Franchetti Ailesi ve Kardeşlik arasında bir savaş başlar.

İnceleme
"Kötücül bir güce sahip olan biri, aşık olabilir mi? Yakın dostlarını ailesi gibi görebilir, onları korumak için her şeyi yapabilir ya da onlar öldüğünde üzülebilir mi?" oyun temel olarak bu soruyu ele alıyor diyebiliriz. Zira adamımızın sahip olduğu güçler düşmanlarını akla hayale gelmeyecek şekilde öldürmesine olanak sağlıyor. Bir yandan vahşetin dibine vururken, bir yandan da kız arkadaşımızla geçirdiğimiz mutlu anları hatırlıyoruz. bu bağlamda çok çarpık bir hikaye anlatımı var.

Oyundaki temek gücümüz karanlık güçleri. Oyun posterinde görünen ve yılana benzeyen bu iki yaratıkla düşmanları yakalayabiliyor, onları parçalayabiliyor ya da bir şeyleri tutarak düşmanlara atabiliyorsunuz. Bilardo sopası atınca düşmanı duvara tablo gibi asarken, araba kapısı attığınızda ortadan ikiye bölüyorsunuz. Bir şey atmadan direkt yakalayıp ortadan ikiye ayırabiliyorsunuz vs. Düşman öldürmenin binbir farklı yöntemini yapmışlar. Karanlık güçlerinden hariç silah da kullanabiliyoruz, ama oyunda vuruş hissi yok. Zaten düşmanlar da mermi yiyerek kolay kolay ölmüyor. İki şarjör mermi yakıyorsun da birini öldürüyorsun. Elimden gelse hiç silah kullanmamak isterdim, fakat ışık olan yerlerde karanlık gücü kullanılamıyor. Kardeşlik denen bu örgüt de karanlık güçlerinin ne olduğunu iyi bildiğinden önlem almadan gelmiyor. O yüzden silah kullanımı bir noktada mecburi oluyor. D

Adamımızın canı çok çabuk gidiyor, kalabalık düşman gruplarıyla savaşırken yatmanız çok olası. Düşmanların kalplerini yiyerek can doldurma özelliği var, ama dolan can da iki mermiyle gittiğinden pek anlamı olmuyor. Kısaca oyun bizden aktif olarak savaşmamızı ve güçlerimizi kullanmamızı istiyor. Düşman öldürdükçe Karanlık Esans isimli puanlardan kazanıyor, bu puanlarla da yetenek ağacından yeni özellikler açabiliyoruz. Daha fazla can, daha fazla mermi, düşmanı öldürünce daha çok can kazanma vs.

Hikaye olarak oyunun hikayesi derli toplu, bunda çizgi roman uyarlaması olmasının etkisi vardır muhakkak. Başından sonuna kadar belli bir düzende ilerliyor. Girdiğimiz mekanlar genellikle çok küçük ve insanın içini sıkıyor. O yüzden genelde bir bölüm oynayıp çıkıyordum, çünkü ruhum daralıyordu. Hikayede güzel dönüşler ve beklenmedik olaylar var, spoiler olmaması için detay vermiyorum. Bu düzeydeki bir oyundan bu tür bir hikaye beklemezdim açıkçası. Oyunun birincisi de varmış, fakat sadece konsollara çıkmış eski bir oyun olduğundan deneyimleme fırsatım olmadı. Oyunun ortalama süresi 8 saat civarı. bu tür yapımları sevenler oynayabilir.
 

Bu Konuya Bakmış Kullanıcılar (Üye: 0, Ziyaretçi: 1)

Korsanfan.com Her Hakkı Saklıdır. 2008-2023.
Tasarım Korsanfan V.6.0
Yukarı Çık