Korsanfan.Com - One Piece Türkiye
Korsanfan.Com - One Piece Türkiye
Neler yeni

[Tanıtım] Felsefe Alemine Giriş

Ana konuda belirtilen Georges Politzer'in "Felsefe'nin Temel İlkeleri" adlı kitabının felsefeye giriş için uygun olduğunu - öyle varsaydıran mı deseydim? Bilemedim. - düşündürten şey ne?
Yani felsefe alemine dair bilgim yok. Sadece bir kitaptan başlamak istedim. Onu da benim gibi başlamak isteyenler varsa; burada birbirimize fikir paylaşarak daha iyi bir öğrenme ortamı yaratmış olacağız. Yani "uygunluk iddiası" yok ortalıkta. Bir kaynağım var ve çözümleyerek okuyacağım.
 
Felsefe okuyorum, konuda yazılan kitaplara da referans vererek kendi önerilerimi yazayım:

- İngilizce biliyorsanız Türkçe kitaplara hiç bulaşmayın. İlla Türkçe okuyacaksanız da çeviri kitapları okuyun, Türk yazarların yazdığı kitapların çok büyük çoğunluğu kötü. (Maalesef Türkçe literature pek aşina olmadığım için tavsiyelerimin devamında da Türkçe ile alakalı pek bir şey olmayacak.)
- Ahmet Arslan'ın kitapları çok önerilmesine rağmen bence başlangıç seviyesi için uygun değil. Antik Yunan felsefesi ile başlamak da zaten zor bir başlangıç.
- Russell'ın üç ciltlik felsefe tarihi kitapları bence iyi, ama daha güncel kitaplarla başlanabilir.
- Politzer kötü, önermiyorum.

- İnternette Amerika'nın en iyi üniversitelerinde anlatılan dersler var. Başlangıç seviyesi dersler olduğu sürece onları izlemek güzel fikir olabilir. Videolar uçsuz bucaksız ama birkaç tavsiye bırakayım mesela:
- Faydalı ansiklopediler:
- Türkçe-İngilizce felsefe sözlüğü:
- İki tane güzel başlangıç kitabı tavsiye edeyim:
1) "Introduction to Philosophy: Classical and Contemporary Readings, ed. by John Perry & Michael Bratman: Oxford University Press, 1993"
- Bu kitap bir reader, yani yazarların orijinal metinlerini içeriyor. Okuması başta hayattan bezdirebilir ama tam anlamasanız bile inat edip devam ederseniz çok şey katar.

2) Socrates to Sartre and Beyond: A History of Philosophy
Çok anlaşılır bir felsefe tarihi kitabı. Geçenlerde keşfettim bu kitabı, konuları az çok bilmeme rağmen çok şey kattı diyebilirim.
- Korsana evet!

- İlginizi çeken bir konu var ama ne okuyacağınızı bilmiyorsanız ne yapmanız gerektiğine dair bir tavsiye: Bazı hocalar derste anlattığı konuların izlencesini internete yüklüyorlar. Varoluşçuluk ile ilgileniyorsunuz diyelim, Google'da "Introduction to Existentialism syllabus" araması yaparsanız karşısınıza üniversitede verilen felsefe derslerinde hafta hafta işlenen konular ve okutulan makale ve kitaplar çıkar. O kitapları internetten bulup okuyabilirsiniz.
- Felsefe okumaya bence felsefe tarihinden veya metafelsefe (Felsefe nedir?) okumalarından başlamayın. Felsefenin nispeten daha anlaşılabilir konuları (etik, özellikle de uygulamalı etik, politik felsefe, ve basit epistemoloji kitapları) ile başlamanızı tavsiye ederim. Gidip Heidegger veya Hegel okumaya çalışırsanız muhtemelen pek bir şey anlamazsınız.
- Yıllardır felsefe öğrencilerini gözlemliyorum. Felsefeye yeni başlayan birçok kişide "Bunlar ne ya, çok saçma!" gibisinden düşünceler oluyor başta. Fakat o noktada sabredip devam ederseniz o zaman gerçekten bir şeyleri ve felsefenin neden önemli olduğunu anlamaya başlıyorsunuz.

Şimdilik aklıma gelenler bunlar. Yazdığım önerilerin kesin doğru veya en iyi yöntem olduğunu iddia etmiyorum, fakat yine de umarım işinize yarar.
Kanka sen İtalya'daydın deme
 
Hür irade konusu da önemli. Eğer her şey minimum enerji prensibine ve fizik yasalarına göre işliyorsa denize taş atmak gibi hiçbir amaca hizmet etmeyen şeyleri niye yapıyoruz? Saçmalayabilme yeteneği hür iradedir bana göre.
 
Neden hiçbir şey yerine şey var (why there is something rather than nothing) sorusu dışında felsefede merak ettiğim hiçbir şey yok. Bunu bulabilir miyiz emin de değilim.
Soru kendi içerisinde çelişki içeriyor hiçliğin neden olmadığını soruyor hiçliğin olabilmesi için bile varlığın olması gerekiyor çünkü oluş, olma, bulunma gibi kavramlar varlık alemine ait kavramlar hiçlikten hiç bir şey çıkmaz. yani kısacası hiçlik diye bir şey insanların tahayyül ettiği anlamıyla varlıkta bulunmuyor hiçlik sadece kavramsal olarak varlığın karşına koyduğumuz bir şey ve biz onu farklı algılıyoruz. ve son olarak ben varlık konusunda parmenides gibi düşünüyorum varlığın hiçlikten veya yokluktan gelmediğini kendisinden geldiğini, hep var olduğunu ve var olacağını düşünüyorum.
 
Hür irade konusu da önemli. Eğer her şey minimum enerji prensibine ve fizik yasalarına göre işliyorsa denize taş atmak gibi hiçbir amaca hizmet etmeyen şeyleri niye yapıyoruz? Saçmalayabilme yeteneği hür iradedir bana göre.
hiçbi amaca hizmet etmeyen şeyler aslında amaca hizmet eder, temel prensipler ölçek değiştikçe bilinçsiz ve sonunda bilinçli davranış kalıpları oluşturur. bu ölçekte anlamlandıramadığın davranışlar aslında bişeylerin semptomudur o yüzden saçma, tutarsız vb değildir hayırlı forumlar
 

Bu Konuya Bakmış Kullanıcılar (Üye: 0, Ziyaretçi: 2)

Korsanfan.com Her Hakkı Saklıdır. 2008-2023.
Tasarım Korsanfan V.6.0
Yukarı Çık