Korsanfan.Com - One Piece Türkiye
Korsanfan.Com - One Piece Türkiye
Neler yeni

2024 Eurovision Şarkı Yarışması

Birinci Yarıda Hangi 10 Ülke Finale Kalacak?

  • Kıbrıs: Silia Kapsis - Liar

  • Sırbistan: Teya Dora - Ramonda

  • Litvanya: Silvester Belt - Luktelk

  • İrlanda: Bambie Thug - Doomsday Blue

  • Ukrayna: alyona alyona & Jerry Heil - Teresa & Maria

  • Polonya: Luna - The Tower

  • Hırvatistan: Baby Lasagna - Rim Tim Tagi Dim

  • İzlanda: Hera Björk - Scared of Heights

  • Slovenya: Raiven - Veronika

  • Finlandiya: Windows95man - No Rules!

  • Moldova: Natalia Barbu - In the Middle

  • Azerbaycan: Fahree feat Ilkin Dovlatov - Özünlə Apar

  • Avustralya: Electric Fields - One Milkali (One Blood)

  • Portekiz: Iolanda - Grito

  • Lüksemburg: Tali - Fighter


Sonuçlar yalnızca oylamadan sonra görülebilir.
Herkese merhabalar. Yeni yılın Eurovision konusuyla karşınızdayım.



Geçen sene kazanan ülke Tattoo şarkısıyla ikinci kez birinciliği elde eden Loreen ile İsveç idi. Ev sahipliği ise çeşitli değerlendirmeler sonucunda Malmö seçilmiştir. Malmö Arena’da yapılacaktır. Sunucular; 2013 ve 2016 yıllarında İsveç’in ev sahipliği yaptığı yıllarda yarışmayı sunan Petra Mede ile Malin Åkerman’dır.

Malmö sahnesi şu şekildedir:




Slogan geçen seneki gibi “United by Music” olup logosu şöyledir:



Bu yıl da geçen seneki gibi toplam 37 ülke katılacaktır. Bunlar alfabetik sırasıyla; Almanya, Arnavutluk, Avustralya, Avusturya, Azerbaycan, Belçika, Birleşik Krallık, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Ermenistan, Estonya, Finlandiya, Fransa, Güney Kıbrıs, Gürcistan, Hırvatistan, Hollanda, İrlanda, İsrail, İsveç, İsviçre, İtalya, İspanya, İzlanda, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Malta, Moldova, Norveç, Polonya, Portekiz, San Marino, Sırbistan, Slovenya, Ukrayna, Yunanistan.

Geçen seneden farklı olarak Romanya bu yıl yarışmadan çekilmiş, Lüksemburg ise tam 30 yıl sonra yarışmaya geri dönmüştür.

Yarışmanın;

  • Birinci Yarı Finali: 7 Mayıs 2024
  • İkinci Yarı Finali: 9 Mayıs 2024
  • Final: 11 Mayıs 2024
Saat 21.00’de (Türkiye saatiyle 22.00’de) yapılacaktır.

Mayıs’taki yarışmada geçen sene olduğu gibi katılmayan ülkeler de oy kullanabilecek, yani Türkiye’den de hem yarı final hem de büyük finalde oy kullanmak mümkün olacaktır. “Dünyanın Geri Kalanı” adı altında oylar toplanacaktır.

Bu mesajda şarkılar ülkeleriyle birlikte ‘spoiler’ içerisinde yer alacak. Ayrıca ilk etapta yarışmadaki bütün şarkıları, temsilcileriyle birlikte tek tek tanıtılacaktır. Daha sonra sahneler, galalar, şarkıların canlı performansları vs. yeni gelişmeler burada paylaşılacak. Bu seneki konuyu geç açmam dolayısıyla ülkelerde temsilci seçilmesi için gerçekleşen ulusal finaller geçtiğinden seçilmemiş güzel şarkıları - tabii kayda değer şarkı varsa - geçen seneki gibi liste olarak paylaşırım.


Oylama Sistemi:

Geçen yılda olduğu gibi gibi yarı finallerde jüri oyu olmayacağı, %100 halk oylamasıyla finale kalanların belirleneceği açıklanmıştı. Ancak bir parantez açmak istiyorum. Yarışmada birkaç büyük değişiklik yapıldı. Bunlar;

  • Eurovision’da halk oylaması geçen senelerde bütün yarışmalar yarıştıktan sonra başlıyordu. Bu sene oylama performanslardan önce başlayacak.
  • “Dünyanın Geri Kalanı” oylaması her bir şovdan 24 saat önce başlayacak ve şovlar başlayana kadar oy kullanma hakkı sürecektir. Böylece Eurovisiona’a katılamayan ülkeler şarkıları dinleyerek kısa süre önceden favori ülkelerine oy verebilecektir.
  • Önceki yıllarda büyük beşli (Almanya, Birleşik Krallık, Fransa, İspanya, İtalya) ve ev sahibi ülke yarı finalde sahne almıyordu, sadece her birinin provası gösterilip Eurovision Youtube kanalında prova performansın tamamı veriliyordu. Bu sene ilk kez yarı finallerde büyük beşli (Almanya, Birleşik Krallık, Fransa, İspanya, İtalya) ve ev sahibi ülke İsveç yarı finallerde tamamıyla canlı performans sergileyecektir. Yalnız direkt finalde oldukları için her zamanki şekilde oylamada yer almayacaklardır.
Bunların yanında Avrupa Yayın Birliği tarafından yakında bir başka büyük değişikliği daha duyurulacaktır.


A. Yarı final için:

Yarı finallerde finalistler 100% halk oylamasıyla belirlenecek. Eurovision’a katılmayan ülkelerin izleyicileri ‘Dünyanın geri kalanı’ (Rest of the World) olarak adlandırılacak ve güvenli bir çevrim ici platform olan www.esc.vote üzerinden kredi kartıyla oy kullanabilecekler. Oylama tüm performanslar sona erdikten sonra başlayacak.

Dünyanın geri kalanından gelecek oylar oy veren bir ülke ağırlığına sahip olacak. (1,8,10,12).


B. Büyük final için:

Sistem yarı finaldeki gibi olup www.esc.vote üzerinden kredi kartıyla oy kullanılabilecektir.

Dünyanın geri kalanından gelecek oylar oy veren bir ülke ağırlığına sahip olacak. (1,8,10,12).

Halk oylaması yukarıda dediğim gibi performanslar başlamadan önce, “Dünyanın Geri Kalanı” ise bir gün önceden başlayacak. Yarışma sona erdikten sonra Eurovision’un resmî sitesinde oylamalar detaylı yayınlanacaktır.


Şarkıların hepsi yayınlandığı için liste aşağıdadır:

Ülkeler ve şarkılar:

1. Almanya



2. Arnavutluk



3. Avustralya



4. Avusturya



5. Azerbaycan



6. Belçika



7. Birleşik Krallık



8. Çek Cumhuriyeti



9. Danimarka



10. Ermenistan



11. Estonya



12. Finlandiya



13. Fransa



14. Gürcistan



15. Hırvatistan



16. Hollanda



17. İrlanda



18. İsrail



19. İsveç



20. İsviçre



21. İtalya



22. İspanya



23. İzlanda



24. Kıbrıs (Rum Kesimi)



25. Letonya



26. Litvanya



27. Lüksemburg



28. Malta



29. Moldova



30. Norveç



31. Polonya



32. Portekiz



33. San Marino



34. Sırbistan



35. Slovenya



36. Ukrayna



37. Yunanistan.



Dipnot

Türkiye malum 2013’ten beri yarışmaya katılmıyor. Ancak bu sene İsveç ev sahipliğinde Sertab Erener’e davet geldi ve Sertab teklifi kabul ederek bu yıl Eurovision’da büyük finalde sahne alacak konuk isimlerden biri olacaktır. Everyway That I Can şarkısının balat versiyonunu söyleyeceğini açıklayan Erener, Sena Şener ile bu versiyon üzerinde çalışıyor.

Şunu belirtmek gerek. “Türkiye yarışmaya geri mi döndü” veya “Sertab Erener tekrardan mı yarışıyor” kafa karışıklıkları olmasın, o yarışmacı değil. Her sene -ev sahibi ülkenin temsilcileri hariç- başka ülkeden eski birinciler veya yarıştığı yıl ilgi çekmiş isimler yarışmaya davet edilerek ya kendi şarkılarını ya başka şarkıları seslendirir. Mesela geçen sene, 2019 ile 2022 İtalya’nın temsilcisi Mahmood, 2018 birincisi İsrail’in temsilcisi Netta, 2020-2021 İzlanda’nın temsilcisi Daði Freyr ve 2022 İsveç’in temsilcisi Cornelia Jakobs sahneye gelmiştir. Bu sene de bizim birincimiz sahneye davet edilmiştir.

Sertab Erener'in İstanbul'daki konserinde söylediğine göre büyük finalde üç eski temsilciden biri olup en son sahne alacaktır.
 
Son düzenleme:
Azerbaycan

Fahree (feat. İlkin Dovlatov) - Özünlə Apar

Orta tempoda İngilizce ve Azerbaycanca etnik pop şarkısıdır. Fahree’nin söylediği kısımlar pop iken şarkıyı etnik hâle getiren muğam, yani Azerbaycan müziğidir. İlkin Dovlatov şarkıda bunu üstlenerek mahnı okumuştur. Şarkının nakaratı Azerbaycanca kalan kısımlar İngilizcedir. Bu kısmen Azerbaycan’ın kendi diliyle katıldığı ilk şarkı olduğunu söyleyebiliriz (2021 yılında Efendi’nin Mata Hari şarkısında sadece bir söz Azerbaycanca idi). Özünlə Apar şarkısı Türkçede “Kendinle Götür” demektir. Şarkı, birinci yarı finalde yarışacaktır.



Fahree, Azerbaycanlı bir şarkıcıdır. Avukat olmak için çok çalışmasına ve hukuk eğitiminden mezun olmasına rağmen şarkıcılık hayalini gerçekleştirmek istedi ve 2022 yılında ‘Dance’ adında ilk çalışmasını yayınladı.


İlkin Dovlatov ise Azerbaycanlı bir muğam şarkıcısıdır. O Ses Azerbaycan'daki performansından örnek vererek onun tarzını özetleyeyim.

 
Avusturya

Kaleen - We Will Rave

Tekno ve eurodance türü bir pop şarkısıdır. Nakaratında araba yarışı oyunu oynuyormuş havası veren şarkıda bolca dans molası kısımlar görülmekte ve tekno müziğin verdiği sözcük ve cümle tekrarları bulunmaktadır. Üç senedir aynı tarzdan devam eden ve ilgi gören ülke, bu sene de yine aynı tarz bir şarkıyla gelmiştir. Şarkı, ikinci yarı finalde yarışacaktır.



Kaleen; dansçı, koreograf, model, oyuncu ve şarkıcıdır. Hayatı boyunca dans üzerinde 100’den fazla ulusal ve Avrupa şampiyona katılan Kaleen beş kez dünya şampiyonu unvanını elde etti.

Şarkıcının ESC kariyeri de vardır. 2018’de Lizbon’daki ara gösterilerde dansçı ve koreograf olmasının yanı sıra Kıbrıs, Belçika, İspanya, Litvanya ve Slovenya’nın stand-in provasında yer aldı. Altta Fuego üzerinde provasının videosu vardır. Ayrıca 2021’de Junior Eurovision Yarışması’nda İspanya ve Bulgaristan’ın kreatif direktörlüğünü üstlenip tüm prodüksiyonun sahne direktörlüğünde görev almıştı. Bu anlamda oldukça tecrübeli bir sanatçıdır.


Spotify’da dikkat çeken şarkısı Put You Down’dur. Aşağıya bırakıyorum:

 
Almanya

Isaak - Always on the Run

Klasik, İsveç tarzı bir pop şarkısı denilebilir. Almanya’nın ulusal yarışması Das deutsche Finale’de jüri ve halktan 12 puan alarak 24 puanla birinci olmuştur. Bir süredir finalde ülkesine sonunculuk getiren şarkı zincirini bu şarkı bozabilecek mi, göreceğiz.


Ulusal Final Performansı:


Isaak, Alman şarkıcı ve müzikal tiyatro oyuncusudur. Sokak müzisyeni olarak başladığını kariyerine grup kurarak ve ardından 2011’de X Factor’e katılarak devam etti. Asıl çıkışı 2020’de pandemi sırasında yaptığı bestelerde birlikte sonrasında Show Your Talent ödülünü kazanarak yaptı. En bilinen şarkısı Spotify’da yaklaşık 24 milyon dinlenen 'Baby Steps' isimli şarkısıdır:

 
Arnavutluk

Besa - Titan

Slow bir pop şarkısıdır. Şarkı Arnavut ulusal finali Festivali i Këngës’te iken “Zemrën n'dorë” adıyla tamamen Arnavutça idi. Besa geçtiğimiz ay şarkıyı tamamen İngilizce olarak yenileyerek sunmuştur. Bunun gerekçesi olarak şarkının orijinalinin İngilizce hazırlandığı, yarışma için Arnavutçaya uyarlandığı söylenmiştir. Yarışma günü bir değişiklik yapılmazsa Besa son hâli ile performans sergileyecektir. Şarkı, ikinci yarı finalde yer alacaktır.



Arnavutça versiyonu (Zemrën n'dorë) ve ulusal sahne performansı:




Besa, Arnavut bir şarkıcıdır. 2003 yılında ilk şarkını yayınlayarak müzik kariyerine başladı. Birçok kez müzik yarışmalarına katılmış olan Besa birçok ödül kazandı. 2013 yılında O Ses Arnavutluk jürilik yapmış olan şarkıcının en bilinen şarkısı Amelia’dır.


Şarkının video klibine de değinmek istiyorum. Geçen seneki Arnavut temsilcisi gibi bu sene de Besa klip için İstanbul’u tercih etti. Klibin yönetmeni Hande Yener, Can Bonomo ve Mabel Matiz gibi isimlerin çalışmış olan Hasan Kuyucu’dur.

 
Arnavutluk

Besa - Titan

Slow bir pop şarkısıdır. Şarkı Arnavut ulusal finali Festivali i Këngës’te iken “Zemrën n'dorë” adıyla tamamen Arnavutça idi. Besa geçtiğimiz ay şarkıyı tamamen İngilizce olarak yenileyerek sunmuştur. Bunun gerekçesi olarak şarkının orijinalinin İngilizce hazırlandığı, yarışma için Arnavutçaya uyarlandığı söylenmiştir. Yarışma günü bir değişiklik yapılmazsa Besa son hâli ile performans sergileyecektir. Şarkı, ikinci yarı finalde yer alacaktır.



Arnavutça versiyonu (Zemrën n'dorë) ve ulusal sahne performansı:




Besa, Arnavut bir şarkıcıdır. 2003 yılında ilk şarkını yayınlayarak müzik kariyerine başladı. Birçok kez müzik yarışmalarına katılmış olan Besa birçok ödül kazandı. 2013 yılında O Ses Arnavutluk jürilik yapmış olan şarkıcının en bilinen şarkısı Amelia’dır.


Şarkının video klibine de değinmek istiyorum. Geçen seneki Arnavut temsilcisi gibi bu sene de Besa klip için İstanbul’u tercih etti. Klibin yönetmeni Hande Yener, Can Bonomo ve Mabel Matiz gibi isimlerin çalışmış olan Hasan Kuyucu’dur.

Şarkının ana dilindeki performansı daha iyi bence tabi benim görüşüm çoğunluğa yayılması bakımından ingiliz versiyonu da iyi.
 
Şarkının ana dilindeki performansı daha iyi bence tabi benim görüşüm çoğunluğa yayılması bakımından ingiliz versiyonu da iyi.
Bu konuda seninle aynı fikirdeyim. Kadın her ne kadar şarkının orijinali böyle yazıldı dese de Arnavutça olunca kulağa daha hoş geliyordu. İngilizce sanki şarkının azıcık havasını aldı gitti.
 
Avustralya

Electric Fields – One Milkali (One Blood)

İngilizce synth-pop, elektronik pop ve dans pop bir şarkıdır. Sadece “Yankunytjatjara” adlı Avustralya Aborjinlerinin kullandığı dil ile yazılmış birkaç söz bulunmaktadır. Şarkı söylenişinde ve arka plandaki müzik unsurlarında bu tabakanın izleri, bir başka deyişle Avustralya yerli müziği unsurları vardır. Şarkı, birinci yarı finalde yarışacaktır.




2015 yılında kurulan bir müzik grubudur. Zaachariaha Fielding ve Michael Ross olmak üzere Adelaide merkezli üyeden oluşan grup Eurovision’a katılabilmek için denemeler yapmıştır. 2019 yılında Avustralya ulusal final yarışması varken grup “2000 and Whatever” adlı şarkılarıyla katılmışlar, ancak ikinci olarak temsilci seçilememiştir. 2020 yılında da 2019 Norveç temsilcisi KEiiNO ile düet yapmıştır. Bu iki şarkı dışında "Tjiyji Lullaby" ve "Don’t You Worry" adlı şarkılarıyla da bilinmektedir.



 
Belçika

Mustii – Before the Party’s Over


Slow bir pop, Mustii’nin ifadesiyle “karanlık yanlara sahip pop” şarkısıdır. Şarkının son kısmında adının tekrarlanmasıyla ses öne çıkarılmış ve koro kullanılmıştır. Mustii’nin Eurovision Turkey adlı sayfasındaki röportaja göre Before the Party’s Over dayanıklılığın, her ne sebeple olursa olsun hayatla mücade etmenin, bir yaşam çığlığının, hayata bir övgünün, bir uyandırma çağrısının ve fazla zaman olmamasından hayatı dolu dolu yaşamanın şarkısıdır. Tiyatrocu kimliği olmasından dolayı şarkıyı bir tiyatro oyunu olarak kurguladığını belirtmektedir. Şarkı, ikinci yarı finalde yarışacaktır.


Mustii, Brüksel doğumlu şarkıcı, tiyatrocu ve oyuncudur. Kariyerine oyunculukla başlayan Mustii birçok tiyatro oyununda yer almış, şarkıcılık kariyeri ise 2014 yılında başlamıştır. 2018 yılında birinci ve 2022 yılında ikinci albümünü çıkaran Mustii’nin dikkat çeken şarkıları birinci albümünde yer alan Blind ve 21st Century Boy adlı şarkılarıdır.


 
Birleşik Krallık

Olly Alexander - Dizzy

Elektronik, dans ve disko bir pop şarkısıdır. Şarkı Dua Lipa’nın Houdini isimli şarkısında prodüktörlük yapan Danny L Harle ve Alexander tarafından ortak yazıldı. Üç senedir iddialı isimlerle gelen Birleşik Krallık, bu sene nasıl bir sonuç elde edecek, göreceğiz.



Olly Alexander, İngiliz şarkıcı, oyuncu ve söz yazarıdır. Solo kariyerinden önce 2010 yılında Years & Years grubunu kurdu. Burada elektronik pop ve synth pop tarzı şarkılar yapıp 2015 yılında çıkardıkları “Communion” adlı albümle geniş bir dinleyici kitlesi elde etmiştir.

Spotify’da aylık 8 milyon üstü dinleyicisi olan Olly Alexander’ın en dikkat çeken şarkıları yaklaşık 620 milyon dinlenmesi olan "King", yaklaşık 290 milyon dinlenmesi olan "Desire (Gryffin Remix)" ve "If You’re Over" Me isimli şarkısıdır.



 

Bu Konuya Bakmış Kullanıcılar (Üye: 3, Ziyaretçi: 10)

Korsanfan.com Her Hakkı Saklıdır. 2008-2023.
Tasarım Korsanfan V.6.0
Yukarı Çık