Korsanfan.Com - One Piece Türkiye
Korsanfan.Com - One Piece Türkiye
Neler yeni

[Spoiler] 969: Aptal Lord

Bölüm nasıldı?


  • Kullanılan toplam oy
    188
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Bu bölüme yapılan yorumlarla birlikte Oden karakterinin ve uşaklarının nasıl insanlar olduklarının tam anlaşılmadığına kanaat getirdim.

Şimdi öncelikle Oden karakterini anlamak lazım. Bu adamın doğuştan beridir yönetimde gözü olmamış, bunun peşine düşmemiş. Kafasına göre yaşayan birisi kısaca. Uşaklarını bile istemediğini, adamların zorla onun peşinden geldiklerini gördük. Oden'in hayali dışarı çıkmak ve dünyayı görmek. Hiçbir zaman Wano'ya bağlı olmamış, ülkeyi yönetmeyi düşünmemiş. Ayağına gelen ilk fırsatta ülkeyi bırakıp gitmesi onu vatan haini yapmıyor. Roger faktörü olmasa, muhtemelen Oden ülkesine geri dönmeyecekti. Beyazbıyık'ın gemisinde bunun lafı bile geçmiyor. Roger ortaya çıkınca da bir sorun yoktu aslında. Ne zaman yolları Wano'ya düştü ve ülkenin bıraktığı gibi olmadığını anladı, o zaman Oden suçluluk duydu. Çünkü ülkesinde olsaydı, belki halkı bu duruma düşmeyecekti. Orada Oden'in yola devam etme sebebi ne Toki'nin ısrar etmesi, ne de mecaraya devam etme isteğidir. Oden kitabelerde okudukları nedeniyle yola devam ediyor. Çünkü gerçek tarihi ve Wano'nun dünya sahnesindeki yerini öğrenebilmek için başka bir şansı bulamazdı. Zaten yolun sonuna da çok bir şey kalmamıştı. Hoş, Oden o gün gemiden inse yine bir şey değişmeyecekti. Bu bölümde gördüğümüz olay, bir sene daha erken olacaktı sadece.

Dokuz Çöp dediğiniz arkadaşların da yapacak çok bir işi yoktu. Yani başları yokken, ne yapabilirlerdi ki? Oden geldiğinde yine bir şey yapamadılar. Başları sokakta sebebini bilmedikleri bir nedenden dolayı çıplak dans ederken, kafalarına göre gidip sarayı mı saldırmaları lazımdı? Bu yönden kendilerine suç bulmuyorum. Boşuna balık baştan kokar dememişler. Oden'in bir şey yapmadığı yerde, onların da harekete geçmemesi normal. Adamlar üstlerine düşeni yapmış, en azından Kuri'yi düzgün şekilde muhafaza etmişler. Ki Oden döndükten beş sene sonra Oroçi, Kuri'ye çökmeye çalışıyor. O zamana kadar Kuri sağlam kalmış yani. Bir kere başkente yürümeye kalkmışlar, arkadan hemen saldırı yemişler. Doğal olarak o günden sonra savunmaya geçmişler.

Şogun pozisyonu babadan oğula geçen bir saltanat düzeni olmadığı için, Oden'in ülke üzerinde mecburi bir görevi yok. Ülkenin ileri gelen bir vatandaşı olarak var sadece. Yani diğer daimyolar ile konumu aynı, buna rağmen elini taşın altına koyan olan kişi yine o oldu. Kimse Oden ülkeyi korumak zorunda diye düşünmesin yani. Konuşan varsa da, Yasuie, Uşimaru gibi adamlara da laf atsın. Oden suçlu ise, onlar daha da suçludur.

Son bölümdeki olaya gelelim. Bariyer Meyvesi konusundaki görüşlerimi bilen bilir. Bazı meyvelerin gücü mutlak oluyor. Bu mutlak gücü aşmak da mümkün olmuyor. Mesela Buggy'nin meyvesi onu kesme saldırılarından koruyor. Hakili bir kesme darbesinden de korur. Korumasa, meyvenin bir işlevi kalmıyor. Bariyer Meyvesi de aynı hesap. Bariyeri yapan adamı indirmek mümkün, ancak bariyere zarar vermek imkansız. Neyse, bunun üzerine konuşmaya çok gerek yok. Sebebini bilmediğimiz bir detaydan ötürü, Oroçi isteğini Oden'e kabul ettiriyor. Bana göre bu sebep halkın toplu imhasının önüne geçmek. Zehirli ok yüzünden ölen insanları hatırlayın. Muhtemelen Oden, kimsenin öldürülmemesine karşılık kendisine söyleneni kabul etti. Orada Oden istese de Oroçi ve yanındaki ibişlere zarar veremezdi ve Kaido gelmişti. Yani istenilse Oden orada öldürülebilirdi. Ancak Oroçi onun itibarını bitirmek istedi ve yüzden öldürmeyip, ona böyle aşağılayıcı bir şey yaptırdı. Hatırlarsanız bir önceki bölümde çalışmak istemeyen birinin ve ailesinin öldürülmesi olayı olmuştu. Oden uslu duracak, Beyazbıyık'ı ya da bir başkasını yardıma çağırmayacak, buna karşılık Wano olduğu gibi devam edecek, kimse öldürülmeyecekti. Beş sene boyunca bu anlaşma sorunsuz devam etti. Beş sene sonrasında Oden'in saldırıya geçme sebebi, anlaşmanın aslında bir anlamı olmadığını fark etmesi oldu. Bakın şöyle de bir gerçek var. Hyogoro isyan etmese, ona da bir şey olmayacaktı. Bir de o dönemde şimdikinden farklı olarak insanların ağır şartlarda çalıştıkları, fakat yine de karşılığında az bir ücret aldıklarını duyuyoruz. Şimdi millet esir edilmiş, sadece yemek veriyorlar. O dönemi açılan fabrikalar ve az paraya çalıştırılan işçiler olarak düşünün. Parası az da olsa insanlar para kazanmak için mecburen çalışmak zorunda kalıyor. Şimdiki bizim memleket gibi. Oden insanların soykırıma uğraması yerine, kötü şartlarda da olsa yaşamalarını tercih etti, bunun için onurunu bir kenara bıraktı.

Benim genel yorumum ve bölümden anladığım şey budur.

@Roronoa Zoro @Basara @Tyler_Durden @Mr.Bushido @Alcatraz @ROGER @Reptile86
Eline sağlık hocam. Analiz konusuna eklesen iyi olur aslında arada kaynamaz en azından.

Oden macerası devam ettikçe Wano'nun dünya tarihindeki yerini öğrenme arzusu basken gelmeye başlıyor ve bu yolculuğun nasıl tamamlanacağını görmek istiyor evet. Ancak adaları gezerken her yere en önde saldırıp korsanlık yapıyordu. Bir şeylerin ters gittiğini hissetmesini geçtim takipçileri açıkça belli ediyor yardımına ihtiyaç duyduklarını. Bu yüzden Oden yanlış yaptı bana göre. Yaptığı ne mantığa ne de duyguya uygun değil. Kurgu kurbanı oldu diyelim.

9 Kın'ın hakkının yendiği konusunda sana katılıyorum. Hadi Oden devletin ileri gelenlerinden ama bunlar eskiden beri fakir gariban halktan kimsesiz insanlar. Kendilerine sahip çıkan tek kişi Oden. Onlarda onun emanetlerini hakkıyla korumuşlar. Toki'nin yediği bir oktan dolayı bile Kinemon neredeyse seppuku yapacak. 9 Kınla ilgili tek sıkıntım Kinemon ve Kanjuro'nun güç seviyesi. Genelde önde olan karakterin en güçlü olmasını bekleriz. Kinemon da Oden'in sağ kolu gibi. Ancak şu ana kadar dövüşünü görmesek bile güçsüz hissi veriyor. Özellikle Kanjuro.. Neyse artık o da İmparator tayfasının Usopp'u olsun.. Diğerlerinin güç konusunda gayet iyi buluyorum Denjiro ise en güçlüleri muhtemelen.

Daimyolara gelince ben mi yanlış anladım bilmiyorum ama onlar da Kınlar gibi güçle olayı çözmeyi denemişler ama başarılı olamayınca pes etmişler. Orochi bu tarz bir şey söylüyor.


Barto'dan beri ben de bariyerin mutlak olması gerektiğini düşünüyordum. Elmas bile mutlak koruma sağlamayabilir. Ama bariyer geçilmemeli. Çelik olsa kesilir vs. Ama meyve ile geçilebilir. Mesela Blueno muydu neydi ismi kapı meyvesi benzeri bir meyveyle geçilebilir belki.

Ancak benim merak ettiğim şey Luffy'nin yeni öğrendiği teknikle bariyer geçilebilir mi? Ağacın dışına zarar vermeyip içinden parçalıyor vs.. Mantık olarak o da bariyere etki etmemesi gerekir enerji dalgası gibi bir şey sonuçta haki. Ancak bu mantıkla dışına pek zarar vermeden içini de parçalamaması gerekir... İkilem de kaldım.. Sence Luffy yeni öğrendiği teknikle bariyeri kırmadan Shogunu indirebilir miydi?
 
Oden Orochi'ye saldırmaya giderken Kaido'yu umursamıyor. Ne kadar güçlü olduğunu bilmiyordu. Bilse de yenebileceğini düşünebilirdi. Sanki o an oraya Kaido da gelse, tüm bu meseleyi nihayete erdirme niyetinde gibi görünüyordu Oden. Konuşulanların bizden saklanmasının bir sebebi olmalı. Orochi halkı öldürmekle tehdit etmişse bile bunu sadece Kaido gelir herkesi öldürür gibi değil de farklı bir şekilde yapmış olabilir. Çünkü Kaido gelir demiş olsa Oden'e, gelsin onu da keserim derdi bence.
İşte orada duymadığımız o sebep var. Onu bilmediğimiz için ne söylesek eksik kalıyor, ancak bana göre akla en yatkın olan senaryo bu. Zehirli ok yüzünden ölen iki kişinin özellikle gösterilmesinin sebebi bu bence.
 
Oden aradan çıktıktan sonra Kaido tek başına Wano’yu dümdüz eder. Adam hiçbir efor sarf etmeden Oden kalesine tek attı daha ne yapsın.
Wano kocaman bir ülke, Dressrosa gibi küçücük bir ada değil. Kaido ve tayfası bu kadar büyük ve kalabalık bir coğrafyayı kolayca düz edemez. Bu çok fazla zaman ve kaynak alır. Kitlesel imha söz konusu değilse Kaido için bu katliam tam bir zaman ve kaynak kaybı olur. En fazla Oden'i öldürüp ülkeyi şimdiki gibi köleleştirir ama yine de toplu katliam yapmaz.
 
Oden ve 9 Kın Kaido ve tayfası ile savaşırsa kazanır diyorsun yani. Peki.

Evet, illa biri ölecek. O 5 yıllık süre içerisinde herhangi bir nüfuzlu ailenin Oroçi/Kaido tarafından öldürüldüğüne dair bir haber olmadı.
Eğer orantısız güç farkı varsa Odenın yapması gereken şebeklik değil gidip son mücadelesini verip ölmek,Kaido'yu gördün mü saldırmaları lazım.Ben bu yüzden Oden'ı savunmuyorum.Bence Kaido'yu teke tekte de alamaz.Şimdi saldıracakta ne olucak sanki kaybedicek 5 yıl aradan sonra değişen bir şey yok.
 
Oden hakkında söylenen bu söz dikkatimi çekti; “Ülkesine geri döndüğünde, hala çok güçlüydü. Hiçbir düşman onun seviyesinde değildi!!” Viz çevirisi çıktığında farklı olmazsa değişik bir argüman olarak kabul edilebilir büyük ihtimalle.
 

Üye silindi 1004

Eğer tek mevzu halka soykırımsa Oden'in motivasyonu net eksik. Sonuçta her kral aynı şeyle tehdit ediliyor günün sonunda. Diğerleri bir hareket ortaya koyarken beş yıl boyunca dans etmeyi toparlayan bir motivasyon yok. Zaten düşmanla pazarlık edilmez standart bir söylemdir bu. Ayrıca Oden ne kadar naif? Aklı başında olan birisi bi noktada mutlaka katliam olacağını bilir.
 
Oden hakkında söylenen bu söz dikkatimi çekti; “Ülkesine geri döndüğünde, hala çok güçlüydü. Hiçbir düşman onun seviyesinde değildi!!” Viz çevirisi çıktığında farklı olmazsa değişik bir argüman olarak kabul edilebilir büyük ihtimalle.
O kısımlar halkın Oden hakkında düşündükleri.
 
Wano kocaman bir ülke, Dressrosa gibi küçücük bir ada değil. Kaido ve tayfası bu kadar büyük ve kalabalık bir coğrafyayı kolayca düz edemez. Bu çok fazla zaman ve kaynak alır. Kitlesel imha söz konusu değilse Kaido için bu katliam tam bir zaman ve kaynak kaybı olur. En fazla Oden'i öldürüp ülkeyi şimdiki gibi köleleştirir ama yine de toplu katliam yapmaz.
Kaido’nun ejderha formunu kastetmiştim. Ejderha formunda kolayca eritebilir insan sayısını ama ejderha formunda olmazsa zaten tek tek öldürene kadar haftalar belki aylar geçer.
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Bu Konuya Bakmış Kullanıcılar (Üye: 0, Ziyaretçi: 1)

Korsanfan.com Her Hakkı Saklıdır. 2008-2023.
Tasarım Korsanfan V.6.0
Yukarı Çık