Fikir vermesi açısından puanlama sistemi gerekli ama aldığı puana göre beklentiye kapılmak kadar, düşük puanlılara ön yargılı yaklaşmak da yanlış tabii. Dürüst olmak gerekirse çıkar çıkmaz uçuk puanlara sahip olan ya da oy sayısı fazla olan serilere her zaman temkinli yaklaşırım, bunda fazlaca anime-manga tüketmiş olmanın payı büyük tahmin edeceğiniz gibi. Benzer evrenleri, konuları, karakterleri gördükçe bir yaştan sonra eleştirel, seçici olmaya başlıyorsunuz, zamanla zevkler de değişebiliyor ayrıca. Ben MAL'ı 2010'dan beri takip ediyorum, hesabımı 2013'te açtım, bazı serilere verdiğim puanları gördükçe şaşırıyorum açıkçası. Geçen sene tek tek hepsini hatırlayıp güncellemeye kalktım ama sadece anime serilerinde yapabildim, bitirdiğimi düşündükten sonra bile pek içime sinmedi. Bir de eskiden beri genel olarak çok düşük puan verme eğilimim vardı, 1.000 anime arasında 10 puan verdiğim sadece 2 seri vardı yani o derece. Şu an başına geçip revize etmeye kalksam en az çeyreğinin puanı gene değişir muhtemelen.

Çünkü 10 seneden fazla zaman önce izlediğin seriyi o vakitler çok kaliteli bulsan da ilerleyen yıllarda ondan daha iyilerini ya da daha kötülerini izledikçe ona göre verdiğin puanları bir mantığa oturtman gerekiyor.