Korsanfan.Com - One Piece Türkiye
Korsanfan.Com - One Piece Türkiye
Neler yeni

Tanrı Olmak İsteyen Otobüs Şoförü

Künye:
Kitap Adı: Tanrı Olmak İsteyen Otobüs Şoförü
Yazar: Etgar Keret
Çevirmen: Avi Pardo
Yayınevi: Siren Yayınları
Orijinal Adı: The Bus Driver Who Wanted to Be God
Sayfa Sayısı: 152
Yayın Tarihi: 2010 (Türkçe baskı)
Tür: Öykü / Kara mizah / Fantastik kurgu

Konusu

Kitap, İsrailli yazar Etgar Keret’in kısa öykülerinden oluşan çarpıcı bir derleme. Kara mizahın, absürdün, fantastik unsurların ve derin insani duyguların iç içe geçtiği soluk soluğa okunan öykülerde sıradan insanların olağanüstü durumlarla karşılaştığı, kader, ölüm, Tanrı, merhamet ve varoluş gibi temalar işleniyor.

Başlık öyküsü “Tanrı Olmak İsteyen Otobüs Şoförü”, prensip sahibi bir şoförün otobüsüne geç kalan yolculara kapıyı açmaması üzerine kurulu; zamanlama ve adalet arasında kendi çapında “tanrılık” yapmaya kalkışan bir adamın trajikomik hikâyesini anlatıyor. Diğer öykülerde ise Interpol’ün peşindeki cüce, cehennemden kasabaya inen insanlar, intihar edenlerin gittiği sıkıcı bir öbür dünya, merhametli tetikçiler ve merhametsiz bir Tanrı gibi tuhaf ve unutulmaz karakterler karşımıza çıkıyor.

Etgar Keret, çok kısa ve vurucu öyküleriyle gerçek ile fantastik arasında gidip gelen, oyunbaz, duygusal ve son derece etkileyici bir üslup kullanıyor. Kitap okumayı sevmeyenleri bile kolayca içine çeken, tuhaf ve iddialı bir kara mizah şaheseri olarak nitelendiriliyor.

Lise dönemimde okurdum Siren'in kitaplarını. Etgar Keret'in de birkaç kitabını okumuştum. Genel olarak beğenirdim yazdıklarını ama üzerinden o kadar çok zaman geçti ki şimdi okusam yine beğenir miyim bilmiyorum.

Okumadıysanız Kâğıt İnsanlar ve Hafiyenin El Kitabı'na bakın derim. Siren'den çıkan ve biri kitap önerisi istediğinde her zaman önerdiğim iki kitaptır kendileri. Tabii benim yazdıklarımdan sonra. :oleyo2:

Avi Pardo'nun çevirdiği Bukowskilerin tamamını okumuşumdur, onun dışında yaptığı çeviriler denk gelmedi hiç.
Merak ettim şimdi bu eseri, çünkü abinin çevirileri muhteşem ötesi.

Korsanfan.com Her Hakkı Saklıdır. 2008-2023.
Tasarım Korsanfan V.6.0
Yukarı Çık