Korsanfan.Com - One Piece Türkiye
Korsanfan.Com - One Piece Türkiye
Neler yeni

Sihir ile Kılıç FRP Sistemi

İlk öncelikle bahsettiğin anından yola çıkarsak; genel olarak grubun liderliğini üstlenmek isteyen birisin. FRP'de liderlerinin hep içinden geçmişimdir. Kanım kurusun. :ühü:

Eğer bir sistem kurmak isteseydim. Buna yakın bir anlatım yapardım. Basit bir temelden kompleks bir hale getirmek kendi oyununu anlatacak kişi için daha yararlı olur. Yeni gelecek olan oyuncuları da korkutmazsın. Daha hakim bir anlatımın olur. Lakin, Veritas'a yazdığın gibi üstünkörü olduğunu söylesen de; bazı eksikliklerin var. İlk olarak hangi setting'i baz alıyorsun ? Kısaca bundan bahsetmelisin. Eğer bir setting yaratıyorsan yukarda kendi setting'in de olsa ya da hazır settingler (forgotten realms, masquerade, planescape) de olsa yazdığın metini anlatmak önemli. Görünüşe göre de kendi setting'ini yaratıyorsun. Burada senin sistemini hiç bilmeyen ya da FRP'ciler de olsa baz aldığın dünyayı bilmeleri gerekir. Hem anlattığın sistem daha da anlamlı olacaktır. Çünkü: GM, DM, Keeper, Storyteller ile oyuncular arasındaki sağlıklı iletişimi, çatışmayı ve oyuncuları hayallerini aktif hale getirecek olan da beslendikleri evrendir. O dünyaya ait ne kadar bilgilere hakim olursa; şu an bize anlattığın sistemi daha da anlaşılır kılacaktır. Oynarken hem GM hem de oyuncular oyundan soğumazlar. Ben olsam ilk olarak;

İlk olarak "FRP nedir ve oynanışı nasıldır" soru cevap ile başlardım.

"FRP, "Fantasy Role Playing" kelimelerinin baş harflerinden oluşan bir kısaltmadır ve Türkçe karşılığı "Fantastik Rol Yapma Oyunu" dur. Bu tür oyunlarda, oyuncular birbirlerine hayali bir dünya veya evrende geçen maceralarda rol yaparak katılırlar. Oyun genellikle bir oyun yöneticisi tarafından yönetilir ve bu yönetici, oyunculara hikayenin ilerlemesi için ipuçları ve hedefler sunar. Oyuncular ise kendi karakterlerini yaratırlar ve bu karakterleri oyun dünyasında canlandırarak hikayeye katkıda bulunurlar. FRP oyunları genellikle masaüstü oyunları olarak oynanır, ancak bazı oyunlar online olarak da oynanabilir."

Bu cümle ile yola çıkarak; kendi oyununu oynamanın en temel gereksinimden bahsedip örneklendirdikten sonra tiyatral hale getirirdim.



Sihir ile Kılıç evreninde şu üstteki yarattığın karakter oluşturma tablosunu baz alarak; bahsetmek istediğin ırkları daha da detaylandırıp; bu özelliklerini konuşma haline çevirebilirsin. Kısa şöyle:





Sonra bu diyalogdan yola çıkarak kombat'ı kendi sistemlerinle tiyatral hale getirirdim. Hem eğlenceli ve anlaşılır anlatım olur. Bunun dışında bana güzel bir atılıma sebep oldun. Şimdi onun planlamasına gideceğim. Ellerine sağlık. :sapkali:
Zqten onlar var, butun sistem bitik, ben gunluk olarak kullanacagim. Acar acmaz 20bin kelime yazmak istemedim.
 
Statlar en zor kısmı oldu, çünkü çok fazla ya da çok az olmamaları gerekiyordu. Genellikle 3 statlı oyunları gayet yeterli görürüm, ben ise 8 stat kullanma kararı aldım.
Attributelar'ı 3'e böldüm. Birincil attributelar en basit şekilde statları temsil ediyor. Bir karakterin salt zekası, gücü vs ikincil attributelar ise bileşik özellikleri, yani bir veya birden fazla özellikten doğan ikincil özellikleri temsil ediyor. Bir de ruhani özellikler var ama onlar şimdilik önemli değiller.
Mekanik olarak birincil attributelar 1 ile 10 arası bir değere sahipler (ırklara göre bu modifiye edilebiliyor). 4 ise ortalama bir insanın her statta sahip olacağı puandır.
değerlendirilecek olursa puanlama şu şekilde:

1Bebe
2Zayıf, Çocuk
3Ergen, Yaşlı, Hasta
4Averaj
5Averaj üstü
6Yetenekli
7Dahi
8Bir ülkenin en iyilerinden (Olimpiyat yarışçısı)
9Dünyadaki en iyilerden
10Bir insanın görebileceği maximum kapasite, insanlığın zirvesi

Az çok her stat bu tabloya göre anlaşılabilir matematiksel olasılıklar veriyor. Herhangi yeteneği bulunmayan 4 puana sahip biri kolay zorluktaki bir şeyi olasılıksal olarak başarabiliyor.
Bununla birlikte birincil statlar:
Güç: Kas gücü. Bir şeyi kaldırma, uzağa zıplama, silahla hasar verme kapasitesini belirliyor
Çeviklik: Akrobatik hareketler, reflexleri temsil ediyor
Dayanıklılık: Karakterin dinçliğini temsil ediyor. Bir şeyi taşımak güçtür ama onu ne kadar uzun taşıyacağını bu belirler. Çabuk yorulup yorulmamak gibi özellikleri belirler.
Sağlık: Karakterin iyileşme hızı, Canı, hastalık ve zehre karşı direncini belirler.
İrade:Karakterin kişiliğinin zincirlenemez gücü. Duygularını gizlemek (öfkene kaybetmemek) duygularını göstermek(korkusuzca haykırabilmek) kısacası kendini kontrol edebilmen ve zihnen direncini belirleyen yetenek. Zihinsel güç
Kurnazlık: İrade zihinsel güç ise Kurnazlık zihinsel çevikliktir. Bir sürü şeye rağmen doğru düşüne bilmek, bilgi yığını arasından rahatlıkla çıkabilmek kurnazlığın içi. ( Aniden dövüş ortasında 5-6 olay oluyor. hepsini takip edebilmek ve/veya ayak uydurmak kurnazlıktır)
Kabiliyet: Zeka demek istemediğim şey. Hafıza ve mantık ile bilgileri öğrenme, birbirine bağlama ve hatırlama.
Gözlem: 5 duyu organın ile etrafını gözleme kapasiten. Gizli olanı görmeni sağlayan özelliğin. Ne kadar iyi bir gözlemci isen saklanan duyguları ya da tuzakları o kadar rahat çözersin.

İkincil Özellikler: İlk özelliklerin varyasyonlarından oluşur.

Adeptness((Çeviklik+Kurnazlık)/2): Karakterin Dövüşmek için kullandığı temel kapasitesi. Karşı tarafın hamlelerine ayak uydurabilme, dövüşte hep adapte olup öne geçebilme özelliği.
Hareket((Güç+Çeviklik+Dayanıklılık)/2) : Karakterin koşma, yürüme hızını temsil ediyor.
Kapasite (Güç+ Dayanıklılık) : Karakterin üstünde yük taşıma kapasitesi. Bu ağırlıkları kilogram olarak taşımayı temsil etmiyor, yük bazında hesaplama yapmayı doğru buluyorum. Bir zırh bir merdivenden daha ağırdır ama sırtına merdiven bağlarsan üstüne zırh giydiğinden daha kötü dövüşürsün. Çünkü önemli olan sadece ağırlık değil, o eşyanın boyutu, şekli vs de aynı derece etkilidir. Bu yüzden eşyaların ağırlığını değil yük kapasitelerini ölçeçeğim.
Karizma((İrade+Kurnazlık+Gözlem)/2): karizma ve zeka gibi yetenekleri frplerde sevmem çünkü gerekte karakter oyuncusu kadar zeki ve karizmatiktir ancak gene de eklemek gerekti. Karakterin ikna etme, yalan söylemek için kullandığı özelliğin adı karizmadır.
Sertlik: Bu ikincil özellik herkesin en doğal zırhını temsil eder. Irk spesifik bir özellik yoksa herkeste bu özellik 4'tür.

Irkları da yarın açıcam, sonra da büyü veya dövüş sistemini anlatırım.
 
Bir insanın görebileceği maximum kapasite, insanlığın zirvesi
Birden fazla ırkın olduğu setting'te daha farklı stat ismi ve niteliğini karşılayan isim koyabilirsin. "İlahi varlık" denilebilir örneğin. Zannımca bu isimlendirme daha mantıklı. Şu an yuhum var ama yarın ırklarla beraber yorumlarımı paylaşmak isterim.
 

Bu Konuya Bakmış Kullanıcılar (Üye: 0, Ziyaretçi: 1)

Korsanfan.com Her Hakkı Saklıdır. 2008-2023.
Tasarım Korsanfan V.6.0
Yukarı Çık