Korsanfan.Com - One Piece Türkiye
Korsanfan.Com - One Piece Türkiye
Neler yeni

Satranç

Eline sağlık güzel oyundu
Bence bu maçın analizini yap yaptığımız uyumalar dışında bayağı hamle kaçırdın
Detaylı bakacam. Hızlıca baktım da sonlara kadar fena gelmemişim 27. Hamleye kadar beni -7.3 önde gösteriyor. Orada çok kötü bir hamleyle oyunu kaybetmişim.
Bu arada senin de eline sağlık güzel oynadın.
 
Carlsen alır mı bu maçı? İyi çevirdi.

Edit: 2. maç da berabere bitti dünya şampiyonasında.
 
Son düzenleme:
Nepo hala heyecanlı galiba. Öne geçmesine rağmen bitiremiyor.
İlk maç dengeliydi de bu maçta 1+ öne geçmiş Nepo analize bakınca. Yaptığı hata benim de çok düştüğüm yanlış taş değişimi. Bir taşla 1 puan kaybediliyor, sonrası beraberlik. Carlsen de böyle değişimler yapıyor ama geride veya ortada beraberlik varsa. Önde oynamak da zor iş.
 
2. maçı geride bıraktık ilk maça nazaran daha zevkliydi bu maç fakat carlsen'in ev hazırlığı beni dahi rahatsız etti bir hamle oynayıp koltuktan kalkıyordu, nepo bile bi tık tilt olmuştur bence, oyun ortasında her ne kadar makine -1 -1,5 arası nepo leyhine göstertermiş olsada bunun biraz tuhaf olduğu barizdi çünkü carlsen hem kalite (kale) hem de piyon geri fakat makine -1 falan veriyor hatta bazı programlarda bu oran değişiyor tabi derinlikte önemli burada yani bu oranı vermesinin tek sebebi carlsen'in müthiş bir kompansesi olması merkezin tam ortasında kaldırılamayacak bir atı vardı nepo ? işareti veren c3'ü yapmayıp g6 oynasa bile oyunu devam ettirdiğinizde hala kazancı bulmanın ne kadar zor olduğunu görüyorsunuz. yani -1'i kazanç haline getirmek insan için o kadar zor ki hele carlsen gibi bir oyun sonu canavarı karsısında çok daha zor, makine soğukkanlılığını insan yakalayamıyor üstüne oyunlar saatler sürüyor her hamle için bir sürü varyant hesaplayacaksın yani çok zor streste var sürede azalıyor o yüzden çok takılmamak lazım -1 lere falan. yine de güzel maçtı bakalım diğer maçlar nasıl geçicek
 
@Will Salas bu insanlar zaten makineye en yakın insanlar. Bizim için imkansız denen varyantları 1 dk lık maçlarda hesaplıyorlar. Normal bir maçta Nepo aynı durumda kalsa Magnus'u yenerdi ama Nepo'nun ilk dünya şampiyonluk maçı. O yüzden normalden çok daha streslidir. Birkaç maç yenilmeden gidebilirse Nepo bu stresi aşar ve Magnus'u yeneblir. Benim gördüğüm kadarıyla iyi hazırlanmış.
 
@Will Salas bu insanlar zaten makineye en yakın insanlar. Bizim için imkansız denen varyantları 1 dk lık maçlarda hesaplıyorlar. Normal bir maçta Nepo aynı durumda kalsa Magnus'u yenerdi ama Nepo'nun ilk dünya şampiyonluk maçı. O yüzden normalden çok daha streslidir. Birkaç maç yenilmeden gidebilirse Nepo bu stresi aşar ve Magnus'u yeneblir. Benim gördüğüm kadarıyla iyi hazırlanmış.
Normal maç olsaydı daha farklı olabilirdi tabi sonuçta evde pc başında oynanan oyunla şampiyonanın heyacanı bir değil ama bu da işin bir parçası sonuçta psikolojik olarakta hazır olman gerekiyor fakat ben yine dediğimi savunacağım bize göre bu adamlar çok çok iyi seviyedeler orası doğru ama makinelere yakın olma durumları 2006 da Kramik'in yenilmesiyle birlikte yavaş yavaş kayboldu. Hatta Kramnik'e gelene kadar 2004-2005'te top oyuncular kaybediyorlardı makienelre karşı https://en.wikipedia.org/wiki/Human–computer_chess_matches.

Şu an ise konuşmaya dahi gerek yok makieneler aldı başını gitti ccrl'ye göre https://ccrl.chessdom.com/ccrl/4040/ baktığımızdı 3500'ler havada uçuyor. O yüzden diyorumya -1'i insanın kazanca çevirmesi oyun ortasında çok zor pekala kale oyun sonu, çift fil oyun sonuna 1 piyon üstün girse %95 kazanırlar çünkü paternler belli, taş sayısı az napıcanı biliyor affetmiyolar haliyle ama oyun ortasında onu yapabilmek çok zor bu yüzden makine ile insanı kıyaslayamıyoruz artık, oyun başlangıcında yani ilk 8 hamlede şu an için 3500 olan stockfish ile 2900 olan mc arasında tabiki de 600 eloluk bir fark var diyemeyiz çünkü hamleler belli hepsi denenmiş, kötü hamleler elimine edilmiş ama oyun ortasına doğru artık çok ciddi analiz yapman lazım ve o -1'i -1,5'i kullanabilmen için o üstünlüğü bir 8-10 hamle sürdürüp (yani en doğru hamleleri yapıp) oyun sonuna götürüp kazanman gerekiyor işte zor olan tarafı bu, zaten bunu yapabilirsen dünya şampiyonu oluyorsun.

Basın toplasında zaten ian kendise de belirtiyor magnus fe4 ile şah kanadında karşı atak yakayabildiği için oyunun orada iki ucada dönebileceğini düşünmüş ondan sonra zaten c3 yapıyor ve bunun insanca bir tepki olduğunu söylüyor ve gülüyor zaten ordan sonra oyun neredeyse aşağı yukarı eşitleniyor, bir kaç yerde daha belki oyunu açma fırsatına sahip olyuor ama yine de merkezde çok ciddi kompanse yaratan at var onu kaldıramıyor, üstüne sürede azalıyor, e haliyle kazanmak için aç gözlülük yapıp kaybededebilir o yüzden oyun berabere bitiyor yani makine değil ki orada bilsin rakibin karşı atak şansı yok biz bara bakıp direkt anlıyoruz ama insan için öyle olmuyor işte.

yine burada agad'ın yorumları var olası varyantlara yönelik o da hem magnus hem de nepo için oynanabilecek yani üstünlük verebilecek şeylerin ciddi makine hamleleri oldğunu söylüyor

magnus'u yenebilme olasılığı olduğuna bende katılıyorum dediğin gibi çokta iyi hazırlanmış diğer eski şampiyonluk adayları gibi magnus fobisi'de yok, kendinede güveniyor magnus'un yaptığı hatayı maç içinde gördüm fakat devamı gelmedi gibisinden bir şeyler de söylüyor yani magnus o bir bildiği vardır demiyor, aşağılık koplekside yok kazanmak için her şeye sahip. ben magnus'cuyum fakat ian kazansada hiç üzülmem bakalım görelim nolcak :D
 

Bu Konuya Bakmış Kullanıcılar (Üye: 0, Ziyaretçi: 3)

Korsanfan.com Her Hakkı Saklıdır. 2008-2023.
Tasarım Korsanfan V.6.0
Yukarı Çık