Korsanfan.Com - One Piece Türkiye
Korsanfan.Com - One Piece Türkiye
Neler yeni

Pikachu’yum Deyip Uçan Çocuk: 2000’in Pokémon Çılgınlığı

Olayın Özeti

2000 yılında Türkiye'de, Pokémon çizgi filminin popülerliği zirvedeyken yaşanan bir olay, kamuoyunda büyük yankı uyandırmıştı. Mersin’in Mezitli ilçesinde, 4 yaşındaki Ferhat Ağırbaş, kendini Pokémon karakteri zannederek “Ben Pokémon’um” ya da bazı kaynaklara göre “Ben Pidgeotto’yum” diyerek 7. kattaki evlerinin balkonundan atladı. Şans eseri, 21 metre yükseklikten çim ve toprak zemine düşen Ferhat, yalnızca sol bacağında kırıkla hayatta kaldı. Hastanede tedavi görürken, doktoruna “Ben Pokémon’um ve Pokémon gibi uçtum” dediği, bir röportajda ise “Pişman mısın?” sorusuna “Hayır, iyileşeyim yine uçacağım” cevabını verdiği aktarıldı.

Olay, medyada geniş yer buldu ve Pokémon’un çocuklar üzerindeki etkisine dair tartışmaları alevlendirdi. Ferhat’ın annesi Füsun Ağırbaş, oğlunun sürekli Pokémon oyuncakları ve tasolarıyla vakit geçirdiğini, çizgi filmin onu aşırı etkilediğini belirterek yetkililerden çözüm talep etti. Ancak psikiyatristlerin “Çözüm çizgi filmi kaldırmak değil” uyarılarına rağmen, Sağlık Bakanlığı bir “Pokémon Kurulu” oluşturdu ve RTÜK, çizgi filmin çocukların ruh sağlığını olumsuz etkilediği gerekçesiyle yayından kaldırılmasına karar verdi.

Medyada haber, genellikle “Pikachu’yum diyerek atladı” şeklinde yansıtıldı. Ancak bir görgü tanığının ifadesine göre Ferhat, uçabilen bir Pokémon olan Pidgeotto’yu taklit etmeye çalışmıştı. Muhabirlerin Pokémon bilgisi eksikliği nedeniyle haberlerde “Pikachu” öne çıktı, bu da olayın yanlış anlaşılmasına yol açtı.

Aynı dönemde, benzer bir olay Kilis’te yaşandı. 7 yaşındaki Seda Aykanat, Pokémon’dan etkilenerek 5. kattan atladı ve bacağını kırdı. Seda’nın da hastanede “Ayağım iyileşince daha güzel uçacağım” dediği belirtildi. Bu iki vaka, Pokémon’un yasaklanmasında belirleyici oldu.

Ferhat, bu olaydan sonra Adana’ya taşındı ve büyüdü. 2018 itibarıyla 22 yaşında olan Ferhat, rap müzikle uğraşıyor ve sosyal medyada aktif. Ancak Pokémon olayı nedeniyle hâlâ sosyal medyada espri konusu oluyor ve bazı kullanıcılar tarafından eleştiriliyor. Seda’nın ise 21 yaşında olduğu, ancak olay sonrası içine kapandığı ve ayak ağrıları çektiği biliniyor.

Bu olay, 2000’li yıllarda Türkiye’de medyanın ve toplumun çizgi filmlere yaklaşımını, çocuk psikolojisi tartışmalarını ve yasaklama kültürünü yansıtan önemli bir vaka olarak kaldı. O dönemin çocukları arasında Pokémon’un yayından kaldırılması büyük üzüntü yaratmış, Ferhat ise istemeden bir neslin “ahını almış” bir figür haline gelmişti.

Not: Olayın detayları farklı kaynaklarda ufak farklılıklarla anlatılıyor. Örneğin, Ferhat’ın tam olarak ne dediği (Pikachu mu, Pidgeotto mu) veya olayın tam tarihi konusunda net bir mutabakat yok.

Yeni nesil kıro rapçilerden olmuş. Olacağı o zaten. Ezhel, Uzi, Murda, Ati242 falan var aynı tiplerden.

Sağlık bakanlığı ve RTÜK denilen oluşumların alacağı kararda bu kadar olur. Hâlâ aynı zihniyet.

Ne diyeceğimi bilemedim :D
14 yaşındaydım 2000'de Ankara'da yaşıyorduk; güzeldi, izliyorduk her çocuk gibi de onun gibi izlemiyorduk orası kesin ( :
Üzüldüm ama Kaybolan Yıllar'a üzüldüm.
Çocuk/adam için bir şey demeyeceğim:artiz:

Pokemon iptalinden kısa süre sonra tekrar yayına başlamıştı.Ama o popülerliğini kaybedince uzun süre toparlayamadı tabii ve yine iptal edildi.Pokemon animesi 2005 sonrası Pokemon Go'ya kadar dünya çapında düşüşteydi.İnsanlar sıkılmıştı üstüne Yugi-Digimon gibi alternatifler gelince kendini yenilemeyen anime ivmeyi kaybetti.He ölüsü bile milyar dolarlık sektör o ayrı...
Her şeye rağmen Pokemon kültürü Türkiye'de hala mevcut ve güçlü.Kart oyunları bile oynanıyor...

Ben Pokemon'u gene de farklı kanallarda çok sonraki vakitlerde izlediğimi hatırlıyorum 2000 yılından sonra da. Evimize kablolu televizyon vs taaaa ben ortaokuldayken geldi o zamana kadar televizyonda olan default kanallarda yayınlanırdı. Ama neden "çocuk atladı pokemon öldü" diye lanse ediliyor çok bilmiyorum yeni bölümler gösterilmediği için falan mı acaba.

Edit:
Pokemon iptalinden kısa süre sonra tekrar yayına başlamıştı.Ama o popülerliğini kaybedince uzun süre toparlayamadı tabii ve yine iptal edildi.Pokemon animesi 2005 sonrası Pokemon Go'ya kadar dünya çapında düşüşteydi.İnsanlar sıkılmıştı üstüne Yugi-Digimon gibi alternatifler gelince kendini yenilemeyen anime ivmeyi kaybetti.He ölüsü bile milyar dolarlık sektör o ayrı...
Her şeye rağmen Pokemon kültürü Türkiye'de hala mevcut ve güçlü.Kart oyunları bile oynanıyor...
Soruma cevap olmuş :D

Bu arada çocukken ben de öyle çok düşmezdim bu çizgifilme açıkçası.

Ben Pokemon'u gene de farklı kanallarda çok sonraki vakitlerde izlediğimi hatırlıyorum 2000 yılından sonra da. Evimize kablolu televizyon vs taaaa ben ortaokuldayken geldi o zamana kadar televizyonda olan default kanallarda yayınlanırdı. Ama neden "çocuk atladı pokemon öldü" diye lanse ediliyor çok bilmiyorum yeni bölümler gösterilmediği için falan mı acaba.

Edit:

Soruma cevap olmuş :D

Bu arada çocukken ben de öyle çok düşmezdim bu çizgifilme açıkçası.
Kanto ve Orange Islands bölümleri iyidir kefilim.Johto ile birlikte haftanın pokemonu formülüne geçiyorlar.
İlk zamanlar animeyi yaparken dünya çapında fenomene dönüşeceğini düşünmemişler.50 bölümlük bir şey yapıyoruz sanmışlar o yüzden Kanto ve Orange Islands arclarında kafalarına göre takılıyorlar.Yapılan mizah bile farklı daha raw...

Yeni nesil kıro rapçilerden olmuş. Olacağı o zaten. Ezhel, Uzi, Murda, Ati242 falan var aynı tiplerden.

Sağlık bakanlığı ve RTÜK denilen oluşumların alacağı kararda bu kadar olur. Hâlâ aynı zihniyet.
Power Rangers'ı da kaldırmışlardı.

Sene 96, bir akşam izleyelim diye oturduk, yoktu. Hemen sonrasında da Goosebumps diye bir korku dizisi yayınlarlardı.

Bu Konuya Bakmış Kullanıcılar (Üye: 0, Ziyaretçi: 1)

Korsanfan.com Her Hakkı Saklıdır. 2008-2023.
Tasarım Korsanfan V.6.0
Yukarı Çık