Olayın Özeti
2000 yılında Türkiye'de, Pokémon çizgi filminin popülerliği zirvedeyken yaşanan bir olay, kamuoyunda büyük yankı uyandırmıştı. Mersin’in Mezitli ilçesinde, 4 yaşındaki Ferhat Ağırbaş, kendini Pokémon karakteri zannederek “Ben Pokémon’um” ya da bazı kaynaklara göre “Ben Pidgeotto’yum” diyerek 7. kattaki evlerinin balkonundan atladı. Şans eseri, 21 metre yükseklikten çim ve toprak zemine düşen Ferhat, yalnızca sol bacağında kırıkla hayatta kaldı. Hastanede tedavi görürken, doktoruna “Ben Pokémon’um ve Pokémon gibi uçtum” dediği, bir röportajda ise “Pişman mısın?” sorusuna “Hayır, iyileşeyim yine uçacağım” cevabını verdiği aktarıldı.

Olay, medyada geniş yer buldu ve Pokémon’un çocuklar üzerindeki etkisine dair tartışmaları alevlendirdi. Ferhat’ın annesi Füsun Ağırbaş, oğlunun sürekli Pokémon oyuncakları ve tasolarıyla vakit geçirdiğini, çizgi filmin onu aşırı etkilediğini belirterek yetkililerden çözüm talep etti. Ancak psikiyatristlerin “Çözüm çizgi filmi kaldırmak değil” uyarılarına rağmen, Sağlık Bakanlığı bir “Pokémon Kurulu” oluşturdu ve RTÜK, çizgi filmin çocukların ruh sağlığını olumsuz etkilediği gerekçesiyle yayından kaldırılmasına karar verdi.
Medyada haber, genellikle “Pikachu’yum diyerek atladı” şeklinde yansıtıldı. Ancak bir görgü tanığının ifadesine göre Ferhat, uçabilen bir Pokémon olan Pidgeotto’yu taklit etmeye çalışmıştı. Muhabirlerin Pokémon bilgisi eksikliği nedeniyle haberlerde “Pikachu” öne çıktı, bu da olayın yanlış anlaşılmasına yol açtı.
Aynı dönemde, benzer bir olay Kilis’te yaşandı. 7 yaşındaki Seda Aykanat, Pokémon’dan etkilenerek 5. kattan atladı ve bacağını kırdı. Seda’nın da hastanede “Ayağım iyileşince daha güzel uçacağım” dediği belirtildi. Bu iki vaka, Pokémon’un yasaklanmasında belirleyici oldu.
Ferhat, bu olaydan sonra Adana’ya taşındı ve büyüdü. 2018 itibarıyla 22 yaşında olan Ferhat, rap müzikle uğraşıyor ve sosyal medyada aktif. Ancak Pokémon olayı nedeniyle hâlâ sosyal medyada espri konusu oluyor ve bazı kullanıcılar tarafından eleştiriliyor. Seda’nın ise 21 yaşında olduğu, ancak olay sonrası içine kapandığı ve ayak ağrıları çektiği biliniyor.
Bu olay, 2000’li yıllarda Türkiye’de medyanın ve toplumun çizgi filmlere yaklaşımını, çocuk psikolojisi tartışmalarını ve yasaklama kültürünü yansıtan önemli bir vaka olarak kaldı. O dönemin çocukları arasında Pokémon’un yayından kaldırılması büyük üzüntü yaratmış, Ferhat ise istemeden bir neslin “ahını almış” bir figür haline gelmişti.
Not: Olayın detayları farklı kaynaklarda ufak farklılıklarla anlatılıyor. Örneğin, Ferhat’ın tam olarak ne dediği (Pikachu mu, Pidgeotto mu) veya olayın tam tarihi konusunda net bir mutabakat yok.