Korsanfan.Com - One Piece Türkiye
Korsanfan.Com - One Piece Türkiye
Neler yeni

"Ever Dream This Man?" (Bu Adamı Rüyanda Gördün mü?)



"This Man" olayı, 2006 yılında ortaya çıkan ve internet üzerinden yayılan bir şehir efsanesine dayanan fenomendir. Hikaye, New York’ta bir psikiyatristin hastasının rüyalarında sürekli gördüğünü iddia ettiği bir adamın yüzünü çizmesiyle başlar. Bu çizim, psikiyatristin diğer hastaları arasında dolaştırıldığında, başka hastaların da aynı adamı rüyalarında gördüğünü söylemesiyle olay büyür. "This Man" olarak adlandırılan bu gizemli figürün yüzü, 2008 yılında İtalyan pazarlamacı Andrea Natella tarafından oluşturulan thisman.org adlı web sitesiyle popülerleşir.

Site, "Ever Dream This Man?" (Bu Adamı Rüyanda Gördün mü?) sloganıyla, dünya genelinde binlerce kişinin bu adamı rüyalarında gördüğünü iddia eder.

Teoriler ve Açıklamalar

Din Kuramı: Bazı dindar gruplar, This Man’in Tanrı’nın modern bir tezahürü olduğunu ve rüyalarda insanlara rehberlik ettiğini öne sürer.

Rüya Sörfçüsü Teorisi: Bu teori, This Man’in gerçek bir kişi olduğunu ve paranormal bir yolla insanların rüyalarına girebildiğini iddia eder. Bazıları bunun bir zihinsel kontrol deneyi olabileceğini düşünür.

Rüya Taklit Teorisi: Bilimsel bir bakış açısına göre, This Man fenomeni, insanların bu imgeye maruz kaldıktan sonra bilinçaltlarının onu rüyalarına yansıtmasıyla açıklanır. Yani bir tür psikolojik taklit mekanizması.

Gündüz Tanıma Teorisi: This Man’in yüzünün, insan yüzlerinin ortak özelliklerini yansıtan jenerik bir görüntü olduğu ve bu yüzden tanıdık geldiği düşünülür. Bu teori, fenomenin tesadüfi olduğunu savunur.

Gerçeklik ve Viral Kampanya

Araştırmalar, This Man olayının büyük olasılıkla Andrea Natella’nın bir gerilla pazarlama kampanyası olduğunu gösteriyor. Natella’nın sitesi, viral bir etki yaratmak için tasarlanmış ve bazıları bunun bir film veya reklam projesi için kurgulandığını düşünüyor.


This Man, gerçek bir kişi olmaktan çok, internet çağında yayılan bir modern efsanedir. İnsanların rüyalarındaki ortak imgeler, bilinçaltı süreçler ve viral pazarlama tekniklerinin birleşimiyle açıklanabilir.
 
Şahsi görüşüm kolektif konfabülasyon (anılarda çarpıklık) olduğu yönünde. Anılar sanıldığı kadar güvenilir veri kaynakları değiller, her hatırlama esnasında aslında anıları değiştirerek tekrar yazıyoruz. Rüyaların belli-belirsiz, bulanık, imgesel yapısı da bu geriye dönük anı inşa etme durumunu bi' hayli kolaylaştırıyor. Herkesin bu adamı rüyasında görüyor olduğu inancı, özellikle bu kadar jenerik bir yüz mevzubahisken, kişinin kendisinin de gördüğü yanılgısına pekâlâ yol açabilir. Mimetik teori (başkalarına öykünme durumu) de bu koşullanmayı açıklar.

Sayın @Crocus bu konuda tahsilli tabii, daha isabetli yorumlar bu fenomeni.
 
sık sık rüyamda gördüğüm bir insan vardı takım elbiseli sarışın tıfıl bir eleman. kafamın içinde oluştuğunun düşünmüyordum küçükken. sanki ikimizde bir başkasının rüyasını ziyaret ediyor gibiydik ya da başka bir evreni. gençken bilinçaltı çok çabuk kandırabiliyor insanı.
 
Korsanfan.com Her Hakkı Saklıdır. 2008-2023.
Tasarım Korsanfan V.6.0
Yukarı Çık