Korsanfan.Com - One Piece Türkiye
Korsanfan.Com - One Piece Türkiye
Neler yeni

All About Lily Chou-Chou (2001)

Bu filmi daha önce hiç izlediniz mi?


  • Kullanılan toplam oy
    6
a

"All About Lily Chou-Chou (リリイ・シュシュのすべて, Rirī Shushu no Subete), 2001'de vizyona giren bir deneysel coming-of-age (yetişkinliğe adım) filmidir. Film, Shunji Iwai tarafından yazılmış, yönetilmiş ve düzenlenmiştir. Hikâye, esrarengiz bir sanatçı olan Lily Chou-Chou'nun 14 yaşındaki Japon öğrencilerin hayatlarını nasıl etkilediğini merceğe alır.

Film, alışılmadık görselliğiyle ve eksiltili hikâye anlatımıyla ünlüdür. Bu özellikleriyle film huzursuz edici şeklinde değerlendirilmiş ve epey tartışma yaratmıştır. Eleştirmenlerin gözünde, bu özellikler Japon gençliğinin hayatını tüm çıplaklığıyla sanata dökebilmek adına tercih edilmiştir. Film eleştirmenlerden oldukça yüksek puanlar almıştır. Bazıları, filmin anlatımını çok soyut bulsa da şiirsel anlatımıyla takdirleri üstüne toplamıştır."


Film 146 dakikadır.

Kendi fikirlerim: Filmin deneysel olduğu aşikâr, analog formattan dijitale geçişin söz konusu olduğu bir dönemde çekildiğini buram buram hissettiriyor. Ben genel olarak yönetmenin denediği şeyleri çok beğendim. Lineer olmayan hikâye anlatımı, özellikle Asyalıları ayırt etmekte zorlanan ve Japonca bilmeyenler için zorlayıcı olsa da ben filmin bu anlatımından keyif aldım. Karakterlerin isimlerine ve yüzlerine biraz dikkat etmek gerekebilir, zira bahsedildiği gibi izleyiciyi zorlayan bir film. Yine de bu zorluklara rağmen 146 dakika ekranda tutabilecek kadar akıcı olması büyük bir başarı.

Filmden birkaç sahne:


Bana göre filmin en iyi başardığı şeyse müzikleri. Bu konuda gerçekten müthiş bir iş çıkarılmış. Fransız bestekâr Debussy'den etkilenerek oluşturulmuş, filmdeki kurgusal sanatçı Lily Chou-Chou'nun adına yayınlanmış bir albüm var. Albümü de aşağıya bırakıyorum.

 
Konuyu görünce filmi Cuma akşamı indirip izledim, yönetmenin Love Letter ile Rip Van filmlerini daha önce izlemiştim. Bu filmden çok etkileneceğimi düşünerek izlemeye başladım ama beklediğim kadar olmadı, bunun sebebi senaryo yazılırken gençlerin ailelerinin sanki hiç yoklarmış gibi devre dışı bırakılması. Taşrada genellikle millet birbirinin ne yaptığını yakından izler, küçük olaylar kısa sürede duyulur. Aynı yerde, aynı grup içerisinde peş peşe bu kadar suç işlenmesi abartılı olmuş, hepsinin ailesinin çocukları yokmuş gibi olaylara kayıtsız kalması biraz fazla tesadüf yani. Bir ergenin hareketlerinin ardında okul hayatı kadar aile hayatı da etkili, Iwai Sensei niye senaryoyu böyle kısıtlamış bilmiyorum ama işlenen trajedileri ciddiye almam zorlaştı bir süre sonra. Buna rağmen filmin geneline hakim olan depresif atmosferden kendimi kurtaramadığımı itiraf edeyim, bunda harika müziklerinin etkisi büyük. Okinawa'daki çekimlerin çoğunluğu, oyuncular arasında elden ele dolanan küçük kamera kayıtlarından elde edilmiş sanırım, adanın yerli kadınları da bayağı etkileyiciydi doğrusu.
 
çok sevdiğim bir film ve albüm, uzun zamandır yeniden izlemek istiyorum ama karakterlerin başına ne tarz korkunç olaylar geleceğini bildiğim için cesaret edemiyorum 😞
 
çok sevdiğim bir film ve albüm, uzun zamandır yeniden izlemek istiyorum ama karakterlerin başına ne tarz korkunç olaylar geleceğini bildiğim için cesaret edemiyorum 😞
Bir yere kadar tamam da gangbang ve saç kazıtma olayına kadar hiçbir veli ya da öğretmen herhangi bir tepki göstermeyince artık gülmeye bile başladım, Japonya'da gündelik, sıradan olaylar bunlar demek.
 
Bir yere kadar tamam da gangbang ve saç kazıtma olayına kadar hiçbir veli ya da öğretmen herhangi bir tepki göstermeyince artık gülmeye bile başladım, Japonya'da gündelik, sıradan olaylar bunlar demek.
çok japon toplumuna hakim olmadıgım için çok yorum yapamayacam ama japon toplumunda daha lise çağındaki insanların çeteleşmesi veya intiharla sonuçlanan zorbalık olayları olduğunu en azından medyaya ve edebiyata yansıdığı kadarıyla biliyorum öğretmenlerin bir şey dememesi inan beni hiç şaşırtmıyor ama saç kazıtma gibi belirgin olaylarda karakterlerin ailelerinin reaksiyonunu veya durumunu hatırlamıyorum hiç yer verilmemişse abartmışlardır
 
Bir yere kadar tamam da gangbang ve saç kazıtma olayına kadar hiçbir veli ya da öğretmen herhangi bir tepki göstermeyince artık gülmeye bile başladım, Japonya'da gündelik, sıradan olaylar bunlar demek.
Japonya'da akran zorbalığı maalesef çok yaygın. Saç kazıtma olayına tepki gösterilmemesini bir nebze anlayabilirim, taciz gibi bir durumda da sessiz kaldıkları oluyor. Toplu tecavüz kısmında yetişkinlerin bilgisi varsa plot hole olmuş ama hakikaten, ben hatırlamıyorum filmi o kadar detaylı şu an.
 
@elisa Bu filmi izlemiş miydin bilmiyorum, müzik temalı olduğu için aklıma sen geldin.:) Çeşitli gençlik depresyonlarını ve trajedilerini konu alan bir film izlemek istersen deneyebilirsin.
 

Bu Konuya Bakmış Kullanıcılar (Üye: 0, Ziyaretçi: 1)

Korsanfan.com Her Hakkı Saklıdır. 2008-2023.
Tasarım Korsanfan V.6.0
Yukarı Çık