En temel sorun da şurası: Bir insan kendi kişiliğini nasıl bilmez de bir teste ihtiyaç duyar?
Çoğu insan kendi kişiliğini her yönden bilemez, kendi bakış açısında idealleştirdiği ya da tutarlı gördüğü baskın davranışlarını kendi olarak kabul görür. Kendini tanımlamadığı bir soru karşısında tökezler ve çoğunlukla hatalı cevaplar vermeye müsait olur. Örneğin, "Dünyayı nasıl algılarsınız?".
Eğer varsayımımız insanın kendini bilmediği ise o kişi nasıl doğru cevap versin ki?
Kişilik testlerinde bunu zaman gösterir. Herhangi bir kişilik testinde kişi kendisine yöneltilen soruyu ve cevabı zamanla şekillendirir.
"Korkak ya da cesur musunuz?" denildiğinde kişi kendi idealize ettiği cevabı verecektir; zamansa bunun doğrulayıcısı olur, cevabın tutarlı ya da tutarsız olduğunu gösterir. Bu noktada kişi kendinden bihaber olsa bile kendini tanımaya ve tanımlandırmaya başlayacaktır.
Bunu kişi daima tek başına yapmak zorunda da değildir. "Ben Yağız'ı tanıyorum, o daima sıradışı bir genç olmuştur." diyen bir kişi sizi kendince tanımlandırmıştır ve onun gözünde o şekle vuku bulursunuz.
Örneğin ben, "Berkay Ağabey'in (benden sekiz ila on iki ay büyük) INTP 5w6 olma ihtimali yüksek." dersem bu Berkay Ağabey'in kabul ya da reddedebileceği bir tanımlama ve analize girer. Her tanımlama bir beklentiye ve tahmin oyununa yol açar bu yüzden de kişi tanıdığını iddia ettiği kişileri idealize eder.
Kişi kendini tanımasa ve tarafsız bakamasa sorulara da doğru cevap veremez yoksa dediğin gibi.
Ben çoğu kişinin kendini tanıttığının aksine; kendini tanıtan kişinin, kendisini tanımadığını düşünüyorum. Uzun soluklu bir sorgulamadan geçirilmeksizin "Ben buyum, eğlenceli olan." diyen birçok kendini tanımayan insanımız mevcut. Şahsen ben kendimin INFJ olduğunu kabul eden biriyim ve bundan şüphe de duyarım. Ancak gördüğüm kişiler kendilerinin tutarlı ve doğru cevabı verdiklerini söylerken yanılmış olabileceklerini ihmal ediyor.
Kendisini oldukça iyi tanıyan Fi'ler hakkında bu tez yanlış düşebilir ancak benim gibi dünyayı Ni'yle algılayan birinden bir Fi ya da Ti hızında bir yargı beklemem, bu hızda kuvvetli kişisel yargılar oluşturabilmesi beni şüpheye düşürür. Fe-Te yargıları, Fi-Ti gibi bağımsız yargılar olmadıkları için toplumdan beslenir.
Örneğin Berkay Ağabey'in kendi kişisel Ti yargısını oldukça hızlı üretebilmesini beklerim ancak kendim bu hızda asla bir Ti tepkimesi gösteremem. Kendi kişisel yargılarımı üretebilmem uzun soluklu zaman ister. Bu zaman tanınmadığında Fe odaklı konuşmaya yönelirim ve konuşmada kendime uymayacak yargıları taşıyacak olmak beni sıkar.
Benim bildiğim kadarıyla en geçerli envanter MMPI (Minnesota Kişilik Envanteri).
Bu test hakkında sadece klinik bir test olduğunu duydum, açıkçası ne hakkında olduğunu merak ediyorum.
Örnekleri senin üzerinden vermem hakkında: Umarım seni bunaltmamıştır, saygısız bir tutum sergilediysem belirtmeni isterim. Senin üzerinden kuvvetli bir beş kokusu alıyorum, kitap gibi kokuyorsun (?) Ni algımı düşünceye dökerken zorlanıyorum TT Kendimce senin dünyadan şüphe ettiğini ve bolca araştırma yaptığını öngördüm. Tutarlı kişiliğinden dolayısıyla INTP olduğunu düşündüm.
(Burada tutarlılıktan kastım, verebileceğin olası tepkilerinin olağandışı bir eğilim göstermeyecek olması. Örneğin aynı zamanda ketum, aynı zamanda duygusal, aynı zamanda paylaşımcı davranışların bütününü ruhunda barındırmayacak birisi olduğunu düşünüyorum.)