Korsanfan.Com - One Piece Türkiye
Korsanfan.Com - One Piece Türkiye
Neler yeni

[Spoiler] 1003: Go Tahtasına Yansıyan Gece

Bölüm Nasıldı?


  • Kullanılan toplam oy
    275
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Sayının Teknik Analizi

Öncelikle bu analizde ne yapıyorum, neden yapıyorum daha iyi anlamak için şu başlığı inceleyebilirsiniz:

Üç sayıdır neredeyse tümüyle dövüş içeren sayılar okuyoruz. Bu sayıda CP-0 ile beraber bir Onigashima turu atmış gibi görünsek de adanın diğer noktaları mikrofon tutulmadan bir iki kareyle geçildi. Sadece çatıdaki dövüş gerçekleşirken diğer sahnelerde de biz görmesek de zamanın paralel bir biçimde ilerlediği ve bir şeylerin olmaya devam ettiği verilmiş oldu.

Bu sayıyla ilgili sekiz notum olacak.

Sayımız yukarıdaki paneller dizisiyle açılıyor. Oda genellikle sayıları, establishing shot, yani sahnenin mekansal bir tanımını yapan uzak açılı panellerle açmayı tercih eden bir sanatçı. Bu sayıdaki tercihiyle ise sahnenin modunu Luffy'nin Kaido'ya saldırdığı bir dizi panelle belirliyor. Burada aslında geniş açılı bir panel olmasa da sahnenin duygusal kurulumu söz konusu. Bu panellerin her birinin ses efektleri kendi çerçeveleriyle sınırlandırılmış durumda ve hiçbirinde bir konuşma balonu yok. Yani tempolu bir aksiyondan ziyade kesintili bir panel takibinin olması amaçlanmış. Panelden panele geçiş kategorileri üzerinden ifade edecek olursak eylemden eyleme (action-to-action) değil de görünümden görünüme (aspect-to-aspect) bir akışın olduğunu söyleyebiliriz.

Burada Oda'nın sıkça başvurduğu balon içine ufak resim sıkıştırma tekniğinin bir örneğini görüyoruz. Bunları yapmasındaki temel niyet elbette kimin konuştuğu konusunda kafa karışıklığı olabilecek durumları önlemek. Burada da Kid ve Law'u bu şekilde yerleştirmiş ama bunu yaparken bir de üstüne ikisinin yargılayıcı tavırlarıyla Luffy'yi iki yandan sıkıştırmalarını istemiş.

Burayı Oda'nın çok kullanmadığı bir aksiyon kurgusu olduğu için aldım. Benim de çok hoşuma gitti. Oda genelde bir karakter önemli bir saldırı çıkartırken bunu hazırladığı ve vuruşunu gerçekleştirdiği ardışık panellerde aksiyonun doğal hissettirecek bir devamlılığa sahip olmasına izin vermiyor. Hatta genelde saldırının hazırlandığı panel sayfanın sonunda yer alıyor ve vuruş bir sonraki sayfada gerçekleşiyor. Buradaysa Big Mom'ın yukarıdan aşağıya inen saldırısını doğal hissettiren bir hareket akışıyla vermiş, pek de güzel olmuş. Keşke bunlardan daha fazla görsek.

Bu sahnedeyse iyi bir zoom hissiyatı yaratıldığını düşünüyorum. Aksiyon çizgileri yardımıyla Kaido'ya doğru yaklaşan bir odak var ve Kaido'nun bir anda kafasını çevirmesiyle haddimizden fazla yaklaştığımızı hissediyoruz.

Burada Kaido'nun "Dragon Twister" saldırısını göstermek için dikey bir panel tercih edilmesi hoşuma gitti. Çünkü göklerden yere uzanan devasa hortumların heybeti bu şekilde daha iyi yansımış, Kid ve Killer bu muazzam güce karşı koyamıyorlar.

Bu panelin aşağı doğru genişlemesi de çizimin derinliğini daha iyi yansıtmış. Öne fırlayan Zoro, arkada kalan Kaido'dan daha geniş bir çerçeveye sahip.

Burası da çatıdaki savaşa birkaç sayfalığına bile olsa veda ettiğimiz kısım. Sahne değişmeden önce, aşağıdaki panellerin yine ilk maddede belirttiğim sayıyı açanlara benzer bir yapıya büründüklerini fark edebilirsiniz. Diyalog içermeyen aksiyonlar. Yani "bu epik dövüş de işte böyle sürüp gidiyor" diyebileceğimi şekilde çatıdaki sahnenin modu bir kez daha belirleniyor. Mesela bunun aksine bir konuşma balonuyla, belki bir soruyla bitse sahneye geri döndüğümüzde tam da bıraktığımız noktadan devam etmesini bekleyebilirdik. Ama bu öyle hemen çözüme kavuşacak bir savaş değil, her anı bize yansımasa da dolu dolu devam ediyor. Birkaç sayfa sonra çatıya geri döndüğümüzde beklediğimiz gibi bir şeylerin daha yaşandığını görüyoruz ve Kaido'nun hibrit formuna geçtiğini öğreniyoruz.

Son maddeyi de bu sayfaya ayırmaya karar verdim. Dediğim gibi Onigashima'nın diğer noktalarına mikrofon tutulmuyor, hatta çizimlerin üstünde ses efektleri dahi yok. Bunun yerine bu sahnelerin üzerine yerleştirilmiş bir anlatım var, bu sebeple balonlar da panellerin üzerine binmiş durumda. Ayrıca sayfada aralarındaki karşılıklı çatışmayı net olarak gördüğümüz yalnızca Franky ve Sasaki ikilisi var. Bu da diğer eşleşmelerin henüz kesin olarak tanımlanmadığına işaret ediyor olabilir.

Okuduğunuz için teşekkürler :)
 
O değil de Shanks bu Kaido'dan bildiğin suşi yapar gibi duruyor. Bir yonkonun bu kadar darbe yemesi iyi değil.

Tabii bu arada deprem meyvesinin güzelliği de ortaya çıkıyor. Vur havaya, saldırıyı engelle. Teach işini biliyor.
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Bu Konuya Bakmış Kullanıcılar (Üye: 0, Ziyaretçi: 1)

Korsanfan.com Her Hakkı Saklıdır. 2008-2023.
Tasarım Korsanfan V.6.0
Yukarı Çık