Korsanfan.Com - One Piece Türkiye
Korsanfan.Com - One Piece Türkiye
Neler yeni
Haki, One Piece evreninde yaşayan her insanda bulunan gizemli bir güçtür. ''Haki'' kelime anlamı olarak ''tutku'' veya ''hırs'' anlamına gelir. One Piece evreninde yaşayan insanların sahip olduğu normal duyulardan çok da farklı değildir. Lakin One Piece evrenindeki birçok insan Haki'nin farkına bile varamaz veya farkına varsa bile uyandırmayı asla başaramaz. Genel olarak One Piece evrenindeki her canlı doğru bir eğitim ile iki Haki türünü bilinçli bir şekilde kullanabilir. Lakin üçüncü Haki türü ise sadece bazı seçilmiş kişilere özeldir.

Kısaca Haki, diğer canlıların ruhsal enerjisini hissedebilmek, ruhsal enerjiyi savunma veya saldırı amaçlı kullanabilmek, ve diğer canlıları özel bir ruhsal enerji ile yıldırmaktır.


Haki'ye Genel Bakış

"Haki, dünyadaki tüm yaratıkların bedeninde uykuda yatan bir güçtür... 'Varlık', 'Mücadele Ruhu' ve 'Gözdağı'... İnsanların doğal olarak sezebileceği bu tarz şeylerden farklı değildir. 'Tereddütsüz bir şekilde eyleme geçebilmek!'. İşte güç budur!"
-Luffy'nin eğitiminin başında Rayleigh Haki'yi anlatıyor

Haki, daha serinin başlarında ismi bilinmezken, Shanks tarafından Luffy'yi kurtarırken Kıyıların Lordunu korkutmak için kullanılmıştır. ''Haki'' terimi sonradan ortaya çıkmıştır ve ilk olarak Karasakal Marshall D. Teach tarafından Mock Town'da Luffy'nin ödülü hakkında yorum yaparken bahsedilmiştir. Sonrasında Kızıl Saçlı Shanks, Beyazsakal ile görüştüğünde Haki hakkında bazı ipuçları verilmiştir.

Haki'nin esasları ise, Sabaody Koruluklarında ve Amazon Lily bölümlerinde tanıtılmıştır. Tam tanımı ise, Rusukaina adasında Rayleigh tarafından, Luffy'yi eğitirken anlatılmıştır. Haki'nin iki çeşidi Gözlem ve Silahlanma (Kenbunshoku vs Busoshoku) her insanda uykuda bekleyen pasif bir güçtür. Lakin birçok insan bu yetenekleri hayatları boyunca uyandıramaz bile.

Bazı insanlar ancak yoğun eğitimler ile bu yetenekleri uyandırabilir. Benzer şekilde şiddetli psikolojik ya da fiziksel şoklar da bu yeteneğin ortaya çıkmasına neden olabilir. Marineford savaşında Koby'nin bu yeteneği uyandırması buna örnektir. Bu güçle doğduğu ve eğitim almadan bile bilinçli bir şekilde kullanabildiği bilinen iki kişi vardır, Aisa ve Otohime. Haki, bedensel değil, ruhsal bir güç olduğu için, Haki kullanıcıları başka bir bedene geçseler de bu gücü kullanabilirler. Sanji'nin Gözlem Haki kullanamayan Nami'nin vücudunu kontrol ettiğinde Nami'nin vücudundayken Gözlem Haki kullanabilmesi gibi. Haki eğitim ve tecrübe ile daha da güçlenebilir. Özellikle güçlü rakiplere karşı savaşıldığı esnada bu yetenek daha da gelişebilir.

Haki'nin ayrıca kullanım seviyeleri vardır. İki usta Haki kullanıcısı aynı güçte olmayabilir. Bilindiği kadarıyla tüm üç Haki türünde de farklı seviyede kullanımlar bulunmaktadır.

  • Gözlem (Kenbunshoku) Haki: kullanıcıları yeteneklerini geleceği görebilecek kadar bile geliştirebilirler. Charlotte Katakuri'nin başardığı gibi. Enel ise kullandığı Logia tipi yıldırım şeytan meyvesi Goro Goro No Mi yetenekleri ile sahip olduğu Gözlem Haki'sini birleştirebilmiş ve algı mesafesini inanılmaz boyutta arttırmayı başarmıştır.
  • Silahlanma (Busoshoku) Haki: kullanıcıları koka tekniğini öğrenip, tüm bedenlerine ve silahlarına uygulayabilirler. Hatta, iki Silahlanma Haki kullanıcısı savaştığında, Silahlanma Haki seviyesi düşük olan, belli bir seviye hasar alabilir. İleri derece ustalık gerektiren kullanımlarda ise saldırı yapılan noktaya dokunmadan bile hasar verebilmek mümkündür.
  • Kral (Haoshoku) Haki: kullanıcıları da farklı şekilde seviyelere çıkabilir. Chinjao'ya göre, tüm fatihlerin üzerinde bir seviyede Kral Haki kullanıcısı olmak mümkündür. İleri seviyede farklı tipte Kral Haki kullanımları da vardır.
Tüm bu etkin kullanımlarına rağmen, Haki sınırsız değildir ve aşırı kullanımda Haki tükenebilir. Kullanıcısı Haki'si yenilenene kadar bir süre boyunca kullanamaz.

Haki Türleri

Haki üç türe veya renge (shoku) ayrılmıştır.

-Gözlem (Kenbunshoku) Haki: kullanıcısının algısını geliştirir ve etrafındaki dünyayı hissetmesini sağlar.
-Silahlanma (Busoshoku) Haki: kullanıcısının ruhunu bir silahlanma gibi kullanmasını ve ataklarının daha kuvvetli olmasını sağlar.
-Kral (Haoshoku) Haki: milyonda bir kişinin sahip olduğu nadir bir türdür, kullanıcısının üstün iradesiyle başkalarını yıldırmasını sağlar. Haki kullanan çoğu kişinin yatkın olduğu bir tür vardır ve sonuç olarak o türe yoğunlaşırlar. Lakin kişi kendisini tüm Haki türlerinde de geliştirebilir. İki veya üç Haki türü bir arada kullanılabilir.

Haki olarak ilk kullanılışı, Amazon Lily'de Boa Kardeşlerle Luffy'nin yaptığı dövüş sırasında ortaya çıkmıştır. Sonrasında ise Kara Kral Rayleigh, Luffy'ye Haki'nin detaylarını açıklamış ve Mantra ile Haki'nin aynı ve tek bir güç olduğunu belirtmiştir. Haki, Skypiea'lıların dilinde ''Mantra'''dır, Wano'luların dilinde ise ''Ryuo'''dur.

Kullanıcılar birden fazla ve hatta 3 Haki türünü birden kullanabilir, bu türlerin hepsinde de uzman olabilir. Genelde kullanıcılar birden fazla Haki türü kullanabilmelerine rağmen daha yatkın oldukları bir Haki türü bulunur. Luffy'nin Kral (Haoshoku) Haki'ye, Zoro'nun Silahlanma (Busoshoku) Haki'ye, ve Sanji'nin Gözlem (Kenbunshoku) Haki'ye daha yatkın olduğu söylenmesi gibi.



Gözlem Haki (Kenbunshoku)


Gözlem (Kenbunshoku / Observation) Haki ayrıca Skypiea'da ''Mantra'' olarak bilinir. Mantra, zihin ipi anlamına gelmektedir. Bu Haki türüyle gözle görülemeyen yerlerdeki, veya çok uzaktaki canlıların varlıkları bile hissedilebilir, ve hissedilebilen canlının yapacağı bir sonraki hamle birkaç saniyeden daha da kısa bir süre içerisinde tahmin edilebilir.

İlk olarak Luffy, Sanji ve Usopp ile Top Sınavında dövüşen Satori tarafından ''Mantra'' ismiyle tanıtılmıştır. Aisa, bilinen tek Shandia'lı kullanıcıdır. Aisa'nın bu yetenekle Enel'in yerini tespit etmesi ve Luffy'ye yardım etmesi Enel'e karşı yapılan savaşta dönüm noktası olmuştur.

Farklı kullanıcılarda, farklı seviyede güçler de olabilir. Enel, Gözlem Haki'nin bilinen en güçlü kullanıcıları arasındadır, ve kullandığı Logia tipi yıldırım şeytan meyvesi Goro Goro No Mi yeteneği vasıtasıyla havadaki elektromanyetik dalgaları algılayabilen Enel, çok uzak mesafedeki konuşmaların içeriğini bile duyabilir ve o konuşmanın yapıldığı bölgeyi tespit edip uzaktan yıldırım şeytan meyvesi gücünü kullanarak o bölgeye nokta atışı bir saldırı bile yapabilir. Enel'in Gözlem Haki'sinin algı alanı tüm Gökyüzü adası Skypiea kadardır. Karşılaştırma yapılırsa, Enel'in rahipleri Shura, Satori, Gedatsu, ve Ohm sadece bulundukları küçük bir bölgeye yakında duran insanların konuşmalarını takip edebilmişlerdir.



Gözlem Haki (Kenbunshoku) Kullanıcıları:

Seride Geçerli:


Ashura Doji, Aisa, Belo Betty, Basil Hawkins, Bellamy, Blueno, Black Maria, Borsalino, Bastille, Boa Sandersonia, Boa Marigold, Boa Hancock, Crocus, Cavendish, Chinjao, Charlotte Linlin, Charlotte Katakuri, Charlotte Smoothie, Charlotte Cracker, Charlotte Daifuku, Charlotte Oven, Charlotte Perospero, Donquixote Doflamingo, Diamante, Dracule Mihawk, Denjiro, Edward Newgate, Eustass Kid, Enel, Edward Weevil, Fukurou, Gedatsu, Gol D. Roger, Helmeppo, Hotori, Issho, Izou, Inuarashi, Jinbe, Jabra, Jack, Jesus Burgess, Jozu, Koby, Karasu, Kikunojo, Kin'emon, Kuzan, Kaido, Kurozumi Kanjuro, Kumadori, Kalifa, Killer, Kawamatsu, Kalgara, King, Kaku, Kozuki Momonosuke, Kozuki Oden, Kotori, Lindbergh, Marshall D. Teach, Marco, Monkey D. Luffy, Monkey D. Garp, Momonga, Morley, Nekomamushi, Otohime, Ohm, Rob Lucci, Page One, Portgas D. Ace, Pica, Pekoms, Pedro, Queen, Rebecca, Raizo, Sai, Satori, Shura, Shanks, Silvers Rayleigh, Vinsmoke Sanji, Scratchmen Apoo, Sakazuki, Sentomaru, Sengoku, Stussy, Smoker, Sabo, Shirahoshi, Sasaki, Tashigi, Tamago, Tsuru, Trafalgar D. Water Law, Trebol, Ulti, Usopp, Vergo, Vista, Who's-Who, X-Drake, Yamato, Roronoa Zoro.

*Seride Geçersiz:


Patrick Redfield.


Gözlem Haki (Kenbunshoku) Kullanımı

En çok kullanılış amacı, başkalarının varlıklarının nerede olduğunu hissedebilmek ve kendi varlıklarına karşı yapılan saldırıları önceden tahmin ederek kendilerini başkalarına karşı koruyabilmek içindir. Rayleigh'e göre, bu güçte ustalaşmak canlıları görüş alanında değillerse veya çok uzaktalarsa bile görmelerini sağlar. Bu şekilde bakıldığında, aslında kişinin kendisi fiziksel bedeni değil, karanlık bir arka planda kişilerin "auraları" görünür. Usopp tarafından Sugar hedeflendiği esnada göründüğü, veya normalde göremeyen Issho'nun dünyaya Gözlem Haki'si kullanarak yaptığı bakış esnasında göründüğü gibi.


Gözlem (Kenbunshoku) Haki ile görünen Aura

Bu Haki türünün kullanıcıları savaştığı rakiplerinin hamlelerini kısa bir süre öncesinden tahmin edebilir. Bu da kullanıcının yeterli beceriyle kendisine doğru yapılan saldırıdan sıyrılmasını, veya yapılan saldırıyı çeşitli yollarla durdurabilmesini sağlar. Bu öngörü, kullanıcının zihninde bir imge gibi belirebilir, veya rakibin ne yapacağı kullanıcının zihin gözünde bir önseziyle hissedilir. Ayrıca kullanıcının, eğer saldırı isabet ederse ne kadar zarar göreceği ve ne kadar acı çekeceği de hissedilebilir. Rakibin saldırısının arkasında ne kadar öldürme isteği varsa, kullanıcının saldırıyı hissetmesi de o kadar fazla mümkündür. Buna rağmen çoğu deneyimli kullanıcı, öldürme isteğinden yoksun saldırıları da hissedebilmektedir.

Luffy zaman atlaması öncesi bu tekniği bilinçsiz bir şekilde Mihawk'a karşı kullanmış olduğu tahmin edilmektedir, saldırıyı almadan önce kollarının koptuğunun resmini zihninde görmüştür, ve rakibinin yapacağı bir sonraki hamleyi tahmin ederek, kolları kesilmeden kısa bir süre önce kollarını geri çekmeyi başarmıştır. Mihawk, Luffy'ye sakin kalmayı becererek saldırısından kurtulmayı başardığını söylemiştir. Zaman atlaması öncesi Luffy yine buna benzer bir güç kullanarak Galdino'nun mumdan yaptığı onlarca sahte vücudu arasından gerçeğini tek hamlede saldırarak doğru tahmin etmiş, ve buna şaşıran ve gerçek vücudunu nasıl anladığını soran Galdino'ya bunu ''sezgi'' olarak açıklamıştır.

Bu Haki türünde üstün olan kullanıcılar, diğer Gözlem (Kenbunshoku) Haki kullanıcılarına kıyasla daha uzun mesafeden etraflarında bulunan canlıları ve daha uzun mesafeden yapılan saldırıları sezebilir, hem Koby hem Helmeppo Gözlem Haki kullanabilmesine rağmen sadece Koby deniz altından yollanan torpidoyu sezebilmiş ve torpido Prodence-Dressrosa krallığı gemisini vurmadan önce torpidoyu durdurabilmiştir.

Ayrıca çok zorlu geçen bir savaş esnasında kullanıcılar Gözlem Haki'lerini sınırlarının ötesinde geliştirerek, az biraz geleceği bile görmeyi öğrenebilir. Charlotte Katakuri, kendisine doğru gelecek olan saldırıları çok daha önceden, yani normal Gözlem Haki'ye kıyasla neredeyse iki hamle öncesini görerek, meyvesinin boşa çıkarma özelliği sayesinde saldırılardan sıyrılmış ve kendi bedenini yapılan saldırılar etrafında bükmüştür. Bu sebepten Katakuri'nin meyve gücü Paramecia olmasına rağmen Gözlem Haki'deki büyük ustalığı sayesinde kendisini adeta bir Logia gücü gibi gösterebilmiştir. Bu teknik, yeterli Gözlem Haki'sine sahip şekil değiştirebilen Logia kullanıcılarının da Silahlanma Haki'li saldırılardan kurtulabileceklerini göstermektedir.

Bu Haki türü ayrıca, kullanıcının diğer canlıların duygularını anlamaya yarar. Örnek olarak Otohime Haki'sinin gücüyle, hırsız balık adamın çilesini hissetmiş, ayrıca Fisher Tiger'ın kalbindeki çığlıkları da duyabilmiştir. Başka bir örnek ise, Aisa'nın Wiper'ın sinirli doğasını hissedebilmesidir. Issho, Dressrosa sakinlerinin hiç kin duymadığını ve Luffy'e yardım ettiklerini yine Haki kullanarak anlamıştır. Bir başka örnekte ise Sanji'nin Punk Hazard adasında Tashigi'nin ağlamasını hissetmesi ve onu Vergo'dan tam zamanında kurtarmasıdır. Aynı şekilde Ace'in, Yamato'nun sadece ellerinin zincirli değil, kalbinin de Kaido tarafından zincirlendiğini söylemesi gibi.

Usopp'un Dressrosa'da kullandığı Gözlem Haki türü ile dürbün veya bu tarz bir yardımcı alet olmadan görülmesi imkansız olan çok uzak mesafede bulunan diğer canlıların ruhları siyah bir arka planda mavi veya beyaz bir ışık olarak görülebilir. Aynı şekilde normalde kör olan Amiral Fujitora'nın siyah bir arka planda Dressrosa'da bulunan insanların ruhlarını çeşitli mavi, kırmızı, sarı ve yeşil gibi farklı renklerde görebilmesi ve bu esnada onların duygularında herhangi bir öfkenin bulunmadığını hissetmesi de buna örnek olarak gösterilebilir.

Bu Haki türüyle diğer canlıların güç seviyelerini de ölçmek mümkündür. Rayleigh Rusukaina'daki 500 adet canlının gücünü hissetmiş ve bunların Luffy'den güçlü olduğunu Haki kullanarak tespit etmiştir. Seride ilk defa ise bu yetenek Karasakal Marshall D. Teach tarafından kullanılmış ve Luffy'nin Haki'sine kıyasla 30 milyon kelle ödülünün az olduğunu düşünmüştür, ancak Luffy'nin 100 milyon kelle ödülünün olduğunu öğrenince de o kadarını beklemediğini söylemiş ve buna şaşırmıştır. Daha sonra Karasakal Teach Impel Down'da Luffy ile karşılaştığında Luffy'nin Haki'sinin daha da güçlendiğini söylemiştir. Başkalarının gücünü sezebilme yeteneğini gösteren karakterler arasında Koby, Hawkins, Bellamy ve Ulti de vardır.

Yeterince eğitim ile bu Haki türü, şekil değiştirebilen Logia ve Özel Paramecia gibi meyve kullanıcılarının, Silahlanma Haki tabanlı saldırılara karşı koyabilmesini sağlar. Gelecek saldırıların bilinmesiyle temastan kaçınılabilir, saldırının hedefindeki bölge meyve gücüyle boşa çıkarılarak saldırıdan kaçınılabilir.

Ayrıca Gözlem Haki kullanabilen Logia kullanıcıları, saldırılarını yaptıktan sonra bilinçli olarak saldırılarının hızını geciktirebilir, belli bir alanda bekletebilir, ve rakiplerinin hareket edeceği noktayı Gözlem Haki ile önceden tahmin ederek saldırılarını buna göre şekillendirebilir. Ace, Beyazsakal ile yaptığı 99.cu dövüşte ''Hotarubi Funadama'' isimli tekniği ile Gözlem Haki ve Logia yeteneklerini aynı anda kullanarak Beyazsakal'ın dikkatini bir anlığına dağıtmış ve Beyazsakal'a beklenmedik bir anda saldırarak Beyazsakal'ın deprem şeytan meyvesi ile saldırıyı durdurmasına rağmen Beyazsakal'ın elini hafifçe yakmayı başarmıştır.

Gözlem Haki'si, diğer Haki türlerine nazaran kullanıldığında mangada gözle görülür bir değişim olmaz (Silahlanma Haki'sinin siyahlaşma efekti, Kral Haki'sinin dalgalanma efekti gibi).

Charlotte Katakuri'ye göre Gözlem Haki'si en iyi sakinken kullanılabilir.



Gözlem (Kenbunshoku) Haki'nin etkisiz kaldığı durumlar

Her ne kadar Gözlem Haki, rakibin saldırılarını hissetmeyi sağlasa da, bu bireysel savunma sistemi birçok yolla atlatılabilir. Örnek olarak rastgele düşünmeden yapılan ataklar Gözlem Haki ile hissedilemez. Örnek olarak, Luffy, yakınındaki bir duvardan yumruklarını sektirerek Enel'in Gözlem Haki'sini aşmayı başarmıştır. Luffy'nin kendisi de saldırıların nereye isabet edeceğini bilmediği için, Enel de bilememiştir.

Bazı nadir durumlarda, kendisinden büyük bir canlı tarafından yutulan ve hala yaşıyor durumda olan canlılar, Gözlem Haki tarafından hissedilemeyebilir. Gözlem Haki kullanıcısı sadece daha büyük yaşam formunu hissedebilir. Enel, Dev Yılan Nola'nın içindeki Luffy'yi, Luffy yılanın midesinden kaçana kadar hissedememiştir. Aynı şekilde Aisa yılanın içindeyken savaşın gidişatını hissedememiş, dışarı çıktığı vakit neler olduğunu anlamıştır.

Ayrıca Gözlem Haki'si kullanıcısını normalden daha hızlı yapmamaktadır. Yani kullanıcının saldırıları atlatması her halükarda kendi hızına, esnekliğine ve dövüş becerisine bağlıdır. Enel saldırıları önceden hissedebilmesine rağmen Luffy'nin en son bitirici vuruşunun hızı kendi kapasitesine göre daha hızlı olduğu için Luffy'nin bitirici saldırısından kaçamamıştır. Aynı şekilde Luffy lastik ikinci vites formunda savaşırken Gözlem Haki kullanan Boa Sandersonia, Luffy'nin hamlelerini okuyabilmesine rağmen Luffy'nin lastik ikinci vites hızına yetişemediği için Luffy'nin saldırılarına maruz kalmış ve yenilmiştir.

Gözlem Haki'si, kullanıcısı odağını kaybettiğinde duraksar. Luffy, birden patlayan top kümesini yakınına getirdiğinde, Satori Gözlem Haki'sinin kontrolünü kaybetmiş ve Luffy arkasından onu yakalayabilmiştir. Gedatsu Gözlem Haki'sinin kontrolünü kaybettiği için Chopper'ı gözden kaybetmiştir. Otohime, imzalı kağıtların yanması sonucunda odağını kaybetmiş ve kendisine doğru gelen silah kurşununu hissedememiş ve aldığı yara sebebi ile ölmüştür.

Ek olarak, kullanıcılar geleceğin yalnızca kendi duyularının algılayabildiği kadarını anlayabilirler. Katakuri, Pudding'in mihrapta ağladığını görebilmiş, lakin uzakta olduğu için neden ağladığını anlayamamış veya duyamamıştır.


Silahlanma Haki'si gibi, Gözlem Haki'sinin de aşırı kullanımda tükenebileceği gözlenmiştir.

Gelişmiş Gözlem Haki (Kenbunshoku) Tekniği


Geleceği Görmek (Future Vision):



En gelişmiş Gözlem tipi Haki kullanıcıları geleceği bile biraz görebilirler. Kullanıcı oluşabilecek olan çok yakın geleceğin küçük bir bölümünü zihninde bir resim olarak görebilir. Bu teknik şekil değiştirebilen Özel Paramecia ve Logia kullanıcıları için Silahlanma (Busoshoku) Haki kullanan kişilere karşı son derece etkili bir karşı önlem alır. Katakuri bu tekniği kullanarak saldırının geleceği noktada vücudunun şeklini değiştirir, ve saldırıyı almış gibi gösterir, ama gerçekte saldırı gerçek vücuduna hiç dokunmamış, sadece havaya temas etmiştir.

Geleceği görmek çok yüksek seviyede beceri gerektirir ve sınırları vardır. Charlotte Katakuri, Vinsmoke Sanji'nin rahibin silahından çıkan kurşunu atlatacağını görmüş ve hemen müdahale etmeye çalışmış, kendisi bizzat Sanji'ye saldırmıştır. Ancak kendi yapacağı müdahalenin sonucunu görememiş ve sonuç olarak Sanji'nin bu saldırıdan da sıyrılmasına şaşırmıştır.

Basit Gözlem Haki kullanışının aksine, geleceği görebilmek daha yüksek derece de konsantrasyon gerektirir. Luffy'nin Wano'da yaptığı dövüşlerden görüldüğü üzere eğer kullanıcı yeterince konsantre olmaz ise gelecek görülemez.

Katakuri 'En Güçlü Tatlı Komutanı' unvanını geleceği görebilme Gözlem Haki tekniğini kullanabilmesine borçludur.


Geleceği Görebilen (Future Vision) Gözlem Haki (Kenbunshoku) Tekniği Kullanıcıları:

Seride Geçerli:

Charlotte Katakuri, Monkey D. Luffy.


Gözlem Haki (Kenbunshoku) Eğitimi

Gözlem (Kenbunshoku) Haki öğrenebilme eğitimi içerisinde göz bağlanarak birçok farklı tarzda saldırıdan sıyrılabilme denemeleri bulunur. İlk önce hayvanlara karşı, daha sonra ise insanlara karşı bu göz bağlanarak yapılan eğitim devam eder. Hayvanlara karşı bu eğitim daha kolay yapılabilir. Çünkü insanlara kıyasla hayvanlar duygularını ve iç güdülerini daha çok belli ederler, insanlar ise aldatabilmeye daha çok meyillidirler.

En önemli bilgi ise her saldırının bir niyete ve bir ipucuna sahip olmasıdır. Rayleigh, Luffy'yi eğitirken ona bir hedef koymuştur, gözleri bağlandığı esnada en az 100 defa arka arkaya yaptığı saldırılardan sıyrılması gerekmektedir.


Gözlem Haki (Kenbunshoku) Hakkında Ek Bilgiler

  • Skypiea'lıların kullandığı Gözlem (Kenbunshoku) Haki konsepti Mantra, basitçe Hinduism düşünce yapısı ile birebir aynıdır, ve aynı isme sahiptir.
  • Mantra aslen ''Tazuna'' olarak isimlendirilmeyi planlanmıştır ancak bundan vazgeçilmiştir, bu ''Dizginler'' veya ''Kontroller'' anlamına gelmektedir.
  • ''World Seeker'' oyununda Luffy bu gücü kullanarak duvarın arkasında bulunan rakiplerini görebilir, zamanı yavaşlatabilir, ve gizlice yapacağı saldırıları geliştirebilir.
  • Sadece animede geçen bir olayda, Luffy lanetli kılıç Nidai Kitetsu'yu Gözlem Haki ile hissedebilmiştir. Bu Zoro'nun Sandai Kitetsu'yu mangada hissedebilmesine benzer bir olaydır.



Silahlanma Haki (Busoshoku)


Silahlanma (Busoshoku / Armament) Haki ayrıca Wano'da ''Ryuo'' olarak bilinir. Ryuo, akan kiraz çiçeği anlamına gelmektedir. Kullanıcısının, ruhunu veya hayat enerjisini kullanarak görünmez bir zırh oluşturmasını sağlar. Aynı şekilde güçlü bir zırh saldırı amacı ile de kullanılabilir ve normalde kullanılan sıradan silahları (tabanca, kılıç, tüfek vesaire gibi) daha güçlü bir hale de getirebilir. Ayrıca bu Haki türü, fiziksel olarak kullanıcısına savunma sağlayan Logia türü şeytan meyvesi kullanıcılarının savunmalarını aşmaya ve diğer farklı şekilde sınırlı olarak savunma sağlayan Paramecia türü (lastik gibi) şeytan meyvesi kullanıcılarının fiziksel savunmalarını aşmaya da yarayabilir.

''Tekkai'' yeteneği gibi bu Haki türü normalde kişiyi ağır yaralayabilecek tehlikeli fiziksel veya enerji tabanlı saldırılardan korumaya yarar.

Üç Haki türünden en çok kullanılanı Silahlanma (Busoshoku) Haki'dir.



Silahlanma Haki'nin (Busoshoku) Geçmişi

İlk kez Garp tarafından, Water 7'da Luffy'nin lastik şeytan meyvesinin savunmasını aşmak ve ona fiziksel olarak zarar vermek için kullanılmıştır.

Sonrasında, Sentomaru Haki'li saldırılarını Lastik Luffy'e karşı kullanmış, Hasır Şapka korsanlarının bilgi eksiklerinden dolayı Sentomaru'nun şeytan meyvesi kullanıcısı olduğunu sanmalarını sağlamıştır. Sonrasında Rayleigh, Silahlanma Haki kullanarak ilk önce Kizaru'yu tekme ile, daha sonra da kılıç kullanarak durdurmuş ve Kizaru'nun kendisine fiziksel savunma sağlayan Logia şeytan meyvesi gücüne rağmen rahatlıkla Kizaru'ya dokunabilmiştir.

İlk kez bu yetenek, Kujalılar tarafından ''Haki'' olarak adlandırılmış, ve Haki'li oklar kullanarak saldırılarını normal ok saldırılarından daha da güçlü hale getirdikleri gözlenmiştir. Marineford savaşı sırasında Haki, hem denizciler hem de korsanlar tarafından benzer şekilde birçok kez kullanılmıştır.

Ayrıca, Yeni Dünya'da Silahlanma Haki'sinin Grand Line'nın ilk yarısına nazaran daha çok yaygın olduğu gözlenmiştir. Luffy eğitimine başlayınca Silvers Rayleigh tarafından Silahlanma tipi Haki detaylı olarak açıklanmıştır.



Silahlanma Haki (Busoshoku) Kullanıcıları:

Seride Geçerli:


Ashura Doji, Bello Betty, Bellamy, Basil Hawkins, Boa Hancock, Boa Sandersonia, Boa Marigold, Blueno, Black Maria, Borsalino, Benn Beckman, Boo, Bastille, Cavendish, Chinjao, Charlotte Counter, Charlotte Raisin, Charlotte Daifuku, Charlotte Oven, Charlotte Linlin, Charlotte Perospero, Charlotte Katakuri, Charlotte Cadenza, Charlotte Smoothie, Charlotte Cracker, Dracule Mihawk, Donquixote Doflamingo, Diamante, Draw, Denjiro, Edward Newgate, Edward Weevil, Eustass Kid, Fukurou, Gol D. Roger, Hyogoro, Issho, Izou, Inuarashi, Jinbe, Jabra, Jack, Jesus Burgess, Jozu, Koby, Kozuki Oden, Karasu, Kikunojo, Kin'emon, Kuzan, Kaido, Kurozumi Kanjuro, Kumadori, Kalifa, Killer, Kawamatsu, King, Kaku, Lucci, Lindbergh, Marguerite, Marshall D. Teach, Marco, Momonga, Monkey D. Luffy, Monkey D. Garp, Morley, Nekomamushi, Page One, Pica, Pekoms, Portgas D. Ace, Pedro, Queen, Raizo, Sai, Shanks, Silvers Rayleigh, Shimotsuki Ryuma, Shimotsuki Ushimaru, Sakazuki, Scratchmen Apoo, Sentomaru, Sengoku, Stussy, Smoker, Sabo, Sasaki, Tashigi, Tamago, Tsuru, Trafalgar D. Water Law, Trebol, Ulti, Vergo, Vinsmoke Sanji, Vista, Who's-Who, X-Drake, Yamato, Roronoa Zoro.

*Seride Geçersiz:

Alpacacino, Alpacaman, Byrnndi World, Douglas Bullet, Batman, Cabelletta, Dice, Fujin, Komei, Kung Fu Dugong, Prodi, Shuzo, Speed, Z.



Silahlanma Haki (Busoshoku) Kullanımı

Kullanıcıyı fiziksel ve enerji tabanlı saldırılardan koruyan bu görünmez zırh, doğal olarak başkalarına vurmak için silah olarak da kullanılabilir. Kullanıcının saldırı gücünü arttırmak için kullanılabilir, ayrıca diğer her türlü sıradan bilindik silahlara eklenerek, kullanım etkisi arttırılabilir. Silahlanma Haki'siyle sarılmış herhangi bir silah, normalde etki edeceğinden çok daha fazla hasara sebep olur. Örnek olarak, Haki'yle sarılmış Kuja savaşçılarının attığı sıradan oklar sert bir taşı kolayca delip geçmiştir. Kılıç Ustaları, Silahlanma Haki'sini kılıçlarına ekleyerek, kılıçlarının hasar veya çentik almasını engellemeye çalışırlar, ve ayrıca yaptıkları kılıç saldırılarını daha da güçlü bir hale getirebilirler. Ayrıca bu Haki türü, Germa'nın bilimsel olarak icat ettiği dış iskelet yeteneğine de eklenebilir, ve kullanıcı normalden çok daha güçlü bir saldırı yapabilir, Sanji'nin Queen'e karşı ''Ifrit Jambe'' kullandığı esnada yaptığı gibi.

Bu Haki türü ayrıca, şeytan meyvesi kullanıcılarının gerçek bedenlerine hasar verebilir, ancak şeytan meyvesi kullanıcısının gücünü kullanmasını engellemez, şeytan meyvesi kullanıcıları hasar alırken şeytan meyvesi güçleri bilinçlerini kaybedene kadar halen aktif kalabilir.

Bu Haki türünün yoğun kullanılması (kaplanması) sonucunda, kullanılan bölge sertleşip, kararabilir. Bu etki kararan bölgeyi daha yoğun yapar ve güç belli bir ölçüde artar. Vergo ve sonrasında Pica'nın gösterdiği gibi, tüm vücudu Silahlanma Haki'siyle kaplamak mümkündür. Luffy "Silahlanma: Koka (Sertleşme)" isimli bu tekniği hikayede kullanan ilk karakterdir.



Silahlanma Haki (Busoshoku) Saldırıları


Silahlanma (Busoshoku): Sertleşme (Koka): Silahlanma Haki'si kullanılarak vücudun veya kullanıcının elindeki nesnenin sertleşmesini sağlamak için kullanılır. İlk olarak Monkey D. Luffy tarafından lastik üçüncü vites ile birlikte, ''Gomu Gomu No Elephant Gun'' saldırısıyla Kraken'e hasar verirken kullanılmıştır. Vücut parçası veya kullanılan nesne sertleştiğinde, kararır ve normal Silahlanma Haki'siyle aynı veya daha fazla miktarda bir güç ortaya çıkarır. Sertleşmenin, normal görünmez Silahlanma Haki'den daha güçlü olup olmadığı bilinmese de daha güçlü olabileceği ima edilmiştir. Şimdiye kadar bu tekniği kullandığı görülen kişiler şunlardır:

Luffy, Vergo, Smoker, Chinjao, Garp, Sabo, Burgess, Doflamingo, Law, Bellamy, Sai, Zoro, Pica, Kin'emon, Kanjuro, Issho, Sanji, Cracker, Jinbe, Linlin, Katakuri ve Rayleigh bu tekniği sergileyen isimlerden bir kaçıdır.

Zephyr, Koka'daki ustalığı nedeniyle "Kara Kol" lakabı almıştır. Koka ayrıca silahlara da uygulanabilir. Vergo, Bambu silahına uygulamıştır, Rayleigh ise sıradan bir odun parçasına, Smoker ise Nanashaku Jitte'sine uygulamıştır. Bu deniz taşıyla birlikte Haki'nin de kullanılabileceğini göstermektedir. Beyazsakal kullandığı Naginata'ya bu tekniği uygulamıştır. Aynı şekilde Kin'emon, Raisin, Zoro, Denjiro, Doji, Inuarashi, Issho, Oden ve Roger'da kılıçlarına bu tekniği uygulamışlardır.



Şeytan Meyvelerine Karşı Silahlanma Haki (Busoshoku)

Şeytan Meyvesi kullanıcıları Silahlanma Haki kullanabilirler. Bu sayede Haki tabanlı saldırılardan daha az etkilenebilirler. Lakin daha güçlü bir atak ile defanslarını kırmak mümkündür. Silahlanma Haki kullanıcısı şeytan meyvesine sahipse iki yetenek birlikte çalışır. Örnek olarak Luffy su altında lastik üçüncü vites ataklarını güçlendirmek için Silahlanma Haki'si kullanmıştır. Doflamingo yeteneğini uyandırdığı Paramecia meyve gücüne Silahlanma Haki ekleyerek saldırısını daha güçlü bir hale getirmiştir.

Silahlanma Haki'si kullanılarak, Logia türü kullanıcılarının asıl bedenlerine zarar verilebilir, ayrıca vücutlarını elemente dönüştürüp genişlettikleri vakit, genişleyen elementler de vücutlarının bir parçası olduğu için bu kısımlara saldırmak da Logia kullanıcılarının asıl bedenlerine zarar verecektir. Paramecia meyvelerinin bedenini değiştirdiği Logia kullanıcıları da ayrıca Silahlanma Haki'siyle hasar alabilirler.

Haki'nin işlevi sadece Logia şeytan meyvesi kullanıcılarına zarar vermekle sınırlı değildir. Ayrıca bazı Paramecia kullanıcılarının yeteneklerini kısmen durdurabilmelerine olanak sağlar. Silahlanma Haki kullanıcısı Smoker'ın, Paramecia operasyon şeytan meyvesi kullanıcısı Law'ın kılıcını ''Room'' içerisinde Silahlanma Haki kullanarak bloklayabilmesi buna örnektir. Veya, Amiraller Akainu, Kizaru ve Aokiji'nin aynı anda Silahlanma Haki kullanarak Paramecia deprem şeytan meyvesi kullanıcısı Beyazsakal'ın John Giant'ı yenerken kullandığı deprem saldırısının yan etkisini bloklayabilmeleri ve idam platformunun deprem ile yıkılmasını engellemeleri gibi.



Silahlanma Haki'nin (Busoshoku) etkisiz kaldığı durumlar

İki Silahlanma Haki'si kullanıcısı savaştığında, daha güçlü Silahlanma Haki'si olanın kazanması daha muhtemeldir. Bu sadece kaba kuvvetle rakibin zırhını aşmanın zorluğundan kaynaklanır. Bazı durumlarda yeterli miktarda kullanılan yüksek seviyede saf fiziksel güç Silahlanma Haki'sinin oluşturduğu defansı bile aşabilir.

Örnek olarak zaman atlaması öncesi Silahlanma Haki kullanamayan Luffy, Silahlanma Haki kullanarak kendisini koruyan Boa Marigold'a karşı kullandığı şeytan meyvesi tekniği ''Gomu Gomu no Stamp'' lastik tekme saldırısı tamamen etkisiz olduktan sonra, ikinci viteste kullandığı ''Gomu Gomu no Jet Bazooka'' lastik şeytan meyvesi tekniği ile kendisini Silahlanma Haki kullanarak koruyan Boa Marigold'u geriye doğru fırlatmış ve onun canını yakabilmiştir.

Aynı şekilde, Katakuri'nin Silahlanma Haki'si o dönemki Luffy'nin Silahlanma Haki'sine karşı üstün olmasına rağmen, Luffy dördüncü vites ''Boundman'' lastik şeytan meyvesi tekniği kullanarak Katakuri'nin üstün Silahlanma Haki savunmasını aşabilmiştir.

Silahlanma Haki, madde üretebilen Paramecia türü şeytan meyvesi kullanıcılarının ürettikleri maddelere saldırı yaparak kullanıcıların gerçek bedenlerine zarar veremez. Örnek olarak gerçek vücudunu ürettiği mukusun altına saklayan Paramecia mukus şeytan meyvesi kullanıcısı Trebol, Luffy'nin Silahlanma Haki kullanarak yaptığı saldırıdan herhangi bir hasar almamıştır. Aynı şekilde Silahlanma Haki ile saldırı almadan önce gerçek vücudunu taşların altına saklayan Paramecia taş şeytan meyvesi kullanıcısı Pica'da, Zoro tarafından yapılan Silahlanma Haki'li kılıç saldırılarının birçoğundan taşların arkasına kaçarak hasar almamayı başarmıştır. Bariyer şeytan meyvesi kullanıcılarının Silahlanma Haki kullanıcıları Bellamy, Cavendish ve hatta Oden'nin saldırılarına karşı da bariyerlerini kullanabildikleri ve kendilerini koruyabildikleri görülmüştür. Kaido'nun sahip olduğu mitolojik Ejderha zoanı şeytan meyvesi de kullanıcıya sahip olduğu sert derisinden ötürü çok güçlü bir savunma sağlamaktadır, ve normalde kullanılan Silahlanma tipi Haki saldırıları bu şeytan meyvesinin sağladığı güçlü savunmayı aşamamaktadır, bu savunmayı aşabilmek için gelişmiş temas etmeden yapılan üst düzey Silahlanma Haki teknikleri gerekmektedir.

Aynı şekilde Marco'nun sahip olduğu mitolojik zoan Anka şeytan meyvesi, Silahlanma Haki'li veya Haki'siz farketmez, aldığı her türlü hasarı iyileştirmeye devam eder, Silahlanma Haki, Marco'nun iyileşme gücünü kullanmasına engel olamamaktadır, bundan ayrı olarak Marco'nun genel olarak bir iyileşme sınırı vardır. Diğer bir örnekte, Hawkins'in sahip olduğu Paramecia hasır şeytan meyvesi sayesinde kullandığı büyücülük yeteneği ile aldığı hasarları başka kişilere aktarabilir, vücuduna Silahlanma Haki'li darbe alıp almaması bir fark yaratmaz, sadece sahip olduğu vudu oyuncak bebeklerinin sayısına ve hasarları aktardığı kişinin gücüne göre bir hasar alabilme limiti vardır.

Silahlanma Haki kullanıcıları, diğer Silahlanma Haki kullanabilen şeytan meyvesi kullanıcılarına karşı savunma yapabiliyor oluşu sadece Silahlanma Haki seviyeleri rakibinden daha yüksek veya birbirlerine yakın seviyelerde ise geçerlidir. Örneğin şeytan meyvesi kullanan Law'ın Silahlanma Haki seviyesi, Vergo'nun Silahlanma Haki seviyesini geçtiğinde veya ona yaklaştığında, Law şeytan meyvesi gücüyle Vergo'nun Silahlanma Haki'sini ve Vergo'nun arkasında bulunan dağı bile kesecek şekilde çok kuvvetli bir şeytan meyvesi saldırısı ile Vergo'yu yenmiştir. Aynı şekilde Law, şeytan meyvesi gücünün Vergo'ya yaptığı saldırıya oranla çok daha azını kullanarak, Tashigi'nin Silahlanma Haki'li olan kılıcını ve Tashigi'yi aynı anda şeytan meyvesi gücünü kullanarak kesebilmiştir, bu da aynı şekilde Law'ın Silahlanma Haki'sinin Tashigi'nin Silahlanma Haki'sinden daha kuvvetli olmasından kaynaklanmaktadır.

Denizci Amiralleri, Sakazuki, Borsalino ve Kuzan aynı anda Silahlanma Haki kullanarak Beyazsakal'ın deprem saldırısını kısmen durdurabilmiştir, saldırı idam platformuna ulaşmasada, arkasında bulunan kasaba depremden ötürü hasar almıştır. Aynı şekilde sadece tek bir saldırıyı durdurmak için 3 Amiralin birden Silahlanma Haki kullanması, tek başlarına aynı deprem saldırısını kısmen bile olsa durduramayabileceği ihtimalini ortaya çıkarmaktadır.

Şeytan meyvesi gücü kullanıcılarını zayıflatan deniz taşının aksine, Silahlanma Haki ile yapılan saldırılar meyve güçlerini kullanmayı engellemez. Örnek olarak zaman atlaması sonrası Luffy, Silahlanma Haki kullanarak Logia gaz şeytan meyvesi kullanıcısı Caesar Clown'ın vücudunu tuttuğu vakit, Caesar Clown aynı anda şeytan meyvesi gücünü kullanıp gaza dönüşebilmiştir.

Ayrıca Boa Sandersonia, Silahlanma Haki kullanarak Lastik Luffy'nin savunmasını yaptığı saldırılar ile aşmış, ancak Lastik Luffy'nin vücudunu yerdeki betona doğru vurarak yaptığı saldırı ise etkisiz olmuştur. Bu Luffy'nin Silahlanma Haki ile tutulduğu vakit bile halen lastik şeytan meyvesi gücünü ve lastik savunmasını dış etkenlere karşı kullanabilmesinden kaynaklanmaktadır. Şeytan meyvesi kullanıcısı Silahlanma Haki'li darbe yese bile, diğer yollarla şeytan meyvesi gücünü kullanarak kendisini korumaya devam edebilir. Örnek olarak Silahlanma Haki kullanabilen kılıçustası Tashigi, Logia tipi kar şeytan meyvesi kullanıcısı Monet'in meyve gücünü kullanmasını engelleyememiş, ve Logia kullanıcısı Monet'e yenilmeden önce son anda bir diğer Silahlanma Haki kullanıcısı Zoro tarafından kurtarılmıştır.


Silahlanma Haki, her ne kadar şeytan meyvesi kullanıcılarına zarar verse de, deniz taşı gibi meyve gücünü kullanmayı engellemez. Sadece Silahlanma Haki'nin temas ettiği vücudun belli bir bölgesine hasar vermesine sebep olur.

Uzun süre kullanıldığında, kişinin taşıdığı ruh veya yaşam gücü de sınırlı olduğu için Silahlanma Haki'si de tükenmektedir. Sınıra ulaşıldığında, kişi bir süreliğine Silahlanma Haki'si kullanamamaktadır. Göründüğü kadarıyla, Haki ne kadar çok kullanılırsa, o kadar çabuk tükenmektedir.



Silahlanma Haki (Busoshoku) Eğitimi

Diğer iki çeşit Haki'de olduğu gibi, Silahlanma (Busoshoku) Haki'de eğitim olmadan çok gergin ve stresli bir durumda uyanabilir. Portgas D. Ace'in Kor-Amiral Draw ile yaptığı dövüş buna örnek olarak gösterilebilir. Gözlem Haki'nin uyanışında olmadığı gibi, Silahlanma Haki uyanışı sadece bir anlığına olabilir, ve kullanıcı bunu tam anlamıyla öğrenebilmek için sürekli kullanmaya çalışmalıdır, Luffy'nin patlayan yaka zincirini ve patlayan kelepçeyi gelişmiş Silahlanma Haki ile içten yok edebilmesi, ancak daha sonradan bu gücü eğitim olmadan bir daha kullanamaması gibi.

Ayrıca bu tip Haki'yi geliştirebilmenin en iyi yolu dövüş tecrübesinden geçmektedir. Luffy bu tip Haki'yi öğrenmeye çalışırken, Hyogoro bu gücün Luffy'nin vücudundan ''akması'' gerektiğini ve kendisini sıkmaması gerektiğini söylemiştir. Gergin ve stresli durumlarda bu yeteneğin ortaya çıkması örneği yine Luffy'nin patlayan yaka zincirlerini içten kırarak hem kendisini hem de Hyogoro'yu kurtardığı durumda görülebilir.



Gelişmiş Silahlanma Haki (Busoshoku) Teknikleri

Dışa Yayan (Emission) Silahlanma Haki (Busoshoku):



Silahlanma Haki'de yetenekli olan kişiler, Silahlanma Haki'yi vücutlarının bir kısmından akıtarak dışa yayabilirler ve ufak boyutta bir görünmez patlama oluşturabilirler ve bu da hedef aldıkları bölgeyi çok kuvvetli bir yumruk almış gibi ileriye doğru fırlatabilir, böylece kullanıcılar rakiplerine fiziksel temas etmeden bile saldırabilir. Aynı şekilde bu tekniği kullanarak görünmez bir bariyer oluşturup kendilerini rakibin saldırısına temas etmeden koruyabilirler. Sasaki'nin adamlarının kullandığı patlayıcı silahlara karşı Yamato'nun Momonosuke'yi korurken kullandığı bariyer, aynı şekilde Zoro'nun Kaido ile Big Mom'ın birlikte yaptığı ''Hakai: Conquest of the Sea (Denizin Fethi)'' adlı saldırısını birkaç saniyeliğine geciktirirken kullandığı bariyer bunlara örnek sayılabilir.

Luffy'nin Wano'da söylediği üzere bu çeşit Silahlanma Haki diğer bilindik temas eden Silahlanma Haki'den üstündür ve bu sebepten Luffy Kaido'ya karşı bu tekniği kullanmayı amaçlamıştır.

Ayrıca Rayleigh bu tekniği Rusukaina adasında bulunan dev filin ayağı ile yaptığı saldırıya karşı kullanmış, ve filin ayağına dokunmadan fili geriye doğru ittirebilmiştir.


Dışa Yayan (Emission) Silahlanma Haki (Busoshoku) Kullanıcıları:

Seride Geçerli:

Ashura Doji, Borsalino, Boa Marigold, Charlotte Linlin, Denjiro, Edward Newgate, Gol D. Roger, Hyogoro, Inuarashi, Kawamatsu, Kaido, Kuzan, Kin'emon, Monkey D. Luffy, Nekomamushi, Kozuki Oden, Silvers Rayleigh, Sakazuki, Sentomaru, Yamato, Roronoa Zoro.


İçten Yok Eden (Internal Destruction) Silahlanma Haki (Busoshoku):


Dışa yayma Silahlanma Haki tekniğinin bir adım gelişmiş versiyonudur. Dokunarak, tutarak veya Silahlanma Haki'yi o bölgeye yayarak bu teknik kullanılabilir. Bu teknik çok büyük miktarda içsel hasar yaratır ve bilinen en kuvvetli Silahlanma Haki (Busoshoku) tekniğidir. Bu teknik özellikle kolayca yok edilemez nesnelere karşı işe yarar, üç ayrı seferde Rayleigh ve Luffy patlayıcı yaka zincirlerinin ve kelepçelerin bombalarını patlamadan önce içten kırarak etkisiz hale getirebilmiştir. Ayrıca Luffy yumruğunu sadece ağaca yaklaştırarak ağacı içeriden patlatmayı başarmıştır.


İçten Yok Eden (Internal Destruction) Silahlanma Haki (Busoshoku) Kullanıcıları:

Seride Geçerli:

Monkey D. Luffy, Silvers Rayleigh.



Silahlanma Haki (Busoshoku) Hakkında Ek Bilgiler
  • Silahlanma Haki'si, ''Tekkai'' yeteneği ile çok benzer ve neredeyse aynıdır. Jinbe, Who's-Who ile yaptığı dövüşte Who's-Who'nun ''Ranyaku'' saldırısını kullandığı Silahlanma Haki ile bloklamış ve ''Buna Tekkai diyeyim mi?'' diye Who's-Who'ya karşılık vermiştir, ve iki tekniğin benzerliğini ve yakınlığını dile getirmiştir.
  • Koka tekniğinin çevirisi ayrıca ''vulkanizasyon'' olarak çevrilebilir, bu lastiğin daha sert bir maddeye çevrilmesi sürecidir.
  • Silahlanma Haki'si kullanıcıları, şeytan meyvesi güçlerini aynı anda kullanabilirler. Silahlanma Haki'si şeytan meyvesi gücüne engel teşkil etmez. Sadece rakip şeytan meyvesi kullanıcısının şeytan meyvesi savunmasını kısmen aşarak, zarar verilmesini sağlar. Meyve kullanıcıları iki gücü birleştirebilir ve şeytan meyvesi gücü ile daha güçlü Silahlanma Haki yüklü saldırılar kullanabilirler.
  • Silahlanma tipi Haki seride en fazla kullanılan Haki türüdür.
  • Haki'yle gelen siyahlaşma çok yaygın olsa da, zaman atlamasından önce Marineford savaşında bile siyahlaşma hiç kullanılmamıştır. Sebebi bilinmemekle birlikte, zaman atlaması sonrası muhtemelen okuyucuların Silahlanma Haki kullanılan sahneleri daha iyi ve çabuk kavrayabilmesi içindir.
  • Luffy lastik dördüncü vites formundayken, Silahlanma Haki'si vücudunda alev şeklini alır. İlk defa Silahlanma Haki'sinin yayılıp, bir şekle büründüğü gözlenmiştir. Koca Ana Charlotte Linlin'in Haki'si de aynı formu alır, lakin sadece koluyla sınırlıdır. Katakuri ''Zan Giri-Mochi'' atağını kullandığında da Haki'si alev formu alır.
  • Animede Silahlanma Haki'si kullanıldığında mangaya göre daha fazla görsel efekt kullanılır. Bu efektler, Luffy kullandığında kırmızı renk, Sai kullandığında yeşil renk, Zoro, Fujitora ve Sanji için ise siyah ve mor kullanılır. Kinemon için ise mor ve Kanjuro için ise pembe renktir. Luffy gelişmiş Silahlanma Haki kullandığında ise rengi turuncu bir hal almıştır.
  • ''Ryuo'' , ''Ejderha Kral'' ile aynı şekilde telaffuz edilir.
  • Jinbe Silahlanma Haki'si kullandığı görünen ilk Balık Adamdır.
  • Pekoms Silahlanma Haki'si kullandığı görünen ilk Minktir.
  • Sadece Animede bazı hayvanlar Silahlanma Haki kullanabilmiştir, Alpaka Alpacacino ve Kung-fu Denizineği, bunlar ''non-canon'' olarak sayılır, yani seride geçerli sayılmazlar.


Kral Haki (Haoshoku)


Kral (Haoshoku / Supreme King) Haki eğitimle elde edilemeyen, nadir bir Haki türüdür. Sadece birkaç milyonda bir kişide ortaya çıkar. Bu Haki türü kullanıcısının diğerlerine irade gücüyle üstünlük kurmasını sağlar.

Söylenene göre bu Haki türüne sahip olan kişilerde ''Kral kumaşı'' vardır.



Kral Haki'nin (Haoshoku) Geçmişi

İlk olarak Shanks tarafından, Kıyıların Lordu isimli yırtıcı bir deniz canlısını korkutmak için kullanılmıştır. Lakin o zamanlar tam olarak ne olduğu açıklanmamıştır. Sonrasında Beyazsakal'ın gemisinde Shanks birçok korsanı bayıltmış, Beyazsakal korsanları 3.tümen komutanı Jozu bu esnada Shanks'ın Haki'sine övgüde bulunmuştur.

Luffy bu gücü ilk defa Duval'ın boğası Motobaro'ya karşı kullanmıştır. Amazon Lily'de Luffy, Sandersonia ve Marigold'la savaşırken bu gücü tekrar kullanmış, dövüşü izleyen Kuja savaşçılarının büyük bir bölümünü bayıltmıştır. Bu kullanımından sonra bu güç ilk kez ''Haoshoku Haki'' olarak isimlendirilmiştir. Marineford savaşında Luffy'nin sergilediği bu güç hem Beyazsakal'ın hemde Amirallerin kendisini fark etmesini sağlamış ve kendisini savaşta birinci hedef haline getirmiştir. Luffy bu gücü gösterdikten sonra Beyazsakal kendi adamlarına savaşta Luffy'yi desteklemelerini emretmiştir.

Zaman atlamasından sonra, Luffy bu yeteneğini ilerletmiş, ve Rusukaina adasındaki devasa boyuttaki vahşi hayvanları bile evcilleştirebilmiş ve onları emri altına almıştır. Ayrıca sadece belli bir gruba yönelik Haki kullanabildiğini de göstermiş, diğer masum kişileri bayıltmamıştır.


Ayrıca iki ayrı Kral Haki kullanıcısının çarpışması, şok dalgası yaratmış, deprem şeytan meyvesi gücü Gura Gura No Mi'ye benzer şekilde havayı çatlatmıştır. Luffy ve Don Chinjao'nun Kral Haki'lerinin çarpışması sonucu oluşan şok dalgaları, yerde yatan gladyatörleri suya düşürecek kadar kuvvetlidir. Luffy ile Doflamingo'nun Kral Haki'lerinin çarpışması Law'ın yerde hareketsiz yatan bedenini kendilerinden uzaklaştırmıştır. Luffy ile Katakuri'nin Kral Haki çarpışması sonucunda oluşan şok dalgası ise ayna dünyasında bulunan taşları yerinden oynatmıştır.

Bu Haki türünün üç tür kullanımı vardır. Birincisi yaygın kullanım olan hızlı salınımla zayıf iradelileri bayıltmaktır. İkinci kullanımı ise, sürekli salınım ile hem etraftaki zayıf iradelileri bayıltıp hemde etrafa bir basınç uygulayarak canlılardan başka diğer cisimleri de etkilemektir. Üçüncü türü ise saldırılara katılarak yapılan gelişmiş tekniktir, ve yapılan saldırıyı çok daha güçlü bir hale getirebilir.


Kral Haki (Haoshoku) Kullanıcıları:

Seride Geçerli:


Boa Hancock, Chinjao, Charlotte Katakuri, Charlotte Linlin, Donquixote Doflamingo, Edward Newgate, Eustass Kid, Gol D. Roger, Kaido, Monkey D. Luffy, Kozuki Oden, Portgas D. Ace, Silvers Rayleigh, Shanks, Sengoku, Yamato, Roronoa Zoro.

*Seride Geçersiz:

Douglas Bullet, Naguri.


Kral Haki (Haoshoku) Kullanımı

Bu Haki türü, diğerlerinin iradelerine hükmetmeyi sağlar. En yaygın kullanım biçimi zayıf olanlara uygulayarak, onları bayıltmaktır. Kral Hakisi'nde yeterince deneyimli olmayanlar, etraflarındaki dost veya düşman zayıf iradeli herkesi bayıltırken, daha uzman olanlar kalabalık gruplarda bile sadece belli başlı kişileri hedef alarak nokta atışı ile istedikleri zayıf kişileri de bayıltabilirler.

Güçlü irade sahipleri, Kral Haki'nin etkilerine dayanabilir, hatta yok sayabilirler. Birini bayıltmak, kullanıcılar arasındaki irade gücü farkına bağlıdır. İrade güçleri arasındaki fark ne kadar çoksa, Kral Haki ile o kadar kolay bayıltılabilir.

Rayleigh'e göre bu tür Haki eğitimle geliştirilemez. Kullanıcının iradesi güçlendikçe, Kral Haki'de güçlenir. Toparlanma aşamasında, Kral Haki mağdurlarının bedenlerinden bir ürperme geçtiği gözlenmiştir. Lakin kısa süre sonra bu etki geçmektedir. Ayrıca bu Haki türüyle nesneleri parçalamakta mümkündür. Shanks, Kral Haki kullanarak Beyazsakal'ın gemisinin tahtalarını çatlatmıştır.

Ana özelliklerinden biri, iradesi zayıf olanlara zarar vermeden onları bayıltmaktır. Luffy, kendisinin Prenses Shirahoshi'yi kaçırdığını düşündüğü siviller ona saldırınca, onlara zarar vermeden bayıltmıştır. Dressrosa'da Zoro masum sivilleri kesmek istemediğini söyleyince Luffy Kral (Haoshoku) Haki kullanarak onlara zarar vermeden bayıltabileceğini söylemiştir. Ayrıca, kendilerinden zayıf iradeye sahip düşmanları bayıltarak, savaşı başlamadan önce bitirip, gereksiz çatışmalardan kaçınmayı da sağlar. Luffy'nin Demaro Black ve taklitçi Hasır Şapkaları hızlıca bayıltması ve hiçbir şey olmamış gibi yoluna devam etmesi buna örnek sayılabilir. Ayrıca Luffy'nin Yeni Balık Adam Korsanları üzerinde gösterdiği gibi, düşmanın savaş gücünü büyük ölçüde azaltmasını da sağlar.

Başka bir avantajı ise, Luffy'nin Kraken ve Dövüşen Boğa gibi vahşi canavarları evcilleştirmesini sağlar, ve onları kendine müttefik yapar.



Kral Haki'nin (Haoshoku) etkisiz kaldığı durumlar

Luffy, zaman atlaması sonrası Balık Adam adasında dövüştüğü zamanki güç seviyesi ile 100.000 balık adam arasından sadece 50.000 balık adamı bayıltabilmiştir. Eğer Luffy'nin o dönem ki seviyesi Rayleigh veya Shanks düzeyinde olsaydı dövüş esnasında 100.000 balık adamın hepsini bayıltabilmenin de mümkün olduğu söylenmiştir. Bunun sebebinin balık adam adasındaki savaşçıların zayıf olmalarından kaynaklandığı söylenmiştir, karşılaşılan savaşçılar ne kadar güçlü iradeli olursa Kral Haki'nin bayıltma yeteneği de bir o kadar etkisini kaybeder.

Bayıltabilme etkisi genellikle zayıf iradeli insanlar üzerinde işe yarar. Luffy Marineford savaşı sırasında Kral Haki kullandığında, sadece Jango ve Galdino gibi zayıf denizcileri ve korsanları bayıltmıştır. Daha güçlü iradeye sahip denizciler ve korsanlar ayakta kalmayı başarmıştır.

Aynı şekilde Rayleigh, Sabaody adasında Kral Haki kullandığında, Law ve Kid, ve onların tayfalarındaki kişiler bayılmamıştır. Sadece Law'ın tayfasından Shachi kısa süreli olarak sersemlemiş, ama bayılmamıştır.



Kral Haki'nin (Haoshoku) Gerektirdiği Nitelikler

Trebol ve Marigold'a göre, Kral Haki, kişinin ''kral kumaşına'' sahip olduğunun, ve kullanıcının cennet tarafından seçildiğinin göstergesidir. Gerçekten de Kral Haki'ye sahip olduğu gösterilenler kral makamına denk veya krala yakın pozisyonlara sahip oldukları gösterilir, ve ayrıca çok saygı duyulan unvanlara sahiptirler. Ancak asil bir soydan gelmelerine ve asil aileler ile bir kan bağına sahip olmalarına gerek yoktur, sadece büyük bir tutkuya veya hırsa sahip olmaları gerekmektedir.

  • 'Snake Princess' Yılan Prenses Boa Hancock, ayrıca Korsan İmparatoriçesi olarak bilinir. Amazon Lily'nin lideridir, eski Shichibukai'larden biridir ve Kuja Korsanlarının kaptanı ve lideridir.
  • 'Big Mom' Koca Ana Charlotte Linlin, Totto Land'in kraliçesidir. İmparator Yonko'lardan biridir ve Koca Ana Korsanlarının kaptanıdır. Ayrıca Charlotte Ailesinin reisidir, ve 4 milyarın üzerinde bir kelle ödülüne sahiptir.
  • 'Minister of Flour' Un Şansölyesi Charlotte Katakuri, Big mom'ın ikinci erkek çocuğu ve 3 Tatlı Komutanından biridir ve en güçlü tatlı komutanı olarak bilinir, Gözlem Haki'si geleceği görebilecek kadar kuvvetlidir, ve 1 milyarın üzerinde bir kelle ödülü vardır.
  • 'Drill' Matkap Don Chinjao, unvanı Sai'ye devretmeden önce ''Don'' ismi vardı. Chinjao ailesinin reisidir ve Happo Donanmasının 12. lideri, ve 500 milyon kelle ödülüne sahiptir.
  • 'Heavenly Demon' Gök İblisi Donquixote Doflamingo, Dressrosa'nın eski kralı, eski Shichibukai, ve eski Dünya Asili ve Yeraltının kralıydı, Donquixote korsanlarının kaptanı ve lideriydi.
  • 'Whitebeard' Beyazsakal Edward Newgate, İmparator Yonko'lardan biriydi ve Beyazsakal Korsanlarının kaptanı ve lideriydi, dünyanın en güçlü korsanı olarak kabul edilmiştir, 5 milyarın üzerinde bir kelle ödülüne sahipti.
  • 'Fire Fist' Ateş Yumruk Portgas D. Ace, Korsanlar Kralının oğlu, bir bakıma prensti ve geleceğin Korsanlar Kralı olma potansiyeline sahipti ve Beyazsakal'ın varisi olarak görünürdü. Ayrıca Maça Korsanlarının kaptanıydı. Sonrasında Beyazsakal Korsanlarının 2. tümen komutanı olmaya layık görüldü, ve 550 milyon kelle ödülüne sahipti.
  • 'Red Haired' Kızıl Saçlı Shanks, İmparator Yonko'lardan biridir, Kızıl Saç Korsanlarının kaptanı ve lideridir. Korsanlar Kralının çırağı olarak korsanlığa başlamıştır. Sonrasında Luffy'e verdiği Hasır Şapkayı, ilk önce Korsanlar Kralından teslim almıştır. 4 milyarın üzerinde bir kelle ödülüne sahiptir.
  • Kozuki Oden, Wano'nun hükümdarının gerçek varisi, ve aynı zamanda Kuri'nin Hükümdarı olmuş ve Kuri'yi tekrardan Wano'ya kazandıran lider olmuştur, daha sonra Beyazsakal'ın 2. tümen komutanı olmaya layık görülmüş ve birçok kişi tarafından Wano'nun gerçek hükümdarı olarak görülmüştür.
  • 'Straw Hat' Hasır Şapka Monkey D. Luffy, Hasırşapka korsanlarının lideri ve kaptanıdır, kelle ödülü 1 milyarın üzerine çıkmış ve beşinci İmparator Yonko olarak gösterilmiştir.
  • 'Pirate Hunter' Korsan Avcısı Roronoa Zoro, birçok kişi tarafından Luffy'nin sağ kolu olarak kabul edilmiştir.
  • Eustass 'Captain' Kaptan Kid, en kötü korsan jenerasyonun en önde gelen korsan kaptanlarından ve liderlerinden birisidir, 470 milyon kelle ödülüne sahiptir.
  • 'Pirate King' Korsanlar Kralı Gol D. Roger, Korsanlar Kralı unvanına sahiptir ve Roger korsanlarının kaptanı ve lideridir. 5 milyarın üzerinde bir kelle ödülüne sahipti.
  • 'Dark King' Kara Kral Silvers Rayleigh, Kara Kral lakabı vardır ve Korsanlar Kralının sağ koludur, ve Roger'ın yokluğunda Roger korsanlarına liderlik etmiştir.
  • 'Buddha' Buda Sengoku, Uzun bir dönem Filo Amirali olarak görev yapmış ve denizcilerin bir dönem ki en etkili lideridir.
  • 'King of the Beasts' Canavarlar Kralı Kaido, İmparator Yonko'lardan biridir ve Canavar korsanlarının lideridir, dünyanın en güçlü yaratığı olarak kabul edilir. 4 milyarın üzerinde bir kelle ödülüne sahiptir.
  • Yamato, dünyanın en güçlü yaratığı Kaido'nun kızıdır ve kendisini yeni Oden olarak görür, Kaido onu Wano'nun yeni Shogun'u yapmak istemiştir.
Her ne kadar nadir bir güç olsa da, Don Chinjao Yeni Dünya'nın bu gücü taşıyanlarla dolu olduğunu söylemiş ve Luffy'nin Korsanlar Kralı olmak için bu güce sahip olanlarla savaşması ve onların üzerinde bir güç göstermesi gerektiğini söylemiştir.



Gelişmiş Kral Haki (Haoshoku) Teknikleri

Kral Haki'yi (Haoshoku) Vücuda ve Nesnelere Katabilme (Infusion):



Sadece çok çok az sayıda en güçlü Kral (Haoshoku) Haki kullanıcıları yaptıkları saldırılara, kullandıkları çeşitli silahlara ve vücutlarına Kral Haki'yi katabilir, ve yaptıkları saldırıları veya yaptıkları savunmayı çok daha güçlü bir hale getirebilirler. Bu Silahlanma Haki'ye oldukça benzerdir. Kullanıcılar saldırılarına Kral Haki kattıktan sonra, ufak miktarda siyah renkli yıldırımlar ortaya çıkar, bu siyah renkli yıldırımlar Roger, Newgate, Kaido, Luffy, Linlin ve Yamato saldırılarına Kral Haki kattıktan sonra ortaya çıkmıştır. Ancak Zoro'nun Kaido'ya karşı kullandığı ''Asura: Dead Man's Game (Ölü Adamın Oyunu)'' isimli saldırısında ve Oden'in Dağ Tanrısı isimli vahşi canavara karşı kullandığı ''Paradise Waterfall (Cennet Şelalesi)'' isimli saldırısında siyah renkli yıldırımlar görülmemiştir.

Bu tekniği kullanarak yapılan çarpışma esnasında, Roger ve Newgate'in yarattığı şok dalgaları bütün bir adayı kapsayacak kadar büyüktür, ve bu çarpışmadan ötürü oluşan devasa şok dalgası sebebiyle, bazı korsanlar havaya doğru fırlatılmış, hatta bazı ağaçlar kökünden kopmuş ve devasa boyuttaki Beyazsakal'ın gemisi bile bu çarpışmadan ötürü etkilenmiştir.

Bu teknik o kadar kuvvetli bir tekniktir ki, Luffy bunu öğrendikten sonra dünyanın en güçlü yaratığı olan Kaido ile bir süre boyunca denk olarak teke tek dövüşebilmeyi başarmış, ve Kaido'nun yaptığı saldırıya dokunmadan sadece tek bir ayağını kullanarak durdurabilmiştir. Luffy, daha önce kullandığı dışa yayan gelişmiş Silahlanma (Busoshoku) Haki tekniklerinin bu vücuda veya nesnelere Kral (Haoshoku) Haki katan teknik olmadan ''çok sığ'' kaldığını söylemiştir. Buna benzer bir şekilde Kaido, Dokuz Kızıl Kın üyeleri Inuarashi, Denjiro, Kin'emon ve Doji'nin ortaklaşa kullandığı ''Paradise Totsuka (On Elli Cennet)'' gelişmiş Silahlanma (Busoshoku) Haki ekli saldırısının sebep olduğu yaranın, Oden'in Kral Haki kullanarak sebep olduğu yaraya kıyasla ''çok sığ'' kaldığını söylemiştir.

Daha önce Luffy'nin Silahlanma Haki dışa yayma tekniğini kullanarak yaptığı savunma esnasında Kaido'nun silahı Silahlanma Haki yüklü Luffy'nin kollarına hasar verebilirken, aynı Luffy Kral Haki'yi basit bir tekmeye katarak kullandığı vakit Kaido'nun aynı saldırısını tekme ile durdurmayı başarmıştır.

Şuana kadar bu tekniği kullanabilen çok az sayıda kişi aynı zamanda genel olarak Silahlanma Haki'de yetenekli olan kişilerdir, bu teknik ile gelişmiş dışa yayan Silahlanma (Busoshoku) Haki yeteneklerini birleştirip daha da verimli bir şekilde saldırı yapabilirler.

Bu gelişmiş Kral (Haoshoku) tekniğini kullananlar aynı zamanda dışa yayan Silahlanma (Busoshoku) Haki'yi de genel olarak aynı anda kullanmışlardır ve bu tarz yaptıkları saldırıları Kral (Haoshoku) Haki katarak daha da güçlü bir hale getirmişlerdir. Ancak dokunmadan yapılan şok dalgasına benzer her saldırı Kral Haki katılarak yapılan saldırılar ile karıştırılmamalıdır. Kaido'nun ''Ragnaraku'' isimli saldırısı direk olarak Luffy'ye temas etmiş ve uzaktan şok dalgası gibi hasar vermemiştir, ve aynı zamanda Kaido yaptığı bu saldırıya Kral Haki katmıştır. Yani dışa yayan Silahlanma (Busoshoku) Haki ile Kral (Haoshoku) Haki katılarak yapılan saldırıların ayrıldığı nokta budur.

Bu saldırılar Kaido'nun ''Ragnaraku'' isimli saldırısında görüldüğü üzere saldırdıkları noktaya temas ederekte yapılabilir. Aynı şekilde temas edilerek yapılan Kral Haki saldırılarına Oden'in kullandığı ''Paradise Waterfall (Cennet Şelalesi)'' isimli saldırısı ve Zoro'nun kullandığı ''Asura: Dead Man's Game (Ölü Adamın Oyunu)'' isimli saldırısı örnek gösterilebilir.



Kral Haki'yi (Haoshoku) Vücuda ve Nesnelere Katabilen (Infusion) Kullanıcılar:

Seride Geçerli:


Charlotte Linlin, Edward Newgate, Gol D. Roger, Kaido, Monkey D. Luffy, Kozuki Oden, Shanks, Yamato, Roronoa Zoro.


Kral Haki (Haoshoku) Eğitimi

Şuana kadar gösterilenlere göre bu Haki'nin bir eğitim şeklinin olup olmadığı bilinmemektedir, çünkü bu tip Haki'nin öğretilemeyeceği söylenmiştir, sadece milyonda bir kişilerin bunu uyandırdıktan sonra kontrol edebileceği söylenir. Şuana kadar gösterilen olaylarda bu gücü kullananlar gergin ve stresli durumlarda bilinçsiz bir şekilde bu gücü ortaya çıkarmıştır ve bu esnada sarsılmaz bir iradeye sahip oldukları da gösterilmiştir.

Aslen bu güç kullanıcının ruhundan geldiği için, ancak kişi geliştiği vakit bu güçte paralel olarak gelişir.


Kral Haki (Haoshoku) hakkında Ek Bilgiler

  • Boa Hancock, Yamato ve Charlotte Linlin bilinen kadın Kral Haki kullanıcılarıdır.
  • Roger, Ace ve Luffy, D.'nin iradesini taşıdığı bilinen Kral Haki kullanıcılarıdır.
  • Ceasar Clown'ın Karakuni isimli atağı, G-5 birimindeki bir denizci tarafından Kral Haki'si sanılmıştır.
  • Haki, başka birçok serideki ''Ki'' mantığına benzerdir ve esası Çin felsefesindeki "Qi'dir".
  • Kuzey Mitolojilerindeki güçlü korsanlara takılan lakap olan İskandinav Deniz-Krallarına ayrıca ''Haki'' ismi verilmiştir.
  • Law, Ope Ope no Mi yeteneğinin ''Room'' özelliğinin sınırları dahilinde devasa nesnelerin bile yerlerini değiştirebilir, ancak çok üst düzey Haki kullanıcıları olan Kaido ve Linlin'in Haki'lerinin ''çok güçlü'' olması sebebiyle ''Room'' gücünün yer değiştirme tekniğinin onlara karşı işe yaramadığını söylemiştir, ancak bunun hangi Haki tipinden kaynaklı olduğu söylenmese de hem Kaido'nun hem de Linlin'in Kral (Haoshoku) Haki kullanıcıları olmasından ötürü, bunun bu Haki tipinden dolayı olması yüksek ihtimaldir.
  • Sengoku, şuana kadar gösterilen korsan olmayan tek Kral Haki kullanıcısıdır.
  • Kral (Haoshoku) Haki, şuana kadar alternatif bir ismi olmayan tek Haki türüdür. Silahlanma (Busoshoku) Haki için ''Ryuo'', ve Gözlem (Kenbunshoku) Haki için ''Mantra'' isimleri kullanılmıştır.
  • Bu zamana kadar Kral Haki'ye sahip olduğu gösterilen kişiler eğer birisinin emrinde çalışıyorlarsa, bu her zaman diğer bir Kral Haki kullanıcısının emrinde olmuştur. Bu istisnayı bozabilecek iki isim Kong veya Xebec olabilir. Sengoku ve Beyazsakal, Kaido ve Linlin'in onların emrinde çalıştıklarından dolayı.

Hak Sahibi
Kaynak: https://onepiece.fandom.com/wiki/Haki
İlk Çeviren: Erkan12
1. Güncelleyen : God (2018)
2. Güncelleyen: Erkan12 (2021)
Yayınlandığı Site:
korsanfan.com
 
Son düzenleme:
@ Marco... Harika bir çeviri eline sağlık... Yalnız kafama bir şey takıldı hoca... Rayleigh'in dediği gibi bu güç silahlara da doldurulabiliyor... Yalnız nasıl doldurma... Benim anladığım kadarıyla bu silahı tutan kişinin atağa kalkarken vücudunun silahla temas eden kısmından silaha akan bir güç olduğudur... Bu durumda Kuja kabilesindeki Luffy'ye ok atan her kadında olduğu anlamına da gelmiyor mu? Örneğin Marguerite da? Yoksa ne bileyim, bütün cephaneliği Hancock'un önüne yığıp doldur mu diyor elemanlar??? Ki böylesi çok saçma olur bana kalırsa... Eğer silahı tutan kişinin Hakisi ise; bazı arkadaşların yaptığı bu mudur yani "fetheden'in rengi", güçsüz rakipleri, zaten tokadı yer yemez saf dışı kalacak adamları mı bayıltıyor tarzı yorumlar da anlamını kaybediyor... Ama öte yandan Luffy Kuja'lı haki kullanıcılarını bu güçle bayıltmışken, Shanks WB'nin tümen komutanlarını işletemedi... Bu onun hakisini tam olarak salmamasından mı, yoksa tümen komutanlarının her birinin Luffy ayarında adamlar olmasından mı kaynaklanıyor???
 
kardeş Jozu Aoikiji ye vurduğunda buz gibi parçalanıyor galiba. senin resim koyduğun kısımda acaba hakisiz mi vuruyor?
 
filler olsa bile sonuçta o güç ona ait :D fillerde yapıp normalde yapamıcagı bişi yoktur sanırım
İyi yakalamışsın ama filler'larda daha önce zoro çok rahat bi şekilde çelik zincirleri kesmişti.Mr.1'i yenerken ne kadar zorlandığını biliyoruz.Dururken bi anda teyakkuza geçip düşmanı hissetme olayı zoroda da var.Daha önce görmüştük...
 

Bu Konuya Bakmış Kullanıcılar (Üye: 0, Ziyaretçi: 1)

Korsanfan.com Her Hakkı Saklıdır. 2008-2023.
Tasarım Korsanfan V.6.0
Yukarı Çık