Korsanfan.Com - One Piece Türkiye
Korsanfan.Com - One Piece Türkiye
Neler yeni

En Sevdiğiniz 5 Seinen Manga/Anime

Evet arkadaşlar, shounen mangalar için böyle bir konu var bildiğiniz gibi. Ben de seinenler için de olması gerektiğini düşündüm ve bu düşüncede başka arkadaşları da görünce konuyu açmaya karar verdim. Benim listem şu şekilde:

1- Berserk: 24 yıldır devam eden ve Miura Kentaro ustanın bu rahatlığıyla bir o kadar daha devam edecekmiş gibi görünen bu eşsiz manga tahmin ediyorum ki benim gibi birçok kişinin de 1. sırasında yer alacaktır. Çizim konusunda Berserk'in yanına yaklaşabilen bir manga görmedim, her sayfası bir sanat eseri adeta. Bunun yanında yaratılan evren şahane ve karakterler de başarılı. Ayrıca okuduğum mangalar içinde en cesur sahnelere yer veren de yine Berserk.
2- 20th Century Boys: Naoki Urasawa, Oda'dan sonra favori mangakam ve 20th Century Boys da en beğendiğim eseri. Gizem unsurunu en iyi işleyen mangalardan biri, bu sayede de hikayenin devamını sürekli merak ediyorsunuz.
3- Pluto: Yine Naoki Urasawa'nın kaleminden çıkan bir manga, 20th Century Boys kadar gizemli bir yapısı var, Osamu Tezuka'nın meşhur mangası Astro Boy'un evreninde geçmesi de ayrı bir güzellik katıyor.
4- Vagabond: Slam Dunk'ın mangakası Inoue Takehiko tarafından çizilmekte olan bir seri, 14 yıldır yayın hayatına devam ediyor ancak Inoue'nin rahatsızlıkları sebebiyle çok sekteye uğradı. Çizim konusunda Berserk'ten sonra en beğendiğim mangadır. Samuray ve geleneksel Japon kültüründen fazla hoşlanmayan beni bile kendine çekmeyi başardı ve listeme 4. sıradan dahil oldu.
5- Monster: Ve yine Naoki Urasawa. Urasawa'nın belki de en ünlü eseri olan Monster, karmaşık kurgusu ve karakterleriyle pek çok mangaseverin gönlünde taht kurdu. Sonlara doğru bozmasının dışında mükemmele yakın bir manga.
6- REAL: Hep aynı mangakalardan gidiyorum galiba ama bu adamlar işi biliyor, ne yapayım. REAL de Inoue Takehiko'nun bir mangası ve yine basketbol teması üzerinden gidiyor, ancak daha çok trajedi barındırıyor. Başrollerde engelli basketbolsever arkadaşlar var. Kesinlikle okunmalı derim.
7- Gantz: Gantz da herkesin bildiği en popüler seinenlerden biri. mangaka konu bulma sıkıntısı çekiyor olacak ki hikaye biraz yavaş ilerliyor ama aksiyonu ve kurgusu on numara.
8- Wolf Guy: Ookami no Monshou: Wolf Guy, bildiğim kadarıyla KorsanFan ahalisi arasına oldukça popüler bir manga. Bu popülerliğini de hak etmediğini söyleyemem. Aksiyonu bol seinen sevenlerin okumasını tavsiye ederim.
9- Sun-Ken Rock: Eskiden benim için çok daha üst sıralarda yer alıyordu ama son arcın çok yavaş ilerlediğini düşünüyorum, bu yüzden gözümde biraz düştü. Yine de çizimleriyle her sayıda kendine hayran bırakmayı beceriyor.
10- Gon: Aslında bu sıra için düşündüğüm başka mangalar vardı ama Gon'un biraz tanınması için onu koymayı uygun gördüm. Yalnızca 24 sayıdan oluşan bu mangada hiçbir konuşma balonuna rastlamayacaksınız. Diyaloglar olmadan Gon adında sevimli bir dinozor kardeşimizin hikayesini okuyoruz.

Not: Arkadaşlar, başlıkta 5 yazdım ancak isteyen 10 olur, 20 olur yazabilir. Ne kadar çok, o kadar iyi değil mi :D ?

EDİT
Evet, artık bir güncelleyeyim listemi.

1- Berserk: 1. sıradaki yerini hala koruyor, şu birkaç yıl içinde onu tahtından indirebilecek bir seinenin geleceğini de pek sanmıyorum. Berserk'in en öne çıkan özelliği çizimleri. Miura o kadar güzel çiziyor ki çizim kriterine hiç önem vermediğini iddia eden bir mangasever bile sırf çizimleri için Berserk'i okumaya başlayabilir. Tabi ki bu demek değil ki Berserk'in vasat bir hikayesi var, aksine ne zaman ne olacağı belli olmayan şahane tasarlanmış bir evrende güzel dostluklarla bezeli epik bir hikaye anlatıyor Berserk.

2- 20th Century Boys: Hiç bitmeyen gizemi ve hepsi yeri geldiğinde senaryoda önemli roller oynayan onlarca karakteriyle en sevilen yabancı dizileri aratmayacak kalitede bir yapım. Bilim kurgusal ve dinamik bir hikayeyi anlatırken günlük yaşamdan kesitler sunabilmesi de takdire şayan bir özelliği. Kanımca Urasawa'nın en iyi eseridir.

3- Billy Bat: Yine bir Naoki Urasawa mangası ve 4. ile 5. sırayı da bu dahi adamın mangalarına ayırdım. Dünya tarihinde yaşanan pek çok önemli olaya değinen bir manga tasarlamak zor bir iş değil veya muhteşem bir hayal gücü gerektirmiyor, ancak tüm bu olayları sebep-sonuç ilişkisi çerçevesinde bağlayıp bir mangakanın 20. yüzyılda geçen macerasına endeksleyebilmek herkesin harcı olmasa gerek. Billy Bat'i ve Pluto'yu Urasawa'nın ustalık eserleri olarak görüyorum ben. Hikayenin işleniş hızının şaşırtıcı derecede dengeli olması, her sayının şaşırtan ve bir sonraki sayıyı sabırsızlıkla bekleten olaylarla bitmesi, hikayenin geçtiği yılların kültürünü son derece başarılı bir şekilde yansıtması, sahneleri çizerken kullanılan açılar Urasawa'yı işin ehli bir yönetmen gibi görmeme sebep oluyor.

4- Pluto: Urasawa, efsane mangaka Osamu Tezuka'nın Astro Boy evreninde geçen gizemli bir dedektiflik mangası için kolları sıvamış bu sefer de. Ana karakter Gesicht'in sade ve -robot olmasına rağmen- bir o kadar da bizden yapısı seriye ısındıran en önemli etkenlerden. 65 sayı boyunca bizlere pek çok duygusal an yaşatan Pluto'yu en kalitelisinden bir dedektiflik hikayesi görmek isteyen herkes okumalı.

5- Monster: Urasawa'nın belki de en ünlü eseri Monster ve bu listede yer alan dörtlüden tek animeye uyarlanan. Hikayenin Almanya'da geçmesi benim gibi Japon kültüründen çok fazla hoşlanmayan mangaseverler için seriye başlama aşamasında cezbedici olabilir. Aynı zamanda 20th Century Boys'tan sonra okuduğum en karmaşık ve dallı budaklı hikayeye sahip manga. Son kısımlarının beni pek tatmin etmemesi haricinde eleştirilecek bir yön göremiyorum Monster'da.

6- Sanctuary: Politika, iş dünyası ve mafyanın iç içe geçtiği yapımları seviyorsanız Sanctuary tam size göre ve bu türdeki sinema eserlerinin pek çoğundan daha sağlam bir hikayesi olduğunu söyleyebilirim. İki genç adamın, ülkelerinin yozlaşmış düzenini değiştirmek amacıyla çıktıkları yolda dünya genelindeki sistemin bozukluklarına da parmak basıyor serinin yazarı Buronson.

7- Watashitachi no Shiawase na Jikan: 8 sayıyla listedeki en kısa manga. 8 sayıda ne işlenebilir ki diye düşünenler için baştan söyleyeyim, dünyayı falan kurtarmıyor bu hikayedeki karakterlerimiz. Birisi idamı için gün sayan, psikolojik sorunları olan iki karakterimizin gerek konuşarak, gerekse de yazışarak aralarında kurdukları muhteşem iletişim, insanın bam telini titretecek cinsten.

8- Vagabond: Bu listede sanat eseri tanımına en çok uyacak manga Vagabond'dur. Inoue'nin kanlı ve bol aksiyonlu bir hikayeyi aktarışındaki naiflik, her sayfaya hayranlıkla bakmamıza sebep oluyor. Ana karakterimiz Musashi'nin ruh haline göre hikayesi şekillenen mangada kendinizi kimi zaman onlarca samurayın karşısında kanlı bir düelloda, kimi zamansa doğada, küçük köylerde huzur içinde buluyorsunuz.

9- Green Blood: Çizim konusunda Berserk'e rakip olacak bir manganın geleceğini hiç sanmıyordum açıkçası. Ancak tahmin edeceğiniz gibi Green Blood bunu başardı ve seriyi okurken bazı sayfalarda durup 2-3 dakika boyunca çizimlere bakmama sebep oldu. Hikaye ABD'de, iç savaş sonrasında başlayan endüstri devrimiyle Dünya'nın her yerinden insanın amerikan rüyasını gerçekleştirme amacıyla New York'a akın ettiği bir dönemde geçiyor. Gangs of New York filmini izleyenler için bu dönem oldukça tanıdık gelecektir.

10- Uchuu Kyoudai: Otomotiv sektöründeki işini bırakıp astronot olmak isteyen ve uzayla ilgili büyük hayallere sahip bir adamın hikayesini anlatan Uchuu Kyoudai, nasıl oldu da bu çıkış noktasıyla okuduğum en başarılı günlük yaşam mangası oluverdi ben de anlamadım doğrusu. Mutta, belki de görüp görebileceğiniz en doğal ana karakter ve etrafında gelişen kimi zaman komik, kimi zaman duygusal, kimi zaman ilginç kimi zamansa sıradan olaylar sürekli ona daha da yakın hissetmenize sebep oluyor.

Geri kalanları için açıklamalar yapamayacağım, ama yine de es geçilmesini istemediğim pek çok değerli seinen manga olduğu için listemi biraz daha uzatmak istedim:
11- Lone Wolf and Cub
12- Gantz
13- Yotsubato!
14- Vinland Saga
15- Feng Shen Ji
16- Btooom!
17- Sherlock: Pink Iro no Kenkyuu
18- Sun-Ken Rock
19- Zetman
20- Liar Game
 
Berserk
Claymore
Vagabond
Hellsing
Sun Ken Rock(üst yaşa hitap ettiği için bence cinselliği tam ayarında.)
 

Roronoa Zoro

1- Berserk
2- Ghost in the Shell
3- Vagabond
4- Bu gidişle Priest
5- Zetman
 
Berserk (Bütün bölümlerini okumadım ama çizimleri ve atmosferi çok iyi böyle bir değişik yani insanın hoşuna gidiyor)
Claymore (Claymore'ler candır)
Sun Ken Rock (Çizimleri yeter)

Şimdilik bunlar var pek seinen okumadım şuana kadar ama yazdığınız serilerin neredeyse tamamı okumak istediğim ama sürekli ertelediğim seriler bir ara okurum hepsini adam akıllı liste yaparım:D
 

Bu Konuya Bakmış Kullanıcılar (Üye: 0, Ziyaretçi: 1)

Korsanfan.com Her Hakkı Saklıdır. 2008-2023.
Tasarım Korsanfan V.6.0
Yukarı Çık