Korsanfan.Com - One Piece Türkiye
Korsanfan.Com - One Piece Türkiye
Neler yeni

Deneme Paylaş

Deneme kısaca belli bir konuya ilişkin kişisel duygu ve düşüncelerinin anlatıldığı metinlerdir.

Bazen aklıma bir konu gelir ve onun üzerine düşünürüm. Sonra da o düşündüklerimi unutmamak için bazen bir yerlere not alırım. Belki benim yaptığım gibi yapan vardır ve bu yazdıklarımızı burada payaşabiliriz diye düşündüm. Bir yazarın yazdıkları da olabilir. Burada iyi yazan bazı üyeler olduğunu biliyorum. Onların yazılarını okumak isterim.

İlk ben paylaşayım:

Kader ve İnanç


Hangimiz hür irademizle kendi kararlarımızı veriyoruz? Hangi mesleği seçeceğimizi, hangi yemekten hoşlanacağımızı, neyi sevip neden nefret edeceğimizi, neye inanacağımızı neye inanmayacağımızı ne kadar biz seçiyoruz? Bizi biz yapan şey ne kadar bizim elimizde?
Hayatımızda ki her çevresel ve genetik etkiler doğrudan veya dolaylı olarak hayatımızı şekillendirmiyor mu? En ufak etken kelebek etkisi yapmıyor mu?
Ben okuyup araştırıyorum, çalışıyorum bak kendi kaderim kendi ellerimde diyebilirsin. Ne biliyorsun bu yaptıkların başka bir elinde olmayan etkinin sonucu olmadığını? Verir mi bu sana karşındakini küçük görme hakkını?
Bundandır bu kadar fazla çeşitli etkenin olduğu dünyada bu kadar fazla farklı inancın olması.
Bundandır bu kadar fazla benzerliğin olduğu coğrafyalar da benzer inançların olması, herkesin aynı şeye inanması.
Herkesin inancı, inançsızlığı kendine doğru. Herkesin doğruları farklı. Bunu bilin ki yargılamayın, suçlamayın birbirinizi. Bunu bilsin insanlar, mutlu olsun artık.
 
Sorgulamamamızın Temel Sebebi


İnsanların hiçbir şeyi sorgulamaması çok üzücü. Bunun böyle olmasının ana sebebi ne olabilir? Çocuklara sorgulama yeteneği kazandırılmıyor. Hatta farkında olunmadan bu yetenekleri köreltilmeye çalışılıyor. Meraklı, çok soru soran çocuklar yaramaz, laf dinlemez damgası yiyorlar. Çocuklar zaten doğuştan meraklı ve sorgulayıcıdırlar. Okul öncesi eğitime bakacak olursak. Anne Baba istiyor ki şunu yapma dediğinde çocuk direk uysun. Robot olsun istiyorlar bir bakıma. Eğer sebebini anlamadan sormadan dediğinizi yapıyorsa bununla övünmeyin. Çünkü bu tam tersine sıkıntılı bir durumdur. Çocuklar sebebini, mantığını sorduğunda, ya anlatmaya üşeniyorlar ya da çocuktur anlamaz deyip geçiştiriyorlar çoğu zaman. Bunun sonucunda bu tarz çocuklar belli bir yerden sonra ya pes edip sorgulamayı bırakmaya başlıyor ya da hiç kimsenin tavsiyelerini dinlemez hale geliyor. İnanın 3 yaşında çocukların bile algıları çok açık çoğu şeyi anlıyorlar yeter ki mantıklı ve anlayabileceği bir şekilde açıklayın.

Basit olarak gördüğümüz davranışarın sürekli tekrarlanması sonucunda karakterler oluşuyor. Bu konuları önemsiz ve basit görmemeliyiz. Herkesin bildiği gibi zaten okullarda da aynı şekilde ezbere dayalı eğitim veriliyor. Sınavlarda ezbere dayalı sorular sorulup ezberlemeye teşvik ediliyor. Gereksiz bilgileri çocukların kafalarına sokup düşünmeyi öğretmiyoruz. Hazırlop bilgileri kafalarına sokup sonra kullanmasını istiyoruz. O kadar çok birşeyler ezberleyin ki düşünmeye zamanınız kalmasın diyoruz. Gördüğüm çoğu öğretmen de genellikle anlattıklarının temel mantığını bilmiyor maalesef. Kendisi de ezbere dayalı eğitim almış çünkü. Bu bir alışkanlık meselesi. Okullarda ki eğitim böyle olduğu için doktor olmuş, avukat olmuş, mühendis olmuş, profesör olmuş fark etmiyor. Bunlardan da bu tarz insanlar çok fazla maalesef. Daha da derine inilebilir. Bu konu sadece aile ve okul eğitimiyle alakalı değil; örf ve geleneklerimizin etkisi, dinin etkisi, ekonomik etkiler, coğrafyanın etkisi, toplum ve iş hayatındaki beklenti ve baskıların etkisi gibi bir sürü etkenler var. Türk toplumunu analiz etme bakımında bile bu konuyla ilgili bir kitap yazılabilir belki de yazılmıştır.

Sorgulamayan, düşünmeyen, eylemlerin sebep-sonuç ilişkisini kuramayan ve altında yatan temel sebepleri anlayamayan bireylerin tohumları işte böyle atılıyor. Maalesef bu şekilde, çocukların dünyayı siyah ve beyazdan ibaret görmesini sağlıyoruz. Montaigne’nin sözüyle çocukların burnunu silecek yerde, burnunu koparıyoruz. Bu iyidir bu sevaptır, bu kötüdür bu günahtır. Bitti. İyilik yaptığımızı zannederken kötülük yapıyoruz aslında farkında değiliz. Bu temelli bir eğitimin sonucunda halkın böyle olması gayet doğaldır.
 

Bu Konuya Bakmış Kullanıcılar (Üye: 0, Ziyaretçi: 1)

Korsanfan.com Her Hakkı Saklıdır. 2008-2023.
Tasarım Korsanfan V.6.0
Yukarı Çık