Korsanfan.Com - One Piece Türkiye
Korsanfan.Com - One Piece Türkiye
Neler yeni

[Tartışma] Asoiaf vs Orta Dünya

A Song of Ice and Fire vs Orta Dünya (Middle Earth)


  • Kullanılan toplam oy
    73
Fantastik serileri ve kurgu tarihi seven birisi olarak ikisi de türlerinin tepesinde,ikisininde varlığı çok değerli ama orta dünyanın çıtayı çıkardığı yer onu ulaşılmaz yapıyor maalesef biraz detaylı karşılaştırırsak;
-Konu derinliği=Orta dünya>>>>>>>Asoiaf
-Hikaye bütünlüğü=Orta dünya>>>Asoiaf
-Kitapların okunulabilirliği sürükleyiciliği= Orta dünya =Asoiaf (ikisini bu konuda eşit görmemin sebebi mesela silmarillon u herkes okuyamaz okuyan kişi sayısı azdır ama Asoiaf'ın her kitabını herkes okuyabilir gözlemim bu yönde bende Asoiaf serisi var annem de kardeşimde hiç sıkılmadan okudu bitirdi. Ama silmarillonu ikisine de okutamadım :D
-Sinematik evrenleri = Orta dünya lotr serisi ile üstün ama hobbit serisi biraz aşağı çekiyor.LOTR > Asoiaf çok az bir farkla ama ikiside olmazsa olmazım.
-Yazarlar konusunda Tolkien 'i yaşayan başka bir varlıkla karşılaştırmamak gerek haksızlık olacaktır Martin çok büyük yazar ve kitaplar gerçekten çok kaliteli,sürükleyici ama Tolkien insan değil ortaya koyduğu şey bambaşka bir şey.Tolkien>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>Martin+geri kalan fantastik edebiyat yazarları.
-Genel olarak Orta dünya çok daha ağır basıyor iki serinin de varlığına minnettarım iki serinin de daha çok ekmeğini yeyeceğiz biz fantastik dünya severler birkaç sene içinde orta dünyayı dizi olarak seyredeceğiz bu muhteşem bir şey en kötü ihtimalle bile bağımlısı olurum ve Asoiaf serisinin de yan serileri olacaktır buradan da bir şeyler kesinlikle çıkacaktır.
 
Kitaplarını okumadım ama orta-dünya dedim.

En azından sauron’u hobbitlerin indirmesi mantıklıydı.
 
Cevap belli

Zamanla bu da olabilir.
Alttaki hangi seri? Fırtına ışığı mı? Malazan nedir? Son zamanlarda metro/otobüs dışında okumaya vakit bulamıyorum. Hurin'in bebeleri de o kadar akıcı değil. Eve gidip de uyumadan önce iki saat okumak isteyeceğim bir kitap hatta uyku saatimi geçirtecek bir kitap lazım.

Orta Dünyanın Fin mitolojisi ve Katolik karması bir eser olduğu ortada, ayrıca buram buram didaktik kokuyor. Hobbit'i bir şekilde okudum, Yüzüklerin Efendisi'nin tek ciltlik basımına başladım ama vazgeçip Silmarillion okudum şimdi Hurin'in Çocukları'ndayım. O kadar da akıcı değil, Silmarillion bildiğin tarih kitabı. Tolkien'e saygım var tabii, dil-alfabe vs. gerçekten emek vermiş. Olayları karakterlerden görsek fevkalade olurdu, diğer türlü olayların fazla içine giremiyor insan. Asoiaf bu açıdan daha iyi. Olayları karakterin düşüncelerinden, gözünden farklı coğrafyalarda görüyoruz ki merak ve sürükleyicilik bakımından daha iyi. Tabii bu yazar kadar anlatım biçiminden de kaynaklı.

Kült ve fantastik kurguların atası olması aynı zamanda ilkel olması anlamına da geliyor. Günümüzde tarih anlatımından ziyade akıl oyunları daha evla. Tarih öğrenimi de karakterlerin okuduklarından, bulgulardan veya eser içindeki efsanelerden olmalı, gerekirse farklı bir kitapta efsanede geçen karakterlerin gözünden o zamanlar görülmeli. Asoiaf'da muhtemelen Brandon vasıtasıyla ilk insanlar-ormanın çocukları ihtimal vermesem de Işığın Tanrısını göreceğiz. Asoiaf'ın kolay kolay tanrı-din meselelerini ele alacağını sanmıyorum. Bu da orta çağın fantastik bir yansıması olduğundan din savaşları olmazsa olmaz. Işığın tanrısı inancı ilahi dinlerin diğerleri de paganizm ve putperestliğin temsili gibi.

Sonuç olarak JRR Tolkien iyi-kötü, doğru-yanlış kavramlarını öğreten veya empoze eden eserler kaleme almışken, GRR Martin daha çok dünya tarihinin bir kısmını tarafsızca fantastik olarak kaleme almıştır. Hangisi derseniz Asoiaf derim, tabii son iki kitabın dizi gibi sıvamayacağını düşünerek.
 
Konu başlığından bile net bir şekilde kitap serilerinin karşılaştırıldığı belliyken diziye göre kıyaslama yapanları da görüyoruz yav:artiz:.

Orta Dünyayı ulaşılmaz bir eşik yapan sizin algınız. Sen ne okursan oku zaten Yüzük'le yarışamaz diye okuyorsun. Martin ilk 3 kitapla çok sağlam bir kurgu yazmıştı ki o yazdığı kurgunun sonuçlarını anlatmak ve hikayeyi birazcık uzatmak 2 kitaba mal oldu. Şimdi Martin buradan kurguyu toplayıp adam akıllı 2 kitap yazarsa Yüzük serisini geçer. Tabi işi çok zor, çünkü kurgu bayağı dağınık şu haliyle.

"Tolkien>>>>>>>>>>>>>>>Martin + diğer edebiyat yazarları" e yani oha. Kaç fantezi okudun derler adama? Robert Jordan okudun mu? Steven Erickson okudun mu? Ursula K. Le Guin? Guy Gavriel Kay(Kendisi 1974-5 arasında Silmarillion'u editlemede Christopher Tolkien'e yardım etmiştir, stand alone kitaplarda bayağı sağlam işleri vardır.)

"In the difficult and doubtful task of preparing the text of the book I was very greatly assisted by Guy Kay, who worked with me in 1974-1975."
"...discussed with Guy Kay. He indeed made many suggestions for the construction of the text (such as, in the tale of Beren and Lúthien, the introduction of a passage from the Lay of Leithian), and proposed solutions to problems arising in the making of a composite narrative -- in some cases of major significance to the structure ..."

Yenilerden Sanderson, Rothfuss, Joe Abercrombie etc . Malazan türkçeye çevrilmedi, Guy Gavriel Kay'ın da çevrilmiş çok kitabı yok. Gerçi anlatmak istediğim de bu değil zaten, direk yapılan Tolkien algısı, Hadi ayrı ayrı iyi olduklarını düşünürsün ama hepsi toplansa bile kıyas kabul edilmezler demek de neyse. Tabi ki insan istediğini sevebilir ama bu kadar keskin ifadeler için hatırı sayılır miktarda sağlam fantezi kitabı okumak gerek, yenilerden ve eskilerden, ve farklı alt türlerden. Mesela fantezi sadece epik fanteziden mi oluşur? Mesela normal roman deyince sadece savaş romanları mı gelir akla? Diğer türlerdeki fanteziler? Nasıl karşılaştırabilir epik fantezi ile? Bunda bir savaş var diğerinde yok. Biri toplumları ve antik savaşları anlatırken diğeri bireyleri ve küçük yaşantıları anlatıyor, küçük skalada çatışmaları. Yazın olarak karşılaştırabilir pekala doğrudur ama genelde karşılaştırılmıyor öyle. Mesela hadi Gormenghast Üçlemesini (daha okumadım ama az biraz fikrim var) karşılaştır Yüzükle. Neyi karşılaştıracaksın? Birbirine neredeyse tamamıyla zıt. Ve Mervyn Peake'in yazını, edebi üslubunun sağlamlığı her yerde övülür mesela, vesair vesair.
 
Alttaki hangi seri? Fırtına ışığı mı?
Kozmer(Cosmere). Fırtınaışığı, Sissoylu, Savaşkıranı içine alan evren.
http://www.korsanfan.com/konu/kozmer-cosmere-evreni.7241/
Steven Erickson'ın yazdığı 10 kitaplık seri. Şimdi de yan kitaplar ve geçmiş gelecek kitapları ile uğraşıyor kendisi. Haklarını satın alan yayınevinin çıkarmasını bekliyoruz halen.
https://www.goodreads.com/series/43493-malazan-book-of-the-fallen
 
Tolkien'nin yarattığı evren karşısında pek az kitap karşılaştırılabilir. Benim okuduğum kitaplar arasında Orta Dünya kadar uğraşılmış bir evren yoktur bana göre. Ama bu Orta Dünya kitaplarının en iyisi olduğu anlamına gelmez. Martin'nin kurgusu ve okuyucunun farketmediği yerlere aslında bütün olayı anlatan kelimeleri koyma ustalığı taktire şayandır. Ateş ve Buz serisinde akıl oyunları ve karakterlerin arzuları çok iyi yansıtılmış. Tolkien mükemmel karakterler yaratırken Martin gerçekliğe daha uygun olan kusurlu karakterler yaratıyor. Tolkien sanki "çok uzun zaman önce" diye başlayan bir destanı ilmik ilmik işlerken, Martin orta çağ dünyasını biraz fantastikle birleştirip önümüze koyuyor. Ben Orta Dünya'yı daha iyi görüyorum ama Asoiaf evreni daha tamamlanmadı. Eğer Martin kalan kitaplarını bu seviyede yapar ise birçok kişi için Orta Dünya'dan daha iyi olacaktır. Ancak benim için ikisi de en iyisi değil. Ben Zaman Çarkı serisinin en iyisi olduğunu düşünürüm.
 

Bu Konuya Bakmış Kullanıcılar (Üye: 0, Ziyaretçi: 1)

Korsanfan.com Her Hakkı Saklıdır. 2008-2023.
Tasarım Korsanfan V.6.0
Yukarı Çık