Korsanfan.Com - One Piece Türkiye
Korsanfan.Com - One Piece Türkiye
Neler yeni

[Tartışma] İyi-kötü İnsan Var mıdır?

İyi veya Kötü insan var mıdır yok mudur?


  • Kullanılan toplam oy
    66
Günahlarının bedelini ödeyebilirse iyi insan olur yada ölmeden önce tevbe edip pişman olur, kul hakkına girmişse kişilerde affederse iyi insan olur.
 
Adam ''Tefsir Hocası'' görevi de yorumlamak. Adam da ortaya bir yorum koyuyor. Sırf istediğiniz şekilde yorumlamadığı için mi işinden olacak? Buradaki kötü ve korkutucu olan şey; bir insan sırf kendi inandıklarının tersini söylediği için, onu işten atılmasına ve idam edilmesine kendilerinde hak görmeleri. Bu kadar küçük konularda bile kendisinde hak bulan insan, daha hangi konularda hak bulur. Salaklık olması, cehalet olması bu düşüncelerini hafifletmez, daha kötü sonuçlara yol açar.

Albert Camus'un güzel bir sözü var bununla ilgili;''Dünyadaki kötülük neredeyse her zaman cehaletten kaynaklanır ve aydınlatılmamışsa, iyi niyet de kötülük kadar zarar verebilir. ''
Yanlış. Tefsir ilmi kendi kişisel yorumlamaların dahilinde üstüne çalıştığın şeyi yalanlamak değildir. Adamın burada yaptığı bir yorumlama da değil zaten. Bu sebepten ötürü görevini yapmamakla birlikte tahrif de etmesi işinden olması için muazzam bir sebep. İlkokullara vatandaşlık dersine giren bir hocanın oturup Türklerin "barbarlıklarını" anlatıp öğrencileri ikna etmeye çalışması ile aynı şey (bu olay da yaşanmıştı ve öğretmen ihraç edildi). Benim istediğim gibi yorumlaması diye bir şey yok ayrıca çünkü herhangi bir müslümanın bu noktada bir istek belirlemesi çok da mümkğn değildir. O yüzden mantık safsatasına kaçılarak veya ifade hakkı ile açıklanamayacak kadar saçma bir yerde konu. Ancak daha iyi açıklayabilmem için (ki eğer istiyorsan tabii sen bilirsin durup dururken sıkmak istemem :D) eğer tefsir hakkında ilmi hakkında bir bilgi birikimin varsa tartışmayı daha kaliteli bir boyuta çekebilirim her ne kadar çok da tartışılmaya değer görmesem de. Dolayısıyla inandıklarının tersini söylediği için bir kızgınlık söz konusu değil burayı manipüle etmeyin. Tefsir Hz.Muhammed ile başlayan bir ilimdir ve bu yüzden bu ilmin temelleri bu noktadan itibaren başlamıştır. Bunun yanı sıra çokça saygın alimin tarih boyunca tartıştığı şey ayetlerin yalanlanıp yalanlanmaması olmamıştır. Bu yalanlamanın tefsir kılıfıyla satılması insanların kızdığı nokta. Ancak dünyada müslüman olmayan bu kadar insanın ve bunların içinde gayet zararsız insanların da çokça olduğu gerçeği ile birlikte bu yaptığı insanın öldürülmesi için bir sebep değildir haklısın. Zaten üstteki mesajda da belirtmiştim bunu. Ama bir öğretmen olmak bu kadar basit değil. Bu yüzden ihraç edilmesi ve kendisinin 'şahsına söylemek suretiyle tehdit ve ağır hakaret' edenleri dava etmesi gerektiğini düşünüyorum. Ama buna rağmen ihraç edilmesi yerinde olur bence. Anladığını zannediyorum bu kısmı ancak adamın şahsına edilen hakaretler değil de dediklerini savunuyorsan o zaman konumuz üstte belirttiğim gibi daha ilmi olur ve çok değişir. He bir noktadan sonra açıklamaya benim bilgim de yetmeyebilir elbette. Hatta ne diyeceğine bağlı olarak yanlış yönlendirmemek için sadece kaynaklara da yönlendirebilirim ama tahmin ediyorum ki konu bu değil.

Albert Camus'u ise kendisini şu an yorumlamamayı doğru buluyorum ama konumuzun ihraç değil öldürme boyutu ile uyuyor haklısın. Ama zaten o konuda hemfikirdik.
 
Son düzenleme:
İyi ve kötü kavramları doğada hiçbir karşılığı bulunmayan,tamamen insanların kendi isteklerine göre belirlediği kavramlardır. Mesela bir insanın başka bir insanı öldürmesini kötü olarak düşünürüz. Fakat bir aslanın başka bir aslanı öldürmesini doğa yasası olarak düşünürüz. Öldüren aslana kötü demeyiz. Buradaki fark insanın düşünebilen bir varlık olması mı?Yani insan düşünebildiği için doğa yasalarının üstünde mi oluyor? Temelde iki varlıkta kendi avantajları için başka bir varlığa zarar veriyor. Hadi iyi ve kötü kavramları var diyelim. Bir insanın iyi veya kötü olduğunu biz nasıl belirleyebiliriz ki. İnsanın iyi veya kötü bir insan olup olmadığını söylemek için sadece bir davranış yetmez. Hayatındaki bütün davranışlarına bakmak gerekir. Sonrada bu davranışların diğer insanları ve dünyayı ne yönde etkilediğini bilmeliyiz. Tüm bu bilgileri tarafsız bir şekilde inceledikten sonra karar verebiliriz belki. İnsanlarda bunları yapamaz tabiki. Bu yüzden bana göre iyi insan veya kötü insan yoktur. Sadece benim taktir ettiğim davranışlar yapan ve taktir etmediğim davranışlar yapan insanlar vardır. Fakat başkaları da o insanların davranışlarını taktir edebilir. Yani birinin katili başkasının kahramanı olabilir.
 

Bu Konuya Bakmış Kullanıcılar (Üye: 0, Ziyaretçi: 1)

Korsanfan.com Her Hakkı Saklıdır. 2008-2023.
Tasarım Korsanfan V.6.0
Yukarı Çık